Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Disse smakene oppstår som regel normalt i ølen under hele prosessen som ølet går gjennom. At feks. en smak som "karamell" oppstår kan man jo forstå, men lakris, lær etc. et bare et av ølens mysterier. Disse smakene er ofte ikke spesielt distinkte, eller nødvendigvis akkurat slik feks. "lakris" smaker, men er også ment som begreper som gjør det lettere å huske smaken/aromaen på ølet. Om man ikke kjenner disse smakene spiller ingen rolle, og husk også at forskjellige personer har forskjellig oppfattelse av smak lukt etc.

 

Når det gjelder humle så tror jeg du ville hatt en veldig interessant opplevelse dersom du fikk se på noen forskjellige humletyper og så sammenligne. Om du kjenner noen som er godt interessert i hjemmebrygging så spør om de har noe humle liggende som du kan få lukte (evt. smake på).

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det skal vel egentlig ikke være malt i stout, men røstet bygg. Det er også hovedforskjellen på stout og porter. Porter er laget med røstet malt, stout er laget med røstet bygg.

 

Malt får du ved å ta korn som blir tørket, oppbevart, så fuktet opp igjen og så ligger det en stund for å utvikle stivelsen i bygget. Stivelsen i kornene blir til sukker, som igjen mater gjæret i ølet.

 

Grunnen til at stout originalt ikke bruker malt er at i gamle dager var det skatt på malt, men ikke på bygg. Derfor brygget irene øl på bygget for å spare penger.

 

En annen forskjell er at stout er sterkere enn porter.

 

(Thank you Oz and James :p )

  • Liker 1
Lenke til kommentar

snip..

 

Aha! Det er altså gjæren som er ansvarlig for de fleste diskré og "mystiske" undertonene av smak?

Dette med karamell, er som Vice sier, forståelig. Nå ble også resten det, hvis det altså er gjær som hovedsaklig er ansvarlig for sære smaker. Hvordan gjæren igjen får denne smaken er vel et nytt mysterium, som jeg ikke enda har vunnet å gjøre noe research rundt.

Endret av Aak1
Lenke til kommentar

snip..

 

Aha! Det er altså gjæren som er ansvarlig for de fleste diskré og "mystiske" undertonene av smak?

Dette med karamell, er som Vice sier, forståelig. Nå ble også resten det, hvis det altså er gjær som hovedsaklig er ansvarlig for sære smaker. Hvordan gjæren igjen får denne smaken er vel et nytt mysterium, som jeg ikke enda har vunnet å gjøre noe research rundt.

Tja ansvarlig og ansvarlig. Det er som vice sier smaker som oppstår under prosessen (gjæringsprosessen) og gjærens egenskaper vil påvirke disse smakene.

Endret av Dundersalt
Lenke til kommentar

Det skal vel egentlig ikke være malt i stout, men røstet bygg. Det er også hovedforskjellen på stout og porter. Porter er laget med røstet malt, stout er laget med røstet bygg.

 

Malt får du ved å ta korn som blir tørket, oppbevart, så fuktet opp igjen og så ligger det en stund for å utvikle stivelsen i bygget. Stivelsen i kornene blir til sukker, som igjen mater gjæret i ølet.

 

Grunnen til at stout originalt ikke bruker malt er at i gamle dager var det skatt på malt, men ikke på bygg. Derfor brygget irene øl på bygget for å spare penger.

 

En annen forskjell er at stout er sterkere enn porter.

 

(Thank you Oz and James :p )

Der lærte jeg endelig en tydlig forskjell mellom porter og stout, pluss litt historie :thumbup:

Endret av Dundersalt
Lenke til kommentar

Ok, så det er ikke gjæren i seg selv som inneholder ulike smaker. Den bare påvirker fermenteringen på ulike måter, som gjør at forskjellige smaker kan oppstå. Og den oppfører seg vel forskjellig i samvær med ulike typer malt osv. også. En komplisert affære altså.

Fin link forresten.

 

Og Oz and James har jeg forøvrig sett, og husker det når du nevner det, Sodd Ball :)

Endret av Aak1
Lenke til kommentar

Et annet eksempel på at øl kan "smake" forskjellige ting er at du kan sammenligne det med mye forskjellig mat.

 

Stjerneanis, lakris, fennikel er alle ting som smaker veldig like, men de har ingenting felles.

 

Røstingen vil tilføre røyksmak og bitterhet som i forskjellige grader minner om blant annet karamell, sjokolade, røyk og lakris.

Lenke til kommentar

Ok, så det er ikke gjæren i seg selv som inneholder ulike smaker. Den bare påvirker fermenteringen på ulike måter, som gjør at forskjellige smaker kan oppstå. Og den oppfører seg vel forskjellig i samvær med ulike typer malt osv. også. En komplisert affære altså.

Fin link forresten.

 

Det vi må huske på er at gjær er en levende organisme. Den spiser sukker. Når vi mennesker spiser ting kommer det jo ut igjen i en litt annen variant. Det er avfallsstoffer, stoffer som kroppen ikke kunne bruke og derfor skiller ut igjen. Det samme gjør bakterier og gjær. De spiser sukkeret, og slipper ut avfallsstoffer i form av diverse kjemikalier som estere (aromatiske og smakfulle forbindelser) og andre. Dette vil gjøre at smaken forandrer seg, ettersom vi i effekt spiser skiten fra gjærsoppen. Denne oppstår altså i gjærens "fordøyelsesprosesser", og vil kunne variere med temperatur gjøren har arbeidet i, etc.

 

Edit: noen stavefeil.

Endret av Onkel Kompost
Lenke til kommentar

Kjøpte meg Brewdog Alpha Dog og Trashy Blonde i dag, og har nettopp smakt på førstnevnte. Spennende øl, jeg er ikke bevandret i det hele tatt, men likte smaken.

 

SamBell: Så faktisk den flasken i dag på Coop Mega på Madla i dag, får vel kjøpe en flaske og smake en gang.

Lenke til kommentar

Til hverdags går det i Rogalandspils, synes det er en fin pilsener til en rimelig penge.

 

Ellers så unner jeg meg en Killkenny, Guinness, Newcastle når studentøkonomien strekker til :p

 

Ellers så er Carlsberg, Arendalspils, Tou, Urquell gode øl som konsumeres jevnelig.

Endret av Teac
Lenke til kommentar

Da har jeg både kjøpt min første lambic (3 Fonteinen Oeude Geuze) og min første skikkelige sider. (Dunkertons premium organic cider)

 

Sistnevnte kjøpte jeg fordi en kamerat insisterte på at den sideren som er i butikk er elendig, så da måtte jeg prøve "skikkelig" sider også. Det er jo ikke akkurat øl, men tenkte å si noe om det her allikevel, siden det ikke (?) er en tråd for sider.

Endret av Xtra
Lenke til kommentar

Til hverdags går det i Rogalandspils, synes det er en fin pilsener til en rimelig penge.

 

Ellers så unner jeg meg en Killkenny, Guinness, Newcastle når studentøkonomien strekker til :p

 

Ellers så er Carlsberg, Arendalspils, Tou, Urquell gode øl som konsumeres jevnelig.

Arendals liker jeg veldig godt, og jeg blir alltid like stolt når jeg ser at de har den på Coop Mega på Madla og folk faktisk kjøper den.

Bør nytes på glassflaske da, skjønner ikke helt hvorfor de gidder å ta inn på boks.

 

Hvordan er Rogalandspils i smak? Har ikke prøvd den enda, får vel smake på den en gang.

Tou er jeg ikke så glad i, syns den blir litt for søt i smaken for min del.

Lenke til kommentar

Arendals Pilsner var særdeles god. Jeg fatter ikke hvorfor jeg ikke har prøvd dette ølet før. Det er jo litt friskere og mindre sødmefylt, og fremstår i større grad som et sommerøl. Gleder meg til å teste dette på verandaen med sola i mot om 4-5 måneder.

 

For en tid tilbake smakte jeg Samuel Adams Boston lager. Tilt i Oslo har dette på fat. Det var et ekstremt godt og rundt pilsnerøl. Gikk rett opp blant mine favoritter.

Lenke til kommentar

Andreasfe: Samuel Adams Boston Lager tror jeg må være favoritt lager-ølet mitt også!

 

Fikk det på fat på Den Gode Nabo i Trondheim, virkelig gode greier.

 

Ellers... noen formening om Brewdog Paradox: Isle of Arran er verdt å ta med seg? En Imperial Stout lagret på whisky fat? Så det stod som "utsolgt fra leverandør" på vinmonopolet.no, da lurte jeg på å ta med meg en fra butikken i byen før de forsvinner helt.

 

Forøvrig er min første lambic smakt på og førsteinntrykket var jo at dette minner litt om champagne for min del, veldig fruktig og syrlig. På en måte godt, men på en måte er jeg også glad for at jeg fikk tak i en flaske på 37.5cl, for 75cl med dette hadde blitt for mye.

 

Uansett: Et merkverdig øl, som virkelig skiller seg ut fra mengden, med sin voldsomme syrlighet og friskhet.

 

Poster et bilde av lambicen.

 

3%20Fonteinen%20Oude%20Geuze%20-%20375ml%20-%20210X330.jpg

 

Endret av Xtra
Lenke til kommentar

Har aldri vært voldsomt begeistret for SamA lager, synes den er altfor rar i lukt og smak. Parfymert er ordet. Jeg synes SamA på en måte er den rare ølen slik JackD er den rare whiskyen. Parfymert og rar, men dog fullstendig drikkelig ;) Men fikk i sommer et veldig koselig møte med "SamA Ale", som falt mye mer i smak for meg. En litt mørkere variant, hvor parfymelukten ikke slo imot meg på samme måte som lager versjonen gjør.

 

Når det gjelder Paradox IoA så vil jeg faktisk si at dette er noe man som entusiast bør få med seg. Jeg kjøpte tre flasker for noen måneder siden. Etter å ha drukket den første så kan vel inntrykket mitt oppsummeres med..mehh... Men fortsatt var det antagelig det beste jeg har drukket fra Brewdog. Ølet var balansert og den vanlige "drukne-all-annen-smak-i-humle" var heldigvis fraværende. Men jeg drakk nok uansett ølen altfor kald den første gangen, så jeg mistet mye av søtsmaken. Andre gang tempererte jeg flasken mer og fyldigheten kom mer til rette. (Men jeg klarte fortsatt ikke å identifisere whiskyen..) Uansett, så har jeg en siste flaske stående og jeg vurderer å drikke denne ved opptil 15 grader da jeg tror dette kan være med på å få alle smakene mer til rette og kanskje klarer jeg å finne whisky hintet :)

 

Når det gjelder lambic så har jeg ennå ikke funnet gleden i dette. Tørt og kjipt, og ikke minst dyrt. Kjøp heller en skikkelig cider.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...