Gå til innhold

Mikrobølgeovn er farlig?


AlleDager

Anbefalte innlegg

Maten oppvarmet med mikroen er neppe farlig. Eneste forskjellen på maten før og etter oppvarmingen er hastigheten atomene vibrerer på som per definisjon er temperaturen.

 

Det du må være oppmerksom på da er at hvis mikroen lekker stråling, kan den være livsfarlig å oppholde seg i nærheten av. Mikroer er og skal være sikra for at den ikke skal kunne skrues på hvis døra ikke er helt lukket. Nettingen foran vinduet må også være hel. Hullene i nettingen er mindre enn topp til topp verdien på mikrobølgene, og bølgene vil derfor ikke kunne gå igjennom de. Er nettingen ødelagt vil stråling lekke ut gjennom vinduet foran og de som står foran vil bli direkte utsatt for strålingen (det er livsfarlig).

6929321[/snapback]

ok forstår, men da blir jo maten utsatt for disse livsfarlige strålingene?

 

Skjønner?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Maten oppvarmet med mikroen er neppe farlig. Eneste forskjellen på maten før og etter oppvarmingen er hastigheten atomene vibrerer på som per definisjon er temperaturen.

 

Det du må være oppmerksom på da er at hvis mikroen lekker stråling, kan den være livsfarlig å oppholde seg i nærheten av. Mikroer er og skal være sikra for at den ikke skal kunne skrues på hvis døra ikke er helt lukket. Nettingen foran vinduet må også være hel. Hullene i nettingen er mindre enn topp til topp verdien på mikrobølgene, og bølgene vil derfor ikke kunne gå igjennom de. Er nettingen ødelagt vil stråling lekke ut gjennom vinduet foran og de som står foran vil bli direkte utsatt for strålingen (det er livsfarlig).

6929321[/snapback]

ok forstår, men da blir jo maten utsatt for disse livsfarlige strålingene?

 

Skjønner?

6929430[/snapback]

 

Nei strålingen er ikke livsfarlig i den for av gammastrålingn fra uran og slikt. Gammastråling kan forandre på molekyler og skaper da store problemer.

Mikroen gjør bare at atomene vibrerer, det er det som er varme. Problemet er at hvis du utsettes for slik strålig så kokes du. Bokstavlig talt.

Endret av Xecuter88
Lenke til kommentar

en sammenlikning som kanskje gjør det lettere å forstå:

 

En lastebil (mikrobølgene) krasjer inn i en bil uten mennesker(maten) i full fart. Bilen blir most (maten blir varmet opp).

 

Selv om lastebilen i full fart er skadelig hvis den treffer mennesker, er det ikke skadelig å sitte på den moste bilen i ettertid.

 

Det skjer ingen kjemiske eller biologiske forandringer i maten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
en sammenlikning som kanskje gjør det lettere å forstå:

 

En lastebil (mikrobølgene) krasjer inn i en bil uten mennesker(maten) i full fart. Bilen blir most (maten blir varmet opp).

 

Selv om lastebilen i full fart er skadelig hvis den treffer mennesker, er det ikke skadelig å sitte på den moste bilen i ettertid.

 

Det skjer ingen kjemiske eller biologiske forandringer i maten.

6929689[/snapback]

 

HAHA :!: LOL :!:

 

Tidenes beste forklaring! Kudos! :D

Lenke til kommentar
ok forstår, men da blir jo maten utsatt for disse livsfarlige strålingene?

 

Skjønner?

6929430[/snapback]

So what, maten din er vel (forhåpentligvis) ikke i live? :p

 

Ingen stråling blir igjen i maten etter at mikroen er slått av. Å bestråle noe med mikrobølgestråling er det samme som å lyse på dem med lommelykt, ting lyser ikke av seg selv etter du har lyst på dem med lykta. Det er samme type stråling fra lykta som i mikroen bare andre frekvenser.

Lenke til kommentar
Jeg har hørt at mikrobølgeovn er farlig er det sant?

 

Siden når man varmer noe i mikroen så blir maten strålet på en måte.

6926453[/snapback]

 

Ja, den blir strålet - på samme måte som enhver lyskilde, varmekilde eller alt som er over det absolutte nullpunkt stråler fordi det er varmt.

 

Stråling er ikke nødvendigvis farlig, farlig stråling er et spesialtilfelle.

 

Det kan jo være farlig, men man vet nok ikke.

Hvorfor postet du dette i humor?

6926475[/snapback]

 

Fordi det er der dette hører hjemme. Forøvrig anbefaler jeg å bruke søkefunksjonen i forumet, dette har blitt tatt opp minst en gang før.

 

Mikrobølgeovner sender ut stråling som har en frekvens på 2,5 gigahertz. Det som er spennende med stråling på akkurat denne frekvensen er at den blir absorbert av blant annet vann og fett, men ikke av plast, porselen og glass. Når disse bølgene blir absorbert av vann/fett, blir energien (bølger er energi) brukt til å få atomene til å bevege seg - altså temperaturen øker (temperatur er en måleenhet for atomfart).

 

Håper dette forklarte litt. :)

 

 

For å svare på emnetittelen din, JA en microbølgeovn er farlig dersom du blir utsatt for strålingen.

6927901[/snapback]

ok jeg blir ikke utsatt for strålingen, men maten jeg spiser og drikken jeg drikker blir utsatt for det? Er det farlig da, å spise strålet mat?

 

Takk for svar!

6927968[/snapback]

 

Du må skille mellom forskjellige typer stråling. Mikrobølger bruker (uintuitivt nok) relativt langbølgede stråler sett i forhold til f.eks. lys. Det betyr at du bør være langt mer redd for en 1000W lampe enn en mikrobølgeovn - varmeeffekten er den samme, men en lampe er nermere å ionisere ting (den vil faktisk ionisere ting - øynene dine er stappfulle av molekyler som er spesiallaget for å la seg ionisere ved de riktige frekvensene så du kan se farger.)

6928400[/snapback]

 

 

Det kommer sikkert an på hvordan man beskriver problemstillingen da.

En lampe på 1000W vil sende ut lys, og ikke noe RF bølge, så lenge den lyser konstant. I følge Planck's strålingslov blir energien ved 2.5GHz forsvinnende. Siden en lyspære sender ut synlig lys er den ikke farlig.

 

En mikrobølge vil derimot sende ut stråling som varmer opp kroppens indre og dreper levende celler. De sprekker fordi trykket inni dem blir for stort når temperaturen øker fort. Men dette forutsetter at man blir strålt med mikrobølger da. I små mengder er de vitende uenige om effekten ved varig utsettelse. Men det er en større risiko for kreft ved langtidsbruk av mobiltelefon uten handsfree og andre utstyr.

6929003[/snapback]

 

Ja, effekten blir omtrent som om du skulle støpt en masse bittesmå kokeplater inn i alle cellene dine. Neppe helt sunt. Men å forbinde dem direkte med kreft, blir feil.

 

Det som er greia der, er det at når vannmolekylene får fart på seg, kan de "slå i stykker" proteiner, DNA etc. Noe som ikke her helt sunt - men da skal du ha relativt kraftig oppvarming. Problemet kan også være at store, ufarlige molekyler i mat kan bli knust til farlige molekyler. Men her strides de lerde.

 

Maten oppvarmet med mikroen er neppe farlig. Eneste forskjellen på maten før og etter oppvarmingen er hastigheten atomene vibrerer på som per definisjon er temperaturen.

 

Det du må være oppmerksom på da er at hvis mikroen lekker stråling, kan den være livsfarlig å oppholde seg i nærheten av. Mikroer er og skal være sikra for at den ikke skal kunne skrues på hvis døra ikke er helt lukket. Nettingen foran vinduet må også være hel. Hullene i nettingen er mindre enn topp til topp verdien på mikrobølgene, og bølgene vil derfor ikke kunne gå igjennom de. Er nettingen ødelagt vil stråling lekke ut gjennom vinduet foran og de som står foran vil bli direkte utsatt for strålingen (det er livsfarlig).

6929321[/snapback]

 

Livsfarlig og livsfarlig. Er det livsfarlig å oppholde seg i nærheten av en stråleovn på 1500 W? Riktignok varmer denne bare overflaten, men likevel. Du vil merke det i god tid før du blir kokt :p

 

Forøvrig var vel det også måten de oppdaget mikrobølgeovn-prinsippet på - kokte fugler datt ned over digre radarantenner under 2. verdenskrig, og en radarforsker fikk smeltet en sjokolade i lomma...

 

Maten oppvarmet med mikroen er neppe farlig. Eneste forskjellen på maten før og etter oppvarmingen er hastigheten atomene vibrerer på som per definisjon er temperaturen.

 

Det du må være oppmerksom på da er at hvis mikroen lekker stråling, kan den være livsfarlig å oppholde seg i nærheten av. Mikroer er og skal være sikra for at den ikke skal kunne skrues på hvis døra ikke er helt lukket. Nettingen foran vinduet må også være hel. Hullene i nettingen er mindre enn topp til topp verdien på mikrobølgene, og bølgene vil derfor ikke kunne gå igjennom de. Er nettingen ødelagt vil stråling lekke ut gjennom vinduet foran og de som står foran vil bli direkte utsatt for strålingen (det er livsfarlig).

6929321[/snapback]

ok forstår, men da blir jo maten utsatt for disse livsfarlige strålingene?

 

Skjønner?

6929430[/snapback]

 

Så maten blir varm. Er ikke det meningen da? Eneste reelle faren ved mikrobølgestråling er at ting blir varmt. Så (store mengder) mikrobølger er farlig for deg, fordi du kan bli alt for varm, men eneste faren ved å ete maten er at du kan brenne deg.

 

Faktisk gjelder dette prinsippet for det meste radioaktiv stråling også (ikke at mikrobølger har noe som helst med radioaktivitet å gjøre) - bestrålte ting vil ikke stråle selv (så lenge det ikke er snakk om nøytronstråling). Faktisk bruker man svært kraftig gammastråling til å sterilisere krydder, som ofte tørkes på bakken i U-land sammen med sauemøkka og alt annet som måtte befinne seg på en støvete gårdsplass på en gård. Dette gjør overhode ikke krydderet radioaktivt, men det hindrer at vi blir syke av "det lille ekstra".

 

Tidligere brukte man samme teknikken på kjøttpålegg etc., men noen idioter fikk for seg at det var farlig, så vi får heller spise bakteriene/virusene. Koselig. Om jeg ikke husker feil, så var det grunnen til minst en av Gilde-skandalene som har vært i den seinere tiden.

 

ok forstår, men da blir jo maten utsatt for disse livsfarlige strålingene?

 

Skjønner?

6929430[/snapback]

So what, maten din er vel (forhåpentligvis) ikke i live? :p

 

Ingen stråling blir igjen i maten etter at mikroen er slått av. Å bestråle noe med mikrobølgestråling er det samme som å lyse på dem med lommelykt, ting lyser ikke av seg selv etter du har lyst på dem med lykta. Det er samme type stråling fra lykta som i mikroen bare andre frekvenser.

6930897[/snapback]

 

Faktisk så er lommelyktstrålingen mer kortbølget, og derfor nermere det "farlige" området. Men heldigvis så er den ikke inne i det ioniserende området - ioniserende stråling er et ja/nei-spørsmål - enten så kan det ionisere (farlig) eller så kan det ikke (bare varme), men man må til UV, Röntgen, gamma etc. for å få til det.

Lenke til kommentar
Jeg har hørt at mikrobølgeovn er farlig er det sant?

 

Siden når man varmer noe i mikroen så blir maten strålet på en måte.

6926453[/snapback]

 

Ja, den blir strålet - på samme måte som enhver lyskilde, varmekilde eller alt som er over det absolutte nullpunkt stråler fordi det er varmt.

 

Stråling er ikke nødvendigvis farlig, farlig stråling er et spesialtilfelle.

 

Det kan jo være farlig, men man vet nok ikke.

Hvorfor postet du dette i humor?

6926475[/snapback]

 

Fordi det er der dette hører hjemme. Forøvrig anbefaler jeg å bruke søkefunksjonen i forumet, dette har blitt tatt opp minst en gang før.

 

Mikrobølgeovner sender ut stråling som har en frekvens på 2,5 gigahertz. Det som er spennende med stråling på akkurat denne frekvensen er at den blir absorbert av blant annet vann og fett, men ikke av plast, porselen og glass. Når disse bølgene blir absorbert av vann/fett, blir energien (bølger er energi) brukt til å få atomene til å bevege seg - altså temperaturen øker (temperatur er en måleenhet for atomfart).

 

Håper dette forklarte litt. :)

 

 

For å svare på emnetittelen din, JA en microbølgeovn er farlig dersom du blir utsatt for strålingen.

6927901[/snapback]

ok jeg blir ikke utsatt for strålingen, men maten jeg spiser og drikken jeg drikker blir utsatt for det? Er det farlig da, å spise strålet mat?

 

Takk for svar!

6927968[/snapback]

 

Du må skille mellom forskjellige typer stråling. Mikrobølger bruker (uintuitivt nok) relativt langbølgede stråler sett i forhold til f.eks. lys. Det betyr at du bør være langt mer redd for en 1000W lampe enn en mikrobølgeovn - varmeeffekten er den samme, men en lampe er nermere å ionisere ting (den vil faktisk ionisere ting - øynene dine er stappfulle av molekyler som er spesiallaget for å la seg ionisere ved de riktige frekvensene så du kan se farger.)

6928400[/snapback]

 

 

Det kommer sikkert an på hvordan man beskriver problemstillingen da.

En lampe på 1000W vil sende ut lys, og ikke noe RF bølge, så lenge den lyser konstant. I følge Planck's strålingslov blir energien ved 2.5GHz forsvinnende. Siden en lyspære sender ut synlig lys er den ikke farlig.

 

En mikrobølge vil derimot sende ut stråling som varmer opp kroppens indre og dreper levende celler. De sprekker fordi trykket inni dem blir for stort når temperaturen øker fort. Men dette forutsetter at man blir strålt med mikrobølger da. I små mengder er de vitende uenige om effekten ved varig utsettelse. Men det er en større risiko for kreft ved langtidsbruk av mobiltelefon uten handsfree og andre utstyr.

6929003[/snapback]

 

Ja, effekten blir omtrent som om du skulle støpt en masse bittesmå kokeplater inn i alle cellene dine. Neppe helt sunt. Men å forbinde dem direkte med kreft, blir feil.

 

Det som er greia der, er det at når vannmolekylene får fart på seg, kan de "slå i stykker" proteiner, DNA etc. Noe som ikke her helt sunt - men da skal du ha relativt kraftig oppvarming. Problemet kan også være at store, ufarlige molekyler i mat kan bli knust til farlige molekyler. Men her strides de lerde.

 

Maten oppvarmet med mikroen er neppe farlig. Eneste forskjellen på maten før og etter oppvarmingen er hastigheten atomene vibrerer på som per definisjon er temperaturen.

 

Det du må være oppmerksom på da er at hvis mikroen lekker stråling, kan den være livsfarlig å oppholde seg i nærheten av. Mikroer er og skal være sikra for at den ikke skal kunne skrues på hvis døra ikke er helt lukket. Nettingen foran vinduet må også være hel. Hullene i nettingen er mindre enn topp til topp verdien på mikrobølgene, og bølgene vil derfor ikke kunne gå igjennom de. Er nettingen ødelagt vil stråling lekke ut gjennom vinduet foran og de som står foran vil bli direkte utsatt for strålingen (det er livsfarlig).

6929321[/snapback]

 

Livsfarlig og livsfarlig. Er det livsfarlig å oppholde seg i nærheten av en stråleovn på 1500 W? Riktignok varmer denne bare overflaten, men likevel. Du vil merke det i god tid før du blir kokt :p

 

Forøvrig var vel det også måten de oppdaget mikrobølgeovn-prinsippet på - kokte fugler datt ned over digre radarantenner under 2. verdenskrig, og en radarforsker fikk smeltet en sjokolade i lomma...

 

Maten oppvarmet med mikroen er neppe farlig. Eneste forskjellen på maten før og etter oppvarmingen er hastigheten atomene vibrerer på som per definisjon er temperaturen.

 

Det du må være oppmerksom på da er at hvis mikroen lekker stråling, kan den være livsfarlig å oppholde seg i nærheten av. Mikroer er og skal være sikra for at den ikke skal kunne skrues på hvis døra ikke er helt lukket. Nettingen foran vinduet må også være hel. Hullene i nettingen er mindre enn topp til topp verdien på mikrobølgene, og bølgene vil derfor ikke kunne gå igjennom de. Er nettingen ødelagt vil stråling lekke ut gjennom vinduet foran og de som står foran vil bli direkte utsatt for strålingen (det er livsfarlig).

6929321[/snapback]

ok forstår, men da blir jo maten utsatt for disse livsfarlige strålingene?

 

Skjønner?

6929430[/snapback]

 

Så maten blir varm. Er ikke det meningen da? Eneste reelle faren ved mikrobølgestråling er at ting blir varmt. Så (store mengder) mikrobølger er farlig for deg, fordi du kan bli alt for varm, men eneste faren ved å ete maten er at du kan brenne deg.

 

Faktisk gjelder dette prinsippet for det meste radioaktiv stråling også (ikke at mikrobølger har noe som helst med radioaktivitet å gjøre) - bestrålte ting vil ikke stråle selv (så lenge det ikke er snakk om nøytronstråling). Faktisk bruker man svært kraftig gammastråling til å sterilisere krydder, som ofte tørkes på bakken i U-land sammen med sauemøkka og alt annet som måtte befinne seg på en støvete gårdsplass på en gård. Dette gjør overhode ikke krydderet radioaktivt, men det hindrer at vi blir syke av "det lille ekstra".

 

Tidligere brukte man samme teknikken på kjøttpålegg etc., men noen idioter fikk for seg at det var farlig, så vi får heller spise bakteriene/virusene. Koselig. Om jeg ikke husker feil, så var det grunnen til minst en av Gilde-skandalene som har vært i den seinere tiden.

 

ok forstår, men da blir jo maten utsatt for disse livsfarlige strålingene?

 

Skjønner?

6929430[/snapback]

So what, maten din er vel (forhåpentligvis) ikke i live? :p

 

Ingen stråling blir igjen i maten etter at mikroen er slått av. Å bestråle noe med mikrobølgestråling er det samme som å lyse på dem med lommelykt, ting lyser ikke av seg selv etter du har lyst på dem med lykta. Det er samme type stråling fra lykta som i mikroen bare andre frekvenser.

6930897[/snapback]

 

Faktisk så er lommelyktstrålingen mer kortbølget, og derfor nermere det "farlige" området. Men heldigvis så er den ikke inne i det ioniserende området - ioniserende stråling er et ja/nei-spørsmål - enten så kan det ionisere (farlig) eller så kan det ikke (bare varme), men man må til UV, Röntgen, gamma etc. for å få til det.

6931706[/snapback]

 

Så konklusjonen er da?

Lenke til kommentar
Så konklusjonen er da?

6932791[/snapback]

 

hehe. nå må du være litt takknemmelig for at han skrev tidenes mest utfyllende post da

6932999[/snapback]

JA det var hyggelig men forsto ikke alt. Og jeg har vondt i øyet så har problemer med å lese større sammenhengende tekster. Men tusen takk for svar skal han ha!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...