Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 113 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      140
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      111
    • Caffé Macchiato
      18
    • Caffé mocha
      110
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      349
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Noen som har tips til en ikke altfor dyr kaffemaskin? Jeg er ingen "kaffesnobb" og trenger primært en maskin til å lage meg en kjapp kopp om morgenen. Kapsler eller bønner er litt hipp som happ. Trenger ikke masse fancy som melkesteamer og what not.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvor kjapp er kjapt nok?

 

Aeropress er ganske billig og relativt kjapp. Investeringen kommer på ca 300 kr for Aeropressen. Vannkoker forutsetter jeg du har fra før. Kaffekvern har du kanskje ikke, men legg til ca 700 kr for en av de billigste skikkelige kvernene (med "kvernstein", ikke knivhakker).

 

Aeropress krever altså rundt 1000 kr inkludert kverna i investering og ca 1-2 minutter av din tid.

 

For å få en liten kopp med 1,1 dl kaffe trenger du ca 6,6 g kvernet kaffe. Hvis kaffen koster 200 kr/kg så koster det ca 1,3 kr. Kjøper du Nespressokapsler i stedet for koster de ca 4 kr/stk. Disse gir også 1,1 dl kaffe. Brygger du to kopper kaffe hver morgen, en til deg og en til kona og gjentar det samme senere på dagen, så vil Nespressokaffen koste deg ca 3900 kr mer enn Aeropress-kaffen, hvert år. Kjøper du billigere hele kaffebønner som Rema sin egen så øker differansen til ca 4900 kr i året.

 

Konklusjonen er altså at Aeropressen er veldig billig og gir samtidig veldig god kaffe. Men du må altså investere rundt tusenlappen først og 1-2 minutter av din tid per gang.

 

Moccamasteren er en klassiker ja, men kaffen blir ikke spesielt god. Problemet er prinsippet med kjegleformet filter og at vannet renner ned i midten. Kaffen i midten vil bli overekstrahert og bitter, mens kaffen som ligger nærmere kantene vil bli underekstrahert og gir dermed ikke fra seg mye av de gode aromaene. Kaffen blir altså bitrere og mindre smakfull. Andre traktermerker gir ofte ennå dårligere smak fordi vannet holder feil temperatur i tillegg.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Jeg kan tenke meg at hylleandelene representerer fortjenesteandelene.

- Høy omsetning - lavt påslag på filtermalt

- Lav omsetning - høyt påslag på hele bønner

 

Hei

 

Det er en veldig liten kostnad å male kaffe i disse volumene. Alt må uansett gassflushes. Prisen er en direkte konsekvens av råvareprisen, ikke politikk. 

 

Det rulles fortsatt ut til landets Remabutikker, og jeg tror nå Bergen er dekket og Trondheim er neste.

Lenke til kommentar

Nokon her som har erfaring med bruk av anna enn springvatn ved brygging, ev. erfaring frå forskjellige delar av landet? Norsk vatn er veldig bra, men det er ikkje noko garanti for at det er det som fungerer best til å brygge kaffi i. No hadde det vore råflott å spandere på seg flaskevatn når ein bur Norge, men litt eksperimentering er alltid interessant. Vatn er jo tross alt den største delen av ein kopp kaffi, og smaken påverkar smaken på kaffien.

 

Eg ser det er litt prat på utanlandske forum om såkalla Third Wave Water, der du brukar destillert vatn og tilset små mengder av noko mineraler for å gjere vatnet ideellt for kaffi. Det er forskjellige meiningar og erfaringar med dette òg.

Lenke til kommentar

Det er ca. 98,6 % vann i en filterkaffe, derfor er vannets beskaffenhet viktig for resultatet i koppen. Jeg bor i Kristiansand, men er av og til på besøk hos familie på Karmøy, og kaffen og selve vannet smaker "friskere/klarere" på Karmøy. Det kommer av at Karmøy vannet er hardere (mer mineralrikt) sammenlignet med vannet i Kristiansand. Dette med vannkvalitet er litt vanskelig kjemi for meg som fikk 2 i fysikk/kjemi på videregående, men denne artikkelen er enkel og informativ. 

 

Fordi det er spennende vil jeg anbefale alle å prøve noen forskjellige flaskevann. Sjekk mineralinnholdet (spesielt magnesium), og kjøp destillert vann på apoteket (kan bestilles). Brygg 3-4 brygg med eksakt samme bryggemetode, men med forskjellig vann og smak alle på samme tid. Du kan lett merke forskjellen på kaffe brygget på destillert vann og det mest mineralholdige vannet ...   

 

De fleste finner det upraktisk å bruke flaskevann til daglig, men jeg bruker denne. BWT kannen har både partikkelfilter og tilsetter magnesium. Lignende løsninger benyttes av de aller beste kaffebarene!

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Hei! Jeg trenger hjelp til kjøp av kvern. Har nettopp kjøpt meg en brukt Rancilio Silvia og innså at jeg muligens trengte en kvern spesielt egnet for espresso. Fra før av har jeg en Wilfa Svart Aroma som jeg er veldig fornøyd med til V60 og Aeropress som jeg lager hver dag, men denne er vel ikke egnet for espresso?

Har googlet litt rundt og Rancilio Rocky virket som et åpenbart kombi til Silvia, men jeg har skjønt den bl.a. er tungvinn å endre kverningsgrad på, så jeg er ikke 100% overbevist.
Har også sett på Baratza Virtuoso som virker som den skal håndtere både filter og espresso (noen mener den funker bra til espresso, mens noen mener den absolutt ikke gjør det). Har noen erfaring med den til espresso? Hadde vært topp å bare ha én kvern til alt, men ikke et must.

Budsjettmessig vil jeg helst under 3000kr. Det er snakk om å lage kanskje 2 espresso om dagen, muligens cappuccino, ettersom jeg for det meste lager kaffe på V60. Ettersom espresso ikke er det jeg drikker mest trenger jeg ikke verdens beste kvern, bare en som er god nok til mitt hjemmebruk.

Noen erfaringer? Råd?

Endret av muffy
Lenke til kommentar

Hei! Jeg trenger hjelp til kjøp av kvern. Har nettopp kjøpt meg en brukt Rancilio Silvia og innså at jeg muligens trengte en kvern spesielt egnet for espresso. Fra før av har jeg en Wilfa Svart Aroma som jeg er veldig fornøyd med til V60 og Aeropress som jeg lager hver dag, men denne er vel ikke egnet for espresso?

 

Har googlet litt rundt og Rancilio Rocky virket som et åpenbart kombi til Silvia, men jeg har skjønt den bl.a. er tungvinn å endre kverningsgrad på, så jeg er ikke 100% overbevist.

Har også sett på Baratza Virtuoso som virker som den skal håndtere både filter og espresso (noen mener den funker bra til espresso, mens noen mener den absolutt ikke gjør det). Har noen erfaring med den til espresso? Hadde vært topp å bare ha én kvern til alt, men ikke et must.

 

Budsjettmessig vil jeg helst under 3000kr. Det er snakk om å lage kanskje 2 espresso om dagen, muligens cappuccino, ettersom jeg for det meste lager kaffe på V60. Ettersom espresso ikke er det jeg drikker mest trenger jeg ikke verdens beste kvern, bare en som er god nok til mitt hjemmebruk.

 

Noen erfaringer? Råd?

Det er få kverner som fungerer bra til både filter og espresso, selv om produsentene vil ha deg til å tro det ...

 

Rokcy er lett å stille, men den har begrenset antall "hakk" for innstilling. Dyrere kverner har flere innstillinger, eller såkalt uendelig antall innstillinger ... På tross av relativt få innstillinger er Rocky designet for å brukes sammen med Silvia, og kommer til å fungere fint sammen. At Rocky og Silvia er fra samme produsent gjør at det tar seg godt ut på kjøkkenbenken, og det er viktig for noen :-)

 

Var jeg deg ville jeg også tatt turen innom din lokale Elkjøp. De selger kverner fra Sage (Breville i USA), og de får mye skryt for produktene sine. Nettet er fult av gode tester, og jeg vil tipse deg om YouTube kanalen til Seattle Coffee Gear. De har testet omtrent alt av hjemme kverner og sammenlignet dem:

 

https://www.youtube.com/user/SeattleCoffeeGear/search?query=breville+grinder

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Prøver å bumpe denne tråden til live igjen. 

 

Er det noen butikker/kaffer i Oslo sentrum som har et godt utvalg av kverner? Jeg er på jakt etter en ny en og liker å se de i virkeligheten før jeg kjøper, og alltid greit å snakke med noen som har peiling (forhåpentligvis).

 

Eneste jeg kommer på er Cortado, men de har nesten utelukkende espressokverner, og jeg må ha noe som funker godt til V60 og aeropress.

Lenke til kommentar

Vil du ha elektrisk eller manuell? Så lenge du ikkje skal laga espresso så finnes det litt forskjellig å velge mellom.

 

Kva prisklasse har du tenkt på?

 

Tim Wendelboe har Feldgrind, Solberg & Hansen har eit eller anna. Kaffisjapper med utstyr har ofte kvern, men det er ikkje nødvendigvis dei beste. Eg forstår godt tanken om å ta og halde før kjøp, men eg ville heller kjøpt ei betre kvern usett enn ei dårlegare kun for å ta på den.

 

Skal du finne folk med peiling ville eg brukt internett. Ei kaffisjappe som sel ein type kvern vil sjølvsagt prøve å selge deg den. Denne tråden og Reddit har mykje god informasjon. Om du kjem med litt meir info så skal me finne noko.

Lenke til kommentar

Jeg skal ha en elektrisk. Jeg vil gjerne ha muligheten til å kunne kverne til espresso også da jeg har en espressomaskin, men prisklassene på kverner hvor det skal være mulig frister ikke akkurat (typ Baratzza Forté). Siden jeg brygger på V60 og aeropress daglig, og espressomaskinen kun i helger/ferier (og selv da mest når det er varmt ute) så heller jeg mot å droppe muligheten for å kunne kverne espresso og heller skaffe meg en egnet kvern til det senere når/hvis jeg har plass til to kverner på kjøkkenbenken.

 

Jeg er klar over at butikkene skal selge sitt produkt, samtidig har jeg fått god veiledning fra bl.a. Kaffa da jeg vurderte Sette 270, men fikk en klar anbefaling at deres "all purpose" kvernsett ikke var vært pengene for bruk til V60 og aeropress. 

 

Jeg har lest mye på reddit, men synes mye av anbefalingene der fort blir veldig fokusert på hva som er tilgjengelig i USA (naturlig nok).

 

Jeg har ikke satt meg et budsjett enda, men "alt" vil være en forbedring av min førstegenerasjon Wilfa CSG.

 

Lido E + en elektrisk kvern er selvfølgelig en mulighet, men så vidt meg bekjent er det ingen som selger Lido i Norge pdd. og jeg foretrekker å kjøpe i Norge hvis det skulle skje noe.

Lenke til kommentar

Mulig jeg tar turen innom kaffa en dag, selv om det er ganske upraktisk sted å komme seg til når man pendler med buss til Oslo. Det var mye enklere da de hadde en utstilling på briskeby for en del år siden.

 

Foreløpig short list:

Vario, kan brukes til "alt" men man bruker mye bønner for å finne riktig kverningsgrad hvis man bytter mellom espresso og v60.

Fortè AP, skal visstnok være enklere å bytte mellom bryggemetode enn vario, men er veldig mye dyrere enn hva jeg har tenkt til å bruke.

Virtiuoso + lido e, eller en annen håndkvern for espresso. Kommer omtrent på samme pris som en vario.

Lenke til kommentar

Trenger å kjøpe ny kaffekverner. For tiden er det kun V60 som blir laget.
Har grei erfaring med Wilfa. Så vurderer å kjøpe den igjen. Evt. den oppgraderte model (med DC motor). Noe erfaring med den?

Har noen andre anbefalinger for bra kverner for V60? Er det noe/hvor mye er det å hente på bedre kverner? Det er vel "one time investment" som kommer til å holde flere år framover. Samtidig som eg fort bruker 300-500kr på bønner kvar månad, då er det greit å ha bra kverner?

Lenke til kommentar

Spørs kor kresen du er og kva resultat du er ute etter. Dersom Wilfa-kverna er god nok så fungerer den fint. Synest du derimot Wilfa ikkje produserer gode nok koppar, så finnes det andre alternativ, men då må du opp i pris.

 

Eg har sjølv brukt Wilfa tidlegare og det er ei kurant kvern, men etter å ha brukt andre kverner i nokre år så kjem eg aldri til å gå tilbake.

Lenke til kommentar

Spørs kor kresen du er og kva resultat du er ute etter. Dersom Wilfa-kverna er god nok så fungerer den fint. Synest du derimot Wilfa ikkje produserer gode nok koppar, så finnes det andre alternativ, men då må du opp i pris.

 

Eg har sjølv brukt Wilfa tidlegare og det er ei kurant kvern, men etter å ha brukt andre kverner i nokre år så kjem eg aldri til å gå tilbake.

Kas kvern har du brukt/kva ville du anbefalt?

 

Eg syns Wilfa er helt okey, sånn sett, men av og til ber eg brenneriet om å kverne kaffe, lager med ein gong eg kommer hjem og får helt anna resultat. 

 

 

Samtidig, skal eg kjøpe Wilfa, så går eg for den nye. Den koster 1200 (vs 600 for den gamle). Som sagt, går eg opp til 1200, kan eg gå opp noe mer for å få skikkelig kvalitet.

Endret av aomt
Lenke til kommentar

 Eg brukar i dag Lido 3 og Comandante MK3, som kosta hhv. 2000,- og 2500,-. Begge er handkverner.

 

Er det noko forskjell på kvernverket i Svart-kverna til 1200,- eller er det berre farge, DC-motor og sånt? Dersom kvernverket er likt synest eg dobbel pris for DC-motor og alt det der var dyrt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...