Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Klart det ikke er lov å ta med flasker på 40% og si det går greit fordi det er ØL. Det er opp til 15% det snakkes om her.

 

Tore Skår ved Toll- og avgiftsetaten: "- Ja, det stemmer. Øl er en egen kategori og fortolles med 20 kroner per liter uansett. Det spiller ingen rolle om det inneholder over 4,7 prosent alkohol."

 

Du vet kanskje ikke hva ordet uansett betyr du?

I norske ordbøker defineres det som:

http://www.nob-ordbo...&ordbok=bokmaal

i alle tilfeller

uten hensyn

 

 

Du synes ikke dette begynner å bli litt flaut nå?

 

Beklager men dere har feil, alkohol regnes som alkohol. Det det her snakker om er sterkøl over 4,7% Altså opp mot 15%. Tolleren skjønner ikke at det finnes øl på 40%. Men har du 40% med deg så skal du betale alkoholavgift for dette.

Lenke til kommentar

Beklager men dere har feil, alkohol regnes som alkohol. Det det her snakker om er sterkøl over 4,7% Altså opp mot 15%. Tolleren skjønner ikke at det finnes øl på 40%. Men har du 40% med deg så skal du betale alkoholavgift for dette.

 

Og hvor i reglene finner du denne grensen på 15%? Sånn som reglene er i dag er det en uoverensstemmelse mellom alkoholloven (som definerer alt over 22% som brennevin) og reglene for forenklet fortolling som sier at øl over 2,5% kan fortolles til 20kr/liter og her definerer de ikke noen øvre grense. Hvordan definerer alkoholloven øl?

Lenke til kommentar

Jeg viste denne tråden til min juristvenn i Tollvesenet og han forsikret meg at Tore Skår tok feil.

Mine 27 juristvenner i Tollvesnet bekrefter at din juristvenn tar feil. Det finnes INGEN kilder som støtter deres tolkninger, så dere kan nå protestere til dere blir blå i trynet, både du, DropKickMurphy og juristvennen din.

 

Kan dere vennligst spa opp noen troverdige kilder, så gir jeg meg mer enn gjerne. Nå har dere lovteksten OG en som arbeider for Toll - og avgiftsetaten som bekrefter at dere tar feil - hva mer må til? At Jens står frem på TV og forteller det norske folk at det er slik?

 

the_last_nick_left: Så vidt jeg vet, så defineres ikke øl i alkoholloven i det hele tatt, det samme gjelder vin også. Det er ikke begrensninger på hvem som kan brygge øl, dog er det begrensninger på hvem som kan selge øl. Dette er dog ikke unikt for øl, men all alkoholholdig drikk. Det er også begrensning på hva som kan selges hvor, og her går det utelukkende på alkoholstyrke. Alkoholloven omfatter også i all hovedsak salg(omsettelse) av alkohol.

 

Jeg tipper dette kommer av, uten at jeg skal være påståelig, at øl i forskjellige former tidligere var PÅBUDT å produsere i Norge om du drev gård. Du risikerte å bli fratatt gården din, om du ikke produserte øl. Øl produseres og ble også produsert av munker i klostre. Øl er med andre ord kultur og historie i Norge, og et kristent land kan da ikke legge begrensninger på det munker driver med!?

 

Poenget er, slik loven er i dag og har vært de siste åra - så har det vært mulig å innføre øl og faktisk lovlig fortolle det, uten å bli flådd levende. Det er ikke noe stort marked for disse kjempesterke ølene. Både på grunn av prisen, men også tilgjengelighet. Sink The Bismarck f.eks. er utsolgt fra bryggeriet. Og Ola Dunk, betaler rett og slett ikke 850 kroner for ei flaske 0,33 med ØL. De har altså gitt spesielt interesserte en gave, staten altså. La oss håpe de gjør det samme med CS Whisky.

Endret av NikkaYoichi
Lenke til kommentar

Det var poenget mitt - det må destilleres for å være brennevin.

Ikke helt.

I følge alkoholloven regnes all drikk som inneholder 22 volumprosent alkohol eller mer som brennevin. Det står ikke noe om produksjonsmetode.

 

Frysedestillasjon er også destillering. Så TNP/STB er å regne som brennevin både etter alkoholloven og Wikis definisjon.

Lenke til kommentar

Slik jeg da ser det blir det et spørsmål om alkoholloven overstyrer tollloven når det gjelder import av øl, siden brennevin er definert for alt over 22% alkohol i alkoholloven, mens i tollloven er det ingen slik definisjon. Der er øl definert som øl, uavhengig av alkoholinnhold.

Lenke til kommentar

Tollova kan vell ha sine eigne definisjoner uavhengig av alkohollova?

 

Alkohol er ei lovleg vare så kva tollvesenet vil kreve i avgift på forskjellige varer er vell opp til tollvesenet å bestemme. Tollvesenet kunne nok i teorien ha nekta å la privatpersonar fortolle f.eks vin sjølv om alkohollova seier at vin er ei lovleg vare.

 

 

 

Problemet kjem vel først i det nokon kjem med ei flaske øl som er frysedestilert til 61%.

 

Dersom eg skal synse så trur eg at det som vil skje er at du får fortolle denne flaska ved å betale 20 kroner literen i ølavgift. Men at du deretter blir politianmeldt av tollvesenet for brudd på alkohollova.

Alkohol over 60% er nok lovlig å fortolle men ikkje lovleg å eige i norge.

Lenke til kommentar
Ikke helt. I følge alkoholloven regnes all drikk som inneholder 22 volumprosent alkohol eller mer som brennevin.

Det er riktig, og det er mulig at Alkoholloven overstyrer Tollvesenets bestemmelser - her må jeg si jeg er på juridisk gyngende grunn.

 

 

Slik jeg da ser det blir det et spørsmål om alkoholloven overstyrer tollloven når det gjelder import av øl, siden brennevin er definert for alt over 22% alkohol i alkoholloven, mens i tollloven er det ingen slik definisjon. Der er øl definert som øl, uavhengig av alkoholinnhold.

Det blir altså et spørsmål om Alkoholloven overstyrer Tollvesnets bestemmelser, jeg finner nemlig ikke noe om dette i Tolloven, så jeg er usikker på hvilken lov Tollvesnet jobber etter. Jeg var av den oppfatning at Alkoholloven kun omhandlet omsetting av alkohol, men ser i dag etter å ha tatt den nøyere for meg at den også omhandler innførsel.

 

Praksis har vært at dette er uproblematisk, jeg har ikke hatt trøbbel på grensa, men har hørt om folk som har hatt trøbbel. Disse har vært føre var og hatt med seg utprintede dokumenter fra Tollvesnets nettsider, som viser hva bestemmelsene sier, da har det altså gått bra. Jeg hadde også en gang et veileder, til de nye reglene, men denne er kommet bort for meg.

 

 

Tollova kan vell ha sine eigne definisjoner uavhengig av alkohollova?

 

Problemet kjem vel først i det nokon kjem med ei flaske øl som er frysedestilert til 61%. Dersom eg skal synse så trur eg at det som vil skje er at du får fortolle denne flaska ved å betale 20 kroner literen i ølavgift. Men at du deretter blir politianmeldt av tollvesenet for brudd på alkohollova. Alkohol over 60% er nok lovlig å fortolle men ikkje lovleg å eige i norge.

 

Nja, man kan få dispansasjon til å innføre alkohol med høyere alkoholprosent enn 60%. Dog må man da søke om dette skriftlig. Det er altså en del byråkrati for å få det til, og man har ingen garanti for å få tillatelse. Man må altså vite HVA man skal ha, før man søker og får dette godkjent. Disse papirene må man så ha med seg, når man eventuelt går på rødt - eller får varene i posten.

 

Skal ta opp dette med en bekjent som har god kontroll på dette, da han jobber for en importør/distributør av bl.a. øl - for å høre hva han mener om Alkoholloven og om den eventuelt overstyrer praksisen fra Tollvesnet.

 

Min erfaring er at "rettspraksis" overstyrer lovverket, men om dette også gjelder utøvelse av lovverket når det ikke foreligger dom - er jeg mer usikker på, det er nok advokatmat. Slik det står skrevet på Tollvesnets sider, er det i alle fall ingen tvil.

Lenke til kommentar

Er nok da ganske lurt å ha med utskrift fra tollvesenet sine sider som du nevner. Jeg har også liten tro på at noen vil lage noen større sak ut av dette uansett. Kanskje dersom man har med svært mange flasker på 40% men neppe for noen få flasker. "Problemet" er så lite at det begrenser seg selv. 99,99% av all øl jeg er interessert i ligger godt under 22%. Men det er likevel interessant å vite dersom man ønsker å følge reglene og ikke ønsker å potensielt bli bøtelagt. Om man feks. tar med seg en flaske "Bismarck" i den tollfrie kvoten , og denne faktisk er klassifisert, i henhold til loven, som brennevin, da får det jo følger for resten av ølkvoten.

Men fint om du snakker med importøren du kjenner. De burde definitivt kjenne til slikt da det har mye større fordeler/ulemper for dem økonomisk.

Lenke til kommentar

Jeg sikter ikke til hvordan lovverket behandler forskjellige trinn.

Hvis du ikke er interessert i lovverkets definisjoner, hva var egentlige spørsmålet?

Jeg hadde ikke noe spørsmål, men påpekte at for at noe skal være brennevin måtte det være destillert. Det sier ingenting om alkoholstyrke.

 

Poenget her er vel hvordan lovverket definerer brennevin, og for lovverket er all alkoholholdig drikk over 22% regnet som brennevin. Det være seg om det er øl, vin eller sprit.

Lenke til kommentar

Jeg hadde ikke noe spørsmål, men påpekte at for at noe skal være brennevin måtte det være destillert. Det sier ingenting om alkoholstyrke.

Du stilte helt klart et spørsmål.

Gitt at jeg destillerer en potetsats til 14% - har jeg da laget brennevin, vin, øl eller vann?

Er ikke dette å regne som et spørsmål?

 

Å jeg ga deg som svar at: "Med brennevin forstås drikk som inneholder tilvirket alkohol ublandet eller i blanding med andre produkter. Enhver drikk som inneholder 22 volumprosent alkohol eller mer, regnes som brennevin."

 

Det står ingen sted i alkoholloven at det må være destillert for å regnes som brennevin. Så jo, det har alt med alkoholstyrke å gjøre.

Lenke til kommentar

Jeg drakk en Mikkeller Boogoop fra fat igjen på Håndtverkerstuene i Oslo. Dette er tredje gangen jeg har drukket den på ca 1,5 mnd. Denne gangen syntes jeg ikke den var så veldig fantastisk som de to andre gangene. Jeg har gått lei av smaken og kommer neppe til å drikke den igjen. Det er forsåvidt interressant at jeg går lei så fort av en øl jeg likte så godt. Dette har ikke skjedd med temmelig mange andre håndtverksøl jeg har likt like godt. Har andre hatt lignende opplevelser?

Lenke til kommentar

Jeg drakk en Mikkeller Boogoop fra fat igjen på Håndtverkerstuene i Oslo. Dette er tredje gangen jeg har drukket den på ca 1,5 mnd. Denne gangen syntes jeg ikke den var så veldig fantastisk som de to andre gangene. Jeg har gått lei av smaken og kommer neppe til å drikke den igjen. Det er forsåvidt interressant at jeg går lei så fort av en øl jeg likte så godt. Dette har ikke skjedd med temmelig mange andre håndtverksøl jeg har likt like godt. Har andre hatt lignende opplevelser?

Dagsform? Jeg foreslår at vi tar en flaske i morgen slik at du får gjort deg opp en endelig mening :)

Lenke til kommentar

Vice er nok inne på noe når han sier dagsform. For min del kan det også gjerne dreie seg om ukesform eller i sære tilfeller månedsform der jeg ikke har lyst på en spesiell øltype - eller i ekstreme tilfeller går det gjerne flere år da jeg ikke har lyst på en type øl (les:lyse smakløse lagere)

 

Anbefaler alle i Bergensområdet til å ta seg en tur på Henrik i helgen da de får "sitt eget" øl på kran:

 

Henrik Imperial Amber - en american strong ale på 8% brygget hos Lervig av to meget dyktige hjemmebryggere. Gleder meg!

Lenke til kommentar

Gitt at jeg destillerer en potetsats til 14% - har jeg da laget brennevin, vin, øl eller vann?

Er ikke dette å regne som et spørsmål?

Nei. Det var retorisk for å få frem poenget mitt om hva brennevin er. At lovverket velger å klassifisere alt over 22% som "brennevin" (som er deres definisjon) er irrelevant for dette. Øl blir ikke brenenvin av å være over 22%, det er fortsatt øl.

 

Det står ingen sted i alkoholloven at det må være destillert for å regnes som brennevin. Så jo, det har alt med alkoholstyrke å gjøre.

Men dette er helt irrelevant for om drikken er et brennevin eller om det er et øl. Endret av Lycantrophe
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...