Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Samboerens kreditorgjeld og den andres økonomi


panzerwolf

Anbefalte innlegg

Trenger litt hjelp til følgende scenario (har sjekket bl.a. lovdata, men ikke funnet noe):

Dersom samboer A har kreditorgjeld (les: inkasso), kan dette slå mot samboer B dersom de bor lenge nok sammen? I scenariet her bor de sammen i en leilighet som B eier og som står i B's navn. Kan paret risikere at inkassoselskapene retter krav mot fellesboet selv B er eier?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hovedregelen for ektefeller er at den ene ikke kan stifte gjeld uten særskilt grunnlag (mest aktuelt her er avtale) med virkning for ektefellen. Husker ikke bestemmelsen i hodet, men tror det er ekteskapsloven § 40.

 

Vil tro det gjelder tilsvarende for samboere. Hvis jeg husker riktig så kan ikke ekteskapsloven anvendes generelt på samboerforhold. Behovet for et særskilt rettsgrunnlag for å stifte gjeld med virkning for samboer antar jeg er minst like stort, sannsynligvis også større.

 

Ekteskapsloven § 41 regulerer en del tilfeller hvor det er adgang for en ektefelle til å stifte felles gjeld. Anvendelsesområdet er imidlertid begrenset til alminnelige avtaler om hverdagslige gjøremål.

Lenke til kommentar

Bs økonomiske stilling påvirkes ikke av samboerskapet med A. Slik er utgangspunktet også for ektefeller.

 

Kreditorene kan som hovedregel bare ta beslag i det som tilhører skyldneren A, jf. dekningsloven § 2-2. Det finnes noen unntak, særlig omstøtelsesreglene i dekningsloven kapittel 5. Dersom A har gitt B gaver av en viss størrelse, vil disse etter omstendighetene kunne omstøtes bl.a. etter deknl. § 5-2.

 

Hvis B eide leiligheten i utgangspunktet og A bare har flyttet inn, og det ikke er noe ved den økonomiske situasjonen som tilsier at A har opparbeidet seg en sameierandel i leiligheten - f.eks. ved å betale ned vesentlige deler av lånet på denne, kan ikke As kreditorer ta beslag i leiligheten. Hvis A har opparbeidet seg en sameierandel, kan kreditorene ta beslag i denne andelen, ikke mer.

Lenke til kommentar

Skjer ingenting om de gifter seg heller.

 

Utgangspunktet er a ten person ikke kan stifte gjeld for en annen part, men det finnes unntak selvfølgelig. Et eks. på et slikt unnat ker el. § 40, men da må de være gift. Selv da er dette et veldig snevert unntak som er lite sannsynlig brukt i dagens samfunn.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...