Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Da har jeg vært innom Valken i Bergen i anledning spesialslippet av øl plukket jeg med meg følgende:

 

- Westvleteren 12

- Westvleteren 8

- De Molen Kopi Loewak

- Lost Abbey Judgement Day: Mayan Apocalypse

- Hoppin' Frog/Fanø Natasha rocks america

 

Kostet en del kroner men artig å få fått øl fra Westvleteren, særlig 12'eren i Bergen (Norge også da men..).

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg plukket med meg Westvleteren 6, 8 og 12, De Molen Amarillo, Boulevard Love Child #3 og litt annet snadder fra Vika. Føles litt rart å sitte på universitetet med en sekk og poser med øl, men..

 

Spørsmålet blir hva jeg gjør med Westvleteren.. Lagre eller drikke nå?

Westvletern egner seg ypperlig for lagring. 12'ern utvikler seg positivt i minst 5 år fremover, men er opp mot sitt beste etter 1-2 års lagring vil jeg mene. Delte en 12'er med 2 gode venner tidligere i år, og vi var enige om at den var svært god men du verden så mye bedre den ville ha vært etter ett års lagring. Så om jeg hadde hatt en slik ville jeg ikke åpnet den nå. Vi smakte og en 8'er som hadde stått ett år, og den var faktisk bedre enn 12'ern som var fersk.

Lenke til kommentar

Jeg plukket med meg Westvleteren 6, 8 og 12, De Molen Amarillo, Boulevard Love Child #3 og litt annet snadder fra Vika. Føles litt rart å sitte på universitetet med en sekk og poser med øl, men..

 

Spørsmålet blir hva jeg gjør med Westvleteren.. Lagre eller drikke nå?

Du verden. Det blir spennende å se om de fortsetter med Westvleteren på Valken. 6'eren er jo nydelig fin om man føler for en lys pils. Hvor mye kostet det pr flaske her?

Lenke til kommentar

Jeg plukket med meg Westvleteren 6, 8 og 12, De Molen Amarillo, Boulevard Love Child #3 og litt annet snadder fra Vika. Føles litt rart å sitte på universitetet med en sekk og poser med øl, men..

 

Spørsmålet blir hva jeg gjør med Westvleteren.. Lagre eller drikke nå?

Om du ikke har smakt noen av dem før så bare drikk dem med én gang. Er verdt å få greie på hva det dreier seg om. Lagringsprosjekt er også mest morsomt dersom man har ferske varianter å sammenligne mot.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du verden. Det blir spennende å se om de fortsetter med Westvleteren på Valken. 6'eren er jo nydelig fin om man føler for en lys pils. Hvor mye kostet det pr flaske her?

Kommer ikke til å fortsette med Westvleteren da munkene der av prinsipp ikke selger øl utenfor klosteret. Disse flaskene stammer trolig fra et unntak de gjorde under bygging av en utvidelse av klosteret som krevde kapital.

Lenke til kommentar

143 for en flaske WV6? Det er det ikke verdt selv om det er et meget godt øl. Det er vel sikkert litt samme som på systembolaget. De hadde fått en begrenset mengde. (1500 flasker eller noe).

Helt enig i at W6 ikke er verdt såpass mye. W12 derimot er trolig verdt det da opplevelsen av å drikke det er en minst like stor del som selve ølet i seg selv. W12 er jo litt "mystisk" fordi det er så vanskelig å få tak i og da det i tillegg er et svært godt øl så blir det av veldig mange ratet som verdens beste øl.

Lenke til kommentar

Du verden. Det blir spennende å se om de fortsetter med Westvleteren på Valken. 6'eren er jo nydelig fin om man føler for en lys pils. Hvor mye kostet det pr flaske her?

Tviler på at de kommer til å fortsette, jeg tror kanskje de fikk type kun 1 kasse på Valken og en på Vika og muligens noen flasker til de andre "spesialpolene". (de som er del av polets prøveprosjekt)

 

Vice: De selger kasser om gangen ved klosteret hvis man ringer på forhånd og kommer personlig til klosteret for å hente dem. Det er nok ekstra flasker i omløp fordi de visstnok måtte oppgradere taket på klosteret men de selger "vanligvis" øl til andre utenfor klosteret.

 

Men ja, slik jeg har forstått det går alle inntekter fra salget til restaurering av klosteret.

Endret av Xtra
Lenke til kommentar

Vice: De selger kasser om gangen ved klosteret hvis man ringer på forhånd og kommer personlig til klosteret for å hente dem. Det er nok ekstra flasker i omløp fordi de visstnok måtte oppgradere taket på klosteret men de selger "vanligvis" øl til andre utenfor klosteret.

Ja, jeg vet. Derfor skrev jeg at de ikke solgte det utenfor klosteret. Man må møte opp personlig på selve klosteret for å få kjøpe. Riktignok er det en sannhet med modifikasjoner da man kan kjøpe en sixpack rett ved siden av klosteret uten å ha noen avtale. Og i tillegg kan man jo alltids få tak i det på svartebørsen i diverse barer til en relativt ufin pris, selv her i Norge.

Lenke til kommentar

Om du ikke har smakt noen av dem før så bare drikk dem med én gang. Er verdt å få greie på hva det dreier seg om. Lagringsprosjekt er også mest morsomt dersom man har ferske varianter å sammenligne mot.

 

Men er det det den smaker som ung "det dreier seg om"? Når det gjelder (lagringskrevende) vin er det åpenbart ikke det, og jeg ser ikke helt at det stiller seg annerledes for øl (som har godt av lagring). Jeg har smakt både ferske og lagrede versjoner av andre Trappist-øl og vet at de tjener på lagring, så jeg tror jeg lar den ligge en stund. Ideelt skulle jeg selvfølgelig ha noen flasker så jeg kunne følge utviklingen, men da må jeg altså til Belgia og hamstre.

Lenke til kommentar

Ja det er jo den ferske varianten det i bunn og grunn dreier seg om. Husk at dette er varianten som bryggerne selv står 100% inne for. Om de hadde ment at ølet deres skulle være 5 år gammelt før det ble konsumert så hadde de lagret det selv i 5 år. Leste feks. at Kinn bryggeri mente at Tomasmese brygget deres var bedre etter 1 års lagring og dermed bestemte de seg å lagre hele årets batch til neste år før det ble utgitt.

Lenke til kommentar

Det at produsenten lagrer vinen/ølet selv til det er drikkeklart er jo selvsagt et ideal, men det stiller så store krav til lagringsplass og kapital at det er umulig for de fleste produsenter. I tillegg er det en ulempe for de som liker ferskere øl/vin enn bryggeriet/vinprodusenten. De aller, aller fleste vinprodusentene selger det aller meste når det er ferskt og beholder bare litt i sine egne kjellere, og jeg tror ikke de store navnene i Bordeaux, Burgund eller Piemonte "står 100% inne for" vinene sine akkurat når de slippes, jeg ser ikke helt hvorfor det skulle være annerledes for bryggerier. Det er et eksempel til etterfølgelse at Kinn lagrer selv, men ikke alle har mulighet til dette.

 

Forøvrig kan jeg nevne at det var et tilsvarende eksempel som viste meg hvorfor det lønner seg å lagre øl, for noen år siden hadde Nøgne Ø spart en batch av juleølet sitt som de solgte året etter, jeg smakte dem ved siden av hverandre og det var veldig stor forskjell (til fordel for ølet som hadde ligget et år).

 

Så jeg står fast ved at jeg skal prøve å lagre Wv12 et års tid i hvert fall, hvis jeg klarer.

Lenke til kommentar

Nå er jo ikke øl det samme som vin og ølet er alltid 100% drikkeklart når det slippes fra bryggeriene. Dette er ølet slik bryggeren har ment at det skal smake og i dette tilfellet den 100% "autentiske" Westvleteren12 for å si det sånn. Videre lagring er mest for moro skyld og "hobby prosjekter" for de som synes slikt er artig. Personlig drikker jeg alltid "referanse ølet"(dvs. det ferske) ved første sjanse og kun dersom jeg har flere vil jeg lagre dem for videre sammenligning. Og det er jo absolutt heller ingen garanti for at man liker et lagret øl bedre enn et ferskt. Det er jo helt individuelt og det finnes ingen regel som sier at lagret øl er bedre enn ulagret.

Lenke til kommentar

Nå er jo ikke øl det samme som vin og ølet er alltid 100% drikkeklart når det slippes fra bryggeriene. Dette er ølet slik bryggeren har ment at det skal smake og i dette tilfellet den 100% "autentiske" Westvleteren12 for å si det sånn. Videre lagring er mest for moro skyld og "hobby prosjekter" for de som synes slikt er artig. Personlig drikker jeg alltid "referanse ølet"(dvs. det ferske) ved første sjanse og kun dersom jeg har flere vil jeg lagre dem for videre sammenligning. Og det er jo absolutt heller ingen garanti for at man liker et lagret øl bedre enn et ferskt. Det er jo helt individuelt og det finnes ingen regel som sier at lagret øl er bedre enn ulagret.

 

Det finnes så absolutt en regel. Øl som er kraftige, tunge og har en karakteristisk syrlighet og snerp i seg vil alltid forbedre seg på flasken over tid. Syrligheten forvandler seg gradvis til en fløteaktig bløthet og bringer frem masse andre gode smaker som ikke er der fra starten av. 6-12 måneder er tilstrekkelig for å gi en markant forbedring, men vil man at et skikkelig heftig øl skal være på sitt absolutt beste er det 1 til 2 år som er fasiten. I sjeldne tilfeller enda mer. Jeg har 5 års erfaring med smaking av kraftig juleøl som har vært lagret null, ett og to år, og har forlengst kjent igjen en rekke mønstre.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...