Gå til innhold

Harddisker i RAID?


Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg har to WDCaviarer på 320GB og 250GB. Den siste blir ikke brukt.

Jeg har derfor lyst å koble sammen de to, slik at jeg får eg diger.

Går dette?

Jeg snakket meg eg fyr, og han sa jeg måtte ha raid kontroller.

Jeg tror mitt hovedkort (Asus M2N32-SLI Deluxe WiFi) har dette. Det har i allefall en S-ATA-kontakt for seg selv som heter noe med raid.

Takk for all hjelp:)

 

---

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

HK'et ditt har støtte for S-ATA raid og JBOD (Just a Bunch Of Disks el.?!) så om begge diskene er S-ATA skal det gå greit. Det vil da se ut som om du har 1 disk på 320 + 250 = 570 GB.

 

Men, vil ikke anbefale det! Har du bare de 2 diskene er det bedre å IKKE kjøre Raid... I alle fall om det er JBOD du tenker på...

 

Det skal være mulig å sette diskene opp i speiling, men da vil størrelsen til sammen bare bli = den minste disken, dvs. 250 GB, men da har du 2 disker med samme info om noe skulle skje.

Lenke til kommentar

JBOD er, som navnet tilsier, bare en samling disker. Ingen form for RAID (dvs. det er ikke "redundant"). JBOD gir deg bare muligheten til å sveise sammen to disker slik at de ser ut som en stor. Ryker den ene disken mister du alt du hadde på den disken, og muligens filer som var fragmentert over begge diskene (med mindre det er smarte metoder som unngår at filer fragmenteres over begge diskene?). Uansett, med tanke på datasikkerhet vil jeg anbefale at du ikke bruker RAID / JBOD. Eller, hvis du virkelig ikke trenger mer plass, så kan du kjøre RAID 1, som speiler data på begge diskene.

Lenke til kommentar

Jbod er på en måte det motsatte av partisjonering. Man kan partisjonere en harddisk til mange deler, som en kake i flere stykker. JBOD blir som å sveise sammen flere disker til én, altså som å blande to kaker og lage en kjempekake. Ulempen er da at hvis den ene går i stykker går systemet i spinn. Det er heller ikke noe raskere enn å ha to individuelle disker. Fordelen med oppsettet ditt er at du kan kjøre 320-disken din i 2 partisjoner, en på 70 og en på 250 GB. Da kan du kjøre to 250-GB disker i software-raid (det du velger i kontrollpanel>administrative tools>computer management>disk management), men du kan da bruke de siste 70 GB på noe gøy. Wee.... f.eks. en delt nettverksdisk eller sorteringsområde for ting som ... skal ... sorteres. Uten videre kommentar.

 

Det _jeg_ ville gjort om jeg var deg, var å drite i raid og alt det der. Kjør windows på den ene disken, og ha den andre til backup og lagring. Så backer du opp den alternative disken til windows-disken din. vips, så har du det meste på begge diskene. Om du har XP pro følger det med et backup tool som er ganske ok. Hvis ikke må du laste ned noe. Har du begge diskene blanke, kan du sette opp en partisjon som er like stor på begge diskene, slik at win og spill går dobbelt så raskt og er speilet (RAID1) mens du kan JBOD-e eller kjøre 2 separate disker på resten av plassen. JBOD er som kjent bare tull, så kjør 2 separate ;) Og vil du gjøre det enda bedre, partisjonerer du igjen to like størrelser (i OS), og kjører de og i RAID1, og da har du som sagt bare 70 GIG på sorteringsplass som ikke er i RAID. Filer du bruker en gang. Fildeling. Ikke familiealbum.

Lenke til kommentar

JBOD er ikke bare tull, men det er strengt tatt ikke egentlig RAID.

Den eneste fordelen JBOD har er at du kan ta mange disker og framstille disse som en stor. Du får ingen ytelses fordeler, og om en disk dør, så mister du i utgangspunktet all data på den disken, og det er ikke sikkert det er lett og redde data fra den disken som ikke vandret heden.

Lenke til kommentar

Hvis JBOD ikke er sikrere, raskere eller et raid ser jeg knapt noen fordel. Jeg ser faktisk ingen fordel, med mindre man har mange par like disker og ønsker disse skal se ut som en enkelt disk. No matter.

 

Hvis systemdisken din er mindre enn de to andre diskene, ville jeg prøvd å lage en partisjon på den tomme disken som er like stor som systemdisken. Så raid1-er du dette med systemedisken i OS, flytter den halveis (160 gig) fylte harddisken over på 250-disken hvis dette går an, og SÅ kjører du checkdisk på dette når det er flytta. Etter det formaterer du 320-disken din, setter opp enda en partisjon som er like stor som systemdisken, og en partisjon som er like stor som det som er til overs fra 250 disken, hvis det er en ok sektor. Kjør disse to bitene i raid1 og, siden kjører du siste lille biten av 320-disken som egen del, som du ikke bryr deg om blir borte.

 

Resultatet er at du har 3 kopier av systemdisken din, noe som går i hvert fall dobbelt så raskt og er bombesikkert mot skrivefeil. Du har 2 kopier av fildisken din, akseptabelt både sikkert og raskt. Og du har en kopi av en datamengde du ikke bryr deg om, slik at du ikke "kaster bort" plass som kunne vært brukt.

Lenke til kommentar
Oi! Det jeg forsto virket smart, men jeg har ingen anelse om hvordan JEG skal gjøre alt det.

Tusek takk

6919991[/snapback]

Åpne kontrollpanelet, og gå inn på administrative tools. Der velger du computer management, gå på storage>disk management. Her skal du se alle diskene dine, også størrelsen på de. Kan du komme med et lite referat av størrelser, plassbruk og sånt, så tar vi det derfra?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...