Gå til innhold

Speilrefleks og batteribruk med LCD?


Anbefalte innlegg

Det er en ting jeg lurer på, som SLR-brukere kanskje kan belyse.

Jeg har lest endel innlegg om SLR og batterilevetid, der mange skryter hemningsløst av at med SLR er liksom ikke batterikapasitet et tema. De holder til tusenvis av bilder. Men når jeg leser tester av de nyere modellene, er det ofte snakk om noen hundre bilder, iallfall i følge teststandarden. Selv har jeg en Panasnic FZ30, og altså ikke SLR, men funksjonsmessig er de jo ikke så ulike. Nå er jo mitt utstyrt med elektronisk søker, så det blir enten å bruke denne eller den store LCD'en. skjermer drar strøm, og er vel hovedbrukeren av batteriet.

En del av dagens SLR har jeg sett har en liten monokrom infodisplay i tillegg til hoved-LCD'en. Da benyttes den lille til å vise kamerainnstillinger. Så vidt jeg har forstått fyres fargeskjermen da bare opp et par sekunder for å vise bildet som ble tatt, for deretter å slukke igjen. Det høres på meg strømbesparende ut.

Men nå har jo f.eks. Canon på den nye 400D droppet den lille infoskjermen, og lagt kamerainnstillinger på den store i stedet. Det er det sikkert flere andre fabrikater som også har gjort eller kommer til å gjøre. Men er det da egentlig noe lurt? Det høres på meg ut som at det betyr svært mye høyere strømforbruk, når en stor 2,5" skal være mer eller mindre på hele tiden.

Kan man sette kameraet til å slå av LCD'en når innstillinger er gjort, eller insisterer den på å være på? Og de som fortsatt har en liten infoskjerm, kan de settes opp til å ikke fyre opp LCD'en for hvert bilde? Er man litt erfaren, kan det jo hende man vil knipse en del bilder, og heller se gjennom dem etterpå. Det burde jo være mulig å kunne strupe strømbruken til et minimum, slik at man kan oppnå lang brukstid, som i de filmbaserte i gamle dager. Ser man bort fra heftig bruk av autofokus ville jo da SLR'ene holde meget lenge. Når jeg leser spesifikasjoner som sier 4-500 bilder på en SLR blir jeg ikke altfor imponert. Det klarer jeg som regel på mitt FZ30 også, nemlig. Og der dras det bra med strøm hele tiden når det er påslått.

Det kunne vært artig å høre deres erfaringer på dette området.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Disse testresultatene har alltid variert stort. Ellers er jeg enig i at det er en uting å ha infoskjermen på LCD'en. Man kan vel velge å ha den avslått, og bare bruke informasjonen i søkeren. Ellers slukkes vel skjermen automatisk når man tar søkeren til øyet.

 

Men tror batteriene har blitt bedre enn de første DSLR'ene, og at noen produsenter kanskje tar sjansen med å bruke LCD'en litt mer, spesielt i de tilfeller der kameraene er rettet mot førstegangskjøpere som blir imponert over mye farger og visuell visning av innstillinger på LCD-skjermen fremfor grå tekst på en infoskjerm.

Lenke til kommentar

Ja, kameraene som bruker hovedskjermen som infoskjerm har noe kortere batterilevetid - dette gjelder 400D, Nikon D40, Sony A100 og flere Olympus-modeller - men ikke voldsomt. Noe av grunnen til at spesielt 400D har dårlig batteriytelse er rett og slett at batteriet er lite, og har dårligere kapasitet enn de andre.

 

Ja, man kan konfigurere de kameraene som har egen info-LCD til ikke å fyre opp hovedskjermen bortsett fra når du vil. Hvordan det er med de som bruker hovedskjermen, vet jeg ikke.

 

Din FZ30 er trolig blant de kompaktene med best batterilevetid, siden du har mekanisk zoom.

 

I sommer presterte jeg å pakke min D70 påslått da jeg reiste på fjellet. Det lå mao. påslått i 4-5 timer (jeg har ikke strømsparing på, så kameraet går ikke i dvale) - like vel klarte jeg å skvise ut ca. 160 bilder i løpet av et par dager, før en vennlig Akam-bruker hjalp meg å meg med en lader (hadde glemt den hjemme... :)) For meg er ikke batterilevetid et tema, og hvor mange jeg kan ta på én lading har jeg ingen oversikt over. Det har aldri skjedd at jeg har tatt mer enn litt over 400 bilder på en dag - men da jeg tok så mange (forrige fredag faktisk) påvirket ikke det batteriindikatoren.

Endret av Anew
Lenke til kommentar

Min erfaring med D70, som jeg har brukt jevnlig i over 3 år, er at batterikapasiteten hittil ikke har vært noe problem.

Jeg har 2 batterier, men det er kun ved spesielle anledninger at jeg må bytte batteri. Dette selv om jeg har vært på idrettsarrangementer (WorldCup hopp, Paralympics slalom, Paralympics kjelkehockey etc) og fyrt av utallige bildeserier på 10-12 bilder om gangen i timesvis, i inntil 10-20 minusgrader. Jeg har ikke telling på hvor mange bilder jeg kan ta før batteriet er tomt, men 2 fulle batterier holder ihvertfall til en ukes skiferie i Alpene.

Jeg er ikke bevisst veldig energiøkonomisk mtp bruk av LCD-skjermen, men jeg bruker den mest i starten for å sjekke innstillinger, justere eksponering etc. Deretter er den mest avslått, helt til begge minnekortene er fulle og jeg må slette bilder (dette skjer heldigvis sjelden).

 

Jeg ser ikke helt poenget med å vise infoen på LCD-skjerm i stedet for å ha en enkel liten skjerm slik de fleste dSLR har hatt, og jeg ser for meg at dette kan senke batterikapasiteten endel. Å ha mulighet til å velge bort funksjonen løser ikke problemet helt, hvis ikke selve søkeren viser like mye informasjon (det gjør den ikke på mitt kamera, men kanskje på 400D?).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...