Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

Den inndelingen vil en slite med å bruke i praksis?

Hvor havner f.eks. Brooklyn Lager og hva med Jacobsen-serien fra Carlsberg?

 

Tommasmesse lages i mindre batcher enn Santas Little Helper. Noe som gjør at du i realiteten også bruker geografi i ditt oppsett når du får Santas Little Helper til å bli "Eksotisk".

 

Og hvorfor er Lindsifarne og Odins Trippel "Spesialøl"?

 

Uansett hvordan man forsøker å kategorisere øl så vil man finne tilfeller som havner i grenseland. Brooklyn Lager er filtrert, ikke flaskemodnet og bredt tilgjengelig, og den vil jeg plassere i kategori 1 for industriøl. Men et godt industriøl. Jacobsen-serien fra Carlsberg er og industriøl. Kriteriene jeg vil sette for å havne i kategori 2 er enten flaskemodnet, ufiltert eller lavt produksjonsvolum. Og selvsagt må det bli geografiske forskjeller, man må alltid basere seg på det landet man befinner seg i.

 

Mitt poeng med å lage en slik kategorisering er at media bruker uttrykk som spesialøl veldig flåsete, og dermed vil jeg gjøre et forsøk på å plassere denne kategorien inn i et system som passer litt bedre til virkeligheten. Men jeg er enig i at det er tøysete å prøve å lage kategorier basert på kvalitet og produksjonsvolum. Ratebeer sine kategorier er en mye bedre fremgangsmåte. Men de tar ikke hensyn til om ølet er flaskemodnet eller om det er filtrert, noe jeg syns er viktige parametre.

Lenke til kommentar

Så da er vi enige om at det finnes mange definisjoner på spesialøl :D

 

Jeg liker mye heller å definere folk som drikker øl enn ølen i seg selv. "Kjennere" og "resten" ;)

 

Jeg deler dem i "interesserte", "nysgjerrige" og "resten" ;-)

 

Kommer forøvrig til å skrive en sak om denne "båssettingen" av øl på Ølportalen en av de kommende dagene.

 

Lenke til kommentar

Lurer faktisk på om verdens beste IPA (som kåret på ratebeer) "Alesmith IPA" er filtrert (som et apropos). Mener å huske at det var rimelig tomt i bunnen sist jeg drakk en. Ikke at det betyr noe for meg, god øl er god øl, enten det er filtrert eller ikke. Om man liker Proper Job, Alesmith, Stone eller Ægir sin IPA så er det eneste som spiller noen rolle hvor godt man liker den selv. Alskens klassifiseringer betyr null og niks.

Endret av Vice
Lenke til kommentar

Riktig. Helt grei, masseprodusert, filtret IPA, akkurat som sjappa på hjørnet kan servere meg en helt grei, masseprodusert hamburger.

 

Jeg vil si det er litt bedre enn den sammenligningen. Spiser nesten kun de hamburgerne jeg lager fra bunn selv. Burger fra bensinstasjon etc er for min del ikke greit.

 

Jeg vil si at vanlig pils er i den sjangeren, masseprodusert IPA eller hveteøl som smaker bra er i en annen liga.

 

Ikke filtrert øl som Nøgne og Haandbryggeriet, Mikkeler etc er sef mer stas, men så har du noen som hater bunnfall også da.

 

Så det er nok forskjellig hva folk liker.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...