Gå til innhold
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Noen som har tips til en virkelig god stout man kan få kjøpt i Norge? Sliter med å finne en som virkelig slår an. Er veldig fan av Guinness exstra stout og Nøgne Ø Imperial Stout, men kom med flere anbefalinger!

Det finnes mange gode imperial stout på Vinmonopolet. Min favoritt er Samuel Smith Imperial Stout, men av andre kan nevnes Gonzo, Haandbryggeriet Dark Force, Raasted Imperial Porter og Mikkeller Beer Geek Breakfast. Alle disse er i klasse med Nøgne Ø sin imperial stout og vel så det.

 

Dersom du vil smake en veldig spesiell øl av dette slaget, kan du sjekke ut Nøgne Ø Dark Horizon. Vol. 2 er fortsatt tilgjengelig i mange barer for i underkant av 300 kr flasken. :)

Lenke til kommentar

Kan noen si hva som er forskjellen på Imperial Stout og vanlig øl

 

Var i England i sommer og drakk noe lyst og bittert øl var og så en liten søtsmak i det. Noen som vet hva en slik øl type kalles.

 

Jeg drikker som oftest Dahls eller Tuborg, Pokal hvis det står dårlig til i lommeboka. Så Dahls er vel det jeg kaller vanlig.

Lenke til kommentar
Kan noen si hva som er forskjellen på Imperial Stout og vanlig øl

Det du kaller "vanlig øl", er egentlig pils, som er en type øl akkurat som imperial stout. Pils er et såkalt undergjæret øl, mens de fleste andre typer er overgjæret. Andre forskjeller er at pils er pasteurisert og filtrert, noe imperial stout sjelden er; og at pils er lys i fargen, mens imperial stout er svart, gjerne med et rødskjær. Smaken er selvsagt også svært forskjellig. Der pils er lettdrikkelig og med mye kullsyre, er imperial stout tung og smaksrik og ofte med mindre kullsyre. I tillegg har den gjerne høyere alkoholinnhold, som oftest mellom 7 og 9 prosent. (Men for eksempel ovennevnte Dark Horizon er på 17,5 %.)

 

Var i England i sommer og drakk noe lyst og bittert øl var og så en liten søtsmak i det. Noen som vet hva en slik øl type kalles.

Sannsynligvis en ale av et eller annet slag. En vanlig variant er Spitfire. En annen er Old Speckled Hen.

Lenke til kommentar
Var i England i sommer og drakk noe lyst og bittert øl var og så en liten søtsmak i det. Noen som vet hva en slik øl type kalles.

Sannsynligvis en ale av et eller annet slag. En vanlig variant er Spitfire. En annen er Old Speckled Hen.

 

Jeg kan også anta at det ikke er noen form for bitter da denne er noe mørkere enn pilsner/lager-typen øl...

Lenke til kommentar
Andre forskjeller er at pils er pasteurisert og filtrert,

Nuvel, det er ikke helt riktig. Det er stort sett store bryggerier som pasteuriserer og filtrerer ølen sin. Både for å drepe ølet, slik at det ikke utvikler seg etter at det er kommet på flaske, nettopp fordi at man skal få så nært samme resultat hver eneste gang og det at kunden skal vite hva den får. Filtreringen fjerner gjærkulturen i ølet og fjerner andre sedimenter, slik at ølet ser mer tiltalende ut. Altså at det blir krystallklart.

 

Upasteurisert og filtrert øl lever på flasken. Hvilket vil si at om du lagerer det riktig, så vil det utvikle seg og endre karakter, oftest til det bedre, om du lar det stå på flasken.

 

Var i England i sommer og drakk noe lyst og bittert øl var og så en liten søtsmak i det. Noen som vet hva en slik øl type kalles.

Sannsynligvis en ale av et eller annet slag. En vanlig variant er Spitfire. En annen er Old Speckled Hen.

 

Jeg ville gått for en bitter jeg, siden det var lyst, en ale er oftere mer kobberaktig i fargen enn en bitter og pilsner.

Red.: For å være mer korrekt, de kan være alt fra veldig lyse som pilsner til omtrent så mørke som en stout. Pale Ale og bitter refererer egentlig til samme type øl fra gammelt av, etter min erfaring så brukes bitter i dag om lysere typer øl, med mye bitterhumle og ikke slik det tradisjonelt ble brukt i England.

Endret av NikkaYoichi
Lenke til kommentar
Nuvel, det er ikke helt riktig. Det er stort sett store bryggerier som pasteuriserer og filtrerer ølen sin. Både for å drepe ølet, slik at det ikke utvikler seg etter at det er kommet på flaske, nettopp fordi at man skal få så nært samme resultat hver eneste gang og det at kunden skal vite hva den får. Filtreringen fjerner gjærkulturen i ølet og fjerner andre sedimenter, slik at ølet ser mer tiltalende ut. Altså at det blir krystallklart.

Det er rett som du sier at min formulering var noe upresis. Men i praksis er det meste av pilsen som selges pasteurisert og filtrert, og det var dette jeg forsøkte å poengtere. Mikrobryggerier fokuserer jo også lite på pilsproduksjon, slik at ufiltrert og upasteurisert pils hører til unntakene. Atna Nakenbad er et slikt unntak, men ellers kommer jeg ikke på så mange.

 

Jeg ville gått for en bitter jeg, siden det var lyst, en ale er oftere mer kobberaktig i fargen enn en bitter og pilsner.

Red.: For å være mer korrekt, de kan være alt fra veldig lyse som pilsner til omtrent så mørke som en stout. Pale Ale og bitter refererer egentlig til samme type øl fra gammelt av, etter min erfaring så brukes bitter i dag om lysere typer øl, med mye bitterhumle og ikke slik det tradisjonelt ble brukt i England.

Her er det vel mest terminologien vi bruker forskjellig. Både Spitfire og Old Speckled Hen er jo bitter, som er en type ale.

Lenke til kommentar
Jeg ville gått for en bitter jeg, siden det var lyst, en ale er oftere mer kobberaktig i fargen enn en bitter og pilsner.

Red.: For å være mer korrekt, de kan være alt fra veldig lyse som pilsner til omtrent så mørke som en stout. Pale Ale og bitter refererer egentlig til samme type øl fra gammelt av, etter min erfaring så brukes bitter i dag om lysere typer øl, med mye bitterhumle og ikke slik det tradisjonelt ble brukt i England.

Her er det vel mest terminologien vi bruker forskjellig. Både Spitfire og Old Speckled Hen er jo bitter, som er en type ale.

 

Når jeg er på ferie hjemme i Bergen får jeg av og til for meg at jeg har lyst på en bitter. Sist jeg var der så var det Fiddler's Elbow og Old Speckled Hen jeg fikk, men av de som sto bak disken ble det påpekt at dette var tett opp mot bitter, men ingen "ekte" bitter. Men det er godt mulig at jeg/de mener at øl som tenderer opp mot IPA eller noe er bitter. Personlig anser jeg "ekte" bittere for å være litt brunere i fargen enn "vanlig" pils/lagers. Men jeg påstår jo da også at Bombardier eller Tetley's bitter er det som er bittere. Mindre bitre ting blir da ales, og lysere og mindre bitre ting blir Pale Ale.

 

Jeg skal grave gjennom bildearkivet mitt for å se om jeg finner eksempler på øltyper som klart kan kalles for bitters, og hvilken farge de har...

 

Edit: Nå har jeg surret gjennom litt forskjellig. JEg så at problemet med de fleste ølbildene mine var at de var tatt sent på kveld (øltid, må vite) og dermed var ikke fargen helt fremtredende. Men i alle fall, her er et utvalg av bilder

 

post-29517-1254568927_thumb.jpg

 

Ølet ovenfor er bombardier, en av de få øltypene vi får tak i butikker her i landet som er markedsført som "Bitter". Dette bildet er tatt i naturlig belysning (det er temmelig lyst om sommerkvelden her i Nord-Norge) , og selv om fokus ikke har truffet så er det et godt bilde på ølfargen. Lettere brunlig. Er dette fargen Akle så?

 

post-29517-1254568933_thumb.jpg

 

Dette er Haandbryggeriets Dark Force. Dette er en stout. Den er svart som olje. Akkurat Dark Force er en mget spesiell stout. Det er nemlig en hvetestout. Det er ofte litt vanskelig å se om denne har rester av gjær i seg, da den er så mørk at det har ingen innvirkning på utseendet...

 

post-29517-1254568940_thumb.jpg

 

Her har vi Goose Island India Pale Ale. India Pales er bitrere enn bitters, og fargen ligger omtrent der Bombardier ligger. Noen er litt lysere, noen er litt mørkere...

 

post-29517-1254568947_thumb.jpg

 

Karhu er en finsk pilsnertype. Den er noe mørkere enn de lyseste pilsnerne, men ikke så mørk som Bombardier-

 

post-29517-1254568954_thumb.jpg

 

Her har vi Nøgne Ø sin India Pale Ale (IPA). Den er forholdsvis mørk, og jeg mener å huske at den er litt mørkere enn det store flertallet av IPAer.

 

post-29517-1254568962_thumb.jpg

 

Red Stripe er en karibisk pilsnertype. Pilsner kalles også for lagers i England. Red Stripe er i tillegg lysere enn de fleste vanlige norske pilsnertyper (jeg tenker her primært på Hansa/Ringnes pilsnere.)

 

post-29517-1254568969_thumb.jpg

 

Tropical er en pilsnertype som er lokal for Gran Canaria. Denne er også veldig lys. JEg er storfan av denne pilsneren.

 

post-29517-1254568975_thumb.jpg

 

Young's London Ale er en klassisk Ale. Litt mørk på farge, men ikke så bitter i smaken som mange bitters... Finner jeg flere brukende ølbilder skal jeg legge dem opp i en senere post...

Endret av Onkel Kompost
Lenke til kommentar

Da plukket jeg med meg en Nogne Ø Imperial Stout, en Erdinger Weissbier, en Speckled Old Hen og en Anchor Porter.

 

Old Speckled Hen falt ikke så veldig i smak her i gården, helt midt på treet for min del.

 

Blir nok en til i kveld, vi får se det litt ann hvilken det blir... :)

Lenke til kommentar
Når jeg er på ferie hjemme i Bergen får jeg av og til for meg at jeg har lyst på en bitter. Sist jeg var der så var det Fiddler's Elbow og Old Speckled Hen jeg fikk, men av de som sto bak disken ble det påpekt at dette var tett opp mot bitter, men ingen "ekte" bitter. Men det er godt mulig at jeg/de mener at øl som tenderer opp mot IPA eller noe er bitter. Personlig anser jeg "ekte" bittere for å være litt brunere i fargen enn "vanlig" pils/lagers. Men jeg påstår jo da også at Bombardier eller Tetley's bitter er det som er bittere. Mindre bitre ting blir da ales, og lysere og mindre bitre ting blir Pale Ale.

Det kan se ut til at ditt syn er mer eller mindre sammenfallende med Norbryggs definisjon av øltyper. Her defineres bitter med EBC på mellom 30 og 35, mens pale ale har 10-25. Dette i motsetning til pils, som gjerne ligger på mellom 6 og 8. Men jeg antar, som du også antyder, at begrepsbruken varierer ganske kraftig. Wikipedia kaller for eksempel Spitfire for bitter, mens Norbrygg altså definerer den som pale ale. Nøgne Ø Bitter er så vidt jeg husker ganske lys i fargen, men det er mulig at den også kommer inn under pale ale ut fra Norbryggs definisjon.

 

 

Old Speckled Hen falt ikke så veldig i smak her i gården, helt midt på treet for min del.

Selv synes jeg Old Speckled Hen er en av de ølene som ikke helt blir ytt rettferdighet på boks eller flaske, men det er jo heller ikke alle som er så heldig å kunne nyte den på tapp. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...