Gå til innhold

Få telefon fra 1918 til å fungere!


Anbefalte innlegg

Heisann!

 

Jeg rotet litt i kjellern forrige helg og da fant jeg en finfin telefon fra 1918 med sveivehåndtak. Så tenkte jeg at jeg skulle få denne til å virke, men det var ikke så lett som å plugge inn i veggen og snakke i vei.

 

Først fikk jeg ikke summetone, men det ordnet seg da jeg loddet på en kondensator og to 1,5 volts-batterier til mikrofonen. Batteriene koblet jeg på for å gi strøm til mikrofonen, da de ledningene som opprinnelig ville gitt strøm til mikrofonen, ikke lenger brukes.

 

Jeg har laget en skjematisk oppstilling av telefonen for å gjøre det lettere å forklare. De to utgangene som brukes til signal er L1 og L2 (se tegningen).

 

Jeg vet at når man tar telefonen av røret, så går det strøm. Da tror sentralen at telefonen brukes, og man får opptattsignal. Det er nemlig slik at når telefonen har røret på, kommer det likestrøm 48 volt. Når det ringer og røret er på, kommer det 96 volt vekselspenning. Når røret er av og man får summetone, ligger spenningen på cirka 1 volt vekselspenning.

Dessverre trakk denne telefonen så mye strøm at jeg fikk opptattsignal selv om telefonen bare stod der. Løsningen var å lodde på en kondensator, for den slipper jo ikke gjennom likestrøm. Da fungerte det fint en liten stund, kanskje fem minutter eller noe slikt, men så mistet jeg summetonen på nytt.

 

Så jeg lurer på om det er noen som kan tenke seg hva problemet er eller som har litt kunnskaper rundt dette emnet?

Skjematisk_oppstillting_av_telefon_fra_1918.bmp

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan ikke få telefonen til å fungere på dagens telefonett, det kreves et sentralbord fra den tiden for å få den til å fungere og et batteri med riktig spenning. Om du mot formodning skulle får telefonen til å fungere så må du bruke en modrene telefon til å ringe opp og bruke telefonen fra 1918 til å prate med siden telefonen fra 1918 ikke kan kommunisere med dagens automatiske sentraler.

Lenke til kommentar

Får til å ta imot samtaler og snakke, bortsett fra at samtalekvaliteten er rææva (kullmikrofon), men når telefonen har stått i kontakten i noen minutter så får jeg altså ikke lenger summetone. Så jeg er ganske sikker på at det vil gå, men jeg skjønner ikke hvorfor den kobles ut etter en liten stund...

Lenke til kommentar

For å slå nummeret trenger du faktisk ikke DTMF-generator... De gamle snurreskivene genererte en puls hver gang skiven snurret, og antallet pulser stemte med det tallet du ville slå. Så i prinsippet kan du lage en krets med en trykknapp hvor du trykker feks 4 ganger med jevne mellomrom for å slå tallet fire. Så vidt jeg vet er dette systemet i bruk i dag. Jeg er litt usikker på om pulsene skal være likespenning, men jeg tror det.

 

En annen mulighet er å bruke en Nokia-telefon med aktivert tastelyd (som faktisk er korrekt DTMF). Sett høyttaleren på nokiaen til mikrofonen på telefonen og tast det nummeret du skal ringe, og vips - du blir satt over. Dette har jeg prøvd i praksis - og det fungerer!

 

Jeg har faktisk også sett på TV at et kor har sunget nummeret i henhold til DTMF-standarden... og det fungerte også. Litt vanskelig å gjøre det alene.

Lenke til kommentar

Takk for interessant svar St Thicket!

 

Men da jeg leste svaret ditt, begynte jeg å lure på hva som er lettest? Å holde opp nokiaen hver gang jeg skal ringe blir jo litt komplisert i lengden, og å trykke 4 ganger for fire, så 5 ganger for fem, og gjøre det til man har tastet hele nummeret blir litt jobb det og.

 

Så tenker meg at den stiligste løsningen blir å bruke en DTMF-generator. Kanskje jeg kan stjele en slik en fra en telefon jeg ikke bruker? Hvis ikke så kan jeg vel få kjøpt det hos elfa? Er en slik en ferdigprogrammert eller må man gjøre det selv?

 

Til just-_-me: Skal laste opp noen bilder, men kamerat er ute på tur nå, så må vente til det kommer hjem.

Lenke til kommentar

Elfa har en DTMF-generator, PCD3311, men den tar binære signaler inn for å velge tone, det hadde vert mest praktisk for deg med en som kan lese knapper direkte. Har sett litt på datablader nå, og det ser ut som de fleste sånne chiper tar binær inn. Jeg har funnet en som kan koples direkte til knappematrise. Man kan også velge mellom pulsringing og DTMF, og den har en funksjon for gjenoppringing. HM9102 heter den, og de eneste jeg har funnet som selger den er futurlec. Selve chipen er ikke dyr, 45 cent. ICen finner du under "Special Function - Telephone IC's" her: http://futurlec.com/ICSFOthers.shtml

 

Et godt alternativ kan være å ta DTMF-generatoren ut av en vanlig telefon. Jeg tror de fleste nye telefoner har en chip som tar seg av alt, og ikke en seperat DTMF-generator, men unntak finnes helt sikkert. Å lete i en litt eldre telefon (10-20 år gammel) er nok det beste. Hvis du uansett skal prøve å finne en i en nyere telefon må du ikke se i ISDN-telefoner, de bruker ikke DTMF.

 

 

Anders M.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...