Kaaz Skrevet 11. februar 2012 Del Skrevet 11. februar 2012 Men men, det store utland, det er jo her perlene blir brygget. hemligheten er nok i renholdet. i Norge er vi for renslig, med konstant lut\syre-vask av alt utstyr (rør og tanker, hver dag. Dette skjer jo ikke i f.eks, tjekkia, der etter min mening verdens beste øl blir brygget, nemlig Staropramen (fra Pivovary Staropramen) og Pilsner Urquell Utvilsomt verdens beste øl! Nå tar du vel litt i? Verdens beste øl? Verdens beste pils, kanskje - eller riktigere noen av verdens beste pils. Selv om du jobber i Hansa-Borg må du vel se at Nøgne Ø, Håndbryggeriet, Ægir, Lervig, Kinn og noen flere lager øl som er mye, mye bedre enn det som lages hos dere, Ringnes, Mack, Aas og de andre store bryggeriene. Mye dyrere, riktignok. Men de fleste av dem lager jo ikke lagerøl, men ale. Jeg har dessuten smakt både svensk, dansk og amerikansk lagerøl som er bedre enn både Staropramen og Urquell. Men de store bryggeriene klarer å lage billig øl, og det er veldig bra. Skulle ønske at dere brukte kompetansen og utstyret på å lage kvalitetsale til en litt rimeligere priser enn håndtverksbryggeriene. Akkurat nå er det en Nøgne Ø Imperial India Pale Ale (#500) som passerer ganen. Og den (ganen altså) har sjelden vært såpass tilfreds! En ekstremt fyldig, temmelig balansert og noe kremete IPA. På grensen til Barley wine. Nydelig. Liker du den, må du prøve Ægir Ratatosk. Den er i samme gate, og helt nydelig den også. Helt enig ang. alkoholinnhold. Før hadde jeg en litt negativ tilnærming til veldig alkoholsterke øl, men etter å ha smakt på mye forskjellig innenfor sjangeren så er dette noe jeg har lært å sette stor pris på. Jeg liker den kraftige lukten alkoholen gir, kombinert med den varmende ettersmaken og gjerne også et lite "stikk" ved første slurk. Men jeg tror alkoholen er mye avhengig av sjanger. I ølsjangere som skal være forfriskende er det ihvertfall ikke noe vits i å ha mye alkoholsmak. Men noen enkeltøl innenfor samme sjanger kler alkoholen veldig forskjellig. Divum 2010 var et veldig godt eksempel. Personlig skulle jeg ønske at de hadde laget denne typen med "mer av alt". Akkurat nå føler jeg at denne fungerer nærmest som en slags "overgangsøl" fra butikkøl til poløl i den litt tyngre delen av skalaen. Smaken og aromaen er fin, men man sitter igjen med en "vassen" ettersmak. Overgangsøl er dekkende for hvordan jeg syntes den smaker også. For min del kan Hansa-Borg gjerne fortsette å lage Bokølen slik de lager den i dag. De har blitt kåret til norges beste øl (selv om jeg er helt uenig i dette), og må jo bare fortsette med den oppskriften. Men de kunne laget en sånn øl som du beskriver i tillegg. 2 Lenke til kommentar
Vice Skrevet 12. februar 2012 Del Skrevet 12. februar 2012 I ølsjangere som skal være forfriskende er det ihvertfall ikke noe vits i å ha mye alkoholsmak. Men noen enkeltøl innenfor samme sjanger kler alkoholen veldig forskjellig. Divum 2010 var et veldig godt eksempel. Det høres jo kjempebra ut. Har ikke voldsomt mye erfaring selv med lagring av øl, men så langt kan jeg fortelle følgende: En av fjorårets favoritter blant juleøl var "Christmas Delirium". Fantastisk herlig øl som de egentlig burde bytte ut med det mindreverdige "Delirium Tremens" og kjøre hele året. (Slik Chimay gjorde med sin blå) Men uansett, jeg hadde en "Christmas Delirium" som jeg hadde spart fra ifjor som jeg åpnet i november. Da jeg åpnet den (ved ca. 12grader) så skummet den svært ubehagelig mye. Jeg helte forsiktig opp i glasset men den var helt vanvittig livlig og bruset som jeg aldri hadde sett før. Sedimentene hoppet og danset rundt som aldri før. Desverre kunne jeg ikke sammenligne med årets utgave smaksmessig sett, men jeg oppfattet det, rent personlig sett, som en negativ opplevelse. Lenke til kommentar
Onkel Kompost Skrevet 12. februar 2012 Del Skrevet 12. februar 2012 Her kommer en liten "brygger hemlighet". Før i tiden lagde mann bokkøl etter fargen man så i glasset. Dermed mikset man pilsner med mørkt mørkt øl for å finne "bokkøllen". Dette kan fortsatt gjøres med et MEGET godt ferdigprodukt. Hell 1/3 bokkøl i et ølglass, fyll på med 1/3 pilsner, gjerne borg eller hansa pilsner, og VOILA, man har noe som på bryggerspråket kalles Slantøl! Å det er veldig godt! (nesten som det gamle guldøllet) ENJOY! Det minner litt om det som de kaller for Blanding i Tromsø og Radiobayer i Narvik. Der er det da et 0.6l glass som er utgangspunktet. Først heller man en 0.33 med Bayer (de sverget til Frydenlund i Narvik), og fyller opp med pils. En industrisak med litt mer smak. Jeg lurte på en ting. Du sier 1/3 med Bokkøl, og så 1/3 med pils. Tenker du da på 0.33 med øl, eller er det 1/3-del? I så fall må du ha en siste 1/3, eller? Lenke til kommentar
Barista Bob Skrevet 12. februar 2012 Del Skrevet 12. februar 2012 Luft? Kanskje de ikke tåler så mye i Sarpsborg, så er fult glass blir for mye. 4 Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 12. februar 2012 Del Skrevet 12. februar 2012 (endret) Har akkurat kommet meg hjem fra helgens familieselskap, Har tre øl igjen i kjøleskapet, og har akkurat smakt på NØ Saison... Kjempegodt øl! Gjærsmaken liker jeg, minner litt om himlaga julebrygg. Det jeg synes med Fyr og flamme var at det var så mektig, tok små slurker og da gikk det greit. Som regel i helgen så pleier jeg ha et eller to glass røykfylt whisky ved siden av, og det ble litt i mektigste laget. Kommer nok til å kjøpe fyr og flamme igjen, men da kommer jeg til å drikke den alene og heller som den første ølen enn den fjerde. Noen tips om mat som passer godt til kvalitetsøl? Jeg synes spekemat/skinke, blåmuggost og pølser av god kvalitet passer godt sammen med litt brød og øl. Synes også at rømmegrøt er meget godt sammen med øl. Hva synes dere? Endret 12. februar 2012 av Dropkmurphy Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 12. februar 2012 Del Skrevet 12. februar 2012 Luft? Kanskje de ikke tåler så mye i Sarpsborg, så er fult glass blir for mye. Luft er noe vi særpinger ikke vil ha så mye av. Særpelufta holder mye... Lenke til kommentar
Phelge Skrevet 12. februar 2012 Del Skrevet 12. februar 2012 Noen som har prøvd Hansa/Waldemars Pale Ale? Lurer på om det kanskje heter Indian Pale Ale. Uansett, det er jaggu meg godt til å være lett tilgjengelig, billig industriøl. Lenke til kommentar
Xandathrii Skrevet 13. februar 2012 Del Skrevet 13. februar 2012 Her kommer en liten "brygger hemlighet". Før i tiden lagde mann bokkøl etter fargen man så i glasset. Dermed mikset man pilsner med mørkt mørkt øl for å finne "bokkøllen". Dette kan fortsatt gjøres med et MEGET godt ferdigprodukt. Hell 1/3 bokkøl i et ølglass, fyll på med 1/3 pilsner, gjerne borg eller hansa pilsner, og VOILA, man har noe som på bryggerspråket kalles Slantøl! Å det er veldig godt! (nesten som det gamle guldøllet) ENJOY! Jeg lurte på en ting. Du sier 1/3 med Bokkøl, og så 1/3 med pils. Tenker du da på 0.33 med øl, eller er det 1/3-del? I så fall må du ha en siste 1/3, eller? Det ble skrevet litt kjelkete det der. Det jeg mener er et 0,5 glass, fyll 1/3 av glasset med bokkøl, og 1/3 av glasset med Pilsner Mmm Lenke til kommentar
Xandathrii Skrevet 13. februar 2012 Del Skrevet 13. februar 2012 (endret) Men men, det store utland, det er jo her perlene blir brygget. hemligheten er nok i renholdet. i Norge er vi for renslig, med konstant lut\syre-vask av alt utstyr (rør og tanker, hver dag. Dette skjer jo ikke i f.eks, tjekkia, der etter min mening verdens beste øl blir brygget, nemlig Staropramen (fra Pivovary Staropramen) og Pilsner Urquell Utvilsomt verdens beste øl! Nå tar du vel litt i? Verdens beste øl? Verdens beste pils, kanskje - eller riktigere noen av verdens beste pils. Selv om du jobber i Hansa-Borg må du vel se at Nøgne Ø, Håndbryggeriet, Ægir, Lervig, Kinn og noen flere lager øl som er mye, mye bedre enn det som lages hos dere, Ringnes, Mack, Aas og de andre store bryggeriene. Mye dyrere, riktignok. Men de fleste av dem lager jo ikke lagerøl, men ale. Jeg har dessuten smakt både svensk, dansk og amerikansk lagerøl som er bedre enn både Staropramen og Urquell. Men de store bryggeriene klarer å lage billig øl, og det er veldig bra. Skulle ønske at dere brukte kompetansen og utstyret på å lage kvalitetsale til en litt rimeligere priser enn håndtverksbryggeriene. Nja, og nei, eller for å si det slik; Ja vi kunne godt brukt kompetansen til å lage flere typer ale og til rimligere priser, men vi er desverre litt for "små" til å kunne ha flere ale produkter, og for store til å kunne "spesialisere" oss, slik som mikrobryggeriene i Norge kan og gjør. Jeg er forøvrig enig at NøgneØ, og de bittebitte små bryggeriene lager mye bedre øl enn oss, helt klart. Skulle jeg lagd så lite øl som de gjør, skulle det jaggu smakt brenngodt her også Men vi lager industriøl for massene, "we serve the people", not the man! Endret 13. februar 2012 av Xandathrii 1 Lenke til kommentar
Hugo_Hardnuts Skrevet 13. februar 2012 Del Skrevet 13. februar 2012 Noen som har prøvd Hansa/Waldemars Pale Ale? Lurer på om det kanskje heter Indian Pale Ale. Uansett, det er jaggu meg godt til å være lett tilgjengelig, billig industriøl. Ikke enig der gitt. Drakk både Pale Ale'en og Brown Ale'en på fredag, og syntes ærlig talt de smakte fint lite. Jeg hadde faktisk vansker med å skille de to fra hverandre. Nei, skal man drikke industriale er det langt bedre å gå for de engelske. Lenke til kommentar
Vice Skrevet 13. februar 2012 Del Skrevet 13. februar 2012 Her kommer en liten "brygger hemlighet". Før i tiden lagde mann bokkøl etter fargen man så i glasset. Dermed mikset man pilsner med mørkt mørkt øl for å finne "bokkøllen". Dette kan fortsatt gjøres med et MEGET godt ferdigprodukt. Hell 1/3 bokkøl i et ølglass, fyll på med 1/3 pilsner, gjerne borg eller hansa pilsner, og VOILA, man har noe som på bryggerspråket kalles Slantøl! Å det er veldig godt! (nesten som det gamle guldøllet) ENJOY! Jeg lurte på en ting. Du sier 1/3 med Bokkøl, og så 1/3 med pils. Tenker du da på 0.33 med øl, eller er det 1/3-del? I så fall må du ha en siste 1/3, eller? Det ble skrevet litt kjelkete det der. Det jeg mener er et 0,5 glass, fyll 1/3 av glasset med bokkøl, og 1/3 av glasset med Pilsner Mmm Hehe, vet ikke om det egentlig ble noe klarere? Mener du egentlig å si at en slik øl består av halvparten pils og halvparten mørkt? Eller mangler vi fortsatt 1/3 av noe ? Lenke til kommentar
Lycantrophe Skrevet 13. februar 2012 Del Skrevet 13. februar 2012 0.5/3 liter av hver. Volum, altså, og en håpløs notasjon. Lenke til kommentar
Xandathrii Skrevet 13. februar 2012 Del Skrevet 13. februar 2012 (endret) Her kommer en liten "brygger hemlighet". Før i tiden lagde mann bokkøl etter fargen man så i glasset. Dermed mikset man pilsner med mørkt mørkt øl for å finne "bokkøllen". Dette kan fortsatt gjøres med et MEGET godt ferdigprodukt. Hell 1/3 bokkøl i et ølglass, fyll på med 1/3 pilsner, gjerne borg eller hansa pilsner, og VOILA, man har noe som på bryggerspråket kalles Slantøl! Å det er veldig godt! (nesten som det gamle guldøllet) ENJOY! Jeg lurte på en ting. Du sier 1/3 med Bokkøl, og så 1/3 med pils. Tenker du da på 0.33 med øl, eller er det 1/3-del? I så fall må du ha en siste 1/3, eller? Det ble skrevet litt kjelkete det der. Det jeg mener er et 0,5 glass, fyll 1/3 av glasset med bokkøl, og 1/3 av glasset med Pilsner Mmm Hehe, vet ikke om det egentlig ble noe klarere? Mener du egentlig å si at en slik øl består av halvparten pils og halvparten mørkt? ho ho Makan altså, ja det er akuratt det jeg mener, he he. Hørtes så logiskt ut inne i hodet, med mine egne "stemmer". Et halvliters glass, så 50/50 av Bokkøl/Pilsner (i mine slantøl, blir Borg Pilsner benyttet). Det jeg mener med å si 1/3 av glasset , var vel egentlig bare ment som at jeg ikke blander et fullt 0,5 glass. Endret 13. februar 2012 av Xandathrii Lenke til kommentar
Kaaz Skrevet 13. februar 2012 Del Skrevet 13. februar 2012 Nja, og nei, eller for å si det slik; Ja vi kunne godt brukt kompetansen til å lage flere typer ale og til rimligere priser, men vi er desverre litt for "små" til å kunne ha flere ale produkter, og for store til å kunne "spesialisere" oss, slik som mikrobryggeriene i Norge kan og gjør. Jeg er forøvrig enig at NøgneØ, og de bittebitte små bryggeriene lager mye bedre øl enn oss, helt klart. Skulle jeg lagd så lite øl som de gjør, skulle det jaggu smakt brenngodt her også Men vi lager industriøl for massene, "we serve the people", not the man! Bra svar. :-). Jeg tror imidlertid markedet vil forandre seg en del framover. Det vil åpne seg et marked for øl som ligger et sted mellom Borg Bokk og håndtverksbryggeriene både i pris, smak og kvalitet. Slik utviklingen har vært de siste årene har mange forkastet industriølen til fordel for svært dyr håndtverksøl. Både tyskere, belgiere og engelskmenn har klart å produsere rimelig øl i dette markedet i mange år. I Norge ligger dette som et stort jomfruelig landskap som bare lengter etter å bli erobret. Jeg tror de store bryggeriene har best forutsetninger til å få dette til i dag. Men det dpørs om de er i stand til å se muligheten. Bryggeriene er kanskje ikke like paralysert og handlingslammet som forlagsbransjen, men det er ikke langt unna. Lenke til kommentar
Kaaz Skrevet 13. februar 2012 Del Skrevet 13. februar 2012 Øl-alarm! Polet i Vika har fått inn mye nytt. Håndbryggeriet Farewell ale, Røyk uten ild og røykølet de feirer sine nye lokaler med: Sundland Kreosot. Southern Tier Unearthly, både eikelagret og vanlig, Gemini, Backburner, Farmers Tan (Kjempetorskens favorittpils), Harvest ale og Mocha. Masse De Molen, Green Flash Double Stout, ny ladning av Port Brewing La Cruda porter, ny ladning av Rulles ølene de hadde før jul. Tror det var noe annet også men husker ikke helt. 1 Lenke til kommentar
Lycantrophe Skrevet 13. februar 2012 Del Skrevet 13. februar 2012 Er det bare Vika, eller tror du jeg kunne vært heldig i Trondheim og? Lenke til kommentar
Palme Skrevet 13. februar 2012 Del Skrevet 13. februar 2012 Er det bare Vika, eller tror du jeg kunne vært heldig i Trondheim og? Bare Vika + mye av det samme kom på Valken forrige torsdag Lenke til kommentar
Lycantrophe Skrevet 13. februar 2012 Del Skrevet 13. februar 2012 Jeg vil ha Røyk uten ild. Lenke til kommentar
flekkk Skrevet 13. februar 2012 Del Skrevet 13. februar 2012 Har et spørsmål angående import og kvoter. Har sett denne på toll.no: http://www.toll.no/upload/Bilder/illustrasjoner_figurer/kvote.gif Betyr det at jeg kan ta med meg 1 liter brennevin og 4 liter øl? Lenke til kommentar
Onkel Kompost Skrevet 13. februar 2012 Del Skrevet 13. februar 2012 ho ho Makan altså, ja det er akuratt det jeg mener, he he. Hørtes så logiskt ut inne i hodet, med mine egne "stemmer". Et halvliters glass, så 50/50 av Bokkøl/Pilsner (i mine slantøl, blir Borg Pilsner benyttet). Det jeg mener med å si 1/3 av glasset , var vel egentlig bare ment som at jeg ikke blander et fullt 0,5 glass. Hehe, det er ikke alltid like lett å formidle ting som for en selv står som glassklart, men da er jeg med. Du sitter altså igjen med 0.33 l i halvliterglasset. Det skal jeg da prøve. Jeg vet at industrijuleøl blandet med industripils som beskrevet tidligere gir et fint resultat på smaksfronten. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå