Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 107 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      138
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      111
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      108
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      348
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

DJViking skrev (På 14.10.2024 den 11:02 PM):

Jeg har hatt en Bialetti Espressokanne selv en gang i tiden, men sluttet å bruke den da jeg gikk over til kaffemaskin.
Det ble god kaffe på den, men husker ikke om det var rustfritt stål eller aluminium.

Bialetti er mokkakanne og lagar mokka, ikkje espresso. Du kan få eit relativt sterkt brygg ut, men det er ikkje espresso.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
DJViking skrev (20 timer siden):

Så ingen metallfilter kan filtrere noe av den kaffeoljen?

Det stemmer. Oljen setter seg ikke fast i rustfritt stål sånn som det gjør i papir. Metall ser kult ut, men det har en kostnad: helse. Kaffeolje har en spesielt høy evne til å metaboliseres til kolesterol i kroppen og med det gi høyere risiko for hjerte og kar-sykdommer. Hvis du vil prioritere begge deler i pose og sekk så kan du alltid måle kolesterolet hos fastlegen eller andre steder (apotek?) litt nå og da for å følge med på verdiene for å se om du har marginen på din side for å drikke kaffe med mye olje eller om du bør velge papirfiltrert. Andre helsefaktorer teller også på risikoen for hjerte og kar-sykdommer. Søk opp info om risikofaktorer og se hvor mange av de du kan krysse av. Har du flere kryss så bør du sterkt vurdere papir framfor fancy stål.

Lenke til kommentar

En fordel med metallfilter er hvis man ønsker å drikke litt kaffe ufiltrert med kaffeoljen.
Så kan man bruke papirfilter i den også for å få litt mer "sunnere" kaffe uten den kaffeoljen.

Jeg drikker mye kaffe på jobb, og den kaffemaskin vi har der filtrerer ikke. Når jeg er på hjemmekontor har jeg kaffetrakter.
Kunne vært greit å fått en slik kopp kaffe som jeg gjør på jobb, og resten filtrert.

Lenke til kommentar
a_aa skrev (På 16.10.2024 den 10:47 PM):

AeroPress (plast, men en svindyr versjon i glass, metall og silikon er i ferd med å komme på markedet)

To ganske ferske YouTuber-blikk på AeroPress Premium:

Daddy Got Coffe: I Broke It.. (So You Don't Have To) - Glass AeroPress Premium Review (17:07)

Lance Hedrick: Aeropress Premium Review: Must Have or Cash Grab? (12:57)

Det blir neppe så jeg går for AeroPress Premium, men jeg har veldig lyst til å prøve den håndkverna de begge bruker i videoene ovenfor - en Fiorenzato Pietro. Det som har holdt meg tilbake er prisen, og at den bare delvis vil erstatte den jeg allerede har. Min MBK Feld 47 funker veldig bra når jeg kverner for espresso, men for V60 ønsker jeg å teste ut en mer unimodal kvern på lysbrente kaffebønner - og da er visstnok Pietro den beste som er tilgjengelig på håndkvern-fronten.

Lenke til kommentar

"Operasjon selvovertalelse" er godt i gang når det gjelder Fiorenzato Pietro :) Men jeg ser at flere opplever at det unimodale knivsettet først blir skikkelig bra etter man har kvernet 2-5(!) kg kaffebønner med den. Det må løses ...

Noen som vet hvor man kan få tak i 2-3 kg med billigst mulig kaffebønner i Bergensområdet? Da tenkte jeg å kverne for å kaste. Et annet triks er vel å kverne parboiled ris, men mener å huske at det ikke var helt bra?

Det noe mer bærekraftige alternativet kan være å kjøpe kaffebønner som gir garantert drikkbar kaffe, og ta med kvernet kaffe til bruk på fellestrakteren på jobb etter hvert som jeg kverner meg gjennom posene. Noen forslag her som gir god kaffe til rimelig pris? Europris? Normal? Biltema? Rema? Anyone?

Lenke til kommentar
On 20.10.2024 at 11:32 AM, a_aa said:

Det som har holdt meg tilbake er prisen, og at den bare delvis vil erstatte den jeg allerede har. Min MBK Feld 47 funker veldig bra når jeg kverner for espresso, men for V60 ønsker jeg å teste ut en mer unimodal kvern på lysbrente kaffebønner - og da er visstnok Pietro den beste som er tilgjengelig på håndkvern-fronten.

Det er viktig å huske at også disse "kaffluenserne" lever av å pushe produkter. Og om 3-6 måneder har de en ny kvern/modell de heller anbefaler. Selv om de er flinke til å kle det opp som underholdning. 

 

2 hours ago, Simen1 said:

Jeg skjønner ikke hvorfor knivsettet skulle bli bedre av "å kjøre den inn". Det høres ut som en av de hardlivede HiFi-mytene om høyttalere, forsterkere osv.

Det er i og for seg en myte, men det er sikkert at kverninnstillingene vil endre seg bittelitt i denne innkjøringsperioden, noe som er viktigere for espresso.
En myte siden jeg aldri har sett noen teste dette på en "vitenskapelig" måte. Jeg tror dette har noe med at: Nye knivsett må gå seg sammen, en kvern fra fabrikken nok ikke er kalibrert slik at knivene står 100% parallelle. Og at skarpheten de har når knivene er rett fra fabrikk er "kunstig" og kun varer kort tid. Litt på samme måte som en ny forbrenningsmotor må "kjøres inn" før den går optimalt(kvernkammer/forbrenningskammer). Den eneste måten å unngå dette på er om de blir innkjørt fra fabrikk og det er det så vidt jeg vet ingen som gjør. Om du kan smake forskjellen, og om det faktisk blir bedre etter noen kilo er nok diskutabelt. Det samme er mengden kaffe du må kverne før kvernen er blitt "stabil". 5 kg høres litt voldsomt ut. Å hevde at de første kilonene ikke er drikkbare er ekstremt elitistisk. Hvis det faktisk stemmer ville jeg reklamert på kvernen. Jeg mistenker at de som kaster de første kilonene på en hjemmekvern gjør det fordi de er redde for at de egentlig ikke merker noen forskjell... :)

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (8 timer siden):

Jeg skjønner ikke hvorfor knivsettet skulle bli bedre av "å kjøre den inn". Det høres ut som en av de hardlivede HiFi-mytene om høyttalere, forsterkere osv.

Egenskapene til kaffen som du kverner på samme innstilling endrer seg i alle fall ila de første månedene du tar en ny kvern i bruk. Typisk vil nedtrekkstiden i en V60 eller tiden det tar å lage presse en espresso bli kortere om du holder innstillingen konstant, så de fleste opplever å måtte stille kverna litt finere inntil den stabiliserer seg. Den populære forklaringen er at kverna får en lavere andel av "fines" (mikropartikler) når den kjøres inn.

Men "bedre"? Det er subjektivt. Annerledes, tror jeg vi sier. Min MBK Feld 47 (konisk ItalMill) produserer ganske mye "fines", og det gir en espresso av den klassiske typen - tykk/sirupsaktig, mye kropp, bra sødme. Akkurat som jeg liker espresso :) Og den gir også god V60 som kan være både fyldig og søt - men jeg ønsker også å kunne lage en V60 med annen karakteristikk, med renhet, klarhet og gnistrende syrlighet. Det kommer jeg ikke til å få med MBK Feld 47.

KAFFAbutikk skrev (5 timer siden):

Det er viktig å huske at også disse "kaffluenserne" lever av å pushe produkter. Og om 3-6 måneder har de en ny kvern/modell de heller anbefaler. Selv om de er flinke til å kle det opp som underholdning. 

Det har du helt sikkert rett i. Men jeg tror ikke verden står stille. Jeg tror faktisk at kaffekverner etter hvert blir bedre og bedre (innenfor sitt prissegment) etter hvert som ny teknologi tillater det. Jeg har kjøpt 3 kaffekverner - alle manuelle - på 11 år; først en Porlex Mini, så en MBK Aergrind og sist MBK Feld 47 for 5 år siden. Alle har vært et markert forbedring, og jeg kan ikke tenke meg å gå tilbake til Porlex nå uten "tvang" :) Men Pietro tenker jeg vil bli en kompletterende makker til Feld 47, ikke en erstatning.

KAFFAbutikk skrev (5 timer siden):

Å hevde at de første kilonene ikke er drikkbare er ekstremt elitistisk.

For ordens skyld: Jeg har definitivt ikke hevdet dette (tvert i mot, jeg ville jo bruke den til å kverne god kaffe til gode kolleger). Jeg antar at de første kiloene fra en Pietro vil minne en god del om det jeg får fra Feld 47 - og jeg har en intensjon om å komme meg raskt til en situasjon der jeg har to kverner som gir tydelig forskjellig karakteristikk på kaffen ;) Da må jeg enten kaste kvernede lavkvalitetsbønner, eller sørge for å få mange til å drikke kaffe (fra bedre bønner) så jeg får kvernet mye på kort tid ;) 

(Youtuberen OurCoffeShelter har forresten omtalt både MBK Feld47 (starter ved 7:26) og Fiorenzato Pietro (starter ved 23:18) i den samme videoen.)

Endret av a_aa
La til youtube-linker
Lenke til kommentar
nebrewfoz skrev (2 timer siden):

Jeg synes ikke en kaffekvern bør koste mer enn det man får tilbake når man vraker en bil ...
(P.t. 3000,- kr.)

Jeg ville snudd litt på det, kjenner jeg :hmm:Vrakpanten burde vært høy nok til at man kunne kjøpt seg en nerdete kaffekvern for den :D 

(Ellers: Vrakpant på 3 000,- ble innført midt i 2013, og med KPI-regulering til september 2024 skulle den ha vært 4 174,- iht SSBs priskalkulator. Rund det av opp til 5 000 i bærekraftens navn, så får man en Pietro med to knivsett og ekstrapakke :fun: )

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Å kverne for å kaste er unødvendig. Kvern i det minste til kontoret eller noko sånt om det absolutt skal gå fort, eller la det ta den tida det tar. Spør ein kafé om du kan kverne nokre kilo til batchbrygg.

Ei kvern til 3000 er meir enn godt nok for dei fleste og ein får stadig mindre igjen per ekstra krone lagt i ei dyrare kvern. I det elektriske segmentet er det kanskje meir å hente og ingen problem å bruke på titusenvis.

Nokon brukar pengar på bil, skiutstyr, sykkel, PC, og nokon brukar det på kaffiutstyr.

Eg fekk ikkje inntrykk av at a_aa meiner kaffien er udrikkeleg dei første kiloene, men at hen ville få kjørt inn kverna fort for å oppnå ein karakteristikk som andre oppnår etter å ha brukt den ei stund.

Lenke til kommentar
Zeph skrev (19 timer siden):

Eg fekk ikkje inntrykk av at a_aa meiner kaffien er udrikkeleg dei første kiloene, men at hen ville få kjørt inn kverna fort for å oppnå ein karakteristikk som andre oppnår etter å ha brukt den ei stund.

Just precis!

Lenke til kommentar

På torsdag så jeg litt nærmere på hva Fiorenzato Pietro med to knivsett (M-modal for drypp og B-modal for multibruk) samt ekstrapakke kostet i Norge, i EU og i USA - og etterpå endte jeg faktisk opp med å bestille fra kaffebox.no på kvelden. Alltid en fordel å lure seg selv med uangripelige fakta, når man nå først ønsker å bli lurt ;)  Regnestykkene ser slik ut:

kaffebox.no: 4 295 + 595 = 4 890,- NOK inkl MVA, eks frakt, ingen gebyrer
pietrogrinders.com: (370 + 75 + 53)€ · 11,80 NOK/€ · 1,25/1,22 = 6 081,- NOK inkl MVA, eks frakt og evt gebyr

fiorenzato-usa.com: (450 + 154 + 65)$ · 10,90 NOK/$ · 1,25 = 9 115,- NOK inkl MVA, eks frakt og evt gebyr

Den svarte Pietroen jeg fikk i kveld ser veldig lovende ut. Den kom med M-modal knivsett montert, og B-modal i en liten eske ved siden av. Kverna er produsert i desember 2023. Stilt på 0 kan jeg så vidt høre en svisj-lyd når jeg sveiver, da berører knivene hverandre så vidt - helt perfekt :) Innstillingen har knepp (som bommer litt på markeringene), mulig jeg gjør en mod for å fjerne kneppene og få helt kontinuerlig innstilling. Har bare kjørt gjennom 40 gram bønner så langt - prøvde med to espressoer for moro skyld, en på 0.7 og en på 1.0. Begge ble alt for for finmalt (sikkert en av grunnene til at det tok rundt 2 minutter å kverne 20 gram...), men overraskende nok ble de ikke veldig bitre/snerpende, tvert i mot helt akseptable. Lovende, som sagt. Ekstrapakken ("fot", trakt, børste) er OK, men jeg tror egentlig ikke den er en absolutt nødvendighet for min del. 

Har tenkt å logge litt den neste måneden. Jeg tenker at jeg i morgen lager tre V60 brygg (30/500) med kort mellomrom med en nyåpnet pose Blå coop* kvernet på 5.0, 6.5 og 8.0. Bruker Hoffmann-metoden, og noterer tid fra start til slutt samt smak/duft. Neste dag tar jeg med kverna på jobb, og bruker den der i en måned for felleskaffetrakteren, mens jeg logger vekt på bønner som går gjennom kverna, samt innstilling. Deretter tar jeg kverna hjem igjen, åpner en ny pose Blå coop og ser om tider har endret seg på V60 med de samme tre innstillingene som jeg startet med (jeg tror dog ikke jeg vil være i stand til å slå fast om smak/duft har endret seg, men mindre det er svært tydelige endringer - å sammenlikne en smak du har på tunga med en smak du har i langtidshukommelsen er temmelig vanskelig ...) Blir artig å se om innkjøringsperioden har hatt noen effekt - men uansett satser jeg på at det deretter bare er å lage god kaffe fremover, med den ene eller andre metoden og den ene og den andre kverna :) 

*) Blå Coop kan nok ikke kalles en outstanding kaffe, men jeg har med den den filtermalte varianten som turkaffe og syntes den var helt grei. Som halvkilosposer med hele bønner er den den i tillegg rimelig (drøyt 60 NOK/pose), og jeg tror derfor den er ideell som "testkaffe". Har forresten også kjøpt en pose Löfberg Single origin Brazil som jeg tipper kan falle i smak hos mange. Vil også teste å kverne bønner fra Arvid Nordquist som egentlig er tiltenkt bønne-til-kopp-maskinen (den brukes hvis ingen har giddet å sette på fellestrakteren...). Mot slutten av innkjøringsmåneden tror jeg det blir litt uannonsert TW Caballero Geisha - jeg vil bli positivt overrasket om noen kommenterer smaken, da.

Endret av a_aa
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Da er nærmer 2 kg kaffebønner passert gjennom Pietro, og loggen ser slik ut:

image.png.7b9208be34efd94a0380421912b9cf89.png

Merk at de 5 første radene og de 5 siste radene omfatter de samme kaffetypene kvernet på de samme grovhetsgradene og brygget med de samme metodene. Med rundt 1,75kg i mellom dem, og med forbehold om en masse feilkilder*, ser det ut som vi kan konkludere med følgende forskjeller som følge av "innkjøringen":

  • Tid for å kverne en gitt mengde på en gitt grovhetsgrad har gått ned - jo mindre grov, jo større er reduksjonen.
  • Tid for å dryppe V60-brygg med en gitt mengde/grovhet har gått ned - jo mindre grov, jo større er reduksjonen.
  • Tid for å "trykke" en espresso med en gitt mengde/grovhet har gått betydelig ned.

Jeg er forkjølet nå, så smakssansene er ikke veldig oppegående - men jeg opplever at der jeg på første V60-runde hadde mest sans for den groveste (8.0), var den mest finmalte (5.0) som jeg likte best nå på den siste runden. Espressoen på 0.7 i siste runde var utvilsomt den beste, men vil nok oftest bruke Feld47-kverna til espresso for mer sødme og kropp (eventuelt bytte knivsett på Pietroen).

* Noen feilkilder (ikke uttømmende):
- Kvernetid kan påvirkes av at jeg har blitt mer vant med å kverne med denne spesifikke kverna
- V60-metoden er ikke 100% lik fra gang til gang. Grovplanen var 75g 100°C vann til bloom i 45 sek, deretter raskt opp til 300g og løsne litt kaffe på sidene med en skje, så fra ca 1:20 opp til 500g før ca 1:40 og et par lette kakk på sidene (90° på hverandre) og stoppe tiden når det ikke lenger er vann over kaffegruten. 
- Helt andre måter å brygge V60 på kan gi andre resultater. Metoden over gir raske brygg (maksimert tid med høy vannsøyle over kaffen) og mye agitasjon (går oftest greit med lysbrente bønner), mens andre vil foretrekke mindre agitasjon og jevnere tilførsel av vann.
- Espresso er laget med Cafelat Robot, og der kan man variere trykk så mye man vil (eventuelt også uten at man vil det) - og utførelsen vil derfor ikke være 100% lik fra gang til gang for den metoden heller. I tillegg vil små forskjeller i forarbeidet med kaffen i filterkurven ("puck prep") også bidra til variasjon. 

Andre observasjoner:
- Det hevdes at kapasitet er 60g. Dette gjelder bare for de aller "tetteste" bønnene, mens mer normale kaffebønner med litt porøsitet kan bortimot fylle kverna med 50g.
- I stedet for å sveive som om armen min er en veivstang på et damplokomotivhjul, synes jeg det er mer effektivt å sveive som om jeg maler sirkler på et lerret foran meg.
- Ved espressolaging har pucken lettere for å kollapse når den er kvernet med Pietro M enn med Feld47.
- Enn så lenge har jeg ikke angret på kjøpet :) 

Endret av a_aa
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Kjøpte meg en slik Pour Over kaffebrygger fra AliExpress.
https://www.aliexpress.com/item/32997291670.html
Screenshot_20241112_092234.png.fe82d9d3ff805ccb92e9045bf4b210a3.png
Den er A2 størrelse, og man får den i 3 forskjellige filter: Net Filter, Honeycomb, Leaf Filter
Jeg bestilte meg den Honeycomb. Fikk prøvd den ut i dag.

Den filtrerte veldig bra uten å måtte bruke papirfilter.
Fikk ingen kaffegrums, eller kaffeolje i koppen som jeg trodde jeg ville få.

Jeg brukte vannkoker, tok meg litt over 2 minutter å brygge en stor kopp ca. 200ml. Brukte 3 kaffeskjeer med kaffe.

Men jeg ble ikke fornøyd med temperaturen. Når jeg var ferdig med å brygge en hel kopp, så var ikke kaffen veldig varm. Den var varm nok til å drikke uten å brenne meg, men skulle gjerne hatt den litt varmere.

20241112_095040.thumb.jpg.7adca2772d1fe98446f116e4a4c7d87a.jpg

Endret av DJViking
Lenke til kommentar
29 minutes ago, DJViking said:

Kjøpte meg en slik Pour Over kaffebrygger fra AliExpress.
https://www.aliexpress.com/item/32997291670.html
Screenshot_20241112_092234.png.fe82d9d3ff805ccb92e9045bf4b210a3.png
Den er A2 størrelse, og man får den i 3 forskjellige filter: Net Filter, Honeycomb, Leaf Filter
Jeg bestilte meg den Honeycomb. Fikk prøvd den ut i dag.

Den filtrerte veldig bra uten å måtte bruke papirfilter.
Fikk ingen kaffegrums, eller kaffeolje i koppen som jeg trodde jeg ville få.

Jeg brukte vannkoker, tok meg litt over 2 minutter å brygge en stor kopp ca. 200ml. Brukte 3 kaffeskjeer med kaffe.

Men jeg ble ikke fornøyd med temperaturen. Når jeg var ferdig med å brygge en hel kopp, så var ikke kaffen veldig varm. Den var varm nok til å drikke uten å brenne meg, men skulle gjerne hatt den litt varmere.

20241112_095040.thumb.jpg.7adca2772d1fe98446f116e4a4c7d87a.jpg

Metall filter stjeler mye varme. 

Prøv å forvarm filteret og se om det hjelper. 

Selv har jeg i plast med papirfilter, siden glass og metall som sagt trenger mer forvarming for å holde på varmen. 

Lenke til kommentar
Trene Arnholdt skrev (8 minutter siden):

Metall filter stjeler mye varme. 

Prøv å forvarm filteret og se om det hjelper. 

Selv har jeg i plast med papirfilter, siden glass og metall som sagt trenger mer forvarming for å holde på varmen. 

Hva med de som er i porselen, er de noe bedre?

Min kopp nummer 2 ble litt bedre. For da var filteret litt varm etter jeg skylte det med varmtvann etter rensing.


Vurderte å kjøpe meg en Hario V60 for å sammenligne med de jeg kjøpte fra Kina.

https://www.kaffa.no/products/hario-dmd-01-hsv-double-mesh-metal-filter
Synd den er en god del dyrere enn de fra Kina.
Wilfa har også en som er litt billigere
https://www.kitchn.no/kjokken/kjokkenutstyr/kaffebrygger/wilfa-bloom-po1b-4-pour-over-filter-svart/

 

Tenker også en hellekanne jeg kan bruke på Induksjon (så slipper jeg ekstra vannkoker)
https://www.kaffebrenneriet.no/utstyr/hellekanner/hario-hellekanne-staal

 

Lenke til kommentar

Plast har dei beste eigenskapane for ein bryggar sidan den isolerer best.

Glas og keramikk meiner eg er ganske like, og har kanskje litt betre eigenskapar enn metall, men dei tar opp mykje varme og gjev den raskt frå seg. Det kan vere ein fordel å forvarme plast òg, men endå større poeng med andre materialer.

Uansett kva du samanliknar så er det alltid billegare frå Kina. Sånn er det berre. Ein bryggar kan du ha i årevis om du ikkje øydelegg den, så over tid blir ikkje prisen per brygg noko å snakke om.

Du kan òg forvarme koppen om brygget blir for kjølig.

Eg må vente 10-15 minutt før min kaffi har riktig drikketemperatur (50-55 grader). Då er den brygga med kokande vatn frå start, forvarma plast V60 og romtemperert kopp. Skal det gå fort så brygger eg i ei glaskanne eller metallmålebeger og heller over i ein mindre kopp.

Lenke til kommentar
Zeph skrev (5 minutter siden):

Eg må vente 10-15 minutt før min kaffi har riktig drikketemperatur (50-55 grader). Då er den brygga med kokande vatn frå start, forvarma plast V60 og romtemperert kopp. Skal det gå fort så brygger eg i ei glaskanne eller metallmålebeger og heller over i ein mindre kopp.

Jeg kunne drikke kaffen med en gang jeg var ferdig å brygge den. Den var varm, men ikke så varm at jeg brente meg.
Forvarmet bryggeren hjalp litt. Kanskje også hvis jeg forvarmer koppen blir det bedre.

Plast holder jeg meg unna nå for det meste hva det gjelder på kjøkkenet. Dessverre ikke mulig å 100% unngå plast på kjøkkenet (f.eks min vannkoker er i glass, men bunnen, lokket og håndtaket er i plast).

Endret av DJViking
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...