Vice Skrevet 5. mai 2014 Del Skrevet 5. mai 2014 Hvis man har noen glass som har vært gjentatte ganger i fettete oppvaskmaskin, kan man "reparere" de på et vis? Legge de i krystallsodavann-bløt... ellerno.En velfungerende oppvaskmaskin bør ikke bli fettete og dersom man vasker glass alene, kanskje uten skylle/glansmiddel, så burde glasset bli helt 100% rent. Men krystallsodavann funker helt fint det. Helst med en dedikert børste slik at man ikke tilfører noe som helst. Lenke til kommentar
MrEspen Skrevet 5. mai 2014 Del Skrevet 5. mai 2014 Hvor lenge bør en medium gravity øl (meningen er 6,5% alkohol til slutt) stå når det er kanskje 23 grader i rommet, og man bruker Fermentis Safale S-04... og det begynte å gjære temmelig raskt (uten at det virkelig tok helt av i gjærlåsen). Altså sånn gjennomsnittlig, for å få en pekepinn - vet jo at det er store variasjoner... Takker for ev. hjelp. Tommelfingerregel for Ale er 2 uker gjæring, men den tar ikke skade av å stå opp mot 3-4 uker. For å se om den er klar for å flaske (eller tappe på fat) sjekker du FG, dersom du måler stabil FG 2-3 dager etter hverandre er ølet ferdig gjæret. Men altså, det anbefales 14 dager på gjærkaret uansett, det har også noe med at gjæren rydder opp i en del usmaker etter at den er ferdig med gjæringen. /Espen Lenke til kommentar
Igniztion Skrevet 5. mai 2014 Del Skrevet 5. mai 2014 (endret) Smakte en Ale i helgen som skuffet litt, den var også litt dyrere enn andre bedre IPA. Det som fenget meg var snakket om en torpedoformet gjæringstank for tørrhumling. Blir nok ikke gjenkjøp, men en helt grei IPA. Ølen jeg snakker om heter Sierra Nevada Torpedo IPA extra. Sierra Nevada er en pionèr i håndverksølverdenen, men de fleste ølene deres er veldig snille i forhold til det man får tak i i dag. Sierra Nevada Pale Ale ble i sin tid ansett som en alt for bitter øl, mens den i dag vel nesten kan sammenlignes med Hansa IPA. Et annet problem som gjelder IPA generelt, er at de er best de første 2-3 månedene etter brygging. De fleste øl importert fra andre kontinenter blir eldre enn dette før de kommer på det norske markedet. Unntak finnes dog på utesteder med godt ølutvalg som får det fortere ut til kunder. Endret 5. mai 2014 av Igniztion 1 Lenke til kommentar
StoreMyen Skrevet 5. mai 2014 Del Skrevet 5. mai 2014 Hvis man har noen glass som har vært gjentatte ganger i fettete oppvaskmaskin, kan man "reparere" de på et vis? Legge de i krystallsodavann-bløt... ellerno.En velfungerende oppvaskmaskin bør ikke bli fettete og dersom man vasker glass alene, kanskje uten skylle/glansmiddel, så burde glasset bli helt 100% rent. Men krystallsodavann funker helt fint det. Helst med en dedikert børste slik at man ikke tilfører noe som helst. Ikke glem at oppvaskemaskiner bruke det samme vannet temmelig lenge og derme sprer det som er av fettrester i hele maskinen. Lenke til kommentar
Schneiderlin Skrevet 7. mai 2014 Del Skrevet 7. mai 2014 Noen som vet om det er mulig å fortsatt få tak i slike 5-liters øl tønner? Som f.eks Heineken sin? Var på den lokale ølutsalg sjappa men de fikk ikke inn i år, men de hadde tydeligvis hatt i fjor. Lenke til kommentar
StoreMyen Skrevet 7. mai 2014 Del Skrevet 7. mai 2014 Hvor lenge bør en medium gravity øl (meningen er 6,5% alkohol til slutt) stå når det er kanskje 23 grader i rommet, og man bruker Fermentis Safale S-04... og det begynte å gjære temmelig raskt (uten at det virkelig tok helt av i gjærlåsen). Altså sånn gjennomsnittlig, for å få en pekepinn - vet jo at det er store variasjoner... Takker for ev. hjelp. Vær klar over at 23 gr. er i høyestelaget og at det kan oppstå smaker du egentlig ikke ønsker i ølet. En tommelfingerregel er at en ikke senker, men kun hever, temperaturen under gjæring. Lenke til kommentar
The Little Lucid Moments Skrevet 7. mai 2014 Del Skrevet 7. mai 2014 En velfungerende oppvaskmaskin bør ikke bli fettete og dersom man vasker glass alene, kanskje uten skylle/glansmiddel, så burde glasset bli helt 100% rent. Men krystallsodavann funker helt fint det. Helst med en dedikert børste slik at man ikke tilfører noe som helst. Bare holder meg til krystallsoda + dedikert børste jeg da. Det er ikke sååå mye jobb. Takk. Tommelfingerregel for Ale er 2 uker gjæring, men den tar ikke skade av å stå opp mot 3-4 uker. For å se om den er klar for å flaske (eller tappe på fat) sjekker du FG, dersom du måler stabil FG 2-3 dager etter hverandre er ølet ferdig gjæret. Men altså, det anbefales 14 dager på gjærkaret uansett, det har også noe med at gjæren rydder opp i en del usmaker etter at den er ferdig med gjæringen. /Espen Takker! Får prøve å måle litt. En tommelfingerregel er at en ikke senker, men kun hever, temperaturen under gjæring. Vær klar over at 23 gr. er i høyestelaget og at det kan oppstå smaker du egentlig ikke ønsker i ølet. Ja, vet det er litt høyt. Men dette er mitt største problem med brygging; det med å ha et rom med presis og jevn temperatur... det er vel bare å ha et slags lagerrom med en ovn med termostat, men jeg har ikke noe slikt rom per dags dato. Lenke til kommentar
StoreMyen Skrevet 8. mai 2014 Del Skrevet 8. mai 2014 Ja, vet det er litt høyt. Men dette er mitt største problem med brygging; det med å ha et rom med presis og jevn temperatur... det er vel bare å ha et slags lagerrom med en ovn med termostat, men jeg har ikke noe slikt rom per dags dato. Kjøleskap med et lite varmeelement (25W) og ekstern styring (f.eks. STC-1000) der føleren er festet til gjæringskaret er nok den beste metoden, innenfor et akeptabelt budsjett. Lenke til kommentar
The Little Lucid Moments Skrevet 8. mai 2014 Del Skrevet 8. mai 2014 Kjøleskap med et lite varmeelement (25W) og ekstern styring (f.eks. STC-1000) der føleren er festet til gjæringskaret er nok den beste metoden, innenfor et akeptabelt budsjett. Har tenkt litt på det der ja. Får se hva det blir til. Hittil har jeg bare kjørt kjøkkensil... ikke akkurat storproduksjon. (Men prosessen er jo den samme, så med tanke på håndverket er det jo like interessant.) Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 8. mai 2014 Del Skrevet 8. mai 2014 (endret) En velfungerende oppvaskmaskin bør ikke bli fettete og dersom man vasker glass alene, kanskje uten skylle/glansmiddel, så burde glasset bli helt 100% rent. Men krystallsodavann funker helt fint det. Helst med en dedikert børste slik at man ikke tilfører noe som helst. Bare holder meg til krystallsoda + dedikert børste jeg da. Det er ikke sååå mye jobb. Takk. Tommelfingerregel for Ale er 2 uker gjæring, men den tar ikke skade av å stå opp mot 3-4 uker. For å se om den er klar for å flaske (eller tappe på fat) sjekker du FG, dersom du måler stabil FG 2-3 dager etter hverandre er ølet ferdig gjæret. Men altså, det anbefales 14 dager på gjærkaret uansett, det har også noe med at gjæren rydder opp i en del usmaker etter at den er ferdig med gjæringen. /Espen Takker! Får prøve å måle litt. En tommelfingerregel er at en ikke senker, men kun hever, temperaturen under gjæring. Vær klar over at 23 gr. er i høyestelaget og at det kan oppstå smaker du egentlig ikke ønsker i ølet. Ja, vet det er litt høyt. Men dette er mitt største problem med brygging; det med å ha et rom med presis og jevn temperatur... det er vel bare å ha et slags lagerrom med en ovn med termostat, men jeg har ikke noe slikt rom per dags dato. Aldri hatt noe problem med temperaturen. På vinteren ble det litt for kaldt ute i gangen. Men i stua var det perfekt temperatur. Man sjekker lett sånt med et termometer. Jeg bruker det til 10kr fra Europris. Imorgen blir det fiskemiddag og belgisk Ale med gjester servert på det nye spisebordet. Kjøpt min første Rochefort 10, et par blonde og et par Saison, ble tre IPA også da... Endret 8. mai 2014 av Gouldfan 1 Lenke til kommentar
The Little Lucid Moments Skrevet 8. mai 2014 Del Skrevet 8. mai 2014 Aldri hatt noe problem med temperaturen. På vinteren ble det litt for kaldt ute i gangen. Men i stua var det perfekt temperatur. Man sjekker lett sånt med et termometer. Jeg bruker det til 10kr fra Europris. Her varierer det fra 13-25 for tiden... om vinteren kan det fint synke ned i 6, om natten. Dette er stuen. Dette fordi jeg prøver å bruke mer ved og mindre strøm... Om sommeren kan det gå over 30... det er en gryte her. Så om sommeren burde jeg vel i tilfelle hatt ikke bare en varmer, men også en kjøler... Bryggeriene bruker jo kjølevann rundt tankene. Gjæring er eksotermt. Om det begrepet kan brukes når mikro-organismer har smorgasbord... Imorgen blir det fiskemiddag og belgisk Ale med gjester servert på det nye spisebordet. Kjøpt min første Rochefort 10, et par blonde og et par Saison, ble tre IPA også da... Noen av de trappisterne er gaaanske søte... Westmalle smaker vel best til seigmenn eller Panda, tror jeg. Lenke til kommentar
Gjest medlem-105082 Skrevet 10. mai 2014 Del Skrevet 10. mai 2014 Noen som kan anbefale et par gode Irish/Dry Stouts? Har lyst til å prøve noe annet en kjenningene Guinness og Murphy's. Noen som har smakt Ægir Lir Irish Stout? Lenke til kommentar
Vice Skrevet 10. mai 2014 Del Skrevet 10. mai 2014 Ægir Lir er helt grei. Ganske kjedelig sak men om man er ute etter den stilen så funker den bra. Veldig mye bedre og smakfull enn Guinness riktignok. Lenke til kommentar
weebl Skrevet 11. mai 2014 Del Skrevet 11. mai 2014 Wohoo da var fly og hotell til brewdog agm booket, det blir nok ei helg med mye øl mistenker jeg. 1 Lenke til kommentar
StoreMyen Skrevet 20. mai 2014 Del Skrevet 20. mai 2014 Nå er det så stille her at jeg like gjerne kan legge ut en link til min omtale om Hansa Borgs årsregnskap, som var overraskende positivt.http://olportalen.no/2014/05/20/har-hansa-borg-knekket-koden/ 1 Lenke til kommentar
weebl Skrevet 22. mai 2014 Del Skrevet 22. mai 2014 Prøvde meg på en brewdog dog A på 17. Mai, det var stouten sin det! Var heftige greier å vanskelig å sette fingeren på snaken men det jeg fikk fram av smaker var en søt smak av kaffe med en avslutning av lakris og et lite stikk på tunga av chilli og ganske kraftig bitterhet. Uten tvil noe av det beste jeg har smakt og må prøves igjen, men når den koster 270kr på pub så må det nok en spesiell begivenhet til, eller tok meg like lang tid å drikke denne som jeg vanlig vis bruker på tre øl så sånn sett var den jo ikke så dyr. 2 Lenke til kommentar
StoreMyen Skrevet 23. mai 2014 Del Skrevet 23. mai 2014 ........... men når den koster 270kr på pub så må det nok en spesiell begivenhet til, eller tok meg like lang tid å drikke denne som jeg vanlig vis bruker på tre øl så sånn sett var den jo ikke så dyr. Et poeng mange overser. En betaler for en opplevelse (og for enkelte virkning) og dermed blir ren literpris helt feil som sammenlgingin. Samtidig hender det oftere og oftere jeg går forbi øl, spesielt på butikker, fordi det er overpriset. Standard britisk ale til 70,- for halvliteren og skandinavisk håndbrygget til 60,- for 0,33. Lenke til kommentar
Andreasfe Skrevet 24. mai 2014 Del Skrevet 24. mai 2014 I dag spratt jeg første flaske av en ny batch med en IPA. Blodferskt. Det er særdeles lett å lage godt øl, selv med (god) maltekstrakt. Brygget med pale maltekstrakt fra Bryggselv. Humlet med Centennial, Cascade og litt Northern Brewer. Gjæret med Safale 05. Flere her som bruker Untappd? 1 Lenke til kommentar
Glutar Skrevet 24. mai 2014 Del Skrevet 24. mai 2014 Sitter selv på verandaen i solen og nyter ferskt hjemmbrygg. Pale Ale humlet med Centennial og Cascade + sitrongress tilsatt på slutten av koking. Gjæret med WLP001. Yes, jeg er på untappd. Brukernavn: Chillout. Lenke til kommentar
Andreasfe Skrevet 24. mai 2014 Del Skrevet 24. mai 2014 Artig. Det må prøves. Testet jo Garage Project sin Venusian Pale Ale. Den var herlig frisk. Visstnok tilsatt litt sitrongress og limeblader. Andreasfe på Untappd. Feiret nettopp Distinct beer nr 1000 med Hop Devil fra Ugly Duck. Nok en fantastisk IPA Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå