Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 109 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      139
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      111
    • Caffé Macchiato
      18
    • Caffé mocha
      108
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      348
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse
Meh, gitt opp å kjøpe kaffe av Tim Wendelboe nå. Han er for dyr. Er jo bare 300 gram eller noe, de posene han selger for 90 kroner.

 

Kjøper en kilo med kaffe fra brasil, nicaragua eller andre spennende steder for 60 kroner i Sverige. Vakumpakket og fairtrade.

På verdens markedet er olje den salgsvaren som omsettes som har størst verdi. Norge har blitt et av verdens rikeste land på å selge olje. Nest etter olje er det kaffe som omsettes for størst samlet verdi på verdensmakedet, men ingen har blitt rike på å dyrke kaffe ... Dette er ikke vanskleig å tenke seg når folk ikke er villig til å betale mer enn 60 kr kiloen, og at dette også skulle være fairtrade forteller hvor lattelig dette fairtrade-stemplet desverre har blitt. For at en bonde skal få en kilo kaffe må han plukke ca 5000 kaffe-bær, og om konsumentprisen kun skal være 60 kr per kilo; er det ikke rart at verdens fattigste mennesker er kaffebønder!

 

Fairtrade er en god ide, men de siste årene er det tydelig dokumentert at ordningen ikke er bra nok. Prisforskjellen er alt for liten, og i mange tilfeller spises fordelene opp av hva det koster å bli lisensiert som leverandør til Fairtrade (og korupsjon). Jeg har større tro på direktehandel, slik som Tim Wendelboe gjør. På nettsidene hans kan du lese om hver enhelt kaffe, og hvor mye han har betalt for den. I de aller fleste tilfellene betaler han mange ganger fairtrade-pris!

 

Men utover å gi bonden skikkelig pris så betaler du også for kvalitet. Den kaffen du kjøper i Sverige; har den skikkelig adresse? Jeg mener, i hvilket distrikt og hvilken gård er den fra? Vet du vilken variant av Arabica-bønnen (det er massevis av varianter) kaffen er laget av, og vet du hvordan den er prossesert av bonden? Om du skulle kjøpe vin ville en kvalitetsvin kunne opplyse deg om alle disse tingene - slik er det også med kaffe. Det du har kjøpt for 60 kr kiloen kan sammenlignes med en 3 liter pappvin som bare opplyser at den kommer fra Brasil! Jeg hadde skygget unna om jeg var på jakt etter kvalitet ...

 

Kvalitet gjenspeiler seg også i ferskhet. Nybrent kaffe er ferskvare og kan på den måten sammelignes med f.eks. fisk. Du kan fryse eller vakiumpakke fisken så mye du vil, men ingenting smaker som fersk fisk! Tim Wendelboe skriver på posene sine at kaffen bør drikkes før det har gått tre uker etter brennedato. Brennedato er stemplet på alle posene, og det er ikke uvanlig å kjøpe kaffe i butikkene fra Tim Wendelboe som kun er 3-4 dager gammel! La meg spørre: står det i det hele tatt brennedato på de posene du kjøper i Sverige?

 

Du må gjøre som du vil, men jeg betaler gjerne 90 kroner for 250 gr med kvalitetskaffe, ja jeg betaler med glede langt over 100 kr om det er noe spesielt!

Lenke til kommentar

Jeg driter i at ingen har blitt rike på kaffe. Det som spiller noen rolle er hva jeg får for mine penger.

 

Når jeg kjøper en pose til en hundrelapp som er tom i underkant av en uke, har jeg ikke fått god nok valuta for pengene.

 

Og det du sier om pappvin er bare tull. Det finnes for eksempel mange gode viner til bare hundrelappen, som danker ut viner til flere hundre kroner mer.

 

Jeg har kjøpt mange av disse kaffeposene til 60 kroner, og det er absolutt ingen dårlig kaffe. De smaker ikke noe dårligere enn bønnene til Tim Wendelboe. Det er bare det at han har noen særegne blandinger som er vanskelig å finne tilsvarende alternativer til.

 

Nei, nå får Wendelboe sette ned prisene eller lage større kaffeposer. Hvis ikke er jeg ikke lenger kunde.

 

Jeg synes måten du tenker på er helt hinsides virkeligheten. DU vil faktisk ikke at ting skal bli billigere men dyrere. Wendelboe sin kaffe er ikke så god at han kan ignorere hele markedet rundt seg som gir langt mer valuta for penga enn det han gjør.

Lenke til kommentar
Jeg driter i at ingen har blitt rike på kaffe. Det som spiller noen rolle er hva jeg får for mine penger.

 

Når jeg kjøper en pose til en hundrelapp som er tom i underkant av en uke, har jeg ikke fått god nok valuta for pengene.

 

Og det du sier om pappvin er bare tull. Det finnes for eksempel mange gode viner til bare hundrelappen, som danker ut viner til flere hundre kroner mer.

 

Jeg har kjøpt mange av disse kaffeposene til 60 kroner, og det er absolutt ingen dårlig kaffe. De smaker ikke noe dårligere enn bønnene til Tim Wendelboe. Det er bare det at han har noen særegne blandinger som er vanskelig å finne tilsvarende alternativer til.

 

Nei, nå får Wendelboe sette ned prisene eller lage større kaffeposer. Hvis ikke er jeg ikke lenger kunde.

 

Jeg synes måten du tenker på er helt hinsides virkeligheten. DU vil faktisk ikke at ting skal bli billigere men dyrere. Wendelboe sin kaffe er ikke så god at han kan ignorere hele markedet rundt seg som gir langt mer valuta for penga enn det han gjør.

Smak er umulig å bli enige om, men det er relativt stor enighet om mange av kvalitetskriteriene når det gjelder kaffe. Når det gjelder Fairtrade så var det ikke jeg som brakte det på banen, og du har helt rett i at jeg ikke ønsker at kaffe skal bli billigere ...!

 

BTW: Tim har større poser om du synes 250g er for lite, men de koster selvfølgelig tilsvarende :!:

Lenke til kommentar
Jeg driter i at ingen har blitt rike på kaffe. Det som spiller noen rolle er hva jeg får for mine penger.

 

Når jeg kjøper en pose til en hundrelapp som er tom i underkant av en uke, har jeg ikke fått god nok valuta for pengene.

 

Og det du sier om pappvin er bare tull. Det finnes for eksempel mange gode viner til bare hundrelappen, som danker ut viner til flere hundre kroner mer.

 

Jeg har kjøpt mange av disse kaffeposene til 60 kroner, og det er absolutt ingen dårlig kaffe. De smaker ikke noe dårligere enn bønnene til Tim Wendelboe. Det er bare det at han har noen særegne blandinger som er vanskelig å finne tilsvarende alternativer til.

 

Nei, nå får Wendelboe sette ned prisene eller lage større kaffeposer. Hvis ikke er jeg ikke lenger kunde.

 

Jeg synes måten du tenker på er helt hinsides virkeligheten. DU vil faktisk ikke at ting skal bli billigere men dyrere. Wendelboe sin kaffe er ikke så god at han kan ignorere hele markedet rundt seg som gir langt mer valuta for penga enn det han gjør.

Smak er umulig å bli enige om, men det er relativt stor enighet om mange av kvalitetskriteriene når det gjelder kaffe. Når det gjelder Fairtrade så var det ikke jeg som brakte det på banen, og du har helt rett i at jeg ikke ønsker at kaffe skal bli billigere ...!

 

BTW: Tim har større poser om du synes 250g er for lite, men de koster selvfølgelig tilsvarende :!:

 

Altså, jeg liker rødvin. Men besøker jeg en vinsmakerklubb for viderekommende vil de si jeg ikke har peiling. Men samtidig har de skolert seg i hva som er godt og ikke. Slik er det med kaffe. Det du mener er "billig", er kjempegod kaffe for de aller fleste.

 

Det er ikke den aller beste, men de fleste merker ikke forskjellen, og hvis du ikke tar alt så jævlig seriøst hele tiden, så er ikke forskjellene mellom 60 kroners kaffe og 150 kroners kaffe så stor.

 

Virkelig dårlig kaffe holder jeg meg unna. Men vakumpakkede fairtrade bønner fra brasil for 60 kroner kiloen er absolutt ikke dårlig kaffe. Så jeg vil absolutt forsvare smaken min ved å si at jeg foretrekker god kaffe. Jeg vil bare ikke betale 100 kroner for 250 gram. Og jeg mener at de som konkurrerer internasjonalt og selger bønner for 60 kroner kiloen er det beste kjøpet.

Lenke til kommentar
Jeg driter i at ingen har blitt rike på kaffe. Det som spiller noen rolle er hva jeg får for mine penger.

 

Når jeg kjøper en pose til en hundrelapp som er tom i underkant av en uke, har jeg ikke fått god nok valuta for pengene.

 

Og det du sier om pappvin er bare tull. Det finnes for eksempel mange gode viner til bare hundrelappen, som danker ut viner til flere hundre kroner mer.

 

Jeg har kjøpt mange av disse kaffeposene til 60 kroner, og det er absolutt ingen dårlig kaffe. De smaker ikke noe dårligere enn bønnene til Tim Wendelboe. Det er bare det at han har noen særegne blandinger som er vanskelig å finne tilsvarende alternativer til.

 

Nei, nå får Wendelboe sette ned prisene eller lage større kaffeposer. Hvis ikke er jeg ikke lenger kunde.

 

Jeg synes måten du tenker på er helt hinsides virkeligheten. DU vil faktisk ikke at ting skal bli billigere men dyrere. Wendelboe sin kaffe er ikke så god at han kan ignorere hele markedet rundt seg som gir langt mer valuta for penga enn det han gjør.

Når du kjøper Tims kaffe kjøper du ikke bare en pose oppmalt "Kaffe", du kjøper for eks. "pulpet Typica fra Nicaragua" som Tim selv har behandlet på akkuratt den måten som best får fram bønnenes Smak og Aroma.

 

Du kjøper også en del av den flotteste avlingen til en hel familie som har jobbet hardt i mange år for å lage så god kaffe at Tim eller en annen Spesialkaffebutikk skal gidde å kjøpe den.

 

Det finner mange "fairtrade" program der ute og de fleste er der for å gi farmere noe ekstra og slippe dyre mellomledd. Noen få program fungerer bare som et markedsføringskonsept og gir lite ekstra penger til farmerne, men mye til organisasjonen og selgeren.

 

Tim kjøper sin kaffe igjennom konkuransen Cup of Excellence (CoE), dette er en non profit organisasjon som har som mål og belønne farmere som produserer god kaffe med høyere fortjeneste. Et resultat av dette har nok vært at Tim kan kjøpe kaffe direkte fra farmere han har handlet med tidligere igjennom CoE.

 

KILDER:

Kaffebrenneriet

http://no.wikipedia.org/wiki/Cup_of_excellence

 

Takk til TobiasAbrahamsen for mange informative og padagogiske innlegg i debatten.

Lenke til kommentar

Ingen innlegg er alt for dumme. :) Her på Diskusjon.no skal vi ha en høflig tone, samt en trivelig plass å være i med god stemning.

 

Ellers venter undertegnede på at Kaffebrenneriet får i gang muligheten for kortbetaling, i tillegg til en reduksjon på fraktkostnadene. Sistnevnte tyder mye på det, da jeg har vært i dialog med dem. Så vi krysser fingrene!

Endret av Onyx
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
  • 2 uker senere...

Kaffebaren På skolen (HiL)selger nykverna kaffe til en forholdsvis rimelig penge. 45 kr for 250 gr valgfri sort syns jeg faktisk er verdt det. Selv om jeg lever på et stundetbudsjett. Kjøpte en pose blå java i dag. Gleder meg til å legge den i presskanna.

 

Edit: Har prøvd Blå java og Balanoor i kveld.. Fantastiske drikker. Noen forslag til hva annet jeg kan prøve?

Endret av LordArild
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Jeg er på utkikk etter en rimelig kaffekvern med justering for finhet. Har dere noen tips?

Jeg skal ha en selv og noen i julegave.

 

Enn espressomaskin med en god melkeskummer? Prisklasse 2-3 tusenlapper.

Den skal ikke være av typen som tar kapsler.

Det er kjepebra at du vil kjøpe kaffekvern til deg selv og noen av dine kjære - dette er utrykk for ekte kjærlighet!

 

Siden du ønsker deg kaffemaskin for kapsler regner jeg med at du ikke skal kverne kaffe til espresso med kvernen. For en stabil kvern til espresso må du betale fra ca 2000 kr, og oppover (min kostet 10'). Når det gjelder kvern til traktekaffe ol. kan du klare deg med noen hundrelapper. Jeg kjøpte selv en kvern fra Krups til en kamerat i 40-års gave. Jeg tror den kostet 599,- på Jernia.

 

Det er mye graps som seges der ute under betegnelsen av kaffekvern. Det du ikke skal kjøpe er disse "food-prosesor greiene"! Disse plast-tingsene har to kniver som surrer rundt og hakker på kaffebønnene. Dette er ikke kverner, men hakker! For at kaffen skal trekke gjevnt er det viktig at alle kaffekornene er like store, og en hakke kalarer ikke å hakke alle kaffekornene like store. Du må ha en kvern!

 

Jeg er personlig ikke særlig begeistert for disse kapsel-kaffe-maskinene, men jeg forstår den praktiske siden av dem. Norsk kaffeinformasjon er den mest uavhengigetesteren i Norge, og de har testet en god del av disse kapselmaskinene:

 

http://www.kaffe.no/?l=13

Lenke til kommentar

Takk for tips så langt. 600 synes jeg er litt mye for en kaffekvern. Jeg hadde sett for meg halvparten. Det bør helst være av den elektriske typen, men jeg kan velge en manuell en også dersom det er gode grunner for det. Flere tips om rimelige kverner (ikke hakkere) mottas med takk. Så vidt jeg har fått med meg er det to typer: En med koniske kverneflater og en med plane kverneflater. De plane skulle visstnok være rimeligere i følge en av de som driver Kaffebønna i Tromsø.

 

Angående espressomaskin så vil jeg som the last nick påpeker ha en uten kapsler. Jeg har ikke så mye peiling ellers, men har hørt at det er to faktorer som teller: Jevnt og høyt trykk (~15 bar) samt temperatur. Jeg har hørt at området 88-96°C blir bruk, med 92-93°C som det vanligste. Ulike maskiner har vist ulik predefinert temperatur. Går det an å justere temperaturen på rimelige maskiner? Hvilke andre faktorer bør jeg se etter? Evt. tester?

 

En god melkeskummer synes jeg er svært viktig siden jeg foretrekker de variantene med melkeskum. (Kjerringa sier jeg drikker melk som en kalv :p ) Jeg vil helst få til bra skum med vanlig lettmelk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...