Gå til innhold

Forbrukerrådet råder folk til å vurdere OpenSource


Anbefalte innlegg

Linux1.no og Nettavisen melder at Forbrukerrådet råder folk til å vurdere Linux.

(Fra: Prissjokk på vista)

 

TV2 Nettavisen har en interessant artikkel om lisensbetingelsene for sluttbrukere (EULA) i Windows Vista. Forbrukerrådet er også intervjuet og stiller seg kritiske til at man bare kan oppgradere PCen én gang med samme Vista-lisens. Dette kan bety at forbrukerne må betale flere ganger for samme operativsystem!

 

Seniorrådgiver Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet sier bl.a. dette til Nettavisen:

 

- Den utviklingen vi ser nå, med blant annet dette vilkåret i lisensen til Vista, er en meget god grunn for at flere forbrukere burde vurdere å skifte til Open Source programmer. Velger man en slik løsning forsvinner hele problemet med denne typen begrensende lisenser. Det vil også være et tydelig signal til leverandører som forsøker å innskrenke forbrukerenes rettigheter at forbrukere i det dagens digitale samfunn ønsker muligheter, og ikke unødvendige begrensninger, avlutter han.

 

De har forstått det...

 

Edit: Redigert tittelen jamfør nedenforstående post

Endret av Lomz
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er hyggelig å se at dyktige Magnus Blaker med fortid fra hw.no skriver balansert og informativt om MS Vista i selveste Nettavisen. De største norske nettavisene har en tendens til å fokusere på de positive og overfladiske tingene med Vista.

 

Det er også hyggelig å lese at Forbrukerrådet faktisk informerer folk om at det finnes alternativer, og at man kanskje bør sette en grense for hva man skal tolerere av lisensbetingelser ("oj, var det dét det vinduet med tekst jeg klikket meg forbi betydde, ja?").

 

Allikevel er dette sannsynligvis en glemt sak for folk flest over nyttår, tipper jeg.

 

Edit: Til navnet på tråden; For å være pirkete så nevner ikke Waterhouse i Forbrukerrådet Linux, da. Kun "open source" (det finnes jo frie alternativer til Linux) (-; men vi kan vel gjette på hvilket OS han hadde i tankene da han sa det.

Endret av kommers
Lenke til kommentar

Tanken er god. Men som i offentlig sektor, så er det meeget vanskligt. Alt går på penger. Dem som lager program lager det selvsagt(og desverre) i Windows, av den grunn at markedet er større der, og det er der pengene er og hente.

 

Open Source programmer er lite utbredt, og finnes skjelden gode løsninger på. Det som kunne ha vært løsningen er at fylkeskommunen la press på programmere til og lage open source programmer, og heller brukt noen penger på opplæring, ihvertfal på noen områder. Tror faktisk ikke en sakbehandler i en etat hadde merket forskjell på om han skreiv det i OpenOffice, isteden for Microsoft office.

 

Nå kommer altså snart office 2007, den krever en del mer ressuser enn forige. Og om en stund da, så kommer programmer bare til og støtte den nye office versjonen. Og hva skjer da med kommuner/bedrifter jo dem må oppdatere xx-antal maskiner med nye lisenser, og det er ikke billigt, etter windows lisensiering. (Det er jo ikke til og skubbe under en stol om hvordan Microsoft er blitt så rike som dem er. Lisenser)

 

Har funnet det irreterende med regjeringen og andre folk. Dem sier at man skal prøve open soruce og slikt, men uten noen plan for det, er det lite vits.

 

Kommer det en stor fylkeskommune med krav til aktører på det Norske marked, med krav om støtte for Open Source (både Os delen, og fagprogram delen) Så er nok dem villig til og rette seg mot det. Det er slik at dem lager program etter stor forespørsel.

Lenke til kommentar
"Kommune-Linux": SkoleLinux for andre offentlige etater

7114106[/snapback]

Ja - en god idé, Lomz.

 

Jeg skulle gjerne sett at enkelte kommuner gikk sammen om et slikt initiativ, dermed kunne de dele på kostnader for utvikling (ta litt penger av fremtidige Windows-lisensbudsjetter). Kommuner (og det offentlige generelt) må tenke langsiktig, og da er fri programvare en god løsning.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...