Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 100 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Veit ikke om det har vært nevnt tidligere i tråden, men jeg føler for å dele mine betraktnigner rundt en særdeles undervurdert kaffedrikk: Latte Macchiato. :D

 

Denne er motstykket til vanlig Macchiato - i likhet med Macchiato hvor espresso er hovedbestanddelen, er den "merket" - men her er det melk som er merket med espresso. Denne drikken er ikke særlig sterk, men espressoen forblir allikevel ganske konsentrert, og den kan være litt komplisert å lage, dermed er den kanskje ikke for nybegynnere.

 

 

 

Den kreeres ved at man først steamer melk, som helles i et passe stort glass. Derefter tager man en ønsket kvantitet espresso - standard er et halvt shot, men personlig synes jeg det er litt for lite - og heller forsiktig over. Om man får det til uten å søle, kan man gjerne helle så sakte at kaffen renner langs kanten på det man heller fra, så den ikke besudler skummets renhet, men heller glir ned langs kanten av glasset. Man skal imidlertid la litt av kremaen lande på toppen av skummet, så den blir adekvat "merket."

 

Denne drikken har en særdeles god drikkedramaturgi - først konsumeres skummet på toppen, som, om det er adekvat tilberedt, skal smake ganske søtt. Derefter kommer espressoen, som ligger konsentrert mellom de to melkelagene. Denne kommer brått, men behagelig, og påfølges av det andre melkelaget, som er en behagelig og myk avslutning på den orgastronomiske opplevelsen.

 

Eksemplaret på bildet over ble laget med minimalt med utstyr - kun en enkel espressokanne, og en manuell, muskelkraftaksellerert, kokeplateoppvarmet melkeskummer. Grunnet mangel på adekvat utstyr ble det, som dere ser, inngått kompromisser hva kaffehellingsmetode angår, derfor er det øverste skummet mer espressopåvirket enn det egentlig skal være, men for hjemmebruk spiller det ingen rolle.

 

Apropos bildet får dere unnskylde dets mangel på fotokunsterisk kvalitet, men jeg gjorde ikke noe stort nummer av det, siden jeg var besatt av tanken på at jeg snart skulle fortære dette orgasmiske kunstverket av en kaffe, dermed var det ikke i mine tanker å bruke lang tid på fotodokumentere det før konsumpsjonen fant sted.

 

Dessuten har en fyr lånt lyssettingsutsyret mitt.

 

Døh, hvor i landet kommer du fra? "Adekvat utstyr" - lol.

Den drikken ser god ut, men ligner jo et kaffe latte. Hva er forskjellen?

 

Var det americano eller machiato som var espresso blandet ut med kokevann?

Lenke til kommentar
Jeg kjøpte meg en Bialetti mocapot her en dag, en som er laget for seks kopper.

Må jeg lage seks kopper? Kan jeg f.eks lage tre kopper med den kannen?

Funker dårlig å lage mindre kaffe i sånne enn det de egentlig er laget for. Kjøp heller flere i riktige størrelser - da kan du dessuten stille dem opp på kjøkkenbenken sortert etter størrelse, det ser proft ut. :)

 

(Lang, velformulert og glup post her)

 

Døh, hvor i landet kommer du fra? "Adekvat utstyr" - lol.

Den drikken ser god ut, men ligner jo et kaffe latte. Hva er forskjellen?

 

Var det americano eller machiato som var espresso blandet ut med kokevann?

1) Kommer fra Drammen :D

2) Forskjellen er at espressoen helles i sist, hvilket medfører at den havner mellom to lag melk (hvis man har lagd skummet riktig). Dermed blir kaffesmaken med konsentrert, og ligger mellom to søtlige skumlag.

3) Americano er utvannet espresso. Macchiato er espresso "merket" med melk (mens overnevnte latte macchiato er det motsatte, melk merket med espresso. Macchiato betyr "merket")

Lenke til kommentar
1) Kommer fra Drammen :D

2) Forskjellen er at espressoen helles i sist, hvilket medfører at den havner mellom to lag melk (hvis man har lagd skummet riktig). Dermed blir kaffesmaken med konsentrert, og ligger mellom to søtlige skumlag.

3) Americano er utvannet espresso. Macchiato er espresso "merket" med melk (mens overnevnte latte macchiato er det motsatte, melk merket med espresso. Macchiato betyr "merket")

Når du allikevel skal påpeke forskjellen mellom drikkene er det viktig at du bruker fult navn.

 

Espresso Macchiato - Espresso "flekket" med tykk steamet melk.

 

Latte Macchiato - [Tykk steamet] Melk (Latte på Italiensk) "flekket" med litt Espresso.

 

Caffé Americano - Espresso med varmt vann for å drøye smaken. I Italia blir vannet gjerne servert ved siden av sånn at kunden selv kan tilpasse drikken.

Endret av Barista Bob
Lenke til kommentar
1) Kommer fra Drammen :D

2) Forskjellen er at espressoen helles i sist, hvilket medfører at den havner mellom to lag melk (hvis man har lagd skummet riktig). Dermed blir kaffesmaken med konsentrert, og ligger mellom to søtlige skumlag.

3) Americano er utvannet espresso. Macchiato er espresso "merket" med melk (mens overnevnte latte macchiato er det motsatte, melk merket med espresso. Macchiato betyr "merket")

Når du allikevel skal påpeke forskjellen mellom drikkene er det viktig at du bruker fult navn.

 

Espresso Macchiato - Espresso "flekket" med tykk steamet melk.

 

Latte Macchiato - [Tykk steamet] Melk (Latte på Italiensk) "flekket" med litt Espresso.

 

Caffé Americano - Espresso med varmt vann for å drøye smaken. I Italia blir vannet gjerne servert ved siden av sånn at kunden selv kan tilpasse drikken.

 

Men etter det jeg forstår, så er en Machiato servert i en liten espressokopp, eller drammeglass. Så en skulle jo tro at en Latte Macchiato serveres på samme måten?

 

Når den derimot serveres i et Latteglass, med så mye som en hel shot espresso....

Lenke til kommentar
Jeg kjøpte meg en Bialetti mocapot her en dag, en som er laget for seks kopper.

Må jeg lage seks kopper? Kan jeg f.eks lage tre kopper med den kannen?

Ja, du må lage seks kopper.

 

Takk for svar.

 

Dette var ikke svaret jeg håpet på, jeg fant ut at seks kopper espresso om morgenen ble litt i overkant mye.

Ellers må jeg si at dette er et meget interessant felt jeg ikke har beveget meg så mye innenfor.

 

Nå må det leses og læres.

 

@Barista Bob og andre med kunnskaper:

 

Hvis du måtte anbefale en ferdig kvernet espresso fra en dagligvarebutikk, hvilken ville du anbefalt?

Endret av Bertelsen
Lenke til kommentar
Men etter det jeg forstår, så er en Machiato servert i en liten espressokopp, eller drammeglass. Så en skulle jo tro at en Latte Macchiato serveres på samme måten?

 

Når den derimot serveres i et Latteglass, med så mye som en hel shot espresso....

Latte-glass er for stort. På jobben min serverer vi Latte Macchiato i litt mindre vannglass.

Lenke til kommentar
Caffé Latte slik det ofte blir laget er en dårlig drikk i seg selv. Jeg er helt med på en søtere og mindre kaffedrikk!

 

Vet du hva, jeg er faktisk helt enig. Men jeg synes Kaffe Latte blir bra når den blir tilsatt sjokoladesirupp, slik at det blir kaffe mocca. Eller andre kvalitetssirruper.

 

Ellers synes jeg ren Kaffe Latte vanner ut kaffesmaken for mye. Da drikker jeg heller cappucino.

 

Du som åpenbart kan dette, hva slags forhold er de forskjellige drikkene i ?

 

Jeg lager Kaffe Latte med 1/3 espresso, og 2/3 melk.

 

Cappucino lager jeg med 2/5 espresso, og 3/5 melk.

Lenke til kommentar
Min samboer kjøpte en såkalt melkeskummer til meg.

Den er formet som en stav, de selges nesten overalt.

 

Er den brukbar til noe som helst? Evt. hvordan bruker jeg den?

Hvis jeg googler finner jeg bare andre typoer melkeskummere.

 

Ramius: Han mente nok nettsiden dems.

 

Den er veldig morsom, du kan nok ikke lage latteart med den, men du får masse skum!

Du varmer helmelk til rett før det når kokepunktet, og setter igang å jokke staven opp og ned.

Lenke til kommentar
Den er veldig morsom, du kan nok ikke lage latteart med den, men du får masse skum!

Du varmer helmelk til rett før det når kokepunktet, og setter igang å jokke staven opp og ned.

 

Latteart er greit, mens messenger bag er ille? :tease:

 

Men litt mer seriøst, du tenker vel på noe som dette, mens sånn jeg forstår Bertelsen er det en sånn det er snakk om?

 

Hvis det er snakk om en sånn, så varm opp melk og pisk med melkeskummeren i overflaten. Melken blir ikke like fluffy som fra steamer, men den kan fortsatt bli veldig bra.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...