Gå til innhold

Guide: Sikkerhetskopiering


Anbefalte innlegg

Henvisninger til IBAS prisliste gjør ofte bare frustrasjonen værre.

6628428[/snapback]

Nå finnes det heldigvis en del IBAS-partnere som kan gjøre en forundersøkelse og eventuelt hente ut data dersom det ikke er fysisk skade til en langt rimeligere penge. Hos oss gjør vi denne for 4000,- (kun dersom det er mulig å få ut data - undersøkelsen er gratis hvis ikke. Mulig det er eks. mva.) som vel er langt under halvparten av tilsvarende jobb hos IBAS. Tar jeg ikke helt feil så vil de i utgangspunktet ikke ha alle disse småjobbene - derfor har de priset seg ut av markedet på slike "enkle" rekonstruksjoner.

 

Som sagt er det en rekke andre aktører som kan gjøre jobben. Jeg vet i alle fall om tre IBAS-partnere, og det er sikkert andre med variernde kompenase der ute :)

 

 

Men er det bare jeg som reagerte på følgende utsagn?

Kopier mappen "Dokumenter og innstillinger" (Mine dokumenter), og eventuelt andre viktige dokumenter.

Hos meg utgjør documents & settings over 6 GB, og jeg har flyttet mine dokumenter. Det som stort sett er av interresse for en bruker i disse mappene er mine dokumenter, favoritter, skrivebord og mail. Resten er av mindre interresse, men tar grisemye plass.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Noe av det viktigste med backup er at du kan hente filene tilbake når det gjelder. Det finnes mange eksempler på bedrifter som har mistet masse data fordi de ikke sjekket at backupen var bra.

 

Jeg har ansvaret for backup der jeg jobber. Vi er ca 5-600 ansatte og bruker ca en halv stilling på backup, alt inkludert. Vi bruker HP Openview Storage Data Protector (også kjent som omniback) som er et veldig bra og kraftig program men selvfølgelig overkill for privatpersoner og småbedrifter.

 

For mitt eget bruk gjør jeg det endel enklere. Alle data jeg vurderer som for viktige til å miste (først og fremst bilder fra digitalkameraene mine) oppbevarer jeg minimum to steder. På hjemmepcen min og i en privat katalog på jobbpcen min. Sjansen for at noe alvorlig skal skje begge harddiskene samtidig er ikke særlig stor. Hvis noe skulle skje vil jeg oppdage det nesten umiddelbart og kan begynne arbeidet med å lage en ny kopi av dataene mine.

 

Denne metoden er forresten utpreget manuell og krever en viss disiplin på hva du lagrer. Utmerket for private bilder og dokumenter men har du hundrevis med gig nedlastet materiale bør du kanskje vurdere andre metoder. Du kan jo spørre en venn om dere skal merge mp3-samlinga deres ;)

Lenke til kommentar

Denne guiden lette jeg etter :)

Men, noe som jeg fortsatt lurer på er: For etter jeg har formatert pc-en og instalert bare det mest nødvendige har jeg lyst til å ta en full backup. Men sikkerhetskopieringen i XP gir en stor fil ("all informasjon på denne data-en" valgt), kan denne brennes som et .iso i f.eks. Nero? Slik at jeg senere kan bruke den til boot cd hvis alt krasjer?

 

Det jeg leter etter er en måte som jeg kan ta backup av alt og brenne det på en dl-layer dvd plate. Boote den, og alt blir som før, alle blir glade :p

Lenke til kommentar

Tror nok det er program som "DriveImage" eller "Ghost" du leter etter da. De tar et 'bilde' (image på engelsk) av disken/partisjonen du velger, som du kan lagre. Vet ikke om de har støtte for skriving direkte til cd/dvd og ordner med automatisk boot på den cd'en/dvd'en. Bare google etter det. Nero eller lignende klarer sikkert å ordne den biffen.

Lenke til kommentar

 

Imponerende. ikke ulikt det jeg selv kjører for å ta backup av mine burker.

Men savner fortsatt et _enkelt_ program man kan installere på windowsmaskiner for backup til egenstyrt server/tjeneste. Eks for bruk på resten av slektas maskiner og lignende. (Dvs lav brukerterskel nødvendig)

Tips?

6629291[/snapback]

 

Tja, har man først tilgang til/satt opp egen Linux-boks med BackupPC, så er det en triviell oppgave å legge til (nye) klienter. Jeg bruker denne løsningen for alle våre klienter (laptoper, desktoper, samt selve /etc til serveren) her hjemme.

 

BackupPC støtter smb, tar over ssh/rsh/nfs, rsync, inkrementell backup, versjonshåndtering pluss mer til (info her).

6629604[/snapback]

 

Hm. Ikke dumt.

Hadde håpet på en server-løsning som gjør det mulig å installere klientprogramvare på en klient som pusher det den trenger til serveren. BackupPC henter data ifra klientene. Det vil fungere dårlig over linjer som går på kryss av ISP's og bredbåndsroutere. (Dvs jeg fantaserer om en fjernløsning)

Ender vel med at jeg må lage noe selv.. ;)

Lenke til kommentar

Jammen hvorfor er det så mye styr med backup? har hatt to hdd'er som har krasjet, begge har vi levert inn hos en dataforhandler som kopierte all data vi hadde på hardisken og kopiert den til en ny.

 

 

Jeg vet det er en ulempe, at masse av dataene du har slettet kommer igjen. Du får en liten ryddejobb men dine dokumenter og bilder er der+en noe drit.

Lenke til kommentar

Bacula er også et populært linux backup program, som har en klientdel som kjører på *nix og windows. Dette kan også sørge for backup over internett, så lenge firewalls etc er blitt åpnet for det. Det krever vel og merke en fast IP, eller en god no-ip løsning hvis det skal brukes over internett.

 

Link: http://www.bacula.org

http://www.bacula.org/rel-manual/Dealing_with_Firewalls.html

Lenke til kommentar
Jammen hvorfor er det så mye styr med backup? har hatt to hdd'er som har krasjet, begge har vi levert inn hos en dataforhandler som kopierte all data vi hadde på hardisken og kopiert den til en ny. 

 

 

Jeg vet det er en ulempe, at masse av dataene du har slettet kommer igjen. Du får en liten ryddejobb men dine dokumenter og bilder er der+en noe drit.

6655847[/snapback]

Og dette har de gjort gratis?

 

"cd'en" fungerer vel selv om selve "cd" leseren er ødelagt.

6656397[/snapback]

 

Som oftest(?) når harddisker går i stykker etter en tids bruk, så er det vel hodehavari som er årsaken, da går plata til helvete.

 

AtW

6656935[/snapback]

Nei, det er vel helst elektronikken som ryker først. Med mindre man regner feil i filtabellen (disken sin, ikke filsystemet til OS-et) som kræsj da - da vinner det overlegent.

Lenke til kommentar

Som oftest(?) når harddisker går i stykker etter en tids bruk, så er det vel hodehavari som er årsaken, da går plata til helvete.

 

AtW

6656935[/snapback]

Nei, det er vel helst elektronikken som ryker først. Med mindre man regner feil i filtabellen (disken sin, ikke filsystemet til OS-et) som kræsj da - da vinner det overlegent.

6659388[/snapback]

 

Ok, jeg må innrømme at det overrasker meg litt, for da burde jo de fleste harddisker glatt holde i 10 år eller mer (det meste andre man har i en PC varer jo til vanlig veldig lenge), nå har aldri jeg fått drept en HD da, så det kan jo hende det er tilfellet :)

 

At filtaballen blir ødelagt vil jeg ikke regne som en krasj, det er mer en upraktisk hendelse enn noe annet, noen timer med gjennoppbygging ordner jo biffen (ihvertfall når jeg har prøvd på en disk).

 

AtW

Endret av ATWindsor
Lenke til kommentar

Jeg er ikke spesielt datakyndig og synes en del av de foreslåtte løsningene for ekstern lagring blir litt for tekniske for meg. Her er min løsning for ekstern lagring for hva det måtte være verdt:

 

Jeg har store mengder med data i form av bildefiler som jeg sikrer med lokal backup på ekstern harddisk. Det får jeg til! I tillegg ønsker jeg å sikre meg mot brann, tyveri osv. Har vurdert å leie lagringsplass på nettet, men synes det ble ganske dyrt å leie mellom 500 og 1000 GB.

 

Noen foreslår å brenne ut CD/DVD å ha på hytta eller liknende, men der er jeg ikke regelmessig nok. Løsningen for meg ble å kjøpe ekstra eksterne harddisk og sette på jobben. Når jeg har tatt sikkerhetskopi hjemme på ekstern harddisk, tar jeg den med meg på jobben og kopierer over på disken der. Det er naturligvis en risiko for at disken ryker under transporten samtidig som huset mitt brenner ned, men det er uansett alltid bare forskellen mellom det som ble lagret sist og det nye som er lagt til som er i risikosonen.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Mye nyttig info her.

 

Lurer jeg på om noen driver med tapestreamere ennå, eller om dette i dag blir regnet som dyrt og gammeldags?

 

HDD feil avsløres erfaringsmessig ofte med avlesning av SMART eller at disken blir ustabil før den ryker. Raid 1 eller Raid 5 (for dem med mange disker), gir etter min mening god sikkerhet. Jeg er mest redd for virusangrep mot filene mine, og da hjelper det ikke med verken Raid eller eksterne HDD som er koblet til hele tiden.

 

Ser at om DVD skal benyttes vil jeg ende opp med:

 

Bilder, word doc, excel doc, o.l. = 2 stk. DVD 4,7 GB

Musikk, film og annet som tar mye plass = 150 stk. DVD 4,7 GB

 

Nå skal det sies at å brenne alt på DVD antagelig er den billigste løsningen (100 stk. for ca 500 kr av god kvalitet). Tar bare litt tid. Men med tanke på hvor mye tid som er blitt brukt på å sortere og ordne filnavn, etc. så er det kanskje ikke så gale.

 

PS: På Classen har de noen CD/DVD mapper i plast som heter "CD FILE". Disse er av ok kvalitet og koster litt over 50 kr stk. Utrolig grei å holde styr på platene i. Tar 48 plater, og står fint i bokhyllen. Kan anbefales :thumbup:

Lenke til kommentar

Tapestreamere er fortsatt i full bruk men antagelig først og fremst blant "proffene".

 

En ultrium kassett har ca samme volumet som 2 cd-cover, tar 400GB ukomprimert og svelger unna 160MB/s. Da må du ha ganske sprek infrastruktur for å fore den med nok data (start/stopp sliter på både tape og drev), vi snakker scsi-raid, fibre-channel og gigabit ethernet, minimum.

Lenke til kommentar
Tapestreamere er fortsatt i full bruk men antagelig først og fremst blant "proffene".

 

En ultrium kassett har ca samme volumet som 2 cd-cover, tar 400GB ukomprimert og svelger unna 160MB/s. Da må du ha ganske sprek infrastruktur for å fore den med nok data (start/stopp sliter på både tape og drev), vi snakker scsi-raid, fibre-channel og gigabit ethernet, minimum.

6855743[/snapback]

Jepp, det fremste mediet for lokal backup er fortsatt tape, og slik kommer det nok til å være i mange år fremover.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...