Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 100 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Er det mulig!

Jeg har nok større problemer med dysleksi enn det jeg trodde ... :blush:

 

Men, hvorfor skal du på død og liv ha espressomaskin? Kaffe kan lages på utrolig mange måter, og karakteren til en kvalitetskaffe kommer frem forskjellig ved forskjellige bryggemetoder. Når det gjelder espresso er det en bryggemetode som har blitt "hott" de siste årene, men det er den absolutt vanskligste bryggemetoden og det krevers kunskap, trening og relativt dyrt utstyr for å lage god espresso. Om du for eksempel nøyer deg med kokekaffe, kan du reise på oppdagestur i kvaliteskaffe med 100-vis av forskjellige egenskaper, nyanser, aromaer og smaker, på økonnomiklasse! Til kokekaffe med skikkelig kvallitet trenger du bare en kvern (ca 600) og et eller annet å koke i, og kvlitetskaffe.

 

Jeg har brukt penger tilsvarende en bruktbil på utstyr til å lage espresso, og når du kommer der så handler det til slutt om kjærligheten til råvaren: kvaliteskaffen! Kvaliteskaffe kan du som sakt nyte ved meget rimligere om du ikke på død og liv skal ha espresso. Om du absolutt skal ha espresso og espressobaserte drikker vil jeg ikke anbefale deg å bruke mye under 10 000 på kvern og maskin. Den store klassikeren er kombinasjonen er Racillio Silvia og Rocy. Etter min mening er dette startnivået for seriøs amatør-espresso, og dette oppsettet har 10 000-vis av fornøyde espresso-nerder som fans. Samme hvor mye penger du bruker på maskiner må du også skaffe deg kunnskap. Mener du alvår med kvaliteskaffe betaller du Kaffebønna for et sikkelig kurs over flere kvelder slik at du også lærer deg litt om håndtverket!

 

Når det gjelder traktetemperatur så kan du bare slappe av. Forskjellig temperatur får frem ulike egenskaper i kaffen. Meget kunnskapsrike profisjonelle baristaer kan eksprimentere med temperaturer for å fremheve det de ønsker seg i en spessiell kaffe, men dette er altså for meget spesielt intereserte. Det viktigste med en espressomaskiner at den er nogenlunde forutsigbar når det gjelder temperatur og trykk, og det er det bare kvalitetsmaskiner som klarer tilfredsstillende (les dyre). Kjøper du Silvia og lærer deg å bruke den behøver du ikke å bekymre deg om temperatur, men du kan konsentrer deg på alle de andre varialene som påvirker hådtverket.

 

Mitt råd er å drikke kokekaffe til du har råd til en sikkelig maskin. Ellers kan studere Norsk Kaffeinformasjon for mer info om gode eller dårlige maskiner.

 

Her er også et meget bra tilbud på Silvia + Rocy:

http://www.teaandcoffee.no/presenter.asp?i...dRotKategori=17

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er nok revet med av espresso-moten ja. Jeg tenkte det skulle bli tøft å ha en sånn på kjøkkenet og ikke minst det inntrykket det gir besøkende. Konas ønske om espressomaskin er nok hovedsaklig begrunnet i utseende og inntrykk, selv om hun aldri har sagt det rett ut.

 

Jeg er også opptatt av å nyte og imponere med god kaffe med pent mønster. Blant annet varianter som cappuccino, latte, americano osv. Jeg trodde man trengte espressomaskin til sistnevnte i hvert fall.

 

Første prioritet for meg er kvern, deretter en god melkeskummer og til slutt noe som brygger kaffen.

 

Jeg var på "barista-kurs" hos Kaffebønna for et par uker siden. Kurset varte en kveld a ca 3-4 timer. Store deler av kurset tok for seg råvarene. Kakao/sjokolade var også viet en plass blant råvarene. Til slutt var det litt om bryggemetoder, men til å være baristakurs var det overraskende nok ingen praktisk kursing i espressomaskiner og mønsterlaging. Det var det forventet at vi eksperimenterte med på egenhånd. Det ble vel sånn på grunn av tidshensyn (vi var 20 stk på kurset). Så var det smakerunder med triplet-testing, en rekke råvareblender og tre ulike bryggemetoder av den samme kaffen.

 

Jeg ble litt facinert av en slags "presskanne" som het noe med "air" og tenkte at det måtte være noe for meg. Kaffebønna solgte de, men jeg hadde lyst til å sjekke priser flere plasser først.

Lenke til kommentar

Jepp, den er det. :)

 

Prisen er glimrende. Nå har jeg bestilt en jeg også. Prisen ble 149 kr så det blir avgiftsfritt også :) Frakten kom på 92 kr så da ble det totalt 241 kr. Det synes jeg er en meget bra pris.

 

Da gjenstår det bare kvern og melkeskummer.

 

Apropos melkeskummer, hvor vellykket/mislykket blir det å varme melka til ~70°C (eller hva det nå skal være) og bruke visp til skumming?

17-10Aerolattestd2.jpg

 

Duger disse pumpe-skummerne bedre? (Jeg ser de er billige)

Lenke til kommentar
Jepp, den er det. :)

 

Prisen er glimrende. Nå har jeg bestilt en jeg også. Prisen ble 149 kr så det blir avgiftsfritt også :) Frakten kom på 92 kr så da ble det totalt 241 kr. Det synes jeg er en meget bra pris.

 

Da gjenstår det bare kvern og melkeskummer.

 

Apropos melkeskummer, hvor vellykket/mislykket blir det å varme melka til ~70°C (eller hva det nå skal være) og bruke visp til skumming?

17-10Aerolattestd2.jpg

 

Duger disse pumpe-skummerne bedre? (Jeg ser de er billige)

Kvern og aeropress er en glimrende kombinasjon. Med aeropress kan du lage "vanlig kaffe" og tom. få noe som ligner espresso alt avhengi av dosering, volum og tid. Jeg elsker min Aeropress!

 

Jeg har ikke forsøkt disse vispene, men de pumpe-greiene lager tykt og deilig skum. Jeg er usikker på om du vil klare å lage Latte Art med den melka fordi strukturen på melka skal være helt spesiell til slik melkekunst (micro-bobler og relativt tynn). Men blås i kunsten til å begynne med, det viktigste er smaken!

Lenke til kommentar

Kanskje jeg også skulle prøve meg på en Aeropress. :wee:

 

I skrivende stund har jeg nå sendt av gårde en bestlling på følgende kaffesorter: Årets Julekaffe som er en Yirgacheffe fra Etiopia, Nombre de Dios fra Maria Botto, El Salvador (for andre gang) og Royal Malabar fra India. Gleder meg til å prøve sistnevnte!

 

Godt det er liv i tråden igjen. Kaffe skaper glede! :)

Endret av Onyx
Lenke til kommentar

Er det Nombre de Dios Natural du har bestilt eller den vanlige vaskete (klassisk El Salvador)? Begger er kjempe gode, men jeg må påpeke at Nombre de Dios Natural er den beste kaffen jeg har smakt! Årets Julekaffe er muligens en nr. 2! Gled deg!

 

Utrolig kult at Maria var å besøkte oss i fjor høst, super dame som virkelig setter pris på kaffedrikkende nordmenn,

Lenke til kommentar
Er det Nombre de Dios Natural du har bestilt eller den vanlige vaskete (klassisk El Salvador)? Begger er kjempe gode, men jeg må påpeke at Nombre de Dios Natural er den beste kaffen jeg har smakt! Årets Julekaffe er muligens en nr. 2! Gled deg!

Kjøpte Natural, så gleder meg veldig! Dog skal kaffetrakteren renses før den nye ankomne kaffen tas i bruk - har blitt så bortskjemt at før et nytt parti kaffe tas i bruk, trakteren være renset med rengjøringsmiddel eller eddik. :wee:

Lenke til kommentar
Jeg har et lite spørsmål til dere kaffe-elskere. :p Ved 1 liter vann, hvor mye kaffepulver synes dere er passe? Ta f.eks Friele Frokostkaffe.

1 liter vann + 2 dl med filtermalt.

 

Da var nå disse pengene da. :p Er ikke greit å være student. Hehe.

Aeropress er jo skitbillig. I tillegg er den svært mye anbefalt av barister og andre kaffomane. Koster omtrent det samme som 5 latte på café + 3 latte i frakt hvis du bestiller fra ebay. Les gjennom de siste ~20 innleggene så finner du linker. I Norske butikker er prisene rundt 4 ganger så høye. De har svært god fortjeneste på Aeropressen.

 

Jeg har i hvert fall en sånn på vei i posten.

Lenke til kommentar

Har folket noen mening om denne kaffekvernen:

 

http://www.elkjop.no/product/hus-hjem/kaff...rups-kaffekvern

 

Etter hva jeg kan se på verdensveven får den relativt gode skussmål - spesielt med tanke på prisen - og faktisk mer skryt enn sin dyrere storebror. Jeg bor på en liten hybel, så jeg kan ikke ofre noe av benkplassen til en større(bedre?) kvern nå i første omgang. Den kommer til å bli brukt i lag med en Aeropress.

Lenke til kommentar

Det positive er at den er billig og tar lite benkeplass. Det negative er at den strengt tatt ikke er en kaffekvern, men en kaffehakker. Den bruker samme prinsipp som en blender: skarpe kniver roterer og kutter kaffebønnene. Det gir veldig varierende og lite kontrollerbar størrelse på kaffekornene.

 

Jeg fant nettopp et par gode kverner på Clas Ohlson. De bruker begge møllehjul-prinsippet. Altså to mønstrede plater som ligger mot hverandre og som kaffen kvernes mellom. Det gir en jevn og justerbar kornstørrelse. Kornstørrelsen kan justeres fra kokmalt til espresso og kaffen blir godt utnyttet på grunn av jevn størrelse.

 

Den billigste (349 kr) er manuell, den dyreste (595 kr) er elektrisk og tar en del benkeplass. Begge er ganske pene på hver sine måter.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...