Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Tips til noe annet å kjøpe av øl enn det jeg vanligvis drikker i helgene. Har for tiden ikke lommebok til polet, så handler som regel på ica maxi og det går somregel i enten Nøgne Ø sin Brown ale eller Haandbryggeriets porter. Skal merkes at dette ikke er snakk om øl til drikking i lystig lag, men heller noe som skal nytes på egen hånd.

 

Ica Maxi fører Nøgne Ø Havrestout, Goose Island 312 Urban Wheat Ale og Flying Dog In-Heat Wheat, disse bør i alle fall prøves før man begir seg til nye jaktmarker.

Endret av Avien
Lenke til kommentar

Tips til noe annet å kjøpe av øl enn det jeg vanligvis drikker i helgene. Har for tiden ikke lommebok til polet, så handler som regel på ica maxi og det går somregel i enten Nøgne Ø sin Brown ale eller Haandbryggeriets porter. Skal merkes at dette ikke er snakk om øl til drikking i lystig lag, men heller noe som skal nytes på egen hånd.

 

 

Jeg har forslag til tre øl som selges på Polet som ikke er særlig dyrere enn de to du nevner i butikk.

 

Schneider Weisse Mein Grünes en smaksfyldig hveteøl på 6,2% til kr. 50,- (ølen går under flere navn og er ratet under et annet navn).

 

Weihenstephaner Vitus Weizenbock en enda mer smaksfyldig hvetebokk på 7,7% til kr. 53,-

 

Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse på 8,2% som er en smaksfyldig hveteøl med litt ekstra humlebitterhet til kr. 55,- (denne er også oppført under et annet navn på ratebeer).

 

Aller koster ca. 100,- literen, men har mer alkohol og smaksfylde enn butikkølene. Men de er jo selvfølgelig en annen helt annen type enn Brown ale og Porter.

 

Edit: Støtter Avien når det gjelder Havrestout. Dessuten kan du prøve Aas Gourmet stout hvis det virkelig kniper økonomisk. Den koster bare 30,- for 50ml og er absolutt drikkverdig etter min smak. De har den ihvertfall på Meny og Coop, men kanskje også på ICA.

Endret av Kaaz
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Storemyen: Notert.

 

Så også på ratebeer at Brooklyn Black Chocolate Stout er et sesongøl og av den grunn kan ha redusert tilgjengelighet.

 

Ellers fikk jeg plukket med meg en Anchor Christmas i dag. For bergensere: Haandbryggeriet Bestefar har polet i Valkendorfsgate stukket av med hele 104 flasker selv, så ikke forvent å finn akkurat det ølet fra HB på et annet pol.

 

N'ice Chouffe var de på polet på storsenteret ganske usikre på når det kom inn evt om det kom inn. Noen som vet noe mer evt har sett den på et annet pol i det ganske land? :p

 

Runarbs: Guinness, Urquell, NØ Wit er alle gode butikkøl til rundt 30 kr. Er for lenge siden jeg har smakt de andre variantene av NØs butikkøl-serie til at jeg kan si noe fornuftig om de. Ægirs Sumbel (Porter) er meget godt for å være butikkøl men er priset altfor stivt, til ca 60 kr for 0,5l.

Lenke til kommentar

N'ice Chouffe var de på polet på storsenteret ganske usikre på når det kom inn evt om det kom inn. Noen som vet noe mer evt har sett den på et annet pol i det ganske land? :p

Jeg vet ikke om Vinmonopolet, men ryktene sier at den kommer på tapp på Baran i nær fremtid.

 

Den er god da trenger jeg ikke å stresse med å bestille den eller noe sånt.

 

Valken kan nok sikkert også skaffe N'Ice Chouffe men jeg tar den på fat på Baran i stedet.

Endret av Xtra
Lenke til kommentar

Var innom Valken i dag for å kjøpe litt juleøl, endte opp med Nøgne Ø Underlig Jul, Haandbryggeriet Nissefar og Kinn Julefred. Gleder meg til å smake på de tre, men kom også på at jeg aner ikke hvilken temperatur disse typene bør ha. Noen som vet?

 

Nøgne Ø skriver vel ti grader på etiketten, så jeg ville prøve rundt ti grader for Underlig Jul og jeg tenker det er et godt utgangspunkt for de andre også.

Lenke til kommentar

Var innom Valken i dag for å kjøpe litt juleøl, endte opp med Nøgne Ø Underlig Jul, Haandbryggeriet Nissefar og Kinn Julefred. Gleder meg til å smake på de tre, men kom også på at jeg aner ikke hvilken temperatur disse typene bør ha. Noen som vet?

 

Nøgne Ø skriver vel ti grader på etiketten, så jeg ville prøve rundt ti grader for Underlig Jul og jeg tenker det er et godt utgangspunkt for de andre også.

 

Enig.

 

Pleier selv å sette dem i kjøleskapet for så å ta dem ut en stund (ca. 1/2 time) før de skal drikkes.

 

Det står forøvrig 12-16 på Julefred.

 

Generelt sett er det øldrikkerens gane som bestemmer hva som passer, men det er alltid greit å ta utgangspunkt i det produsenten mener.

 

 

 

Lenke til kommentar

Men serverer du den ved 10 grader og det er normal romtemperatur stiger den ganske raskt til 12-16.. :thumbup:

 

Nettopp det er litt av utfordringen med smakfull øl. Men se det fra den lyse siden. Om en begynner på eksempelvis 10 grader får en før en er ferdig med flasken smakt seg gjennom temperaturer opp mot romtemperaturen.

 

thumbs.gif

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er vanskelig å si noe objektivt om hvordan øl smaker. Det er til og med vanskelig for meg å si noe objektivt om hvilke øl jeg liker best, for det varierer så utrolig med hva jeg har spist den dagen, hva jeg egentlig har lyst på, hva jeg har drukket før, været og gud vet hva.

Henger med på en "gud vet hva" ;) Har aldri skjønt hvorfor enkelte ganger noen øl ikke fungerer i det hele tatt, selv om de er helt supre 99% av gangene. :shrug:

 

Jeg blir også lei av alle som er lagret på whiskeyfat, el. lignende. De er nydelige en gang i blant, men det blir fort nok for meg. Midtfyns Imperial stout har jeg drukket omtrent fem ganger, og digget den. Men det var da jeg sammenlignet den direkte med Nøgne Ø's og Beer Geek Breakfast at jeg skjønte at den ikke var så fyldig og mektig i smaken som dem. Det kan også være at jeg syntes den ble for søt, mens de to andre har kraftigere smak av både kaffe, malt og bitterhet.

Tror nok vi har en ganske forskjellig smaksopplevelse der. For meg gir (eik/whisky)fatlagrede øl noe som skiller seg ut fra mengden. De er definitivt litt "søtere og rundere" enn "vanlige" øl. Og om man ikke setter pris på denne søte/runde smaken så er det definitivt ikke noe å satse på. Men det blir helt og holdent en personlig smaksprefereanse. Det rare for min del var at jeg for ikke mindre enn ca. 1.5 år siden var av den oppfattelse av at jeg ikke likte tunge, søte og mektige øl. Idag er dette den mest interessante sjangeren for min del. :shrug:

 

Ellers så opplever jeg at jeg har ganske lik smak som deg "i bånn". Det du har skrevet her om surøl er jeg helt enig i. Midtfyns julestout syntes jeg var alt for bitter/besk. X-Porteren deres er mye bedre.

Jeg synes dette egentlig er litt rart. Jeg kjøpte en NØ Imperial Stout i forrige uke for å smake på den igjen, men den ga meg ikke noe spesielt denne gangen heller. Det var en "helt grei" stout for min del, men den hadde ikke noe særpreg og forsvant egentlig inn i mengden. Jeg kjøpte også en Midtfyns Julestout noen dager senere, og denne fikk jeg litt samme følelsen av. For meg lå Midtfyns Julestout og NØs Imp Stout mye nærmere hverandre enn det Xporter gjorde til noen av dem. Jeg opplever derimot at Xporter ligger veldig nære Midtfyns Imp Stout :)

 

Jeg begynte å drikke håndtverksøl fordi jeg syntes industripilsen smakte for vondt. Hvorfor skal jeg da tvinge i meg fem ganger så dyrt håndtverksøl som også smaker vondt? Ikke faan. Det er nesten bedre å gå tilbake og begynne å drikke Ringnes Pils igjen. Og mye billigere.

Sant nok, men på den annen side: Noe av den smaken jeg har tilegnet meg har jeg kun fått fordi jeg har "tvunget" meg til det. Det er mye som jeg instinktivt ikke liker ved absolutt første møte, men dersom jeg lar inntrykket synke inn litt så vokser det av og til veldig. Jeg har som prinsipp at jeg aldri kan gjøre meg opp en 100% mening om et øl med mindre jeg har drukket minst 2stk av det, på forskjellige dager.(Og i mest mulig edruelig tilstand) Men om det er noe som kræsjer fullstendig så er vasken alltid en grei kompis som alltid med glede drikker opp det som blir til overs.

Hvis jeg skal kose meg med en øl så drikker jeg ofte heller en øl jeg har drukket før og vet jeg liker enn å gamble med en eller annen ny og rar øl som jeg kanskje hater. Jeg kan selvfølgelig ha en backupøl jeg vet jeg liker i bakhånd, men det blir fort alt for mye øl, alt for dyrt, og alt for mye fokus på ølen i seg selv og mindre på livet her og nå.

 

Men det er selvfølgelig utrolig fristende å smake på nytt øl når man først har blitt bitt av denne basillen...

 

 

Edit: Nye imperial stouter tilgjengelig i polets bestillingsutvalg: Mikkeller Beer Geek Brunch, Brooklyn Black Chocolate Stout og Slottskällans Imperial Stout.

Ja, det blir en balansegang uansett :)

Beer Brunch står i skapet. Slottskallans fikk jeg smake av min venn Systembolaget i våres, uten at det gjorde spesielt inntrykk. "Kjedelig" var stikkordet jeg merket meg. Black Chocolate Stout høres dog veldig interessant ut...

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Drakk forresten en Delirium Christmas nylig. Dette var en flaske fra 2009 som jeg kjøpte ifjor Jul. Den smakte svært godt, søt, kraftig, litt karamellaktig med en varmende avslutning. Det som var litt merkelig var at den hadde blitt veldig grumsete, dvs. mye store gjærflak som svevde rundt. Den var også svært sprudlende. Da jeg tok av korkbeskytteren så presset korken seg selv ut med et lite "pop". Ble litt redd og trodde ølet skulle skumme ut av flasken så jeg skyndet meg å holde flasken over vasken, men det skjedde heldigvis ikke. Skal definitivt forsøke å få tak i fler flasker av denne.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...