JKJK Skrevet 1. januar 2011 Del Skrevet 1. januar 2011 Øhoy... Dark Horizon er så langt unna Witbeer som du kan komme! ^^ Har en eske med 10stk Dark Horizon 3rd edition stående hjemme. Har ikke smakt det enda, men smakte 2. edition i fjor og gikk fra å være ateist til religiØLs! ^^ Lenke til kommentar
knutaj Skrevet 1. januar 2011 Del Skrevet 1. januar 2011 Jeg har et øl-relatert spørsmål til dere: Hva betyr det for ølen at den er "imperial"? Har googlet i forhold til Stout (Imperial Stout), men sånn som med Nøgne Øs typer "Imperial IPA" og "Imperial Brown Ale". Hva vil det ha å si at ølen er "Imperial"? Forstod det slik at for f. eks "Imperial Stout" er en sterkere og kraftigere (i %) stout? Første google-treffet jeg gikk inn på når jeg søkte: Imperial is most often used to denote a variation on a style that is more extreme than the standard of the style. Basically more of everything. An "imperial" stout, for example, will contain even more roasted flavor in the malt than is usual, more hops, and a higher alcohol content. An "imperial" or double India pale ale, or IPA, will be even more heavily hopped than most IPAs and again will have a higher alcohol content. The usage of the word imperial comes from the style Russian Imperial stout, a style of strong stout originally brewed in England for the Russian Imperial Court of the late 1700s. http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20081129161504AALJ8e5 Lenke til kommentar
StoreMyen Skrevet 1. januar 2011 Del Skrevet 1. januar 2011 mitt eneste mål var å bli full Slikt har en rusbrus til og skal en dømme etter hvordan avgiftene endres er det spritfylla det oppfordres til Lenke til kommentar
knutaj Skrevet 1. januar 2011 Del Skrevet 1. januar 2011 Det er jul bare en gang i året, og selv om jeg hopper over hele jula i år, valgte jeg å tøye prinsippet om å ikke drikke øl hjemme. Litt interessant prinsipp. Personlig synes jeg en av de beste måtene å smake en ny øl på, er å sitte (relativt)uforstyrret hjemme. Jeg trenger gjerne to flasker som må drikkes på forskjellige dager for å gjøre meg opp en mening om jeg liker det eller ikke. Å smake i selskap sammen med andre er svært hyggelig men jeg har en tendens til å gli mer over på den sosiale siden og miste litt mye av "smakskonsentrasjonen". I selskap med andre har det også en litt lei tendens til å bli litt for mange øl enn det man evner å holde orden på. Det er nok ganske situasjonsavhengig. Det startet i en periode hvor jeg var ute på byen minst to ganger i uka. Jeg hadde ikke noe spesielt forhold til øl den gangen, annet enn at det gikk ned i altfor store mengder. Nå har jeg flyttet på meg, øl-interessen har økt en hel del, og i tilegg har jeg et fantastisk utvalg tilgjengelig for lave priser når jeg drikker ute her. Jeg har bl.a. en bar med 160 forskjellige øl på fat 3-4 minutter gange hjemmefra. Det ble mye ekspermentering, men lite fyll en stund. I tillegg bor jeg alene og jobber også hjemmefra, så jeg trenger å komme meg litt ut. Likevel har det i det siste ikke blitt veldig ofte, og jeg ender stort opp med å bestille noen av de lokale favorittene som bare er tilgjengelig fra fat når jeg først er ute. Så med færre turer ute og mindre eksperimentering når jeg førtst er ute, så blir det en og annen flaske hjemme. Har en butikk i første etasje som har langt over 100 ulike brygg tilgjengelig hvorv det meste er fra mindre kjente bryggeri. Bare synd prisen ligger på nivå for hva det koster å drikke ute. Lenke til kommentar
Xtra Skrevet 1. januar 2011 Del Skrevet 1. januar 2011 SamBell: Bra innlegg og virker som en ellers god blogg! Forøvrig ikke så begeistret for Trashy Blonde ved andre prøvesmaking av den, men absolutt et kurant butik-øl. Og Nøgne Øs IPA er absolutt nydelig, så enig med vurderingen din der. Knutaj: Jeg googlet og fant det siste der om den russiske tsaren osv, men fant en litt artig fakta om "Imperial Stout" på nettsidene til Samuel Smith. Russian imperial stout was originally brewed in Great Britain to satisfy the Czarist courts, who were great connoisseurs of Champagne, caviar and the art of the table. Because it was transported across the freezing Baltic, Russian imperial stout was brewed with a high level of alcohol. Knutaj: En bar med 160 forskjellige øl på fat? Du kan da ikke bo i Norge? Anewz: Verken Nøgne Ø Wit eller Dark Horizon 3. edition er noe man drikker seg full på. Synes selv "Wit" er ganske lett og grei, men hvis du synes den er fæl og "drikker for å bli full", så ville jeg styrt unna Dark Horizon. Lenke til kommentar
oldboy Skrevet 2. januar 2011 Del Skrevet 2. januar 2011 Øhoy... Dark Horizon er så langt unna Witbeer som du kan komme! ^^ Har en eske med 10stk Dark Horizon 3rd edition stående hjemme. Har ikke smakt det enda, men smakte 2. edition i fjor og gikk fra å være ateist til religiØLs! ^^ Gled deg! Smaksbombe du sent vil glemme Lenke til kommentar
StoreMyen Skrevet 2. januar 2011 Del Skrevet 2. januar 2011 (endret) SamBell: Bra innlegg og virker som en ellers god blogg! Takk, men som du ser er jeg ikke stort mer enn kommet i gang. Nå er utfordringen er å ikke gjenta seg selv. Hverken på testobjekter eller tekst. Har et par små ideer, men det får vi at etterhvert. Målet for 2011 er 50 omtaler og da må vi nok ta med en del gamle travere. Problemet er at det ikke er veldig fristende å teste Grans Bare eller Budweiser. "It's a dirty job but somebody's got to do it" :-) Den største inspirasjonen for bloggen, i tillegg til gode øl, var forøvrig denne: Kjempetorskens Øl-Blogg Endret 2. januar 2011 av SamBell Lenke til kommentar
Aak1 Skrevet 2. januar 2011 Del Skrevet 2. januar 2011 Cantillon Lambic var en stor skuffelse. Lenke til kommentar
Gayatri-mantra Skrevet 2. januar 2011 Del Skrevet 2. januar 2011 Hansa, Heineken og Carlsberg er nok de jeg liker best. Lenke til kommentar
Frigata Skrevet 2. januar 2011 Del Skrevet 2. januar 2011 Paulaner er sinnsjukt god! Lenke til kommentar
Igniztion Skrevet 3. januar 2011 Del Skrevet 3. januar 2011 Paulaner er sinnsjukt god! Paulaner Hefe-Weissbier overrasket meg stort. Jeg er ikke noen fan av Weissbier i det hele tatt, men denne var rett og slett meget bra. Brewdog Tokyo* ble også en hyggelig overraskelse i jula. Her var det mye gode smaker. Anbefales. Lenke til kommentar
Hugo_Hardnuts Skrevet 3. januar 2011 Del Skrevet 3. januar 2011 Hvor fikk du kjøpt BrewDog Tokyo? Var inne og leste litt på BD sine hjemmesider og fikk meget lyst til å prøve den Lenke til kommentar
Igniztion Skrevet 3. januar 2011 Del Skrevet 3. januar 2011 En kompis fant noen rester på en ølbutikk i Danmark som han fikk billig, siden de hadde gått ut på dato Lenke til kommentar
NikkaYoichi Skrevet 4. januar 2011 Forfatter Del Skrevet 4. januar 2011 En kompis fant noen rester på en ølbutikk i Danmark som han fikk billig, siden de hadde gått ut på dato Hahaha! Får årgangsøl billig, mens lagrede viner betaler folk flesk for. Lenke til kommentar
Aak1 Skrevet 6. januar 2011 Del Skrevet 6. januar 2011 (endret) Merkelig at de er merket med utløpsdato. Spesielt med tanke på at det er en øl fra BrewDog med 18,2% I alle fall, jeg har et par ting på hjertet som jeg gjerne vil diskutere, det handler om humle og malt - og nettopp smaken av disse. Mer konkret hva smaker det? Mange av dere har nok en klar oppfatning av en øl som smaker av mye humle, f.eks BrewDog, som det tidligere har blitt sagt her. Jeg også, har nok denne oppfatningen, men mener jeg langt i fra klarer å legge noe mer ut om humle eller maltsmaken enn det. Jeg føler liksom jeg må ha smakt humle og malt, for å klare å skille de skikkelig. De fleste øl-entusiaster vil bemerke disse smakene, men de færreste har faktisk smakt den opprinnelige smaken, noe som gjør det nesten subjektivt. En annen ting er at øl kan smake så mangt. Jeg er en stor øl-entusiast, hovedsaklig når det gjelder drikkingen og seremonien rundt det. Jeg har ikke så stor kunnskap om selve bryggeprosessen eller hva som gjøres for å oppnå de ulike resultatene. La oss bruke stout som et eksempel. Smaker som går igjen i stout er kaffe, sjokolade, lær og brent malt - hvordan i alle dager får de til dette med øl som er brygget etter renhetsloven? Jeg skjønner såpass at humle er det som hovedsaklig bidrar til ølets aroma. Men jeg kan ikke skjønne hvordan humlen kan bidra til slike smaker. Jeg har også hørt rykter om bygg som er røstet ved siden av kakaobønner, kaffebønner osv, men det kan vel ikke stemme for lager? Endret 6. januar 2011 av Aak1 Lenke til kommentar
Dundersalt Skrevet 6. januar 2011 Del Skrevet 6. januar 2011 I alle fall, jeg har et par ting på hjertet som jeg gjerne vil diskutere, det handler om humle og malt - og nettopp smaken av disse. Mer konkret hva smaker det? Mange av dere har nok en klar oppfatning av en øl som smaker av mye humle, f.eks BrewDog, som det tidligere har blitt sagt her. Jeg også, har nok denne oppfatningen, men mener jeg langt i fra klarer å legge noe mer ut om humle eller maltsmaken enn det. Jeg føler liksom jeg må ha smakt humle og malt, for å klare å skille de skikkelig. De fleste øl-entusiaster vil bemerke disse smakene, men de færreste har faktisk smakt den opprinnelige smaken, noe som gjør det nesten subjektivt. En annen ting er at øl kan smake så mangt. Jeg er en stor øl-entusiast, hovedsaklig når det gjelder drikkingen og seremonien rundt det. Jeg har ikke så stor kunnskap om selve bryggeprosessen eller hva som gjøres for å oppnå de ulike resultatene. La oss bruke stout som et eksempel. Smaker som går igjen i stout er kaffe, sjokolade, lær og brent malt - hvordan i alle dager får de til dette med øl som er brygget etter renhetsloven? Jeg skjønner såpass at humle er det som hovedsaklig bidrar til ølets aroma. Men jeg kan ikke skjønne hvordan humlen kan bidra til slike smaker. Jeg har også hørt rykter om bygg som er røstet ved siden av kakaobønner, kaffebønner osv, men det kan vel ikke stemme for lager? Er egentlig ganske vanskelig å beskrive humlesmaken.. Blir som å forklare colasmaken. å forklare alt som kan påvirke smaken i øl er ganske omfattende, men en liten intro: Malt Finnes mange forskjellige typer, med forskjellig utgangspunkt. De største forskjellene her er det som kalles "spesial malt" Hvor malten er varmebehandlet og i enkelte tilfeller også ristet (ala kaffebønner). Dette gir forskjelle smaker som feks karamellsmak eller kaffesmak om malten er hardt brendt. Neste som gjelder smak er hvordan malten ble mesket - hvor stor andel gjærbart sukker ble utvinnet. Det er i denne prosessen men hovedsaklig regulrerer om det blir et tørt øl eller søtt øl. Gjær Gjærtype har enormt mye å si. Ikke bare setter det smak på ølet, det er forskjellige egenskaper når det kommer utgjæring. Forholdene under utgjæring som temp, menge gjær osv osv setter også smak på ølet Humle Humlen gir ølet bitterhet, noe som harmonerer med alkoholstyren. I tillegg til bitterhet setter også humlen smak på ølet. Hvordan humle smaker er litt vanskelig å forklare, men stikkord som blomster gress krydder peker i retningen. Stout har normalt (unntak imperial stout) svært liten bitterhet (i sammsvar med alk%). Og tilnærmet ingen humlesmak. Her er det malten som smaker, og domineres av røstet malt. Lenke til kommentar
Dundersalt Skrevet 6. januar 2011 Del Skrevet 6. januar 2011 Tips for å få inntrykk av humlesmaken er å kjøe Urquell og jacobsen saaz. Begge disse er pils laget kun på saaz humlen. Jeg vil tro du klarer å "skjønne" hva som er smaken om du drikker disse to og sammenligner litt. Ellers kan du kjøpe en IPA der blir du mere bombardert med smaker og selve aromaen kan fort drukne litt i bitterhet sånn sett. Men du vil i allefall smake et øl med MYE humle! 1 Lenke til kommentar
Aak1 Skrevet 6. januar 2011 Del Skrevet 6. januar 2011 (endret) Takk for fint svar Dundersalt. Jeg kjenner igjen saaz-humlen, ja. Av dette skjønner jeg hva saaz-humlen er, men forskjellen er enorm mellom humle brukt i Tsjekkisk og Norsk øl. Så det er mer denne forskjellen jeg kjenner, enn smaken av humle som sådan. Jeg skal tenke litt mer over det hele neste gang jeg drikker god øl. Men en del smaker er fortsatt uforklarlig for meg. Som for eksempel sitrussmaker, lær, vanilje, ulike frukter, rosiner osv. osv. En annen ting er jeg kom på nå i farten er maltsorter som karamellmalt, kaffemalt og sjokolademalt - er det noe med malten i seg selv, eller behandlingen av den? For eksempel, som du sa, ristet med kaffebønner, vil det gjøre en malt kvalifisert til å bli omtalt som «kaffemalt» ? EDIT: Wikipedia: Chocolate maltChocolate malt is similar to pale and amber malts but kilned at even higher temperatures. Producing complex undertones of vanilla and caramel (but not chocolate), it is used in porters and sweet stouts as well as dark mild ales. It contains no enzymes. ASBC 450-500/EBC 1100-1300. Dette er interessant. Det står ikke mer utdypende enn dette, men hvordan i all verden kan man "skape" en smak av vanilje ved å tørke malten ved høy temperatur, uten noen form for påvirkning av faktisk vanilje? Endret 6. januar 2011 av Aak1 Lenke til kommentar
Mchansern Skrevet 6. januar 2011 Del Skrevet 6. januar 2011 Skal en tur til Sør-øst Asia til sommeren og regner med å leske meg med litt øl i varmen. Hvilke bør jeg sjekke ut? Skal til Vietnam og Kambodsja i hovedsak, men også Thailand. Lenke til kommentar
Dundersalt Skrevet 6. januar 2011 Del Skrevet 6. januar 2011 (endret) Takk for fint svar Dundersalt. Jeg kjenner igjen saaz-humlen, ja. Av dette skjønner jeg hva saaz-humlen er, men forskjellen er enorm mellom humle brukt i Tsjekkisk og Norsk øl. Så det er mer denne forskjellen jeg kjenner, enn smaken av humle som sådan. Jeg skal tenke litt mer over det hele neste gang jeg drikker god øl. Men en del smaker er fortsatt uforklarlig for meg. Som for eksempel sitrussmaker, lær, vanilje, ulike frukter, rosiner osv. osv. En annen ting er jeg kom på nå i farten er maltsorter som karamellmalt, kaffemalt og sjokolademalt - er det noe med malten i seg selv, eller behandlingen av den? For eksempel, som du sa, ristet med kaffebønner, vil det gjøre en malt kvalifisert til å bli omtalt som «kaffemalt» ? karamel malt(krystallmalt) får men ved å karamelisere malten. Dvs den "stekes" en stund på middels varme slik at den blir gyllen. Ved høyere temp får man en mørkere malttype ofte kalt sjokolademalt. roasted barley ("stout malten") er så vidt jeg vet fra bygg (ikke malt, takk Sodd Ball )som blir ristet slik som kaffebønner - altså ikke med. Når det gjelder vanilje lær lakris osv er det ofte at dette er tilsatt, men også ofte er dette typiske smaker fra gjæren. Spesielt gjelder også dette fruktig/citrus smaker. Endret 6. januar 2011 av Dundersalt Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå