Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Khalif: Er Rochefort 10 en øl man kan ta alene eller bør den helst deles? Er jo 11,3%.

 

Joe: Snake Dog IPA slo meg som en ganske "morsom" øl... litt rar beskrivelse kanksje, men det var grei og drikke og i tillegg overrasket den meg med smaken. Hoegaarden har jeg bare prøvd butikkvarianten av, og den skuffet. Mulig polvarianten som har noe høyere alkoholprosent er bedre.

 

For å ikke snakke om Duvel.... den er herlig! Akk.. synd at jeg har såpass lite penger for tiden, mulig jeg må se an prioriteringene litt. :>

Lenke til kommentar

Tror du at portvin er den korte veien også?

Nå er det vanskelig å sammenligne vin/sprit & øl, men dersom man først skal gjøre det så kan det jo nevnes at jeg finner det omtrent like interessant med en øl med 40% som en whisky med 70%. Det er ikke om å gjøre å lage whisky med mest mulig alkohol, selv om sikkert noen synes det er morsomt å være de som lager "den sterkeste whiskyen i verden"...

Lenke til kommentar

Selv synes jeg det er interessant at de forsøker nye ting. Ser hvor langt de kan strekke definisjonen av hva øl er og få noen reaksjoner på dette. TNP og STB er jo øl, bare med litt mindre vann ;)

Jeg synes også det er veldig interessant at folk prøver nye ting hva øl angår, og er overhodet ikke noen "ølbedreviter" selv som holder meg kun til "renhetsloven" og det snobberiet der, men synes bare det blir så simpelt og enkelt å bare satse mest mulig på alkoholinnhold.

Lenke til kommentar

Khalif: Er Rochefort 10 en øl man kan ta alene eller bør den helst deles? Er jo 11,3%.

 

Joe: Snake Dog IPA slo meg som en ganske "morsom" øl... litt rar beskrivelse kanksje, men det var grei og drikke og i tillegg overrasket den meg med smaken. Hoegaarden har jeg bare prøvd butikkvarianten av, og den skuffet. Mulig polvarianten som har noe høyere alkoholprosent er bedre.

 

For å ikke snakke om Duvel.... den er herlig! Akk.. synd at jeg har såpass lite penger for tiden, mulig jeg må se an prioriteringene litt. :>

 

Selv nyter jeg gjerne en Rochefort alene, bruker bare lenger tid enn med svakere øl.

 

Hvilket trappistøl er deres favoritt? Rochefort er jo sjef, men jeg synes også Westmalle Tripel er veldig god.

 

Selger de Hoegaarden i butikkene her til lands? Jeg har bare sett de på polet i små flasker som jeg købte i dag, noe som i grunn er trist, for i Danmark selger de den på 0,7 litersflaske til samme pris ca.

 

Tar Snake Dog til helgen tror jeg.

Endret av JoeSchmo
Lenke til kommentar

Er det noen som har korte og gode forklaringer på hva som kjennetegner de forskjellige øl-typene? Lager, bayer, pilsner, staut osv. ?

 

Det er veldig mange forskjellige typer øl, mange av dem går under forskjellige betegnelser etter hvor i verden man oppholder seg. For å ta de du har nevnt her, så vil jeg beskrive det omtrent slik:

 

Lager/pilsner/bayer: Dette er egentlig to sider av samme sak, ordet "lager" kommer fra tysk og betegner lagringen av ølet. Disse typene øl er oftest lyse og milde på smak. Pilsner er en type lager. Oftest er disse øltypene undergjæret, men ikke alltid. Oftest har de et lavere maltinnhold enn andre typer øl, og er mer preget av humle enn mange andre øltyper.

 

Stout: Dette er øl som opprinnelig var de sterkeste ølene et bryggeri produserte. Disse ølene er mørke og er oftest brygget med høyere maltinnhold og mørkere malt enn øvrige øl. Imperial stout, porter mf. havner i denne kategorien.

 

IPA: India Pale Ale er en øltype som har et høyt humleinnhold. Pale Ale stammer fra at det er brygget på lyse malttyper. Opprinnelig så hadde Pale Ales et lavt innhold av humle, men under kolonitiden så ble det et forholdsvis stort marked for eksport av denne typen øl - derfor økte man humleinnholdet, da humle har en konserverende effekt, slik at ølet skulle holde seg på turen fra Storbritania til koloniene. Double IPA er en mer ekstrem versjon, men høyere alkoholinnhold og mer humle.

 

Lambic: Villgjæret surøl.

 

Abbey: Munkeøl, som er beskyttet ved lov. Det er ikke mange bryggerier som har lov til å betegne seg selv som abbeys, men det er da fortsatt noen. Ofte høyt alkoholinnhold og skilles ofte i double og tripple(på lik linje med trappister).

 

Rauchbier: Røykøl ...

 

Gah, dette ble rotete - så du får heller spørre litt mer konkret siden det er håpløst å ramse opp alle de forskjellige øltypene og deres kjennetegn.

Lenke til kommentar

Tok en liten tur innom Naboen etter Kent-konsert og tok meg en stout, fra Kinn bryggeri.

 

Totalt sett en fin og god mørk øl, men det kunne med all fordel vært litt mer futt i, både mtp smak og i alkoholprosent, da stouten bare var 4,7%.

 

Min første øl skjenket fra håndpumpe (hvor mye har et egentlig å si?) og min første på Naboen. Trivelig plass, men ikke like godt utvalg som på Henriks og Baran.

Lenke til kommentar

Det beste ølet jeg har smakt har jeg fått på mikrobryggeriet i Trondheim. Trondheimspilsen er nok det mest lettdrikkelige, om en skal drikke noen glass. Den har samtidig en ganske god og unik aroma. Om en vil smake alle de forskjellige får en små desilitersglass av hver sort til en rimelig penge. Anbefales. Ølet er litt sterkere enn butikkøl. 5,2 eller 5,8% synes jeg å huske. Ellers liker jeg Pripps Blå, som fås på systembolaget i Sverige.

 

Ølmeny TMB

 

Øl Sampler 0,1l./Snitt 0,33l/Pint 0,45l/Jumbo 0,65l/Pitcher 2,0l

 

Trondhjemspils Kr 16,- 46,- 62,- 86,- 252,-

Pale Ale Kr 16,- 46,- 62,- 86,- 252,-

Porter Kr 16,- 46,- 62,- 86,- 252,-

Bitter Kr 16,- 46,- 62,- 86,-

Amber Kr 16,- 51,- 70,- 98,- 296,-

India Pale Ale Kr 16,- 51,- 70,- 98,- 296,-

Stout Kr 16,- 51,- 70,- 98,-

Steam Beer Kr 16,- 51,- 70,- 98,- 296,-

Lenke til kommentar

Oslo MB har også mye snadder. Regner egentlig med det er mye av det samme, i og med at det er de samme som står bak. Bitter og Amber er knall.

 

En pint er ca. 0,55l

En snitt er en kvart liter.

Begge disse utsagnene er riv ruskende gale, dessverre.

 

En snitt er 0,33l - altså ikke en kvart liter som er 2,5dl eller 0,25l om du vil.

 

En pint er mer komplisert, ganske enkelt fordi at det er tre ordinære mål som refereres til som en pint.

En US liquid pint, som tilsvarer 1/8 gallon eller 16 ounces - 0.473 liter. Dette er altså størrelsen på en amerikansk pint øl.

 

En britisk pint, uavhengig av om den er tørr eller våt, tilsvarer 0.568 liter.

 

En dry pint tilsvarer 1/16 peck eller 1/2 quart som igjen tilsvarer 0.551 liter - dette er dog ikke det korrekte målet på en amerikansk "pint" i denne sammenhengen, da øl som kjent er flytende og ikke tørrvarer.

Lenke til kommentar

 

En snitt er 0,33l - altså ikke en kvart liter som er 2,5dl eller 0,25l om du vil.

 

Nei, et glass er 0,33l. Et snitt er som Andreasfe sier 0,25l.

 

MBs IPA er en god grunn til å studere i Trondheim (heldiggriser..!).

 

Som sammen med Credo blir totalt to grunner. Så er det vel ca 170 000 grunner til ikke å gjøre det.. :tease: (Eller vi kan trekke fra studentene, så da er det ca 150 000..)

Endret av the_last_nick_left
Lenke til kommentar

Igår var jeg på en øltest for russeavisa, og smakte meg gjennom over tjue typer butikkøl, og det er virkelig mye begredelig. Det var noen få som utmerket seg, men selvfølgelig. Alt til sitt formål. Man drikker ikke godt øl for å bli full - det er bare en hyggelig bieffekt :wee:

 

Smakte forresten på to Elmegade IPA på båten tilbake fra København. Veldig godt, men ikke den mest spennende IPA-en. Jacobsen Brown Ale var også en god øl, men nesten for mye kaffesmak i den.

Lenke til kommentar

Kan legge til at Steam Beer (som det refereres til fra TMB-postene lenger opp) er sesongølet for tiden, og derfor vil utgå etterhvert til fordel for et mer sommerlig, utepilsete (nytt ord? Jeg gjør krav på kred for dette adjektivet) øl. Forøvrig et veldig godt øl. Ypperlig til TMBs blåskimmelost-burger.

 

Å si at TMB og Credo er eneste grunn for øl-elskere å studere i Trondheim, er som å si at Beatles bare besto av George og Ringo. Vi må jo også ta med Den Gode Nabo.

 

Sjekk utvalget over øl:

Nyheter

Fatøl

Belgisk flaskeøl

Engelsk flaskeøl

Norsk flaskeøl

 

(ikke heeelt oppdatert webpage, kanskje? Menmen)

 

Mitt siste ølkjøp var forøvrig to flasker Snake Dog IPA og to flasker Imperial Gonzo Porter, samt en 6-pack med Dahls. Blir vel en sekser til for påsken, regner jeg med, sammen med en ypperlig skotsk helflaske singlemalt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...