Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 109 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      139
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      111
    • Caffé Macchiato
      18
    • Caffé mocha
      108
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      348
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

http://www.hegnar.no...572&id=Z0I3KLSY

 

Se på de tallene. Bare se et kort øyeblikk på dem, og du skjønner at det ikke er snakk om helt sinnsyke inntekter og ingen utgifter. Over de fire siste årene snakker vi om en resultatgrad på 0.4%! Eller for å si det på godt norsk, når du kjøper en latte til sinnsyke 44 av dine sårt tjente kroner, sitter pengepugerne i Stockfleth igjen med 17.6 øre.

 

Dette er kanskje litt på kanten av hva jeg har lov til å skrive, men Thomas Pulpan viste meg en gang et regnestykke på hvor mye Kaffebrenneriet tjente på en enkel Café au Lait - Kaffebrenneriet tjente godt under en krone per kopp, men det blir solgt så mange i løpet av en dag at det blir en liten inntjening til slutt.

 

(For de som har hengt mye på Statoil eller ikke vært på Kaffebrenneriet kan jeg opplyse om at Café au Lait er det samme som det de kaller Caffe Latte i Seatle)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

http://www.hegnar.no...572&id=Z0I3KLSY

 

Se på de tallene. Bare se et kort øyeblikk på dem, og du skjønner at det ikke er snakk om helt sinnsyke inntekter og ingen utgifter. Over de fire siste årene snakker vi om en resultatgrad på 0.4%! Eller for å si det på godt norsk, når du kjøper en latte til sinnsyke 44 av dine sårt tjente kroner, sitter pengepugerne i Stockfleth igjen med 17.6 øre.

 

Dette er kanskje litt på kanten av hva jeg har lov til å skrive, men Thomas Pulpan viste meg en gang et regnestykke på hvor mye Kaffebrenneriet tjente på en enkel Café au Lait - Kaffebrenneriet tjente godt under en krone per kopp, men det blir solgt så mange i løpet av en dag at det blir en liten inntjening til slutt.

 

(For de som har hengt mye på Statoil eller ikke vært på Kaffebrenneriet kan jeg opplyse om at Café au Lait er det samme som det de kaller Caffe Latte i Seatle)

Men du jobber på kaffebrenneriet nå? Hvor mye tjener dere på en cappucino? Og husk, jeg er ikke så begeistret for Kaffebrenneriet, men dere ligger litt lavere i pris enn Stockfleths ikke sant?

Lenke til kommentar

Helt umulig for meg å si hvor mye vi tjener på en Cappuccino - jeg jobber bare på gulvet og har ikke oversikt over budsjetter og regnskap. Sist jeg fikk tallene presentert er nå 2,5 år siden. Avdelingen jeg jobber på nå er ganske ny, så der er nok alle cappuccinis tap om dagen. ;)

Lenke til kommentar

Det er bare tullete å bruke regnskapet for å estimere lønnsomheten i en cappuccino. Noen varer har større margin enn andre. Noen varer har større mersalgseffekt enn andre. Det er umulig å regne timelønn ut fra antall sekunder man bruker på cappuccinoen uten å ta med dødtid. Og hvordan skal dødtiden fordeles mellom cappuccino og kanelboller for eksempel? Hvor mye strøm bruker man per cappuchino? Hva koster det per bakevare å få tilkjørt 2 kontra 10 brett med bakevarer?

 

For å kunne regne på dette må dere forenkle regnestykket betraktelig. Regn utsalgspris minus direkte materialkostnader (kaffe, melk, sukker, etc). Så får man bare si at overskuddet fra cappuccinoen går til å betale lønn, lokale, inventar osv.

Lenke til kommentar

Poenget er ikke å finne bedriftens overskudd per vare av et eller annet slag solgt. Det er å se på det store bildet og finne ut hvor mye bedriften i gjennomsnitt tjener på hver krone kunder legger igjen. Jeg har gjort den vågale antagelsen at det kaffebarer selger mest av er kaffe, og velger derfor å neglisjere alt annet, samt ikke sette opp regnskapet for hele menyen deres. Selvfølgelig kommer noen varer til å ha større overskudd enn andre, for eksempel vil formodentlig en kopp traktekaffe være mer lønnsom enn en latte. Det er ikke poenget. Poenget er at det ikke er snakk om enorme marginer, og selv en liten justering i prisene vil kunne ha store konsekvenser for regnskapet. Jeg er sikker på at de som driver kaffebarer har regnet nøyere på dette enn meg.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Kanskje det rett og slett ikke er så lønnsomt å drive kaffebar? Det ville ikke overrasket meg. Jeg har absolutt vært skeptisk til levegrunnlaget for alle disse kaffebarene som har dukket opp overalt.

 

De bør kanskje selge noe annet enn kaffe for å sikre bedre inntekt. De jeg kjøper kaffe av til halve prisen selger også mat. Med andre ord er de en café. Men lager absolutt like god kaffe som en rendyrket kaffebar. Det sier jeg vel vitende om at kaffenerder hisser seg opp her og kommer tilbake med "hvordan våger du?" og "latterlige uttalelser"-argumenter.

 

Det er bare å innse det. Kaffe er kaffe. Det er ikke rakettforskning.

Lenke til kommentar

Kanskje det rett og slett ikke er så lønnsomt å drive kaffebar? Det ville ikke overrasket meg. Jeg har absolutt vært skeptisk til levegrunnlaget for alle disse kaffebarene som har dukket opp overalt.

 

Det er fryktelig vanskelig å drive noe som helst i Norge. Marginene er små, og det er ikke uvanlig at caféer, restauranter og denslags går under i løpet av et års tid etter oppstart. Du har fått gode svar på nettopp hvorfor det er som det er, men det virker som om du ikke evner å ta det til deg. Eller, ikke ønsker.

 

 

De bør kanskje selge noe annet enn kaffe for å sikre bedre inntekt. De jeg kjøper kaffe av til halve prisen selger også mat. Med andre ord er de en café. Men lager absolutt like god kaffe som en rendyrket kaffebar. Det sier jeg vel vitende om at kaffenerder hisser seg opp her og kommer tilbake med "hvordan våger du?" og "latterlige uttalelser"-argumenter.

 

Var det ikke du som startet hele diskusjonen med et utsagn om at en kaffebar solgte noe annet enn kaffe for å sikre bedre inntekt?

Lenke til kommentar
Har en pose av denne som skal brukes til uken, jeg. Synes den er vanvittig god, men den kommer nok ikke til å bli permanent i skapet. Er andre jeg foretrekker, men er kjekt å prøve noe nytt.

Jeg ble nysgjerrig på hva du foretrekker og har en fornemmelse om at du liker kaffe det smaker av.

 

For tiden er jeg ute etter kraftig kaffe, å kunne tenkt meg 146 Monsooned Malabar eller 110 Sigarblanding fra S&H. Indisk krutt er savnet! Har egentlig S&H eget utsalgssted?

Lenke til kommentar

Noen som har investert i en HX-maskin eller en maskin med to kjeler som har lyst til å dele noen erfaringer? Tenkte spesielt på hvordan service og vedlikehold fungerer i lille Norge og hvor det er best å kjøpe en maskin.

 

Har litt lyst på Alex Duetto II el., men har IKKE lyst til å måtte sende et sånt beist tilbake til opprinnelseslandet når det oppstår noe feil på den.

Lenke til kommentar

Men da er det greiere å skylle aeropressfilteret, det er veldig mye lettere enn å holde et stålfilter rent.. Og en av de oljene de reklamerer med å få med er det stoffet i verden som er mest kolesteroløkende, det er et poeng å filtrere det vekk. I en ganske kjent studie så man en klar reduksjon i det farlige kolesterolet blant menn i Tromsø da de gikk over fra kokekaffe til filterkaffe..

Endret av the_last_nick_left
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...