Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 107 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      138
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      111
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      108
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      348
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Jeg har lyst til å lage espresso hjemme. Jeg disponerer en Nespresso-maskin, så har mulighetene der, men usikker på om jeg skal ønske meg kapsler eller kanskje en bialettikanne (som strengt tatt ikke lager espresso, så vidt jeg har forstått?). Eller kanskje en Omnipresso?

 

Noen med forslag og/eller erfaringer? :) 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva med en tradisjonell espressomaskin?

Forslag? :)

 

Jeg har Ascaso Dream selv.

Den fungerer fint den, tar ikke så mye plass heller. 

Ellers lager Isomac også gode maskiner som ikke er så alt for dyre.

 

Men dette er jo ett helt annet budsjett enn det andre du nevnte da.

Også krever det fort litt mer utstyr enn bare selve maskinen. Kvern og tamper må man nesten ha.

Bor du i Oslo kan du dra innom Cortado butikken, den ligger ved Høyskolen i Oslo. 

Endret av PatSharpX
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har lyst til å lage espresso hjemme. Jeg disponerer en Nespresso-maskin, så har mulighetene der, men usikker på om jeg skal ønske meg kapsler eller kanskje en bialettikanne (som strengt tatt ikke lager espresso, så vidt jeg har forstått?). Eller kanskje en Omnipresso?

 

Noen med forslag og/eller erfaringer? :)

Jeg er mot Nestlé av andre grunner, men jeg må innrømme at Nespresso er overraskende bra. Hvis du skal ha bedre espresso, må du bruke ganske mye penger på maskin og kvern, relativt mye trening på espresso og ganske mye justering hver dag..

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

Jeg har lyst til å lage espresso hjemme. Jeg disponerer en Nespresso-maskin, så har mulighetene der, men usikker på om jeg skal ønske meg kapsler eller kanskje en bialettikanne (som strengt tatt ikke lager espresso, så vidt jeg har forstått?). Eller kanskje en Omnipresso?

 

Noen med forslag og/eller erfaringer? :)

Jeg er mot Nestlé av andre grunner, men jeg må innrømme at Nespresso er overraskende bra. Hvis du skal ha bedre espresso, må du bruke ganske mye penger på maskin og kvern, relativt mye trening på espresso og ganske mye justering hver dag..

 

 

Da blir det kapsler.

 

Takk for forslagene, boys. Får svinge innom ved en senere anledning dersom en annen maskin skulle bli aktuell :) 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg kom over en uvanlig billig kvern med ordentlig kvernhode og gode justeringsmuligheter. Er denne bra? Ser den går for over det dobbelte på ebay.

Den er så billig at du burde prøve den! Den ligner meget på kverner vi har sett før, antagelig er dette en brandet utgave av samme kvern. Jeg tviler sterkt på at denne kvernen er veldig bra, men mulig vis er den litt bedre enn maskinene med "propell" i bunnen (urtekutter).

Lenke til kommentar

Spørs kva den er meint å erstatte eller om det er til nokon som ikkje har kvern i heile tatt.

 

Urte/nøtte-kuttarane burde aldri bli brukt til kaffi. I ein test av ferskkverna mot ferdiggkverna med EK43, påstår dei at det ikkje alltid er betre å kverne sjølv, om du har ei dårleg kvern. Sjølv rimelege handkverner kan koma dårlegare ut. No gjekk denne testen kun over 5 dagar, men du ser ein trend, utan at det er noko som er garantert å fortsetje lineært.

 

pre-ground-vs-ground-blog-chart-1.jpg

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

De av dere som har brukt/bruker Grindz til å rense kverner. Pleier dere å kjøre igjennom med samme type bønner som dere pleier å bruke i kvernen, eller bruker dere noen billigere bønner for det? Det føles litt bortkastet å kaste bort et par kopper med kaffe fra SH, Kaffa e.l. når man kan bare bruke bønner fra Kiwi, samtidig så er jo bønnene som er brent mye mørkere ofte fulle av olje som kan sette smak.

Lenke til kommentar

Utrolig at det går an å måle smak så nøyaktig og med så lite støy.

Ja, det kan du seie. Grafen er jo laga for å sjå bra ut. Sjølv med litt støy kunne like gjerne trenden sett lik ut. No er ein så liten test ikkje noko fasit, men kan vere ein indikasjon på kva som skjer. Testar og studiar som involverer smak er alltid vanskeleg uansett.

 

Nokon påstår at ferskkverna kaffi mistar smak etter 15 minutt, mens andre påstår at den held seg i fleire dagar. Testen indikerer meir i retning av den siste påstanden. I praksis kan ein tolke det som at dersom du drikk opp ein pose i løpet av 5-7 dagar, så gjev ikkje nødvendigvis ei rimelegare kvern betre resultat enn om dei kverna det på ein EK43 på butikken.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Grafen er jo laga for å sjå bra ut.

Grafen er mest sannsynlig ikke basert på målinger eller statistikk over hva folk synes. Den er sannsynligvis heller ikke laget for å se bra ut, men fordi noen har økonomiske interesser i å framheve/sverte produkter. Alternartivet er en fantasifull framstilling av hva en eller annen person tror.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kva intensjon dei hadde veit eg ikkje, men fleire brukarar på nettet har lik erfaring.

 

Mtp. grafen er det ikkje vanskelegare enn å dele "smak" inn i 5-10 poeng og gje ein karakter per dag. Kaffi, vin, whisky og andre drikker blir jo rangert etter smak heile tida, så eg ser ikkje kvifor det skulle vere eit problem i ein sånn test.

 

I følgje artikkelen samanlikna dei blindt kvar dag og vurderte dei mot kvarandre.

 

At ei betre kvern gjev betre kaffi er ikkje noko nytt.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Forøvrig  er det morsomt at de på den femte dagen likte alle kvernene litt mindre. Nøyaktig like mye mindre for alle, faktisk. Det sagt er de ikke målt numerisk, men på en "I like this cup better, here's why"-skala. Morsom artikkel, men den kommer aldri til å slippe gjennom peer review, kanskje utenom i Nature.

Lenke til kommentar

Nokon påstår at ferskkverna kaffi mistar smak etter 15 minutt, mens andre påstår at den held seg i fleire dagar. Testen indikerer meir i retning av den siste påstanden. I praksis kan ein tolke det som at dersom du drikk opp ein pose i løpet av 5-7 dagar, så gjev ikkje nødvendigvis ei rimelegare kvern betre resultat enn om dei kverna det på ein EK43 på butikken.

Jeg er ikke kjemiker, men jeg var på et foredrag med en, og han hadde noe interessant å fortelle. Jeg er ikke sikker på om jeg bruker riktig benevnelser med her kommer det: "Aroma molekylene er flyktige og løser seg opp i kontakt med oksygen." Når aroma utgjør så stor del av smaksbilde er det en fordel å miste minst mulig aroma. Slik jeg forstår det bevares aroma molekylene i en viss grad inne i cellestrukturen i kaffebønnen, men ved kverning knuses cellene og frigjør aroma molekylene til kontakt med oksygen. Om vi ser bort fra konservering som skal hindre bakterievekst og uttørring er det aromatapet som er motivasjonen for innpakning av forskjellig slag. Tenk deg potetgull som kommer direkte fra en nyåpnet pose, kontra potetgull som har ligget i en bolle noen dager - det er to helt forskjellige smaksopplevelser. Hva med vin? Om du ikke drikker opp hele flasken setter du på korken eller bruker en vakuum pumpe for å hindre aromaen å fordunste. 

 

Min påstand og erfaring er at kaffearoma begynner å fordunste med en gang kaffen brennes, og at fordunstingen akselererer voldsomt etter kverning. Teoretisk og i praksis bør kaffe nytes nybrent og helt nykvernet!

Lenke til kommentar

Heilt einig i at nykverna er det beste, og jo betre kvern jo betre, men ikkje nødvendigvis nybrent. Kaffien er ofte betre nokre dagar etter brenning, etter at bønnene har kvitta seg med mest mogleg CO2 og andre gassar, samt utvikla smaken meir. Det er ikkje sånn at alt stoppar opp rett etter brenning. 3-4 dagar er typisk svaret du får om du spør folk om dette, men du kan finne bønner nokon meiner er best første dag og etter sju dagar.

 

Kaffi er vanskeleg å analysere vitskapleg sidan det er så mange faktorar involvert og det kan skje masse frå kaffiposen blir opna til det er kaffi i koppen. Me har mange gode brenneri i Norge (hurra!), men det er ikkje så vanskeleg å brygge dårleg kaffi med gode bønner.

Lenke til kommentar

Nå er kaffeverden i stadig utvikling og de gamle "sannhetene" står heldigvis alltid for fall.

 

Kaffe er ikke alltid best rett etter brenning. Trolig aldri best rett etter brenning.

Hvor lang tid kaffen bør hvile er litt individuelt, men opp i mot en uke eller i noen tilfeller enda lengre.

Nybrent kaffe avgir en del gass, spesielt det første døgnet.

 

Kvernet kaffe kan holde seg fint i posen, så lenge den blir pakket umiddelbart, det er også trolig slik at flushing av oksygen er en fordel. Når man åpner posen vil den tape seg mye raskere enn hele bønner. Nykvernet kaffe er best, men kanskje bare bittelitt bedre. En god kaffe som ikke er nykvernet vil som regel være bedre enn en dårligere kaffe som er nykvernet.

 

Hva som er godt kvernet kaffe er også en diskusjon, en partikkelfordeling med 100% ensartede partikler gir ikke det beste resultatet i koppen imho. Hvordan den beste fordelingen av partikkler i en perfekt kvernet kaffe er, tror jeg varierer fra kaffe til kaffe. Men mange mener nok de har fasiten her også. Kaffe er ett komplekst produkt. Smak er individuelt, og smak er viktig. 

 

Grafen som diskuteres over her ser jo interessant ut, jeg tolker den dit hen at en god kvern er lurt! Og ikke så mye mer. Kaffe som er ferdig kvernet i pose fra produsent er ofte underlagt strenge kvalitetskontroller. Det gjelder absolutt ikke de skitne gamle kvernene som står i en del daglivarebutikker. Min erfaring er at det ikke nødvendigvis er like nøye kontroll på alle kverner rundt om kring i kaffebarene heller, så her er det litt sjansespill og trolig store variasjoner.

 

Når det er sagt er det nok en fordel å ha bransjestandarder å forholde seg til, men være åpen for andre valg. 

Det nesten uendelig mange variable som gir en god kopp kaffe, det er derfor den perfekte koppen enda ikke er brygget. Og som gjør dette til en såpass fascinerende hobby. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...