Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Jeg har 3-4 års erfaring med lagring av øl. Har funnet ut at det er øl med kraftige og voldsomme smaker som egner seg best for lagring, siden all lagring demper og avrunder smaker. Høy alkoholstyrke gir lenger lagring. Bitre øl (f.eks IPA) egner seg ikke for lagring, mens syrlig smakskarakter er en pluss. Vinøse smaker i øl er også en god indikator for at den har godt av lagring.

 

Smakte en Malheur 12 her om dagen, ulagret. Denne var fantastisk god med masse dype belgiske gjærsmaker, men også en rå syrlighet som helt klart indikerer at den må stå ett år eller mer. De andre flaskene mine skal få stå minst ett år.

 

De aller fleste øl som egner seg til lagring har både produksjonsår og utløpsdato på seg, og dersom disse er mer enn 3 år fra hverandre så har man et øl man vet blir bedre i alle fall det første året på flasken. Alle lagringsøl har sin største forandring det første året, og få øl tjener vesentlig på å bli lagret mer enn 1-2 år. Unntakene er surøl med 20 års holdbarhet som bør stå mer enn 2 år, og så har man ekstrem-juleølene som Stellinger Divum som ikke bør røres før det er gått 2-3 år.

 

Det er nevnt God Jul, og denne har absolutt godt av lagring, men min erfaring er at det er forskjell på flaskene, og ikke alle eksemplarene blir like gode. Noen "bikker over" og blir tamme om de lagres mer enn ett år (egen erfaring). Mine favorittlagrings-juleøl av de som er lette å få tak i er Berentsens Jule-Avec og Aass Juleøl Premium. I år skal begge disse smakes med 2 års lagring, det kan bli spennende.

 

Takk for informativt innlegg!

 

Hva tror du om "vanlig" Aass Juleøl i forhold til lagring? Vinmonopolet her har jo drøssevis igjen av disse fra sist jul... kanskje jeg burde sikre meg noen, og spare til jula som kommer?

 

En annen ting... jeg er ikke kar om å finne datostemplingen på flaskene fra Ægir... det står at jeg skal se nederst på flaska... men jeg ser ingenting. Er jeg blitt blind?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vanlig Aass juleøl er ikke alkoholsterk nok, og heller ikke smaksrik nok. Den kan i noen tilfeller forbedre seg på ett år, men ikke alltid. Det er uansett ikke mye utvikling å hente på disse.

Julen 2012 hadde vi smaking av Aass Premium juleøl (9%) av 3 forskjellige årganger (2010, 2011 og 2012).

Det var klar forskjell på den som var lagret 2 år kontra 1 år. Mye mer utviklet og bedre smak etter min mening hvertfall. Angret på at jeg ikke hadde lagret flere flasker fra 2010.

Lenke til kommentar

Har også liten tro på lagring av 6,5% varianten. Premium derimot kan være spennende å lagre slik innlegget over bekrefter. Den er såpass kraftig og smaksfyldig at det kan skje saker og ting i positiv retning ved lagring. NØ God Jul ble nevnt som lagringsobjekt men vær oppmerksom på at det ikke nødvendigvis er samme ølet som blir produsert fra år til år. 2012 versjonen var feks. ganske så mye annerledes fra 2011 versjonen. Det kan være greit å vite dersom man har tenkt å ha en "vertikal smaking" av "God Jul" etter noen år med lagring.

Lenke til kommentar

Tror jeg skal kjøpe inn en "sixpack" med Chimay Blue og lagre på ubestemt tid (ganske god i utgangspunktet, den ølen). :green:

 

De har Chimay Blue helt tilbake til 1994 på Aamundsen i Oslo.

Ja, de er fine å lagre. Har smakt 1994 versjonen men det var ikke noe å rope hurra for. Visstnok er det også en litt annen oppskrift enn dagens versjon også, så man vet heller ikke hvordan den smakte i utgangspunktet. Det som virkelig var godsaker var 2003 versjonen som Systembolaget fikk inn for ett år eller to siden. Angrer utrolig mye på at jeg ikke kjøpte en kasse eller to av denne. Synes vanlig Chimay Blå er kjempegod men 2003 versjonen var helt utrolig.
Lenke til kommentar

Mulig. Du får prøve. :) Enkelte øl merker man forskjell på etter bare 1 år. Feks. "Stelliger Divum" som ble nevnt tidligere blir litt annerledes etter bare 1 år. Men det er viktig å smake den ferske varianten parallelt da nyansene ofte ikke er veldig tydelige.

Lenke til kommentar

Mulig. Du får prøve. :) Enkelte øl merker man forskjell på etter bare 1 år. Feks. "Stelliger Divum" som ble nevnt tidligere blir litt annerledes etter bare 1 år. Men det er viktig å smake den ferske varianten parallelt da nyansene ofte ikke er veldig tydelige.

 

Jeg får gjøre som deg, ta en tur til Systembolaget og kjøpe en kasse Chimay for halv pris! :green:

Lenke til kommentar

Jeg var innom en ICA-butikk i dag, og til min overraskelse hadde de fått et kjempeutvalg av øl der. Det er noen måneder siden sist jeg var på den aktuelle butikken. Da hadde de et ganske normalt utvalg, nå har de derimot fått en hel vegg med øl "jeg aldri har hørt om", i tillegg til de vanlige kjøleskapene med mer vanlig butikkøl.

 

Noen som vet om dette gjelder alle ICA-butikker?

 

Selv tok jeg bare med meg et par flasker Hoppy Joe, som var ganske bra til butikkøl å være.

Lenke til kommentar

Var der jeg var...

 

 

Er det noe jeg burde sjekke ut der neste gang jeg tar turen?

 

ICA på Måseskjæret har hatt et bra utvalg en stund, og var lenge Bergens beste, men er nå forbigått av Matkroken på Landås. Delvis fordi han som driver Matkroken er svært ølinteressert og delvis på grunn av endringer i ledelsen på Måseskjæret, men vi snakker, etter det jeg har hørt, fortsatt om de to beste i Bergen.

 

http://olportalen.no/2013/05/29/olmannen-pa-landas/

 

http://olportalen.no/2013/08/07/eget-festivalol-til-bo/

Lenke til kommentar

Ellers er det vel liten grunn til å dille rundt i matbutikker for å finne øl dersom man er i Bergenstraktene. Valken er jo trolig det beste spesialpolet i Norge og i tillegg har dere jo "det derre polet som ligger rett ved siden av togstasjonen" som trolig også er Norges beste "vanlige" pol etter min mening.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...