Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

 

Det finnes så absolutt en regel. Øl som er kraftige, tunge og har en karakteristisk syrlighet og snerp i seg vil alltid forbedre seg på flasken over tid. Syrligheten forvandler seg gradvis til en fløteaktig bløthet og bringer frem masse andre gode smaker som ikke er der fra starten av. 6-12 måneder er tilstrekkelig for å gi en markant forbedring, men vil man at et skikkelig heftig øl skal være på sitt absolutt beste er det 1 til 2 år som er fasiten. I sjeldne tilfeller enda mer. Jeg har 5 års erfaring med smaking av kraftig juleøl som har vært lagret null, ett og to år, og har forlengst kjent igjen en rekke mønstre.

Dette er jo bare en subjektiv mening. Jeg snakker om objektivt sett. Jeg er enig i at mange øl (av den lagringsvennlige sorten) smaker bedre, i min gane riktignok, etter lagring, men har også vært borti øl som jeg mener har hatt ulempe av samme lagring. Men alt kommer helt an på hva man personlig liker i et øl og hvilke smaker man finner tiltrekkende.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kommer ikke til å fortsette med Westvleteren da munkene der av prinsipp ikke selger øl utenfor klosteret. Disse flaskene stammer trolig fra et unntak de gjorde under bygging av en utvidelse av klosteret som krevde kapital.

 

Ja, jeg vet jo at de har dette prinsippet. Selv fikk jeg tak i to kasser WV6 av dem, samt litt annet snusk i In Der Vrede. Jeg hadde bare ikke fått med meg at de trengte å reparere på klosteret igjen...

 

Helt enig i at W6 ikke er verdt såpass mye. W12 derimot er trolig verdt det da opplevelsen av å drikke det er en minst like stor del som selve ølet i seg selv. W12 er jo litt "mystisk" fordi det er så vanskelig å få tak i og da det i tillegg er et svært godt øl så blir det av veldig mange ratet som verdens beste øl.

 

Det er godt mulig at du har rett der. Jeg har et par W12 liggende for spesielle anledninger selv. Men det som jeg synes er litt interessant er at det ikke finnes noe St. Bernardus ABT 12 på polet. Ryktene vil jo ha det til at de overtok den gamle gjærkulturen fra Westvleteren en gang på nittitallet. Jeg har to slike liggende også...

Lenke til kommentar

Nå er jo ikke øl det samme som vin og ølet er alltid 100% drikkeklart når det slippes fra bryggeriene. Dette er ølet slik bryggeren har ment at det skal smake og i dette tilfellet den 100% "autentiske" Westvleteren12 for å si det sånn. Videre lagring er mest for moro skyld og "hobby prosjekter" for de som synes slikt er artig. Personlig drikker jeg alltid "referanse ølet"(dvs. det ferske) ved første sjanse og kun dersom jeg har flere vil jeg lagre dem for videre sammenligning. Og det er jo absolutt heller ingen garanti for at man liker et lagret øl bedre enn et ferskt. Det er jo helt individuelt og det finnes ingen regel som sier at lagret øl er bedre enn ulagret.

 

Det at det er drikkeklart betyr ikke det samme som at det er på sitt beste. Eksempelvis sender ikke Kinn ikke ut Tomasmesse i år, fordi de smakte på fjorårets i forbindelse med brygging av årets batch og fant ut at den var så mye bedre etter lagring at de bestemte seg for å la hele batchen stå til neste år.

Her snakker vi imidlertid om en brygger som bryr seg nok om sine produkter til å låse en masse penger i eget lager. Andre bryr seg ikke nok eller har rett og slett ikke råd.

 

Generelt sett er humlesterke øl bedre des ferskere de er.

Mørke øl tåler mer lagring enn lyse.

Øl mesket på høy temperatur (gjerne maltrike) blir bedre etter lagring.

MEN også øl som blir bedre etter lagring når en topp, for så å forringes.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

Det at det er drikkeklart betyr ikke det samme som at det er på sitt beste. Eksempelvis sender ikke Kinn ikke ut Tomasmesse i år, fordi de smakte på fjorårets i forbindelse med brygging av årets batch og fant ut at den var så mye bedre etter lagring at de bestemte seg for å la hele batchen stå til neste år.

Her snakker vi imidlertid om en brygger som bryr seg nok om sine produkter til å låse en masse penger i eget lager. Andre bryr seg ikke nok eller har rett og slett ikke råd.

Det er vel det jeg prøver å si. Kinn viser at det fortsatt finnes og er mulig å lage øl i Toppklasse.

Lenke til kommentar

Vil tro at problemet har flere deler: 1. De er begrenset oppad til 4.75% alkohol. 2. Importavgiftene (flasker etc) er såpass store at de må ha ganske grei omsetning for å gå i pluss på øl. 3. Ølinteressen er på vei opp, men den er kanskje ikke stor nok enda til at folk med vitende og vilje betaler over 50 kr for butikkstyrke-øl. 4. De har føringer fra øverste hold på hva de kan ta inn og ikke. Det er vel ikke uten grunn at den butikken med størst utvalg i Bergen er Matkroken (som såvidt jeg kan se ikke tilhører noen kjede)...

Lenke til kommentar

Vil tro at problemet har flere deler: 1. De er begrenset oppad til 4.75% alkohol. 2. Importavgiftene (flasker etc) er såpass store at de må ha ganske grei omsetning for å gå i pluss på øl. 3. Ølinteressen er på vei opp, men den er kanskje ikke stor nok enda til at folk med vitende og vilje betaler over 50 kr for butikkstyrke-øl. 4. De har føringer fra øverste hold på hva de kan ta inn og ikke. Det er vel ikke uten grunn at den butikken med størst utvalg i Bergen er Matkroken (som såvidt jeg kan se ikke tilhører noen kjede)...

 

Matkroken Natland tilhører kjeden Matkroken, men de har et langt løsere konsept enn andre kjeder.

Lenke til kommentar

Er det mange butikker som er med i Matkroken-kjeden? Jeg har nemlig ikke hørt om denne kjeden før. Er det en forholdsvis ny kjede? Dvs. yngre enn 5 år gammel? I den tiden bodde jeg på en liten øy på helgelandskysten, og jeg husker at en av ungdommene skulle starte butikk der. Han fikk ikke innpass i de kjedene som var tilgjengelig da (Service mat, Joker, Kiwi etc), men jeg husker ikke at han nevnte Matkroken som en kjede en gang.

Lenke til kommentar

Er det mange butikker som er med i Matkroken-kjeden? Jeg har nemlig ikke hørt om denne kjeden før. Er det en forholdsvis ny kjede? Dvs. yngre enn 5 år gammel? I den tiden bodde jeg på en liten øy på helgelandskysten, og jeg husker at en av ungdommene skulle starte butikk der. Han fikk ikke innpass i de kjedene som var tilgjengelig da (Service mat, Joker, Kiwi etc), men jeg husker ikke at han nevnte Matkroken som en kjede en gang.

Matkroken er vel det nye navnet på noen av ICA butikkene? (ICA Nær?)

Lenke til kommentar

Det finnes bare to typer øl. De man liker og de man ikke liker. Liker du Hansa, er vel det greit :)

 

Dette tror jeg er det klokeste jeg har lest i et forum på en stund! Men for den vanlige mann i gaten så er vel forskjellen på de forskjellige butikkpilsnerene såpass minimal at det som oftest er et snev av patriotisme som avgjør hvilken butikkpils man kjøper, og ikke kjøper. Selv er jeg fra Bergen, og jeg kjenner ingen som kjøper Ringnes, selv om dette er en fullverdig god pils.Merkelig det der :)

Lenke til kommentar

 

Dette tror jeg er det klokeste jeg har lest i et forum på en stund! Men for den vanlige mann i gaten så er vel forskjellen på de forskjellige butikkpilsnerene såpass minimal at det som oftest er et snev av patriotisme som avgjør hvilken butikkpils man kjøper, og ikke kjøper. Selv er jeg fra Bergen, og jeg kjenner ingen som kjøper Ringnes, selv om dette er en fullverdig god pils.Merkelig det der :)

 

Jeg husker dengang jeg begynte å nyte (dvs. drikke meg opp i beruset tilstand) alkohyler. Da var det om å gjøre at ølen gled fortest mulig ned, at den var mest lettdrikkelig. Corona var jo en vinner der, men på den tiden var det slik at den var meget dyr i forhold til "vanlig øl". Hansa fatøl ble det ølet min omgangskrets holdt seg til. Vi prøvde å tvinge ned Ringnes også da det var et par kroner billigere, men det fikk vi ikke til. Spol 18 år frem i tid så hender det faktisk fremdeles at jeg drikker noe Hansa fatøl. Vanlig Ringnes pilsner liker jeg fremdeles ikke helt, men Ringnes Platinum eller Ringnes Export går faktisk greit...

Lenke til kommentar

Det er vel det jeg prøver å si. Kinn viser at det fortsatt finnes og er mulig å lage øl i Toppklasse.

 

Litt usikker på hva du mener med det, er for eksempel Westvleteren ikke i toppklasse fordi ølet deres har godt av å lagres etter kjøp? Og Kinn selger jo også Svartekunst som er merket "Best etter 2014".

 

On another note, er det noen som har prøvd IPA-glasset til Spiegelau?

Lenke til kommentar

 

Litt usikker på hva du mener med det, er for eksempel Westvleteren ikke i toppklasse fordi ølet deres har godt av å lagres etter kjøp? Og Kinn selger jo også Svartekunst som er merket "Best etter 2014".

 

On another note, er det noen som har prøvd IPA-glasset til Spiegelau?

Mente at det er mulig å selge øl når det er på sitt beste. Det var dårlig formulert. Et kompromiss dersom man ikke har råd til å lagre alt selv er å skrive "best etter" på flaskene, som du beskriver. Men med Westvleteren følger det kke med noen slike instruksjoner og man må anta at munkene mener at ølet er på sitt beste da det lanseres. Alt (flaskemodnet) øl lages jo hos bryggerne i en viss tid uansett.

 

Har såvidt kjent på "IPA-glasset" (ikke smakt..) og det føltes utrolig billig ut. Tynt,lett og spinkelt. Turte nesten ikke å ta i det av frykt for å ødelegge det.

Lenke til kommentar

Jeg er sikker på at øl-vitere rister på hodet når jeg sier dette men jeg synes hansa er veldig god :)

 

Det er din gane som bestemmer hva du liker, men jeg tillater meg å riste lett på hodet om du kun har smakt Hansa, Ringnes, Tuborg, Carlsberg og andre varianter av lys lager og mener Hansa er det beste ølet du får tak i. For slike meninger bør en ha smakt litt mer forskjellig. Om det ikke er av interesse er det helt greit å mene at Hansa er den beste pilsen.

 

Om jeg er øl-viter får andre avgjøre.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...