Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Sykdom hvor kvalme/oppkast er tegn/symptom?


Anbefalte innlegg

Jeg leter etter sykdommer/tilstander der kvalme/oppkast er et tegn eller symptom. Da tenker jeg i forbindelse med følgende:

- Hodeområdet

- Mage/tarm-området

- Lunge-området

- Eller i forbindelser med smerter

Kan noen hjelpe meg her med å ramse opp sykdommer?

Endret av eilertsen
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har allerede funnet:

 

Uremi, eller urinforgiftning, er en type forgiftning hvor urin har kommet ut i blodet på grunn av nedsatt nyrefunksjon. Symptomene er blant annet slapphet, kvalme, kløe, hodepine, tung pust, ødemer, anemi, og til slutt nedsatt bevissthet og kramper.

 

Diaré (gr. διαρροή, «renne gjennom») er en lidelse der avføringen skjer hyppig og har en flytende konsistens.

Lidelsen kan være et symptom på skade, sykdom eller matforgiftning og er vanligvis forbundet med magesmerter og ofte kvalme og oppkast.

 

Sjøsyke er en betegnelse på kvalme, ubehag og oppkast som oppstår ved kraftig belastning av balansenerven, ofte forsterket med kontraherende inntrykk fra synsnerven. I Norge blir dette ofte behandlet med reisesyketabletter antihistaminer.

 

Sjøsyke rammer de fleste i mer eller mindre grad, og i alle tilfeller vil sykdommen gå over av seg selv, enten etter en tilvenningsperiode ombord i båt(dager) eller ved å gå i land. For å illustrere hvordan sjøsyke føles i sitt verste forløp beskrev en det slik: "Det er to ting som er ille med sjøsyke, først har du det så ille at du bare vil dø, og det andre er at du vet det ikke skjer."

 

Migrene er en kronisk anfallsykdom med kraftig hodepine ledsaget av lyd- og lysskyhet og/eller kvalme og oppkast.

Skjult tekst: (Marker innholdet i feltet for å se teksten):

Migrene forekommer også hos barn. I førskolealder er det like mange eller flere gutter enn jenter som har migrene.

 

Hva skyldes migrene?

Fortsatt kjenner man kun brokker av mekanismene. Den såkalte vaskulære teorien for migrene, hvor man antok at migrenehodepinen skyldtes at blodkarene i hjernen snører seg sammen og deretter utvider seg hvoretter migreneanfallet kommer, er ikke lenger den dominerende oppfatningen. Nå anser en utviklingen av en steril inflammasjon i hjernens kar, utløst via nervebaner som den sannsynlige mekanismen. Migrenemedisinene (triptanene) hemmer denne utviklingen.

 

Den som har migrene, vet ofte hva som kan utløse anfallet. Menstruasjon, stress og rødvin er vanligst.

 

Sykdomstegn

Noen får flimringer for øynene og ser sikksakk-tegninger eller lysglimt når anfallet starter. Noen kan få vanskelig for å snakke, bli klønete i armer og ben, kjenne prikkinger i huden eller bli svimle og ustø under migreneanfallene (aurafase). Det finnes en type migrene hvor man bare får denne typen symptomer, og ikke noen hodepine i det hele tatt.

 

Selve hodepinefasen varer som regel mellom 4 og 72 timer ubehandlet. Smertene sitter ofte på den ene siden av hodet, men det trenger ikke være den samme siden som er smertefull ved hvert anfall. Den kan også skifte side under samme anfall. Smertene er ofte bankende og så sterke at daglige gjøremål ikke er mulig. Hodepinen blir verre av fysisk aktivitet. Kvalme og oppkast er vanlig, likeledes lysskyhet og lydvarhet. Mange er følsomme overfor lukter (parfyme, blomster, røyk). De fleste ønsker å ligge stille i et mørkt rom når anfallet er sterkt. Søvn kan hjelpe, og kan øke effekten av den medikamentelle behandlingen.

 

Behandling

Hvis du har episoder med hodepine, bør du gå til lege. Virksom behandling krever en riktig diagnose.

 

Ved svake og sjeldne migreneanfall kan paracetamol, Naproxen, Ibux eller acetylsalisylsyre, eventuelt sammen med kvalmestillende medisin, være tilstrekkelig. Paracetamol finnes som stikkpiller, noe som er en fordel hvis du er kvalm og kaster opp. En del av disse medisinene kan irritere mageslimhinnen og skal ikke brukes av personer som har magesår.

 

Migrenebehandlingen er revolusjonert med triptanene. Disse medisinene hjelper sannsynligvis best om de tas i begynnelsen av hodepinefasen, men skal ikke tas i aurafasen. For tiden er det seks medikamenter av denne typen på det norske markedet, nemlig: Imigran®, Naramig® Zomig®, Maxalt®, Almogran® og Relpax®. De finnes i ulike administrasjonsformer; tabletter, smeltetabletter, sprøyter, nesespray og stikkpiller. Det er ofte en fordel å ha ulike typer til ulike situasjoner. Snakk med legen din om dette. Medisinene fås på blå resept.

 

Ergotamin (Anervan®, Cafergot®) ble tidligere mye brukt og er fortsatt en løsning for enkelte. Disse medisinene er likevel mer og mer på vei ut, på grunn av problemer med bivirkninger og avhengighet.

 

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med allmennlege Tine Poole.

 

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...