Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 107 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      138
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      111
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      108
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      348
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
  • 4 uker senere...

Har nå laget vanlig V60 filterkaffe med espressokaffe fra TW en del ganger, og det ble vellykket synes jeg. Byttet ut et snev av bær-/fruktsmak med et lite hint av karamell, slett ikke ueffent og kan anbefales for de som ikke er heeeelt avhengig av veldig lysbrent kaffe :) 

Tobias@Kristiansand skrev (På 3.2.2021 den 14.58):

Det stemmer! Trykket økes langsomt til 6 bar (20 sek.), og avtar langsomt til ca. 4 bar. Ekstraheringstid cirka 60 sek. Dosering: 1:2. 

Da har det  også blitt mange Gentle & Sweet på meg også gitt - veldig pålitelig metode, god espresso hver gang - takk :thumbup:

James Hoffman har nettopp lagt ut en video om trykk ved espressolaging . Dersom jeg skal driste meg til et oppsummeringsforsøk, foreslår han at 9 bar fortsatt er en slags gullstandard dersom du har en super kvern og er dyktig til å preparere, men både lavere trykk og forvæting ("pre infusion") er verktøy som kan gi god espresso også med mindre perfekt forarbeid. For ikke å snakke om trykkprofilering og trykk som funksjon av målt (og målsatt) gjennomstrømning.

Blir egentlig mer og mer fornøyd med å ha kjøpt Robot-en, det er så gode muligheter for å tilpasse (både planlagt og "på direkten") sammenliknet med en mer standard pumpemaskin i samme prisklasse. Eneste trøbbelet er at jeg over to-tre uker drakk så mye kaffe at jeg fikk hjerte-arytmi mye oftere enn vanlig, så jeg kuttet kraftig ned på kaffen og heiv innpå litt magnesium - og ila et døgn var alt normalt igjen ;) (Mener å ha lest at koffein og magnesium på et eller annet vis er koblet ved utskillelse i nyrene, og at det derfor kan være fornuftig få i seg nok magnesium om man drikker mye kaffe. Om det faktisk funket eller var tilfeldighet eller placebo for min del, vet da fåglarna... )

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
3 hours ago, -marius- said:

Noen som kan anbefale en kaffevekt(gjerne med timer) som ikke koster skjorta? 
Så denne hos S&H men usikker på kvalitet: https://shop.sh.no/produkt/tilbehor/bryggevekt-mtimer-3-kg01g-3882

Også trenger jeg en anbefaling på god svart kaffe, litt lei av all denne lysbrente kaffen som "alle" selger for tiden.
 

https://www.fasttech.com/products/1/10073326/9738465-ns-cf3-led-digital-kitchen-food-coffee-scale-w

Coffe of the World Franskbrent på Meny er god.

Endret av mellowman
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Disiplene har i flere år mast på James Hoffmann om at han måtte lage en video om hvordan man best kan lage kaffe på en Aeropress. Han har i stedet laget videoer om alt mulig annet tenkelig (og delvis utenkelig) utstyr for å lage kaffe (med bittesmå hint om at Aeropress ikke var glemt). Og nå ...

Det blir ikke én video om Aeropress, det blir jammen en hel serie :wow: Han har opprettet en spilleliste "The Aeropress Series" på YouTube-kanalen sin, og video-episode nr 1 er lagt ut:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLxz0FjZMVOl2858ytsWi9DH8NUKAz4nvl

Blir interessant å se hvordan dette blir fremover, om han klarer å rydde i de ulike parameterne og skape forståelse for hvordan de påvirker hverandre og sluttresultatet. Personlig har jeg tre faste ganske forskjellige måter å bruke Aeropress på, men det er jo tre av millioner av ulike muligheter. Skal følge med for å se om jeg får inspirasjon til å prøve noen nye varianter :) 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
a_aa skrev (På 10.4.2021 den 17.31):

Disiplene har i flere år mast på James Hoffmann om at han måtte lage en video om hvordan man best kan lage kaffe på en Aeropress. Han har i stedet laget videoer om alt mulig annet tenkelig (og delvis utenkelig) utstyr for å lage kaffe (med bittesmå hint om at Aeropress ikke var glemt). Og nå ...

Det blir ikke én video om Aeropress, det blir jammen en hel serie :wow: Han har opprettet en spilleliste "The Aeropress Series" på YouTube-kanalen sin, og video-episode nr 1 er lagt ut:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLxz0FjZMVOl2858ytsWi9DH8NUKAz4nvl

Blir interessant å se hvordan dette blir fremover, om han klarer å rydde i de ulike parameterne og skape forståelse for hvordan de påvirker hverandre og sluttresultatet. Personlig har jeg tre faste ganske forskjellige måter å bruke Aeropress på, men det er jo tre av millioner av ulike muligheter. Skal følge med for å se om jeg får inspirasjon til å prøve noen nye varianter :) 

 

Gjesp. Altså hvem bryr seg. Føler Aeropress-fanskaren er temmelig oppskrytt. Jeg bruker ikke plastikk fra leketøysprodusenter på mitt kjøkken.

Lenke til kommentar

Noen med Clever dripper her? Kjøpte denne sammen med en håndkvern av forholdsvis god kvalitet(1Zpresso JX) for å kunne lage god kaffe på tur, men sliter virkelig med å få til noe brukbart. Bruker James Hoffman sin oppskrift på clever dripper, men kaffen ender opp bitter og veldig lite fylde "uansett" hva jeg gjør. Kjører jeg de samme bønnene(medium brente fra Guatemala)  i Delonghien(bean 2 cup) kommer det ut en fantastisk kopp svart kaffe med bare et lite hint av bitterhet.
-Har prøvd å justere kvern fra franskpress til moka-pot kverningsgrad (iht til produsentens anbefaling)
-Brygget med bare filter + vann for å se om det er noe som setter bitter smak
-Mengde kaffe, fra 12-20gr per 250ml
-Kjørt kaffe fra Delonghien rett i clever dripper med filter for å se hva som forandrer seg i koppen. Kun litt mindre fylde, men ellers veldig god.

Lurer på om vannet kan være for varmt, men det blir stort sett anbefalt varmest mulig siden det er forholdsvis stort varmetap i Clever dripper??

Noen som har oppskrift og tips til bønner jeg kunne testet ut?

James sin oppskrift:

 

Endret av -marius-
Lenke til kommentar

Å brygge med vatn som akkurat har kokt er anbefalt for lysbrente bønner, men jo meir dei er brent jo lågare temperatur kan du måtte bruke for å få eit godt resultat. Eksperimenter med lågare temperatur og sjå korleis det går.

Mindre fylde (tolkar det som mouthfeel) vil du nok få uansett. Eg antar Delonghi-maskina ikkje har filter, så der får du med alle oljene. Når du brygger med filter (Aeropress, V60, Clever, Chemex, Moccamaster osv.) så blir det meste av oljer filtrert og ligg igjen i gruten. Det medfører mindre oljete, fyldig, kremete, smøraktig mouthfeel.

Lenke til kommentar

Takk for svar. Skal prøve meg litt frem med lavere temp.
Delonghien har ikke filter nei, men filtrerer jeg kaffe fra maskina igjennom ett papirfilter får jeg fortsatt mer fylde enn fra Clever dripperen(med de samme bønnene).
Testet forøvrig enda finere kverning nå, ligger midt i mellom mellom moka-pot/aeropress og espresso(i følge 1zpresso), kokende vann, men kun 1 minutt trekketid. Begynner å ligne noe nå, mye av bitterheten er borte, grei fylde. Totaltiden for brygginga blir omtrent det samme siden det tar lenger tid igjennom filteret pga finere kverning.

Endret av -marius-
Lenke til kommentar

@-marius- Dersom du, som meg, ikke har en vannkoker med temperaturinnstilling, eller et greit og pålitelig termometer, kan du enkelt få en ønsket temperatur ved å blande inn kaldt vann i vannet som holder 100°C. Da bør du veie vannet du skal koke opp (kanskje legge til 2-3% som damper av), ta det av varmen og så legge til kaldt vann:

  • 6% kaldt vann innblandet gir temperatur 95°C
  • 12,5% kaldt vann innblandet gir temperatur 90°C
  • 20% kaldt vann innblandet gir temperatur 85°C
  • 28,5% kaldt vann innblandet gir temperatur 80°C

De svært enkle regnestykkene bak tallene ovenfor er basert på at vannet ikke tilføres ekstra varme fra kjele etter at varmen slås av, og at kaldt springvann er 10°C (men det spiller ikke veldig stor rolle om det er 5° kaldere eller varmere).

Eksempel: Hvis du veier opp 200 g vann og koker det opp, vil du da ha ca 195g vann ved 100°C. Blander du inn 55g (altså ca 28,5% av 195) kaldt vann inn i det varme vannet, skal du ende opp med 250g vann ved 80°C. :) 

Og akkurat 80°C er ikke tilfeldig valgt her. Hoffmann hevder at kaffe har to bryggetemperaturer som kan bringe frem godsmaken - den en av dem er ca 80°C som gir en enkel og god smak for de fleste kaffetyper. Det andre punktet vi sikter på, gir mer kompleks god (bedre) kaffe og er ved høyere temperatur - for skikkelig lysbrente er den så godt som 100°C, mens mediumbrente kanskje ligger i området 92-94 °C elns? I mellomområdet mellom 80°C og den høyere optimaltemperaturen vil derimot kaffen ikke ha optimal smak. En kurve som vise godsmak som funksjon av temperatur vil se ut som en kamel med to pukler, altså. Og for skikkelig mørkbrente kaffetyper, kan det vel hende at det er kun 80°C som gjelder. Dromedar. :) 

Lenke til kommentar

At noko er tilgjevande betyr ikkje at det ikkje er mogleg å lage dårleg kaffi med det.

Det er fleire faktorar som kan påverke resultatet og om det ikkje harmonerer så blir det ikkje bra. Temperatur, kvernegrad, kvalitet på bønner, alder på bønner, teknikk. Teknikken er vel noko som betyr mindre på ein Clever, som er gjengs for immersion-brygging.

Her kan du kanskje finne nokre tips: https://coffeeforums.co.uk/topic/55730-clever-dripper-recipes/#comments

Lenke til kommentar
On 4/19/2021 at 10:28 PM, a_aa said:

@-marius- Dersom du, som meg, ikke har en vannkoker med temperaturinnstilling, eller et greit og pålitelig termometer, kan du enkelt få en ønsket temperatur ved å blande inn kaldt vann i vannet som holder 100°C. Da bør du veie vannet du skal koke opp (kanskje legge til 2-3% som damper av), ta det av varmen og så legge til kaldt vann:

  • 6% kaldt vann innblandet gir temperatur 95°C
  • 12,5% kaldt vann innblandet gir temperatur 90°C
  • 20% kaldt vann innblandet gir temperatur 85°C
  • 28,5% kaldt vann innblandet gir temperatur 80°C

De svært enkle regnestykkene bak tallene ovenfor er basert på at vannet ikke tilføres ekstra varme fra kjele etter at varmen slås av, og at kaldt springvann er 10°C (men det spiller ikke veldig stor rolle om det er 5° kaldere eller varmere).

Eksempel: Hvis du veier opp 200 g vann og koker det opp, vil du da ha ca 195g vann ved 100°C. Blander du inn 55g (altså ca 28,5% av 195) kaldt vann inn i det varme vannet, skal du ende opp med 250g vann ved 80°C. :) 

Og akkurat 80°C er ikke tilfeldig valgt her. Hoffmann hevder at kaffe har to bryggetemperaturer som kan bringe frem godsmaken - den en av dem er ca 80°C som gir en enkel og god smak for de fleste kaffetyper. Det andre punktet vi sikter på, gir mer kompleks god (bedre) kaffe og er ved høyere temperatur - for skikkelig lysbrente er den så godt som 100°C, mens mediumbrente kanskje ligger i området 92-94 °C elns? I mellomområdet mellom 80°C og den høyere optimaltemperaturen vil derimot kaffen ikke ha optimal smak. En kurve som vise godsmak som funksjon av temperatur vil se ut som en kamel med to pukler, altså. Og for skikkelig mørkbrente kaffetyper, kan det vel hende at det er kun 80°C som gjelder. Dromedar. :) 

Ja hvorfor gjøre det enkelt ! Uten termometer blir det nesten ren gjetting -> kjøp termometer.

Lenke til kommentar
KAFFAbutikk skrev (9 timer siden):

Ja hvorfor gjøre det enkelt ! Uten termometer blir det nesten ren gjetting -> kjøp termometer.

Nei, det blir ikke nesten ren gjetting uten termometer. Det er helt enkel fysikk og matte (massebalanse og energibalanse)

T (total) * M(total) = T1 * M1 + T2 * M2

Har du allerede et termometer kan du kontrollere nøyaktigheten til denne metoden.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
On 4/15/2021 at 11:11 AM, Keiseren av Grønland said:

Gjesp. Altså hvem bryr seg. Føler Aeropress-fanskaren er temmelig oppskrytt. Jeg bruker ikke plastikk fra leketøysprodusenter på mitt kjøkken.

Hehe. Er selv skeptisk til plast, men Aeropress er såpass genialt at jeg gjør et unntak. Dersom man er redd for at slemme kjemikalier skal sive ut i kaffen, viser labtester av de ulike Aeropress-modellene at det ikke gjør det. Har selv brukt dette plastikkleketøyet nesten daglig i ca 15 år \o/

Lenke til kommentar
On 4/10/2021 at 5:31 PM, a_aa said:

Disiplene har i flere år mast på James Hoffmann om at han måtte lage en video om hvordan man best kan lage kaffe på en Aeropress. Han har i stedet laget videoer om alt mulig annet tenkelig (og delvis utenkelig) utstyr for å lage kaffe (med bittesmå hint om at Aeropress ikke var glemt). Og nå ...

Det blir ikke én video om Aeropress, det blir jammen en hel serie :wow: Han har opprettet en spilleliste "The Aeropress Series" på YouTube-kanalen sin, og video-episode nr 1 er lagt ut:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLxz0FjZMVOl2858ytsWi9DH8NUKAz4nvl

Blir interessant å se hvordan dette blir fremover, om han klarer å rydde i de ulike parameterne og skape forståelse for hvordan de påvirker hverandre og sluttresultatet. Personlig har jeg tre faste ganske forskjellige måter å bruke Aeropress på, men det er jo tre av millioner av ulike muligheter. Skal følge med for å se om jeg får inspirasjon til å prøve noen nye varianter :) 

 

Kult! Takk for denne 👏👏👏

Har du fått testet enda?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...