Tokse Skrevet 5. november 2006 Del Skrevet 5. november 2006 Man hører stadig at de fleste bakteriene dør ved omtrent 70 grader, men hvor lav temperatur tåler de? Går det ann å fryse istykker de små eklingene? Hvilke temperaturer trives de best på? Lenke til kommentar
SeaLion Skrevet 5. november 2006 Del Skrevet 5. november 2006 Bakterier er så mangt, det finnes spesielt varmekjære bakterier som trives i glovarme kilder og som dør hvis temperaturen i vannet faller til under 100°C. Magesår skyldes en bakterie som lever i magesekken hos noen av oss, de lever altså i en saltsyre som løser opp de fleste andre typer celler. De av oss som ikke har denne bakterien i magen kan heller ikke få magesår uansett hva vi gjør. Det finnes også bakterier som godt tåler en nedfrysing eller to eller flere, og som våkner av dvalen når omgivelsene blir varmere igjen. Det er funnet bakterier som har vært nedfrosset i tusner av år og som har våknet til liv igjen ved oppvarming. Noen bakterier tåler dehydrering (uttørking) og disse våkner opp igjen når det begynner å regne. Selv opphold i verdensrommet er det endel av de som tåler, på utstyr som ble brukt på månen ble det funnet levedyktige bakterier. Først trodde forskerne at de stammet fra månen, men så oppdaget man at det var bakterier som hadde blitt med fra jorda og som hadde overlevd måneferden. Denne oppdagelsen er grunnen til at enkelte forskere tror at livet ikke oppsto på jorda, men ble bragt hit med kometer og/eller meteoritter. De fleste bakterier dør imidlertid ved temperatur på 70°C, dette ble oppdaget av den franske biologen Louis Pasteur, og denne oppvarmingsteknikken kalles pasteurisering. Ved nedfrysing ned mot det absolutte nullpunktet (-273°C) vil nok også bakteriene dø, men en vanlig frysebokstemperatur på 18 minusgrader er for lite for å ta livet av de fleste bakterier. Fordelen med fryseboksen er bare å redusere bakterieaktiviteten til et minimum, bakteriene blir ekstremt treeeeege ved slike temperaturer. Lenke til kommentar
Fulgu Skrevet 5. november 2006 Del Skrevet 5. november 2006 (endret) Dette kan jeg desverre ikke svare korrekt på, men jeg regner med at det her er en forbindelse med https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=659102 Man kan jo derfor anta at varme bakterier dør raskere enn kaldere. Disse er jo også veldig små forresten, og utgjør jo dermed sikkert en veldig liten forskjell. Personlig fryser jeg sengetøyet mitt minst annenhverdag mens jeg er på jobb. Ved nedfrysing ned mot det absolutte nullpunktet (-273°C) vil nok også bakteriene dø, men en vanlig frysebokstemperatur på 18 minusgrader er for lite for å ta livet av de fleste bakterier. Fordelen med fryseboksen er bare å redusere bakterieaktiviteten til et minimum, bakteriene blir ekstremt treeeeege ved slike temperaturer. 7221345[/snapback] Om dette i det heletatt er forsket seriøst på, så tviler jeg fremdeles på teorien din. Jeg har ofte vært ute i under 18 minusgrader, og jeg klarer fint å holde ett nogenlunde normalt tempo. Mennesker er jo som kjent bygd opp av mange bakterier, og da ville jo jeg hatt store problemer med bevegeligheten, så dette er nok bare en oppmerksomhetssyk franskmann som har publisert uferdige verker. Her er ett bevis på at man fint overlever kulde, tilogmed noe så svakt og skjørt som ett lite barn: http://www.aftenposten.no/viten/article1521119.ece Endret 5. november 2006 av Fulgu Lenke til kommentar
HeltNils Skrevet 5. november 2006 Del Skrevet 5. november 2006 (endret) Om dette i det heletatt er forsket seriøst på, så tviler jeg fremdeles på teorien din. Jeg har ofte vært ute i under 18 minusgrader, og jeg klarer fint å holde ett nogenlunde normalt tempo. Det er fordi vi er varmblodige, og har omtrent samme kroppstemperatur uansett. Tror ikke du hadde følt deg helt god med en kroppstemperatur på -18 grader. Hele vitsen med fryseboks er jo å bremse bakteriene som ødelegger maten. Endret 5. november 2006 av HeltNils 1 Lenke til kommentar
Tokse Skrevet 5. november 2006 Forfatter Del Skrevet 5. november 2006 Noen som har en graf (eller noe sånt) på generell bakterieaktivitet per temperatur? Lenke til kommentar
SeaLion Skrevet 5. november 2006 Del Skrevet 5. november 2006 Personlig fryser jeg sengetøyet mitt minst annenhverdag mens jeg er på jobb. Det kan du godt fortsette med, for selv om det ikke tar livet av bakteriene, så tar det livet av sengemidd, knøttsmå insekter som stortrives under dynene våre og spiser døde hudceller som faller av oss etterhvert. De fleste reagerer ikke negativt på sengemidd, men noen blir allergiske av avføringen deres. Bildet av en sengemidd er tatt på NTNU med hjelp av et elektronmikroskop kilde: http://www.nt.ntnu.no/users/kjeevj/scanning.htm Lenke til kommentar
Tokse Skrevet 5. november 2006 Forfatter Del Skrevet 5. november 2006 Koslig liten kjeledegge det da.. Lenke til kommentar
Tokse Skrevet 5. november 2006 Forfatter Del Skrevet 5. november 2006 Er det ingen mikrobiologi-studenter her da? Er det mest bakterieforekomster ved 20 eller 40 grader? Hvis man vasker klærne på 60 grader (eller 50 eller 40 grader), hvor stor prosentandel av bakteriene dør, hvor stor prosentandel er fortsatt på boxershortsen din når du tar den på? Lenke til kommentar
SeaLion Skrevet 5. november 2006 Del Skrevet 5. november 2006 Koslig liten kjeledegge det da.. :!: Spesielt med tanke på at det kravler et par hundre tusen av de i ei vanlig seng. Lenke til kommentar
Abnegation Skrevet 5. november 2006 Del Skrevet 5. november 2006 Koslig liten kjeledegge det da.. :!: Spesielt med tanke på at det kravler et par hundre tusen av de i ei vanlig seng. 7224809[/snapback] Bare for å utfordre skjebnen slikket jeg nettopp på sengesettet mitt. Lenke til kommentar
panzerwolf Skrevet 6. november 2006 Del Skrevet 6. november 2006 Om dette i det heletatt er forsket seriøst på, så tviler jeg fremdeles på teorien din. Jeg har ofte vært ute i under 18 minusgrader, og jeg klarer fint å holde ett nogenlunde normalt tempo. Det er fordi vi er varmblodige, og har omtrent samme kroppstemperatur uansett. Tror ikke du hadde følt deg helt god med en kroppstemperatur på -18 grader. Hele vitsen med fryseboks er jo å bremse bakteriene som ødelegger maten. 7222601[/snapback] Og hvor rask er du naken i -18 grader? Eller holder ut for den saks skyld? Hadde bakteriene hatt klær, ville det nok ha vært mer fart i de... Lenke til kommentar
SeaLion Skrevet 7. november 2006 Del Skrevet 7. november 2006 Og hvor rask er du naken i -18 grader? Eller holder ut for den saks skyld? Hadde bakteriene hatt klær, ville det nok ha vært mer fart i de... Mennesker og andre pattedyr og fugler har det man kaller en regulert kropptemperatur (varmblodige dyr). Det gjør at vi kan være ganske aktive selv når det er kaldt. Mesteparten av energien i maten vi spiser går med til å regulere kroppsvarmen vår. Men de fleste dyrene i verden, krypdyr, slanger, øgler, insekter, fisk, bløtdyr, maneter og encellete organismer som amøber og bakterier har samme kroppstemperatur som omgivelsene (kaldblodige). Dess kaldere det er i omgivelsene, dess mindre aktive er de. Men fordi de ikke bruker energi på å regulere kroppvarmen, trenger de heller ikke like mye mat som de varmblodige dyrene. Lenke til kommentar
Artificin Skrevet 11. november 2006 Del Skrevet 11. november 2006 Noen som har en graf (eller noe sånt) på generell bakterieaktivitet per temperatur? 7223005[/snapback] Her er noe jeg fant på internett Den er foresten dansk, men det gjør vel ingenting Link Lenke til kommentar
Heimdall Skrevet 12. november 2006 Del Skrevet 12. november 2006 Noen som har en graf (eller noe sånt) på generell bakterieaktivitet per temperatur? 7223005[/snapback] Her er noe jeg fant på internett Den er foresten dansk, men det gjør vel ingenting Link 7263533[/snapback] Og her er en annen side. Temperaturene er i Fahrenheit da... http://www.alken-murray.com/BioInfo1-04.html og vister temperatur optimum, så når de dør ut er jo en annen sak. Lenke til kommentar
Tokse Skrevet 12. november 2006 Forfatter Del Skrevet 12. november 2006 Noen som har en graf (eller noe sånt) på generell bakterieaktivitet per temperatur? 7223005[/snapback] Her er noe jeg fant på internett Den er foresten dansk, men det gjør vel ingenting Link 7263533[/snapback] Og her er en annen side. Temperaturene er i Fahrenheit da... http://www.alken-murray.com/BioInfo1-04.html og vister temperatur optimum, så når de dør ut er jo en annen sak. 7268803[/snapback] av den grafen ser det ut som bakteriene slutter å reprodusere seg over 45 grader celsius. Lenke til kommentar
ChrML Skrevet 12. november 2006 Del Skrevet 12. november 2006 Noen som har en graf (eller noe sånt) på generell bakterieaktivitet per temperatur? 7223005[/snapback] Her er noe jeg fant på internett Den er foresten dansk, men det gjør vel ingenting Link 7263533[/snapback] Og her er en annen side. Temperaturene er i Fahrenheit da... http://www.alken-murray.com/BioInfo1-04.html og vister temperatur optimum, så når de dør ut er jo en annen sak. 7268803[/snapback] av den grafen ser det ut som bakteriene slutter å reprodusere seg over 45 grader celsius. 7268910[/snapback] De formere seg hurtigst mellom 20-40 grader, men kan formere seg opp til 65 grader. Lenke til kommentar
aklla Skrevet 15. november 2006 Del Skrevet 15. november 2006 hvis du fryser det ned til veldig kaldt, så varmer det mye opp vil de fleste være døde... Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå