Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Surøl har lenge vært populært i USA, men tror nok det er mer i entusiastkretser. Geuze tror jeg er for sært til å bli særlig mainstream men surøl er jo mer enn bare Geuze. Kriek tror jeg har mye større potensiale,men både Kriek,Geuze og Lambic er ganske langt i fra de aller fleste forbinder med øl. NØ hadde jo en "Kriek" som het Kriek of Telemark som jeg tror ble ganske godt mottat hos publikum. (Selv om den vel strengt tatt ikke var en Kriek men kun et fruktøl.)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Surøl har lenge vært populært i USA, men tror nok det er mer i entusiastkretser. Geuze tror jeg er for sært til å bli særlig mainstream men surøl er jo mer enn bare Geuze. Kriek tror jeg har mye større potensiale,men både Kriek,Geuze og Lambic er ganske langt i fra de aller fleste forbinder med øl. NØ hadde jo en "Kriek" som het Kriek of Telemark som jeg tror ble ganske godt mottat hos publikum. (Selv om den vel strengt tatt ikke var en Kriek men kun et fruktøl.)

 

Kriek er kirsebær og bør derfor kunne brukes om annet enn surøl tilsatt kirsebær.

Lenke til kommentar

Det som er spennende med IPA er å smake single hop varianter. Da får man ofte litt aha-opplevelser.

 

aBsolutt. Som nevnt var den der Voodoo Doll til Brew Dog veldig spennende. Det som er med IPAer er vel det at humlen som blir brukt i den og som gir den der veldig bitre smaken ofte var annensorteringshumle fra statene. For mye alfasyre i det om jeg husker best. Det er jo det som mange nå forbinder med IPA, at den er veldig bitter. Når man får testet med andre humletyper som kanskje ikke inneholder like mye alfasyre så får man også frem de andre smakene en humle kan bidra med til ølet.

 

 

Hva med Saison? Hvorfor er ikke det like populært? Innspill?

 

 

Den er vel ikke like utbredt? Har en del frukt-estere i seg som gjør at den havnet enda litt på siden av "Vanlig øl". I tillegg til at de begynte jo som Belgiske varianter og da får man jo den litt tunge smaken av Belgisk gjær også. I sum kunne det kanskje føles som veldig mye smak i forhold til en pilsner, da pilsnere ofte er veldig "rene" i smakene sine.

Er vanskelig å si men kanskje det igjen har med hvor enkelt/vanskelig det er å brygge? Man kan ikke bare klaske sammen ett eller annet og så kjøre på med mye humle for å få en bra Saison. :shrug:

 

Med respekt å melde kan man vel heller ikke lage en virkelig god IPA med halvdårlig arbeid på forhånd, og så bare humle på. KAnskje man kan få noe som er drikkende. Men har man ikke oksygenert ølet nok eller slauret med rengjøringen så blir det ikke noe god IPA av det.

 

 

Sant, så sant. Er ikke saison ganske åpent for tolkning dog? De amerikanske saison-gjærtypene liker vel innetemperaturer? (hvis dette er heeeelt feil, så er det fritt fra minnet. mener å huske at de amerikanske liker seg varmere enn feks de belgiske saison-gjærtypene. rett meg hvis jeg tar feil!)

 

 

Saison er i utgangspunktet en belgisk betegnelse på sesongbrygget øl. I Norge hadde vi slåtteøl tidligere. Det ble brygget av gardskonen. Tanken var at det skulle være forfriskende og næringsrikt, men ikke så mye alkohol i at arbeiderne ble overstadig beruset av det. Derfor ble det ofte gjæret en kort stund (og ikke gjæret helt ut) før det ble servert. Jeg vet at en jeg jobbet med tidligere fortalte at han hadde hjulpet til på en lokal gård i sin ungdom. Gardskonen hadde vridd på noen ventiler slik at gjæringen ble stoppet, men sønnen i huset lurte seg til å få det tilbake igjen. Slik fikk det gjæret mye lengre. Ølet ble veldig godt det, men arbeidet hadde en tendenes til å bli forholdsvis middelmådig utover dagen.

 

Det er denne tradisjonen Haandbryggeriet og andre norske bryggerier har lagt til grunn når de har laget sine slåtteøl/gårdsøl. Bare at de lar disse øltypene få gjære skikkelig ut. Når det gjelder temperaturer vet jeg ikke om det er noen store forskjeller på belgisk og amerikansk gjær akkurat når vi snakker om brygging av saison/farmhouse ale. Det jeg vet er at generelt i saison-oppskrifter blir det brukt høyere temperaturer enn med annet overgjæret øl. Ofte ligger de rundt 27 grader i omgivelsestemperatur. Dette fordi at gjæren skal utvikler de esterne som gir frukttonene. I tillegg tilsettes det også ofte sukker slik at gravityen blir så lav som mulig, det vil si at ølsmaken blir så "Crisp" som mulig. Altså litt som med pilsnere. I saison-ølene er det esterne som skal spille hovedrollen, med en anstendig mengde humle og aller helst lite malt-smak.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ægir har en meget god Saison som heter Ævenue som tilfeldigvis er et samarbeidsbrygg med amerikanske Boulevard som er nevnt over. Ellers kan du også prøve Haandbryggeriets Ardenne Blonde som faktisk ligner endel på en Saison. Haandbryggeriet har også noe kalt "Hesjeøl" som er en slags Saison, men denne har jeg liten sans for.Samme gjelder Ægirs "Harvest Ale".

Lenke til kommentar

Haandbryggeriet har også noe kalt "Hesjeøl" som er en slags Saison, men denne har jeg liten sans for.Samme gjelder Ægirs "Harvest Ale".

 

Syns verken Haandbryggeriet sin "Hesjeøl", Kinn sin "Slåtteøl" eller Ægir sin "Harvest Ale" minner stort om saison stilmessig... selv om jeg syns alle tre er gode.

 

Ardenne blond blir litt i riktig gate. Selv om det er mikset med belgisk wit, etter hva jeg forstår...

 

Ellers har Nøgne Ø en "India Saison". Det er vel også en slags miks...

Lenke til kommentar

Saison Dupont, Tank 7, Fantôme Saison og Ævenue er alle veldig gode saisoner i min bok. Ellers har Stillwater Artisanal Ales en hel rekke øl innefor saison/farmhouse stilen som jeg ofte betaler 279,- for på puben, så de er nødt til å være gode ;) Anbefaler sterkt Cellar Door fra dem.

Lenke til kommentar

Saison Dupont, Tank 7, Fantôme Saison og Ævenue er alle veldig gode saisoner i min bok. Ellers har Stillwater Artisanal Ales en hel rekke øl innefor saison/farmhouse stilen som jeg ofte betaler 279,- for på puben, så de er nødt til å være gode ;) Anbefaler sterkt Cellar Door fra dem.

 

Wow, du har erfaring. :) Jeg er veldig glad i den stilen selv, jeg må prøve noen av disse du nevner her... har prøvd Tank 7 og Ævenue, de er knallgode begge to.

Lenke til kommentar

Både Dupont og Fantôme har de dessverre ikke på polet men de har/har hatt dem på Systembolaget. Mente jeg ble litt skuffet over Fantôme da den var syrlig, men det viser at bredden på Saison er ganske stor. Svenske Brekeriet sin Saison var også av den mer syrlige typen.

Lenke til kommentar

Nå er jeg i overkant glad i surøl, og syrlige saisons er ypperlig det også. Fantôme er litt syrligere enn snittet ja. Må også kunne påpeke at f.eks Nøgne Ø sin Saison ligger et godt stykke unna der jeg vil ha min saison. Den er ganske tung og søt i forhold til mye annet.

 

Glemte forresten å nevne BFM √225 Saison. Litt flaut siden det muligens er den beste saison jeg har smakt. De hadde den innom polet så den er vel kanskje mulig å få tak i enda? En frekk liten overraskelse fra Sveits.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...