Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Fikk inntrykk at det var noe spesielt med utsendelsen ifb. med International Beer Day. Kjente ikke til brygget i forkant.

Ok, det var sikkert litt spesielt som du sier iom. at det trolig er den siste batchen som blir produsert. "Two Captains" har vært utsolgt en god stund så det var egentlig ikke mulig å få tak i det lengre. "Two Captains" var forøvrig vinnerbrygget i NM i hjemmebrygging ifjor, hvor da premien er å få brygget ølet hos NØ. Personlig håper jeg at de tar ut "Two Captains" for godt nå og heller satser på noe annet. Helst noe svart, tungt, dystert og seigt øl :)

 

Personlig feiret jeg "International Beer Day" primært med en NØ Dark Horizon. Romtemperert fra et vinglass selvsagt:)

Lenke til kommentar

Det ble da en liten tur ut på onsdag og ikke i dag som er International Beer Day men jeg fikk da prøvd noen godbiter da også.

 

St. Peters Honey Porter: En helt midt-på-treet porter som lukter godt av honning og som er ganske søtlig i smaken. Helt kurant porter. 3.0/6

 

Smakte også Haandbryggeriets Fyr og FLamme. Dette er HBs versjon av De Molen-bryggeriets Vuur & Flaam. Jeg har ikke smakt denne men HBs versjon smakte hvertfall meget godt.

 

Den er en del fruktigere enn andre IPAer jeg har prøvd og samtidig er bitterheten noe lavere enn f. eks i NØs IPA. Dette er en kombinasjon for meg som er flott. Meget lettdrikkelig og fin IPA. 5.0/6

 

Tror det ble litt for meget på kort tid for nå husker jeg ikke øl #3. :p

 

Ellers drakk jeg Cigar Citys Either - Black Ale nå i kveld.

 

Dette er visstnok en "Black IPA" i følge Ratebeer.com. Jeg skal ikke prøve å forklare stilarten men i følge nevnte side er den slik:

An emerging beer style roughly defined as a beer with IPA-level hopping, relatively high alcohol and a distinct toasty dark malt character. Typically lacks the roastiness and body of a strong stout and is hoppier than a strong porter. Expressive dry-hopping is common.

 

Denne beskrivelsen passer meget godt på ølet. Dette er et eksperimentelt øl men samtidig føler jeg at det var ganske tett opp mot stout/porter og et stykke fra IPA mtp. bitterhet og humle-karakter. Igjen... helt kurant øl men ikke noe mer for min del. 3.5/6

 

Forøvrig en artig episode på Baran på onsdag kveld. Det var en bargjest som fikk servert Mikkeller Spontanale og gjorde et stort nummer ut av at ølet var udrikkelig og han prøvde så å få gitt vekk ølet. :p

 

Jeg har ikke prøvd ølet selv så skal ikke si noe om kvaliteten på det men geuze/lambic er jo en meget spesiell sjanger. Selv har jeg ganske sansen for kategorien og enda mer for kriek/framboise (kirsebær/bringebær-lambic.) men syntes selv det var meget spesielt første gang jeg drakk det.

Endret av Xtra
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Forøvrig en artig episode på Baran på onsdag kveld. Det var en bargjest som fikk servert Mikkeller Spontanale og gjorde et stort nummer ut av at ølet var udrikkelig og han prøvde så å få gitt vekk ølet. :p

 

Jeg har ikke prøvd ølet selv så skal ikke si noe om kvaliteten på det men geuze/lambic er jo en meget spesiell sjanger. Selv har jeg ganske sansen for kategorien og enda mer for kriek/framboise (kirsebær/bringebær-lambic.) men syntes selv det var meget spesielt første gang jeg drakk det.

 

Jeg er litt imponert over livet i Bergen for tiden. Var jo hjemme på ferie, og drog med meg noen ølhunder ut for å nyte. Naboen var jeg på samme dag som den der minnemarsjen for Utøya var i gang. De hadde mye herlig øl der, men dagen etterpå var merkbart mindre herlig. Torsdagen samme uke var jeg og de før nevnte ølhundene rundtom. Vi startet opp der med Exodus. Der har det kommet en art pub eller noe slikt. Mye kaffi og te, men også et ok utvalg av øl. Så drog vi videre og stoppet på Felix. En meget ivrig kar det og, med en del spennende øltyper. Vi endte på Baran, og jeg la merke til at han hadde noe kloster-øl (ikke trappist på tapp). Det er med andre ord et langt bedre ølutvalg der nå enn det har vært på aldri så lang tid. I am loving it!

Lenke til kommentar

Haha, må nesten dele denne meldingen som noen presterte å sende meg på PM:

du trur du vet mye om øl, men det du ikke vet e at du ikke treng å betale fette 50 krone litern for øl på polet øl som selges på vanlige daglivare butikka som kiwi funke fette like fet. Main træng fan ikkje fettle i sæ "dyrt øl fra polet" for å tru at man drekk det beste. Ta å reis dæ en jævla tur til nord norge å smak mack sin arctic pilsner og ice før du sir at sånn jævla øl man får på dagligvare butikka sug!1111

Det MÅ være noen i tråden her som prøver seg på en spøk :)

 

Jeg har også fått melding fra en bruker med veldig likt språk og omtrent samme innhold i teksten, men med mer direkte personangrep. Vært på ferie så har ikke sett den før nå... Funny.

 

Uansett:

 

IBD ble feiret med:

 

Cantillon Rosè de Gambrinus (fat) (Bringebær lambic. Forfriskende og fint, men ikke så veldig spennende)

Mikkeller American Dream (fat) (Beste lager øl som finnes? Fantastisk)

Kinn Vestkyst (En frisk og fin IPA, ikke altfor søt slik endel av de amerikanske er)

Orval (Obligatorisk hver gang jeg finner en som er mer enn 6mnd gammel)

North Coast Le Merle Saison (Typisk amerikansk saison)

Brewdog Bitch Please (WTF! Islay røyk i en barley wine. Uhyre komplekst. I overkant mange forskjellige smaker her. Spennende, men ikke noen superøl)

Haandbryggeriet Farewell Ale (Svakt til medium røkt, gode smaker av lakris og mørke malttyper. )

Nøgne Ø Ut på tur (Spennende utgave av tyttebærlambic. Som den sier på etiketten: Den smaker faktisk skog. )

Lenke til kommentar

No har eg plutsleg fått nye tankar i hovudet, etter kvart som at ølsmaken blir dyrare og dyrare, og studentlånet stadig større, kvifor ikkje berre brygge mitt eige øl?

 

Planen er i første omgang å byrje om ei vekes tid etter at eg har fått handla inn det mest nødvendige utstyret og ingrediensane. Er litt usikker på om eg skal ta den heilt ut ved å byrje heilt frå scratch, med malt, gjær, humle og det som er frå grunnen av, eller om eg skal satse på eit halvfabrikat med maltekstrakt osv. Eg reknar med at dei første satsane blir så-som-så uansett, så kanskje likegreitt å bruke halvfabrikat, så går ikkje fullt så mykje arbeid i vasken no første gongen.

 

Trur eg vil gå for ale i første omgang, sidan det er ein overgjæret type, og eg da kan sette dunken på hybelen med ein nokon lunde kontroll over temperaturen. ut over dette har eg ikkje funne ut så alt for mykje enda, reknar med å kjøpe gjæringsdunk på europris og bestille ingrediensar og anna ymse utstyr over nettet.

 

Håpet var sjølvsagt at nokon av dykk her i øltråden har opparbeidd erfaring innan hobbyen før, og muligens kan lede meg vekk frå nokon av dei værste fallgruvene :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

No har eg plutsleg fått nye tankar i hovudet, etter kvart som at ølsmaken blir dyrare og dyrare, og studentlånet stadig større, kvifor ikkje berre brygge mitt eige øl?

 

Planen er i første omgang å byrje om ei vekes tid etter at eg har fått handla inn det mest nødvendige utstyret og ingrediensane. Er litt usikker på om eg skal ta den heilt ut ved å byrje heilt frå scratch, med malt, gjær, humle og det som er frå grunnen av, eller om eg skal satse på eit halvfabrikat med maltekstrakt osv. Eg reknar med at dei første satsane blir så-som-så uansett, så kanskje likegreitt å bruke halvfabrikat, så går ikkje fullt så mykje arbeid i vasken no første gongen.

 

Trur eg vil gå for ale i første omgang, sidan det er ein overgjæret type, og eg da kan sette dunken på hybelen med ein nokon lunde kontroll over temperaturen. ut over dette har eg ikkje funne ut så alt for mykje enda, reknar med å kjøpe gjæringsdunk på europris og bestille ingrediensar og anna ymse utstyr over nettet.

 

Håpet var sjølvsagt at nokon av dykk her i øltråden har opparbeidd erfaring innan hobbyen før, og muligens kan lede meg vekk frå nokon av dei værste fallgruvene :)

 

Jeg har ikke noen veldig erfaring med å brygge selv, men flasket endel øl i går så helt ute på jordet er jeg ikke ;)

 

Regel nr 1 er rengjøring og desinfisering. ALT som kommer i kontakt med øllet etter at humlen er kokt inn, må være desinfisert. Kok utstyret, og bruk klor eller spesielle rengjøringsmidler fra bryggeshopene på nett for å rengjøre tanker osv. Skyll godt med rent vann etterpå, kok gjerne vannet først for å bli kvitt eventuelle bakterier. (Det går som regel helt greit uten å koke vannet)

 

Det kan være lurt å holde seg på et våtrom, eller i det minste på kjøkkenet. Tilgang på varmt og kaldt vann er lurt.

 

Det tar lang tid å koke opp 20-25 liter på din vanlige komfyr. Induksjon eller gass er å foretrekke. Eventuelt kan man dele opp batchen og humle i 2 omganger.

 

Les litt på norbrygg.no eller bryggeri.net. Tonnevis av informasjon om alt du vil vite ang. ølbrygging.

 

Personlig satte jeg et kit første gangen. Altså helt nybegynner, uten noen form for mesking eller humling. Grei skuring for å teste at rengjøringsprosedyren holder og man har nogenlunde kontroll på temperaturer. Coopers-settene blir det god øl av.

 

Og det trenger absolutt ikke bli så som så med øllet de første gangene. Lykke til!

Lenke til kommentar

(snip)

Vi er sånn ca. i samme båt. Jeg hadde egentlig planer om å starte med brygging i sommerferien, men fikk rett og slett ikke tid, så nå blir det et høstprosjekt i stedet. Jeg hadde først tenkt å gå for all-grain fra start, men det blir nok både i overkant dyrt og tidkrevende i første omgang, så jeg tenker å teste ekstraktbrygging først (utstyret man trenger til det kan man fint supplere hvis man vil over på all-grain senere).

 

Anbefaler deg sterkt å ta turen innom de sidene Igniztion nevnte, men i tillegg finnes det en lettfattelig bok på norsk, Moderne hjemmebrygging, som beskriver alt du trenger å vite for å ta de første stegene inn i bryggeriverdenen - både hvis du går for ekstraktbrygging eller all-grain. Har kjøpt denne selv og kan anbefale den. Mange av diskusjonene på nettet omhandler svært spesifikke aspekter ved ølbryggingen (flisespikkeri) og kan, for en nybegynner, medføre at man mister overblikket over prosessen, og virke forvirrende (og til og med kanskje demotiverende).

Lenke til kommentar

Jeg tror hvertfall det er veldig lurt å begynne med maltekstrakt i første omgang, istedet for å kjøre alt fra scratch da det kan virke litt overveldene. Sjansene for å feile blir jo også større desto mer komplisert prosessen er.. Det er også fullt mulig å få svært gode resultater med den "enkle metoden".

Lenke til kommentar

Haha, må nesten dele denne meldingen som noen presterte å sende meg på PM:

du trur du vet mye om øl, men det du ikke vet e at du ikke treng å betale fette 50 krone litern for øl på polet øl som selges på vanlige daglivare butikka som kiwi funke fette like fet. Main træng fan ikkje fettle i sæ "dyrt øl fra polet" for å tru at man drekk det beste. Ta å reis dæ en jævla tur til nord norge å smak mack sin arctic pilsner og ice før du sir at sånn jævla øl man får på dagligvare butikka sug!1111

Det MÅ være noen i tråden her som prøver seg på en spøk :)

 

Jeg har også fått melding fra en bruker med veldig likt språk og omtrent samme innhold i teksten, men med mer direkte personangrep. Vært på ferie så har ikke sett den før nå... Funny.

 

OK, siden ingen andre har påpekt det: Øl i butikken koster gjerne mellom 60-70 kroner per liter (Ja, han mener sikkert halvliter).

 

Jeg har dessverre ikke noe nytt å komme med. Eller jo! Jeg smakte en Pistonhead Lager i løpet av festivalsommeren. Svensk stärkøl, helt ok lager til late sommerkvelder.

Lenke til kommentar

Takker for alle bryggetipsa :) "Moderne Hjemmebrygging" skal bestillast omframt :)

 

har sett litt meir på sjølve ingrediensane sidan sist, og har vel funne fram til ein foreløpig kombinasjon: Coopers Amber Malt Extract, Bramling Cross Pellets 7.0% og Nottingham ale gjær kan dette vere en grei kombinasjon?

 

lurer også på om eg burde bruke humleblomst i staden for pellets, har dette mykje å seie i forhold til det endelege resultatet?

 

Vurderer også på om eg skal settje av ein liten del av satsen til litt meir eksperimentelt bruk, rettare sagt lage ein liten batch på 2-3 liter smaksatt med multebær :p

Endret av Hoywin
Lenke til kommentar

lurer også på om eg burde bruke humleblomst i staden for pellets, har dette mykje å seie i forhold til det endelege resultatet?

Jeg har ikke brygget noe helt på egenhånd ennå men etter det jeg har forstått er det minimalt med forskjell. Eneste er at du naturlig nok trenger litt mer humleblomst enn pellets for å oppnå samme styrke.

Lenke til kommentar

Jeg ville ikke anbefalt å starte med maltekstrakt. Dersom du vil brygge skikkelig godt øl, må du uansett gå over til maltbrygging på et senere tidspunkt, og da blir det betydelig dyrere med tanke på at du må kjøpe to sett med utstyr. Et greit oppsett for maltbrygging kan du få for 3-4000 kroner, og enda mindre om du er i stand til å lage noe av utstyret selv.

Lenke til kommentar

Jeg som så fram til masse deilig øl da jeg reiste til Tyskland i sommer ble skuffet over det meste. Lite mørkt (bare tam dunkel) og mye smakløst. Endte opp med å drikke Holsten Edel hver kveld - det var den beste jeg fant! :p

 

Fikk litt det samme inntrykket da jeg var i Berlin i fjor. Man må virkelig lete skal man finne noe annet enn pils og hveteøl. Jeg endte opp med å drikke mye hveteøl, da tyskerne utvilsomt er kongen av denne ølsorten.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...