Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 102 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      111
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      106
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Åkei, nå er det til dags for en kaffetrakter på kontoret. Jobber frivillig i en relativt stor kulturell scene her i Trondheim, så en MM blir det nok ikke med det første til kontoret (pengene går som regel rett i utstyr). Så, er det noen som har et tips for en grei kaffetrakter, pris og funksjonsmessig, rett og slett?

Budsjett du har til rådighet? Er selv fornøyd med Moccamaster. :)

 

Noen som vet ca. hvor mye det koster for en slik en? :

 

http://www.wanderfritzen.de/shop/images/Re...anapoli_1_t.jpg

http://kaffebrenneriet.butikkenmin.no/store/section/158

 

:)

Lenke til kommentar

Trenger litt ekspertråd her.

Min maskin er en fin liten sak. En god privat kaffemaskin for hjemmebruk, men bare en fillemaskin i forhold til kommersielle espressomaskiner.

 

Når jeg damper melk , har jeg pleid å gjøre det vd å blåse damp fra overflaten, og deretter senke dysa ned i melken, og trekke den sakte opp - slik at den damper ferdig skummet i overflaten.

 

Men det har ikke gitt meg skum som er fint nok til å lage latteart med.

 

Jeg har observert at baristaer begynner med dysa nedi melken, før de skrur på dampen, og deretter hever den opp mot overflaten. Altså motsatt av det jeg gjør.

 

Når jeg prøver denne metoden med hjemme-maskinen min, virker det som den ikke klarer å blåse ut damp i melken. Det lager en hvesende... hylende lyd og vibrerer hardt. Nesten som dampen ikke kommer ut av armen.

 

Noen som kan fortelle meg litt om hva slags teknikk jeg burde dampe melken med på en hjemmemaskin?

Lenke til kommentar
Noen som kan fortelle meg litt om hva slags teknikk jeg burde dampe melken med på en hjemmemaskin?

 

Kanskje den rett og slett ikke er adekvat til skikkelig bruk? Hadde en gammel hjemmemaskin hjemme, som jeg måtte bruke en ekstra visp med for å lage et fungerende skum.

 

Budsjett du har til rådighet? Er selv fornøyd med Moccamaster.

 

Som jeg sa, så ligger Moccamaster litt utenfor budsjettet. I allefall foreløpig, må nesten se hvilke budsjetter jeg kan lure den innunder :p

Lenke til kommentar
Noen som kan fortelle meg litt om hva slags teknikk jeg burde dampe melken med på en hjemmemaskin?

 

Kanskje den rett og slett ikke er adekvat til skikkelig bruk? Hadde en gammel hjemmemaskin hjemme, som jeg måtte bruke en ekstra visp med for å lage et fungerende skum.

 

 

Kommentaren din er ikke adekvat nok som svar til meg.

Som jeg sa, kan jeg lage kjempemessig med skum, dersom jeg bruker en motsatt teknikk av det baristaer gjør med store maskiner.

 

Jeg kan lage tykkboblet, og finboblet. Men det er den lille nyansen jeg sliter med.

 

Og jeg lurer på hvorfor det ikke funker når jeg starter med dampdåsa nedi melken. Er den ikke sterk nok til dette, eller er teknikken min feil?

Lenke til kommentar
Noen som kan fortelle meg litt om hva slags teknikk jeg burde dampe melken med på en hjemmemaskin?

Det er en del forskjellige teknikker i baristaland, og kapasiteten på maskinen og antall hull i steameren kan kreve litt forskjellige teknikker. Noe av det som er felles for de fleste teknikkene er å skape rotasjon/sirkulasjon i melken. Jeg vil anbefale deg å sjekke ut You-tube. Der er det 1000-vis av steamefilmer og du vil få mange gode ideer. En film kan kanskje nettopp handle om din maskin.

 

Du trenger ikke å bruke melk til å trene steaming, men en liten dråpe oppvaskmiddel gjør samme nytten i kaldt vann. Med denne blandingen kan du øve 1000-vis av ganger uten at du trenger å flytte til et meieri. Siden du har en liten hjemmemaskin vil jeg også anbefale deg at du ikke bruker for stor mugge, og jeg vil minne deg på at steaming er en av de vanskeligste kunstene å mestre.

Lenke til kommentar
Noen som kan fortelle meg litt om hva slags teknikk jeg burde dampe melken med på en hjemmemaskin?

Det er en del forskjellige teknikker i baristaland, og kapasiteten på maskinen og antall hull i steameren kan kreve litt forskjellige teknikker. Noe av det som er felles for de fleste teknikkene er å skape rotasjon/sirkulasjon i melken. Jeg vil anbefale deg å sjekke ut You-tube. Der er det 1000-vis av steamefilmer og du vil få mange gode ideer. En film kan kanskje nettopp handle om din maskin.

 

Du trenger ikke å bruke melk til å trene steaming, men en liten dråpe oppvaskmiddel gjør samme nytten i kaldt vann. Med denne blandingen kan du øve 1000-vis av ganger uten at du trenger å flytte til et meieri. Siden du har en liten hjemmemaskin vil jeg også anbefale deg at du ikke bruker for stor mugge, og jeg vil minne deg på at steaming er en av de vanskeligste kunstene å mestre.

 

Dampdysa har to høl. Ett som kommer rett ut av røret, og ett høl på siden av utløpet.

Med hva er grunnen til at det fungerer så dårlig når jeg starter med damperen nedi melken?

Lenke til kommentar
Dampdysa har to høl. Ett som kommer rett ut av røret, og ett høl på siden av utløpet.

Med hva er grunnen til at det fungerer så dårlig når jeg starter med damperen nedi melken?

Makinen din er en liten dampmaskin med trykktank. En varmekolbe varmer opp vannet som blir til damp. Kolben er syrt av en termostat som slår seg av og på. Trykket i maskinen din er størst idet varmekolben har slått seg av, og kraften i trykket henger sammen med hvor på oppvarmingssyklusen maskinen er. Store maskiner har vanntanker på 10-15 liter og kan derfor produsere mye damp og da blir steamingen stabil. Din maskin har kanskje en vanntank på 1 liter og derved kan den ikke produsere like mye eller nok damp til å få skikkelig fart på melken. Det er ikke derved sakt at du ikke kan få til grei melk med maskinen din, men det kreves kanskje svært mye prøving og feiling.

 

Når det gjelder hull er det slik at om du har et hull som spruter ut all dampen eller om du har fem hull oppfører melken seg forskjellig i muggen og teknikken må justeres noe. Om det er lik at du har et hull neders i mitten og et hull lengere oppe på steamarmen så har du en slik dings som skal gjøre det "letter" å skumme. Har du en slik plastgreie kan du ikke benytte de teknikker som vi bruker på profesjonelle maskiner. Har du en slik dings står det sikkert i instruksjonheftet at du skal holde tupen av steamarmen under melken og det øverste hulet skal være over melken. Da vil det øverste hullet trekke luft ned i melken, og når du har oppnådd rett struktur senker du begge hullene under melken og forsøker å blande skummet med den øvrige melken slik at resultatet blir nogenlunde homogent. Plastdingsen kan sikker dras av for renhold og muligens kan du også bruke steamarmen uten den greia, og da benytter du klassisk steamteknikker.

Lenke til kommentar

Maskinen min er helmekanisk, slik at dampen bygges opp i espressokokeren, som deretter sender vannet ut gjennom armen istedenfor bajonetten.

 

Den lyser når den er klar, så dette funger. Det er masse trykk, og jeg har en teknikk som gir godt skum. Men sammenlignet med storkjøkken maskiner, så blir ikke rotasjonen like stor hos meg.

 

Jeg tror det blir vanskelig å snakke frem en løsning her, men tror en virkelig proff barista hadde klart å tenke frem noe ved å prøve maskinen. Kanskje jeg kan lage en video :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...