Gå til innhold

Gamle filosofer før Sokrates?


Rinox

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Thales var vel den som er regnet som verdens første virkelige filosof. Han bodde i den havnebyen Milet, en gresk koloni i lilleasia. Når er usikkert, men han spådde en solformørkelse i 585 f.kr, så dette er omtrent når han levde. Mener å huske at det meste vi vet om han er ting som er skrevet ned etter hans død, så vi vet ikke så alt for mye om han.

Han kunne "bevise" en del geometriske problem, i tillegg til at han kom med teorien om at "Alt er vann". Vann finnes i fast, flytende og i damform, og kan tas opp av organismer og blir omdannet til substans. Det unike ved dette var noe helt nytt: alt i verden er forskjellige utgaver av det samme stoffet. Andre etter ham bestridet dette med vann, men hadde da andre stoffer som var alt. Luft f.eks.

 

Eller tall, som Pythagoras og hans tilhengere mente. Han levde mellom 570 og 497 f.kr i lilleasia, men utvandret til syd-italia, der han dannet denne sektlignende bevegelsen, der filosofi, matematikk og askese var sentralt. Og det var var alltid en matematisk, rasjonell orden i verden som vi kunne begripe.

 

Slenger inn flere etter hvert hvis jeg kommer på dem...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...