Gå til innhold

Er det mulig å få støv på CCD uten objektivskifte?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

1. Det kan være støv i kameraet fra fabrikken, selv om det ikke burde det.

2. Hvis objektivet ikke ble montert på kameraet i 100% støvfri luft så kan det komme inn støv selv om det var bare en gang.

3. Kameraer og objektiver er vanligvis ikke hermetisk tette.

 

Bildet du har tatt er i fokus så det er ikke lett å være 100% sikker på hva som er støv. Ta et bilde som er ute av fokus eller beveg kameraet mens eksponeringen pågår.

Lenke til kommentar

Tror det er støv der du sier. Du burde kanskje tatt bildet av en ensartet flate, det kan virke som det er noe merker på veggen også. Det er nok riktig at man kan ha eller få støv inn i kameraet på grunn av den statiske oppladningen av bildebrikken, selv om objektivet er påmontert. Det har også hendt at kamera er blitt levert med en del støv.

Det er nødvendig å kunne rense bildebrikken for støv på en enkel måte. Det er etter min oppfatning bedre enn et komplisert innebygget system, å gjøre dette selv manuellt. Jeg bruker først en "Hurricane Blower" toveis manuell luftpumpe, og deretter "Visible Dust" "Brush med Spinning Device" (SD) for tørrrensing. Trykkluft kan legge igjen kjemiske drivgasser. På mine kamera må jeg ha en AC adapter tilkoblet for å kunne rense bildebrikken. For våtrens finnes også tilsvarende løsninger, men det kan være unødvendig dersom kameraet er blitt behandlet bra, og uten mislykkede rensinger av forskjellige slag.

Lenke til kommentar
Vedlagt bilde tatt mot en vegg med f22. Mener å se ett eller to støvkorn i øvre venstre del av bildet. Har ikke skiftet objektiv. Er det mulig å få støv på CCD uten objektivskifte?? Kanskje avlegges støv fra indre komponenter som kan feste seg til CCD?

6751974[/snapback]

 

Ser ut som det er støv der ja.. Og det må man nesten leve med at det til tid og annen kommer det. Ingen objektiver er 100% tette og slipper derfor inn støv. Med zoom-objektiver kan støv bli pumpet inn da du zoomer.

Men det er veldig enkelt å rense kamera selv om du kjøper utstyr til dette.

Ikke bruk trykkluft!

 

Mvh

S

Lenke til kommentar
hvilket kamera bruger du ? 30D har jeg set mange tråde om støv på sensoren næsten fra nyt.

 

jeg har 350 D og har kun haft det et par gange (i løbet af 22000 billeder) selv om jeg skifter objektiv jævnligt og ofte i bilen. Det har kunnet klares med en "puster.

6754808[/snapback]

 

Bruker Nikon D50 med kitobjektiv 18-55 mm. Var til forhandler grunnet tidligere støvproblem for ca 2 uker siden. Har ikke skiftet objektiv i ettertid, men allikevel støvproblem, fryktelig irriterende!

Lenke til kommentar
Ikke bruk trykkluft!

6754209[/snapback]

 

Trykkluft i form av en kompressor da, eller er du skeptisk til bruk at "luft på boks" osgå? :hmm:

 

Jeg hadde støv på brikken min, og kjøpte en ørepumpe på apoteket, hadde hørt at dette skulle fikse problemet. Men nei, jeg dro til Preus og der brukte de "luft på boks", og resultatet ble bra.

Så min erfaring er at komprimert luft kan fungere bra,men men..

Mvh Thomas:)

Endret av Bjorhus
Lenke til kommentar

Se denne tråden

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=609272&hl=

 

Luft på boks inneholder komprimert drivgass, som kan bli ned mot -70°C når den ekspanderer.

 

Litt risting på boksen under blåsingen og dersom den flytende gasssen treffer sensoren eller området rundt, kan dette medføre at belegget på sensoren krakkelerer (sprekker).

 

Luft på boks kan godt brukes til kamera-rens utenpå, eller på objektivene (unngå direkte på glassene).

Bruker du en så kraftig luftstråle innei speil-"rommet", kan dette bare virvle opp mer støv og partikler og du er like langt.

 

Serviceproffen renser kameraet i et vakuum-kammer med støvsuger i tillegg til "vask" av sensoren.

 

Jeg bytter objektiv flere hund.. om dagen og bruker en Hama blåsebelg (Scandiafilm) i tillegg til Sensor-Swab (av-hardware.no).

 

Støvet er kommet for å bli og vi må nok leve med det en stund til!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...