Vice Skrevet 3. januar 2014 Del Skrevet 3. januar 2014 Surøl har lenge vært populært i USA, men tror nok det er mer i entusiastkretser. Geuze tror jeg er for sært til å bli særlig mainstream men surøl er jo mer enn bare Geuze. Kriek tror jeg har mye større potensiale,men både Kriek,Geuze og Lambic er ganske langt i fra de aller fleste forbinder med øl. NØ hadde jo en "Kriek" som het Kriek of Telemark som jeg tror ble ganske godt mottat hos publikum. (Selv om den vel strengt tatt ikke var en Kriek men kun et fruktøl.) Lenke til kommentar
the_last_nick_left Skrevet 3. januar 2014 Del Skrevet 3. januar 2014 "Folk flest" forbinder vel fortsatt øl med pils, så sånn sett er vel IPA også et stykke unna hva "folk flest" forbinder med øl.. Surøl var rart første gang jeg smakte det, det er jeg enig i, men det var IPA også.. Og IPA ble drukket i entusiastkretser ganske lenge før det ble "mainstream", det også. 2 Lenke til kommentar
Vice Skrevet 3. januar 2014 Del Skrevet 3. januar 2014 Ja, folk flest forbinder vel øl med pils, derfor er spranget til IPA mye kortere enn til surøl. Lenke til kommentar
StoreMyen Skrevet 4. januar 2014 Del Skrevet 4. januar 2014 Ja, folk flest forbinder vel øl med pils, derfor er spranget til IPA mye kortere enn til surøl. så lenge en liker pils. . . . Lenke til kommentar
StoreMyen Skrevet 4. januar 2014 Del Skrevet 4. januar 2014 Surøl har lenge vært populært i USA, men tror nok det er mer i entusiastkretser. Geuze tror jeg er for sært til å bli særlig mainstream men surøl er jo mer enn bare Geuze. Kriek tror jeg har mye større potensiale,men både Kriek,Geuze og Lambic er ganske langt i fra de aller fleste forbinder med øl. NØ hadde jo en "Kriek" som het Kriek of Telemark som jeg tror ble ganske godt mottat hos publikum. (Selv om den vel strengt tatt ikke var en Kriek men kun et fruktøl.) Kriek er kirsebær og bør derfor kunne brukes om annet enn surøl tilsatt kirsebær. Lenke til kommentar
Vice Skrevet 4. januar 2014 Del Skrevet 4. januar 2014 Kriek er kirsebær og bør derfor kunne brukes om annet enn surøl tilsatt kirsebær. Jaja, og det var vel nettopp det NØ gjorde Lenke til kommentar
Onkel Kompost Skrevet 4. januar 2014 Del Skrevet 4. januar 2014 Det som er spennende med IPA er å smake single hop varianter. Da får man ofte litt aha-opplevelser. aBsolutt. Som nevnt var den der Voodoo Doll til Brew Dog veldig spennende. Det som er med IPAer er vel det at humlen som blir brukt i den og som gir den der veldig bitre smaken ofte var annensorteringshumle fra statene. For mye alfasyre i det om jeg husker best. Det er jo det som mange nå forbinder med IPA, at den er veldig bitter. Når man får testet med andre humletyper som kanskje ikke inneholder like mye alfasyre så får man også frem de andre smakene en humle kan bidra med til ølet. Hva med Saison? Hvorfor er ikke det like populært? Innspill? Den er vel ikke like utbredt? Har en del frukt-estere i seg som gjør at den havnet enda litt på siden av "Vanlig øl". I tillegg til at de begynte jo som Belgiske varianter og da får man jo den litt tunge smaken av Belgisk gjær også. I sum kunne det kanskje føles som veldig mye smak i forhold til en pilsner, da pilsnere ofte er veldig "rene" i smakene sine. Er vanskelig å si men kanskje det igjen har med hvor enkelt/vanskelig det er å brygge? Man kan ikke bare klaske sammen ett eller annet og så kjøre på med mye humle for å få en bra Saison. Med respekt å melde kan man vel heller ikke lage en virkelig god IPA med halvdårlig arbeid på forhånd, og så bare humle på. KAnskje man kan få noe som er drikkende. Men har man ikke oksygenert ølet nok eller slauret med rengjøringen så blir det ikke noe god IPA av det. Sant, så sant. Er ikke saison ganske åpent for tolkning dog? De amerikanske saison-gjærtypene liker vel innetemperaturer? (hvis dette er heeeelt feil, så er det fritt fra minnet. mener å huske at de amerikanske liker seg varmere enn feks de belgiske saison-gjærtypene. rett meg hvis jeg tar feil!) Saison er i utgangspunktet en belgisk betegnelse på sesongbrygget øl. I Norge hadde vi slåtteøl tidligere. Det ble brygget av gardskonen. Tanken var at det skulle være forfriskende og næringsrikt, men ikke så mye alkohol i at arbeiderne ble overstadig beruset av det. Derfor ble det ofte gjæret en kort stund (og ikke gjæret helt ut) før det ble servert. Jeg vet at en jeg jobbet med tidligere fortalte at han hadde hjulpet til på en lokal gård i sin ungdom. Gardskonen hadde vridd på noen ventiler slik at gjæringen ble stoppet, men sønnen i huset lurte seg til å få det tilbake igjen. Slik fikk det gjæret mye lengre. Ølet ble veldig godt det, men arbeidet hadde en tendenes til å bli forholdsvis middelmådig utover dagen. Det er denne tradisjonen Haandbryggeriet og andre norske bryggerier har lagt til grunn når de har laget sine slåtteøl/gårdsøl. Bare at de lar disse øltypene få gjære skikkelig ut. Når det gjelder temperaturer vet jeg ikke om det er noen store forskjeller på belgisk og amerikansk gjær akkurat når vi snakker om brygging av saison/farmhouse ale. Det jeg vet er at generelt i saison-oppskrifter blir det brukt høyere temperaturer enn med annet overgjæret øl. Ofte ligger de rundt 27 grader i omgivelsestemperatur. Dette fordi at gjæren skal utvikler de esterne som gir frukttonene. I tillegg tilsettes det også ofte sukker slik at gravityen blir så lav som mulig, det vil si at ølsmaken blir så "Crisp" som mulig. Altså litt som med pilsnere. I saison-ølene er det esterne som skal spille hovedrollen, med en anstendig mengde humle og aller helst lite malt-smak. 2 Lenke til kommentar
Bully! Skrevet 4. januar 2014 Del Skrevet 4. januar 2014 Hva slags snacks passer til Kriek of Telemark? Lenke til kommentar
StoreMyen Skrevet 4. januar 2014 Del Skrevet 4. januar 2014 Hva slags snacks passer til Kriek of Telemark? Det er selvsagt opp til hver enkelt, men jeg tenker i rettning frukt og bær. Lenke til kommentar
iniestagram Skrevet 4. januar 2014 Del Skrevet 4. januar 2014 Mens vi er inne på Saison. Jeg har testa NØ's Saison og synes den var god. Er dette noe flere norske bryggerier lager, og har dere noen spesielle å anbefale? Lenke til kommentar
Bully! Skrevet 5. januar 2014 Del Skrevet 5. januar 2014 Mens vi er inne på Saison. Jeg har testa NØ's Saison og synes den var god. Er dette noe flere norske bryggerier lager, og har dere noen spesielle å anbefale? Boulevard sin, Tank 7, den er veldig god... amerikansk bryggeri da. 2 Lenke til kommentar
Vice Skrevet 5. januar 2014 Del Skrevet 5. januar 2014 Ægir har en meget god Saison som heter Ævenue som tilfeldigvis er et samarbeidsbrygg med amerikanske Boulevard som er nevnt over. Ellers kan du også prøve Haandbryggeriets Ardenne Blonde som faktisk ligner endel på en Saison. Haandbryggeriet har også noe kalt "Hesjeøl" som er en slags Saison, men denne har jeg liten sans for.Samme gjelder Ægirs "Harvest Ale". Lenke til kommentar
Bully! Skrevet 5. januar 2014 Del Skrevet 5. januar 2014 Haandbryggeriet har også noe kalt "Hesjeøl" som er en slags Saison, men denne har jeg liten sans for.Samme gjelder Ægirs "Harvest Ale". Syns verken Haandbryggeriet sin "Hesjeøl", Kinn sin "Slåtteøl" eller Ægir sin "Harvest Ale" minner stort om saison stilmessig... selv om jeg syns alle tre er gode. Ardenne blond blir litt i riktig gate. Selv om det er mikset med belgisk wit, etter hva jeg forstår... Ellers har Nøgne Ø en "India Saison". Det er vel også en slags miks... Lenke til kommentar
Vice Skrevet 5. januar 2014 Del Skrevet 5. januar 2014 (endret) Saison er et litt vidt begrep og det finnes vel egentlig ikke noen definiiv Saison stil."Farmhouse Ale" er et annet begrep som ofte også brukes om Saison-aktige øl.(Som beskrevet i et tidligere innlegg). Endret 5. januar 2014 av Vice Lenke til kommentar
Igniztion Skrevet 6. januar 2014 Del Skrevet 6. januar 2014 Saison Dupont, Tank 7, Fantôme Saison og Ævenue er alle veldig gode saisoner i min bok. Ellers har Stillwater Artisanal Ales en hel rekke øl innefor saison/farmhouse stilen som jeg ofte betaler 279,- for på puben, så de er nødt til å være gode Anbefaler sterkt Cellar Door fra dem. Lenke til kommentar
Bully! Skrevet 6. januar 2014 Del Skrevet 6. januar 2014 Saison Dupont, Tank 7, Fantôme Saison og Ævenue er alle veldig gode saisoner i min bok. Ellers har Stillwater Artisanal Ales en hel rekke øl innefor saison/farmhouse stilen som jeg ofte betaler 279,- for på puben, så de er nødt til å være gode Anbefaler sterkt Cellar Door fra dem. Wow, du har erfaring. Jeg er veldig glad i den stilen selv, jeg må prøve noen av disse du nevner her... har prøvd Tank 7 og Ævenue, de er knallgode begge to. Lenke til kommentar
Vice Skrevet 6. januar 2014 Del Skrevet 6. januar 2014 Både Dupont og Fantôme har de dessverre ikke på polet men de har/har hatt dem på Systembolaget. Mente jeg ble litt skuffet over Fantôme da den var syrlig, men det viser at bredden på Saison er ganske stor. Svenske Brekeriet sin Saison var også av den mer syrlige typen. Lenke til kommentar
Igniztion Skrevet 6. januar 2014 Del Skrevet 6. januar 2014 Nå er jeg i overkant glad i surøl, og syrlige saisons er ypperlig det også. Fantôme er litt syrligere enn snittet ja. Må også kunne påpeke at f.eks Nøgne Ø sin Saison ligger et godt stykke unna der jeg vil ha min saison. Den er ganske tung og søt i forhold til mye annet. Glemte forresten å nevne BFM √225 Saison. Litt flaut siden det muligens er den beste saison jeg har smakt. De hadde den innom polet så den er vel kanskje mulig å få tak i enda? En frekk liten overraskelse fra Sveits. Lenke til kommentar
Panerai Skrevet 6. januar 2014 Del Skrevet 6. januar 2014 Da er juleølsesongen over. Mine favoritter i år ble nissefar, bestefar og Ringnes julebokk. Noen her som har gode tips til hva jeg kan teste ut i månedene fremover? Jeg likte godt nøgne ø bitter også. Lenke til kommentar
Vidar Pedersen Skrevet 7. januar 2014 Del Skrevet 7. januar 2014 Litt om nyheter på polet den 10 januar. http://godtdrikke.net/nyheter-pa-vinmonopolet-i-januar/ Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå