Gå til innhold

Hvordan lagres og leses informasjon på harddisker?


aeinstein

Anbefalte innlegg

Hei. :hmm:

 

Vi har en høylytt diskusjon her om hvordan disker leses og skrives. Jeg tenkte, kanskje litt for automatisk, at harddiskplater skrives i spiral utenfra og innover. Men det sa en at ikke stemte. Etter litt googling fant jeg dette:

 

http://www.pcguide.com/ref/hdd/geom/tracksZBR-c.html

 

... Så HD leser bare litt hver gang hodet kommer over en viss sektor?? Det må jo være helt teit da. For hvis hodet kunne lest av informasjon HELE veien rundt framfor bare i sektorene så ville jo informasjonen blitt lest av MYE raskere?? ELLER? Det sektortullet strider mot min logiske sans hvertfall.... for hvis det er 10 sektorer så kan lesehodet bare lese en 10-del av tiden siden disken snurrer hele tiden liksom. Hvis man hadde brukt "LP-prinsippet" ville man jo kunne 10-doblet ytelsen? Eller... er jeg heeeelt på jordet :hmm: ?

 

Noen gode innsyn eller innspill eller fakta rundt emnet? :)

 

Bare for å presisere: :hmm:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

lesehodet beveger seg rakt (spinnhastigheten til harddisken). Dette medfører at lesehodet kan lese noen clustere, mens disse datene pushes bakover og lesehodet må vente for å ikke ødelegge det som allerede er lest harlesehodet beveget seg. Når det er klar til å lese igjen ligger det forhåpentligvis rett over neste sett med clustere det skal lese (forutsatt at disken er defragmentert).

 

Den vil aldri lese/skrive i spiral. dette fordi et bestemt spor ligger i en bestemt avstand inn på harddisken. Neste spor ligger i en sirkel rett utenfor. Det vil med andre alrdi være lagt slik det er på en gammeldags platespiller.

Lenke til kommentar

Disken er delt inn i sektorer for å organisere innholdet. Det kan godt være at disken leser av alle sektorer som dukker opp under hodet og lagrer de internt i en buffer. Deretter vil bare de sektorene som PC'en har spurt om bli sendt videre. En slik buffer kalles for 'cache', og cache størrelse er jo noe som spesifiseres på disker i dag.

Selve disken er en liten computer i seg selv, og det utføres ganske mye spesielle operasjoner for å få så høy ytelse som mulig.

Lenke til kommentar

Har lest litt og prøvd å finne essensen i hva som skjer og hvordan oppdelingen er.

 

1: Platen er delt opp i mange spor, altså ringer som har liten radius inne nær motoren og max radius ute ved kanten av platen. Det er snakk om ti-hundre-tusner med sirkler\spor.

2: Hvert spor er delt opp i sektorer. Det er flere sektorer på de ytterste sporene på disken enn på de innerste. Dette for å øke datatettheten mest mulig.

3: Da har vi spesifisert "x" og "y"- koordinatene i form av spor("r" for radius) og sektor("s"). Men en viktig ting er jo at antall sektorer pr spor øker litt utover.

4: En spesiell koordinat: (r,s) vil dermed tilsvare en kluster som starter en radius r fra midten av platen og på sektoren s. (og clusteren slutter der s+1 starter)

5: Dermed kan en skriving foregå i "LP-spiral" innover på den måten at et spor kan få alle sektorene skrevet og så går nåla ett spor innover og skriver videre på alle sektorene i sporet. Dermed får vi en "kvantisert" (= hakkete) spiral som dataen snor seg langs.

 

Var det en god måte å fremstille lagringen på? Riktig?

Lenke til kommentar

Greitt nok.

En annen sak er at før i tiden måtte operativsystemet vite om sektorer og 'spor', det kalles for Cylinder, Head, og Sector (CHS). Det var altså 3 tall (koordinater) du måtte vite om for å lese en spesiell sektor.

Dette ble veldig tungvindt og gav en mengde problemer, så de gikk over til LBA istedet. Da trengs bare ett tall (som kan bli veldig stort), og det er opp til selve disken å holde styr på CHS internt.

 

Du finner masse info på StorageReview. http://www.storagereview.com/guide/guide_index.html

Endret av hårek
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...