Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 109 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      139
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      111
    • Caffé Macchiato
      18
    • Caffé mocha
      108
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      348
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
3 hours ago, Dubious said:

Hentet Aeropress i dag, og har laget en kopp, og det frister å lage en kopp til, men det får holde inntil videre.

Var overraskende enkelt å lage, og rengjøre etterpå.

Så nå får Nespresso-maskinen en pause. 

Aeropress er helt genial! Jeg bruker den nesten hver dag selv.

Hva kaffe bruker du og maler du selv?

Lenke til kommentar
Trene Arnholdt skrev (28 minutter siden):

Aeropress er helt genial! Jeg bruker den nesten hver dag selv.

Hva kaffe bruker du og maler du selv?

Jeg kjøpte Coop frokostkaffe, filtermalt.

Fungerte fint.
Har kvern hjemme, men skal ta med Aeropress på hytta i morgen, så skal vurdere å bruke kvern senere.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Lk8eL7iw

Jeg gjør det enkelt å kjøper kokemalt Friele til Aeropress, lar oppkoket trekke 3-5 minutter før jeg presser, alt etter hvor sterk jeg vil ha kaffen 

Endret av Slettet-Lk8eL7iw
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Hei

Så det ser ut til at jeg har slitt ut den gamle sliteren. Vet ikke enda om jeg vil reparere eller se meg rundt etter noe annet

 

Men det jeg lurer på er hva som er så spesielt med semi automatiske maskiner. Det er det baristaer bruker på jobb. Og jeg har sett blinde tester der folk (som antagelig vet hva de snakker om) lett smaker forskjell på halv og hel automatiske espresso maskiner. Det er da ikke så komplisert. Det bør da kunne la seg seg gjøre å lage en automatisk espresso maskin som klarer å lage en like bra espresso. 

Lenke til kommentar
Limbeck skrev (På 26.4.2023 den 10.42):

Det bør da kunne la seg seg gjøre å lage en automatisk espresso maskin som klarer å lage en like bra espresso. 

Slik jeg tolker deg, er din ønskemaskin en som kan være på nivå med en maskin der baristaen smaker seg frem til de optimale maskin-innstillingene (kverningsgrad, kaffemengde, kaffepreparing, vannmengde, vanntemperatur, vanntrykk, forvæting) for hver batch med kaffebønner. Hver batch vil ha ulike optimalinnstillinger, avhengig av kaffeplantevariant, vekstforhold, innhøstings-/foredlingsmetoder, brenningsgrad, alder etc.

Man skal aldri si aldri, spesielt i disse KI-tider, men joda - dette er virkelig komplisert å automatisere. Kan du derimot leve godt med en kopp som ikke er optimal, men ganske OK, så blir det mye enklere med full-automatikk :D 

Lenke til kommentar

Da har jeg kjøpt meg en Rancilio Silva igjen og gjør dermed comeback som kaffesnobb etter en periode med interessesvikt og utsliting av et par stk aeropress. Skal selvsagt fiffe opp maskina med pid og forske meg fram til min måte å brygge god kaffe på.

Endret av Simen1
  • Liker 3
Lenke til kommentar
11 hours ago, a_aa said:

Slik jeg tolker deg, er din ønskemaskin en som kan være på nivå med en maskin der baristaen smaker seg frem til de optimale maskin-innstillingene (kverningsgrad, kaffemengde, kaffepreparing, vannmengde, vanntemperatur, vanntrykk, forvæting) for hver batch med kaffebønner. Hver batch vil ha ulike optimalinnstillinger, avhengig av kaffeplantevariant, vekstforhold, innhøstings-/foredlingsmetoder, brenningsgrad, alder etc.

Man skal aldri si aldri, spesielt i disse KI-tider, men joda - dette er virkelig komplisert å automatisere. Kan du derimot leve godt med en kopp som ikke er optimal, men ganske OK, så blir det mye enklere med full-automatikk :D 

Helt riktig. Jeg vil ha fred i verden også

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Aeropress fikk nye eiere for et par år siden, og de ser ut til å være mye ivrigere på å pushe ut nye produkter enn det gammeleier'n Alan Adler var. Om det er positivt eller negativt kommer vel an på øynene som ser?

Liker du ikke den halvgjennomsiktige røykfargen på Aeropress? Synes du det blir for lite kaffe for hver brygging? Vil du overhodet ikke ha plast i nærheten av varmt vann som du skal drikke? Vil du slippe å snu Aeropress opp ned når du vil ha null drypping før du presser?

Da kommer Aeropress Clear, Aeropress XL, Aeropress Premium og Aeropress Flow Control Filter om ikke lenge:

Det er egentlig bare XL og Premium (sistnevnte skal komme i glass og stål) som er nyheter. Den originale Aeropress (2005ish) var jo laget i klar plast (polykarbonat), og Flow Control Filter er nok sterkt inspirert av Fellow Prismo (men passer sannsynligvis bedre).

Jeg kunne tenkt meg en XL for de gangene jeg ønsker å lage 2-3 kopper, eller for en liten termos. Imidlertid er min foretrukne metode opp-ned-brygging ("inverted"), og jeg tror kanskje det å flippe rundt på en så stor dings kan bli mer risky. Kan jo like gjerne ha to vanlige Aeropress og brygge samtidig i dem for samme mengde. Så kanskje en Clear i stedet?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har vært kaffeelsker siden ungdomskolen som jeg gikk ut av i 1992 og jeg har funnet ut at den beste kaffen jeg får er enten Espresso (disse kapslene og helst den som kalles Arpeggio" eller en god gameldags litt sterk filterkaffe. 

Alt det andre jåleriet er bare tull i mine øyne. 

Den værste kaffen jeg får er slik bønnekaffe fra slike maskiner rundt om. Det smaker bare helt jæ***. Bittert og surt. 

Lenke til kommentar

@Bjerknez Det er veldig godt å finne ut av hva man liker! :thumbup: Da har man noen "sikkerstikk".

Jeg er dog ikke like sikker på at det er godt å avfeie alt annet? Jeg tror du kan gå glipp av gode opplevelser dersom du ikke prøver noe nytt nå og da, selv om det kan fremstå jålete for deg. Jeg har også drukket kaffe siden ungdommen, men jeg var langt opp i førtiåra før jeg fikk åpenbaringen om alle de skjulte godsmakene som lå i gode lysbrente kaffebønner - du kjenner dem når filterkaffen ikke lages for kraftig (ikke for mye kaffe ift vann) og du lar temperaturen på kaffen komme ned til 50° og under. Jeg tipper "svak" og "lunka" filterkaffe fort havner i kategorien "jålete" - men er kaffebønnene gode, sier altså mine smaksløker at det er svært velsmakende jåleri  :) Men vil du ikke prøve, så er det også et helt greit valg, selvsagt!

Bønne-til-kopp-maskiner er helt avhengige av at kaffebønnene som man putter i dem passer til maskinens ulike komponenter og innstillinger for å bli optimal. Det er nok ofte det kan skjære seg der, med usmak som resultat, ja. Vi har en sånn på jobb, og jeg drikker den kaffen. Det er muligens derfor jeg er så kjempefornøyd med kaffen jeg lager når jeg kommer hjem :D 

Det er forresten noen som nylig har lansert en hybrid bønne-i-kapsel-til-kopp-maskin som skal ta hensyn til kaffebønnenes egenskaper (i stedet for omvendt) - men den er svindyr og treffer kanskje ikke blinken helt?:

(Jepp - enda en video med The Hoff, den jålete briten ;) )

Endret av a_aa
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...