Gå til innhold

lære å spille gitar.


Bangern91

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det beste er å ta gitartimer!

 

Men om du er keen på å ta det alene så er det beste å kjøpe seg en kassegitar, helst nylon. Vet det kan virke daft og kjedelig men du kommer til å få det bra til slutt! Styr unna de aller billigste, men den trenger ikke være spes dyr! Et fint triks er å se etter om båndene på gitarhalsen stikker utforbi. Stryk hånden din raskt med et løst, men bestemt grep om halsen. Begynner du å blø så dropper du den og ser på den som er litt dyrere!

 

Deretter lærer du deg basic akkorder og spiller kjipe(?) sanger med få grep. Om du er keen på punk/rock så har nirvana fluss i fine ting å ta tak i! Spør gjerne andre hva de begynte å spille!

Ofte kan du lete på nett etter sanger du digger å finne forenklete chord versjoner der.

 

Deretter kjøper du noen gode gitarbøker. Det finnes også flere gode norske! Lillebjørn Nilsens bok er jo en schläger der. Da får du lese litt om ting å tang du kan gjøre på gitaren, og gjerne hva de forskjellige tinge heter, og hvordan du leser det ut fra tabletur (om du ikke står skikkelig på og lærer deg noter!)

 

Når du har noelunde kontroll over fingrene dine så legger du kasse gitaren under sengen og beiner på butikken å handler en feeettt pakke!

De store selskapene har gjerne satt sammen fine begynner pakker, og igjen så sjekk om båndene stikker utenfor halsen. Det gir en god indigasjon på hvor gjennomført gitaren er totalt sett, og uansett så er det shjidd å raspe opp hånden når du spiller.

 

Fortsatt finner du sanger du har lyst å spille, men husk å øv deg på teknikker også for da høres ting så mye bedre ut!

 

Så finner du en kompis som spiller bass, en annen som kan tromme og har en av dere litt sangstemme så si hei til et rått og tøft øvingslokalet og bli stjerner!

 

Lykke til!

Lenke til kommentar

Er det noen som har link til ei sie der det er beskrivi åssen du skifter nylon strenger på en kassegitar?? Gjerne med illustrasjoner av knuter. Jeg skal gjøre dette for første gang og vil gjerne gjøre det riktig og ordentlig, så det ikke går til helvete igjenn med en gang. Hvis noen er drevene og kan forklare det på en enkel måte, så funker det fett og.

Lenke til kommentar
Det beste er å ta gitartimer!

7152876[/snapback]

 

Det er veldig ofte IKKE det beste. Da lærer man på helt feil måte og premisser. Da må man "øve" før hver gitartime, og det kan for mange oppfattes som noe man gjøre, i stedet for noe man vil gjøre. Det kan imidlertid være greit å la noen vise deg basisakkordene. Det finnes svært mange gode instruksjoner på internett.

 

Ultimate-Guitar.com er det mange fine leksjoner.

 

Etter at du har lært deg de vanligste og letteste akkordene, kan du søke etter sanger og begynne å spille. Som faren til gitaristen i Madrugada sa: "En må lære seg akkordene før man kan spille gitarsoloer".

 

Det kan også være lurt å sitte med gitaren i fanget mens du hører på musikk, og prøve å spille samtidig :)

 

 

Lykke til ;)

 

 

Fredrik :)

Endret av Mojo Pin
Lenke til kommentar

Har du spillt noen andre instrumenter før? Kand du noter? Eller er musikken noe helt nytt for deg?

 

Hvis du ikke har spillt noen annnen form for instrument før ville jeg anbefalle deg å kjøpe deg en god akustisk gitar og ta gitartimer. Da lærer du ca allt det grunnlegene i løpet av det første året hvis du er flink til å øve. Spill gjerne med el-gitar om det gjør øvingene morsommere. Du skal jo gjøre det fordi det er gøy :)

 

Selv kjøpte jeg en Epiphone LP studio for ett år siden etter å ha klamret litt på søsteren min sin akkustiske et halvt år i forveien. Etter det har jeg ikke tatt gitar-timer, men skal nok begynnne om ikke så allt for lenge.

 

PS: Jeg har spillt piano i over 7 år og kan derfor lærte jeg grunnleggende ting ganske fort som akkorder osv. Har også spillt en del tabelatur, men har tenkt til å satse på akkorder neste halvår.

 

Så fort du lærer deg noen få grep kan du spille massevis av sanger!

 

Lykke til!

 

 

Jokke :)

Lenke til kommentar
Er det noen som har link til ei sie der det er beskrivi åssen du skifter nylon strenger på en kassegitar?? Gjerne med illustrasjoner av knuter. Jeg skal gjøre dette for første gang og vil gjerne gjøre det riktig og ordentlig, så det ikke går til helvete igjenn med en gang. Hvis noen er drevene og kan forklare det på en enkel måte, så funker det fett og.

7155942[/snapback]

Skal prøve å forklare dette så enkelt som mulig!

 

Forutsetter at du er høyrehendt og legger gitaren "riktig" vei foran deg, altså hode mot venstre.

 

På kroppen

(kaller her den delen av strengen som du jobber med for enden, resten av strengen forblir strengen :roll: )

-Ta enden av strengen og stikk igjennom saddelen, fra V mot H.

-Legg deretter enden over saddelen igjen

-Deretter tar du enden av strengen under strengen på V side av saddelen.

-Enden tar du deretter og legger mellom strengen og saddelen, slik at enden ligger under strengen på venstre side av saddelen.

-På de tynneste strengen så må du nok ta tvine enden rundt strengen, mens siste runde fortsatt ligger på venstre side av saddelen.

 

Litt mer billedlig forklart så skal du altså ha en løs løkke på enden av strengen som du tar over saddelen og trer resten av strengen igjennom. Løkken legger du i press på saddelen slik at den holder seg stram.

 

På hode

-Tre strengen igjennom hullet, og sveiv slik at strengen blir strammet inn på oppsiden av mekanikken. På de tynneste strengene kan du gjerne tre strengen igjennom en gang, for deretter å ta den rundt og igjennom en gang til.

 

Bruk hele strengen, og ikke klipp den. Ihvertfall ikke før du føler deg erfaren nok til å vite hvor mye streng du faktisk trenger. Uansett så er strenge sveiv et gøyalt hjelpemiddel!

 

 

Det beste er å ta gitartimer!

7152876[/snapback]

 

Det er veldig ofte IKKE det beste. Da lærer man på helt feil måte og premisser. Da må man "øve" før hver gitartime, og det kan for mange oppfattes som noe man gjøre, i stedet for noe man vil gjøre.

7156063[/snapback]

Veldig uenig her!

La oss begynne med det siste først, for å lære spille gitar så må man øve.

Man tar ikke gitartimer for lærerens sin skyld, men fordi man selv vil kunne beherske instrumentet. Om man føler det som en må ting, så bør heller eleven vurdere om han faktisk er så veldig innstilt på det.

Enkelt og greit så er øve en ville ting, ikke en ting.

 

Angående feil måte og premisser så finner jeg det innlysende at en erfaren gitarist har et mye høyere nivå av kompetanse til å veilede eleven sin, enn hva eleven selv har. Hvordan kan en ny gitarist selv finne ut hvordan han best skal lære seg instrumentet om han ikke vet hva han skal gjøre?

Da jeg selv spilte aktivt så jeg at jo mer jeg lærte jo mindre kunne jeg. Når en teknikk, skala etc etc først var innlært så viste det ofte vei til 10 nye ting jeg ikke kunne. Da er det fort gjort å gå seg vill!

 

Men selvsagt finnes det både gode og dårligere gitarlærere.

En jeg hadde (gruppeundervisning på ungdomskolen) sa at det var helt fint å bruke tommelen på 6 streng når man tok en G....

Endret av js79
Lenke til kommentar

Greieste er å lære av seg selv, sitte å øve og se litt på musikk videor, lære videoer.

Guitar Pro programmet hjalp meg veldig i starten. Der ser du grep og alt anna man trenger for å leke litt med sanger:P

 

Av gitarer så kan det lønne seg å kjøpe en middels, fender har noen greie modeller og er ganske enkle å spille på.

Endret av darkz
Lenke til kommentar
La oss begynne med det siste først, for å lære spille gitar så må man øve.

7156490[/snapback]

 

Neineinei. Det er det som er poenget. Man må ikke øve. Hvis man i det hele tatt ser på det å spille gitar som øving, blir det feil. Jeg begynte å spille gitar for snart et år siden, og tørr påstå at jeg allerede kan ganske mye. Jeg har ALDRI øvd, bare sitti og leka og kost meg med gitaren. På den måten får man et helt annet engasjenment for instrumentet, enn hvis man skulle gå regelmessig hos en lærer. Og som han sier, han kan allerede mange av de vesentlige grepene. Med de grepene han nevnte, kan han spille mange sanger. De grepene han ikke kan fra før, lærer han gjennom å se på tablaturer eller noteark.

 

Gradvis utvikler han seg, han lærer å ta barregrep og spille fingerspill, og før han vet ordet av det, spiller han de feteste riff. Dette krever imidlertid at han engasjerer seg for gitarspillingen, spiller hver dag, og at han gjør det fordi han har lyst!

Lenke til kommentar
Dette krever imidlertid at han engasjerer seg for gitarspillingen, spiller hver dag, og at han gjør det fordi han har lyst!

7157747[/snapback]

Det er vi helt enig i! Det viktigste med å spille gitar er å ha det gøy med instrumentet.

Og for å bli en habil gitarist så må man spille mye! Om man kaller det øving eller ikke så er ikke det så farlig. :)

Lenke til kommentar

Jeg vil anbefale å bruke nettstedet Freelicks.net. Jeg tviler på at det er en bedre måte for en nybegynner å lære ting enn på den siden. Lær deg soloer (feks smells like teen spirit) og riff, lær deg skalaer relativt kjapt for å improvisere. Det er veldig viktig å kunne improvisere på gitar synes jeg. På freelicks får du en haug med små partier du kan bruke i din egen spilling. Lykke til. Innlegg nr 1000 :D

Endret av Tready
Lenke til kommentar

Gitar med nylonstrenger.

 

Så en gitarbok (fin bok, med godt forklarte bilder av grep, og CD som spiller alt i boka som det skal være) så spilte jeg gjennom sangene og grepene, til jeg kunne spille de feilfritt, med fingerspill om det var mulig, og kunne veksle mellom alle grepene raskt og effektivt.

 

Så, når boken var nytteløs for videre spill, var det tid for en billig el-gitar (som jeg har den dag i dag og jeg elsker den, etter 8 måneder :roll: ) og gikk over til internets (ultimate-guitar) og spilte sangene jeg liker, og nå kan jeg en god del og føler at jeg behersker instrumentet godt.

 

Lærer kan være bra i starten, men jeg føler at en bok kan gjøre omtrent samme nytten.

Lærer kan også virke kjedelig til tider fordi læreren kan sette deg på sanger som du ikke liker, eller synes er kjedelige.

Uten lærer kan du bestemme selv hva du vil spille til en hver tid, og du kan spille når du vil, og gitar er så morsomt at det blir til fingrene blør ;)

 

Har aldri hatt en gitarlærer og vil nok aldri benytte meg av en, hvis det ikke er en verdenskjent gitarist som føler at jeg er arvtakeren hans/hennes og vil trene meg opp (men det skjer nok aldri)

 

Har musikklæreren min, men jeg har aldri hatt særlig mye nytte av han, bortsett fra sanger man må spille i forskjellige sjangere.

 

 

Jeg er nesten bedre enn han :cool:

 

 

Spill et par uker selv, og hvis du føler behov for lærer så skaffer du deg et par timer, og så kan du enten få opplæring i hva du skal gjøre, så gjør du hva du selv vil, eller så beholder du læreren og fortsetter.

Lenke til kommentar
Lærer kan være bra i starten, men jeg føler at en bok kan gjøre omtrent samme nytten.

Lærer kan også virke kjedelig til tider fordi læreren kan sette deg på sanger som du ikke liker, eller synes er kjedelige.

Uten lærer kan du bestemme selv hva du vil spille til en hver tid, og du kan spille når

7165991[/snapback]

Er sterkt uenig. Jeg har til gode å se en gitarbok som påpeker feilene du gjør. Når du først lærer deg ting selv, må du få en dyktig person til å se at du gjør det riktig. Ellers kan du opprette uvaner som er dritt å kvitte seg med. Før så spilte jeg med plekteret ned ned ned isteden for ned/opp/ned/opp, det tok mange måneder før jeg fikk alternative picking i systemet sånn skikkelig. Hvis du har en lærer som gir deg kjedelige sanger, har du en dårlig lærer. Jeg har gått på GIG gitar skole og hatt en lærer som har spillt i 40 år.

 

Dessuten lærer en god gitarlærer deg musikkteori. Musikkteori er essensielt for en gitarist, og essensielt for å bli en god gitarist og utvikle seg musikalsk. Uten gitarlærer hadde jeg aldri lært hvordan jeg skulle improvisere solo i feks F# Moll, eller hvordan man konstruerer Fmaj7. For å bli en god gitarist, krever det at du forstår hvorfor G og D høres bra sammen i en akkordprogresjon og hvorfor du kan spille solo i F# Moll når akkorden i bakgrunnen er A Dur. Ultimate-Guitar kan også lære deg musikkteori, men på ingen måte så god som en god gitarlærer. Nå skal det nevnes at det finnes utrolig mange dårlige gitarlærere. På Sagevik musikkskole så kan du få en lærer som har spillt i kanskje 3 år.

 

I tillegg så lærer du flere stilarter når du går til en gitarlærer. En god gitarist behersker funk, blues, hardrock, jazz og country. Allsidighet er utrolig viktig for å utvikle deg både teknisk og musikalsk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...