Gå til innhold

Hvorfor er planetene runde ?


kverna

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

About this Object

 

Is the moon really this colorful? In a way, yes. The lunar surface actually does have quite a bit of color, although in reality it is very subtle. In this photograph, the color saturation has been enhanced to bring out the differences in the colors of the various areas of the surface. The hues are correct, just much more vivid than we usually see them.

 

Aside from making an interesting aesthetic presentation, the colors also give clues as to the mineralogy of the moon's surface. Also, at the sites of many impact craters we can see that deeper material exposed (and in some cases scattered) by the impact is of a different composition than the material on the surface.

Lenke til kommentar

Dersom du har en "myk" planet (gass, væske, ellernoesånt), så vil tyngdekraften alene gjøre den til en perfekt kule. Dersom den ikke har kuleform, vil ikke gravitasjonskraften være paralell men motsatt retning av normalkraften for en partikkel som ligger "på siden" av en bulk, og bulken vil kolapse.

 

Men dersom du legger til rotasjon, må man også ta med en sentrifugalkraft Fs=m*v²/r, som peker vekk fra rotasjonsaksen. Da vil *summen* av denne og gravitasjonskraften alltid måtte være paralelle men motsatt fortegn av normalkraften.

Lenke til kommentar

Det er gravitasjonen alene som gjør at en planet eller måne blir rund. Objektet må ha en viss størrelse for at gravitasjonskreftene skal være sterke nok. Objekter med en diameter på mer enn ca 500km vil være runde, men mindre objekter ikke blir det.

 

At planetene likevel ikke er helt runde skyldes at de spinner rundt seg selv, og at massen blir presses litt ut på midten.

Endret av Signatur
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Objektet må ha en viss størrelse for at gravitasjonskreftene skal være sterke nok. Objekter med en diameter på mer enn ca 500km vil være runde, men mindre objekter ikke blir det.

7335172[/snapback]

Nei. Jo mindre massen på objektet, jo mindre gravitasjon. Det vil si at jo mindre en gjendstan er, jo lenger tid vil den bruke på å bli HELT rund. Nå har det seg slik at det ikke finnes så mange av de mindre, men runde objektene, men det er BARE fordi at gravitasjonen ikke har fått tid til å gjøre objektet rundt ennå. Gravitasjonen trekker ikke bare på massen på gjendstandene, men også på atomene. Når atomene har blitt trukket på lenge legger de seg i en kule.

Jo mindre massen på objektet er, jo kortere tid vil det bli brukt på å gjøre den rund... (Tar vi 1 milliard liter vann ut i rommet, og samler alt på et sted vil det bare ta noen uker før ''vannplaneten'' er helt rund.)

Lenke til kommentar

Vel, solsystemet er ca 5 milliarder år gammelt, og det er ingen av objektene som er mindre enn ca 500km i diameter som har "rukket" å bli runde enda. Det burde vært god nok tid det, så du skal slite litt med å bevise den teorien, ihvertfall så lenge objektene består av det de består av i vårt solsystem, stort sett stein og is.

 

Men jeg skal spise hatten min jeg hvis du kan vise til noe seriøs dokumentasjon. :innocent:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...