Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 102 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      111
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      106
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Tenker jeg reklamerer mer for redningsaksjonen min her blant dere andre kaffeelskere.

 

Produkt i nød: Tines Iskaffe Macchiato!

 

På sommeren er det varmt, og vi vil ha sterk kaffe, og den kan godt være kald.

Det er da ekstremt synd at den beste iskaffen - den som skilte seg mest ut smaksmessig - skulle tas ut av produksjon! Dette var jo den beste iskaffeen!

 

Smakte du den ikke fordi du syns iskaffer generelt er for søte, ville du elsket denne! Det var en skikkelig GOD smak på den. Sterk kaffe og en søt "kant". Det kan ikke forklares uten å høres ut som en dårlig reklamekampanje.

Men jeg vil så gjerne få den tilbake, og jeg ønsker det så mye at jeg går drastisk til verks for å reklamere for gruppen.

HJELP?

 

 

Oppfordrer alle kaffemennesker om å støtte denne saken!

 

5901.gif

Lenke til kommentar
Hvis du gir meg oppskriften på en like god iskaffe så skal jeg slette gruppa og slutte å bry meg! Æresord

 

Et forslag (som ikke krever espressomaskin):

60 gram god, nykvernet kaffe

0,5l kaldt vann.

 

Has i presskanne og la stå i kjøleskap over natten. Press så ned stempelet. Server med isbiter. Smak eventuelt til med litt sukkerlake.

 

Har du tilgang til espressomaskin, finner du flere gode oppskrifter her.

Endret av the_last_nick_left
Lenke til kommentar
Hvis du gir meg oppskriften på en like god iskaffe så skal jeg slette gruppa og slutte å bry meg! Æresord

 

Et forslag (som ikke krever espressomaskin):

60 gram god, nykvernet kaffe

0,5l kaldt vann.

 

Has i presskanne og la stå i kjøleskap over natten. Press så ned stempelet. Server med isbiter. Smak eventuelt til med litt sukkerlake.

Jeg har slik kaldtraktet kaffe liggende i kjøleskapet, og den er overraskende på mange måter. Om du kaldtrakter kaffe får kaffen en del andre karakterer enn om du trakter på vanlig måte med varmt vann. Smaken blir mer intens, men det blir mye mindre syre og bitterhet. Faktisk kan du drikke kaldtraktet kaffe som "tørstedrikke".

Når jeg serverer iskaffedrikker med melk passer jeg altid på å tilsette litt hjemmelaget vaniljesirup:

Kok opp 1/2 liter vann og 1/2 liter sukker tilsatt inneholdet av en utskrapet vaniljestang. Avkjøles og settes i kjøleskapet.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Er det stor forskjell på de forskjellige bønnene som er mulig å få tak i?

Ja, det er stor foskjell på bønner!

Det er stor forskjell på smaken av kaffebøner dette skyldes blant annet:

  1. Det er mange forskjellige sorter og varianter av kaffebønner/bær. Dette kan lignes med epler. Du kjenner til mange forskjellige sorter epler, og alle har forskjellig utseende og smak - slik er det også med kaffebønner/bær.
  2. Den samme typen bønne/bær smaker forskjellig alt etter hvor den er dyrket. På samme måte som med vin påvirkes smaken av kaffebønnen/bæret av klima, jordsmonn og høyde over havet.
  3. Når bonden har høstet kaffebærene så er det mange forskjellige måter å prosessere bærene, dette påvirker også smaken på bønnene/bærene i sterk grad.
  4. Etter at bønden er ferdig med sitt arbeide overtar en roastmaster/brenner. Måten det brennes på påvirker smaken meget. Om kaffen brennes lyst eller mørkt, over lang tid eller kortere og variasjon av temperaturen under brenning gir stor forskjell i smak.
  5. I tillegg til at roastmasteren brenner kaffe, er det vanlig å blande flere sorter sammen. Hver for seg smaker sortene forskjellig, men om de blandes sammen blir det en helt ny smak. Du kan tenke deg Cola og Solo som hver for seg har helt karakteristiske smaker, men får helt ny smak om du blander den sammen - slik er det også med kaffe.
  6. Kaffe er ferskvare! Produsenter forsøker å bevare kaffens feskhet ved å pumpe inn kullsyre, vakiumpakke eller annet, men ingen ting smaker som fersk kaffe (og da tenker jeg ikke bare på ferskmalt, som jo er en selvfølge, men jeg mener ferskbrent). Det er mange måter å holde fisk spiselig over lang tid. Det er frysing, vakium og forskjellig, men det smaker ikke som like godt som fesk fisk - slik er det også med kaffe! Selv kaster jeg bønner som er over tre uker!

For å få mest mulig smak ut av kaffe bør du finne deg en forhandler som selger bønner i 250g poser med enveisventil, med detaljert opphav og påstemplet brennedato. Kjøp ikke kaffe i løsvekt! Hvem vet hvor lenge den har vært utsatt for oksydering? Det kan sammenlignes med at polet hadde solgt åpne vinflasker ... Har du ikke en slik forhandler i nærheten kan du kjøpe over nett fra f.eks. disse:

 

http://webshop.timwendelboe.no/Catalog-Coffee_1.aspx

http://kaffa.myshopify.com/collections/kaffebnner

http://www.supremeroastworks.no/

http://temperato.no/butikk/index.html

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...
Da sto jeg på Kaffebrenneriets Barista Eksamen i går! Supert!

Gratulerer!

 

Er personlig i en tørkeperiode hva forekommer kaffestunder. Har ikke helt det samme drivet og suget som om høsten og vinteren. Kalde dager er stikkord.

 

Har dere andre kaffekyndige noen tips til en eller flere kaffesorter jeg bør forvalte meg av? Har prøvd det meste av den søramerikanske kaffen som finnes hos Kaffebrenneriet. :)

Lenke til kommentar
Har dere andre kaffekyndige noen tips til en eller flere kaffesorter jeg bør forvalte meg av? Har prøvd det meste av den søramerikanske kaffen som finnes hos Kaffebrenneriet. :)

Tipper vi får Nombre de Dios Natural i løpet av vinteren, gled deg! Skal cuppe i morgen, så skal se om vi får noe spennende inn snart. Vi har kjøpt masse kaffe på CoE i sommer.

 

Prøv Etiopisk kaffe! Kaffebrenneriet har nå bare Michile og Yirgacheffe, men begge er supre kaffe.

Lenke til kommentar

Gled deg! Av de tre er nok Barreiro min favoritt, masse smak av "moden" frukt og god Brasil-sødme.

 

Forresten: Kaffebrenneriet har egentlig ikke Yirgacheffe ennå, men mye missforståelser har ført til at den finnes i enkelte avdelinger... Får kanskje en annen en snart, som ikke er fra Koke.

Endret av Kaffe Bob
Lenke til kommentar

Jeg er en av få jeg kjenner som overhodet ike liker Frile Frokostkaffe. Andre sier dette er kaffen "alle liker", men jeg kan ikke fordra den. kan ikke skryte av å ha smakt så mange typer, da jeg er forrholdsvis ny i kaffe verdenen. jeg har ennå til gode å kjøpe en "skikkelig" kopp kaffe på cafè ol.

 

så langt er favoritten Nescafè Gold(pulverkaffe). jeg er ikke noe fan av å blande melk, sukker etc. i kaffen. det smaker rett og slett ikke godt. har også meget dårlig ærfaring med kaffemaskiner på butikker etc. får meg hybel i Bergen om noen uker, da jeg skal begynne på skole der. da håper jeg å få prøvd litt ulike typer kaffe som ikke er kjøpt fra kaffe maskinen på rimi.

 

med andre ord: så lang er den beste kaffen den jeg lager selv. og den skal være sort.

 

edit: leste over. det føles som jeg snakker om ulike typer "karong-vin" til vinkjennere :p

Endret av 2ball(s)
Lenke til kommentar

Veit ikke om det har vært nevnt tidligere i tråden, men jeg føler for å dele mine betraktnigner rundt en særdeles undervurdert kaffedrikk: Latte Macchiato. :D

 

Denne er motstykket til vanlig Macchiato - i likhet med Macchiato hvor espresso er hovedbestanddelen, er den "merket" - men her er det melk som er merket med espresso. Denne drikken er ikke særlig sterk, men espressoen forblir allikevel ganske konsentrert, og den kan være litt komplisert å lage, dermed er den kanskje ikke for nybegynnere.

 

 

 

Den kreeres ved at man først steamer melk, som helles i et passe stort glass. Derefter tager man en ønsket kvantitet espresso - standard er et halvt shot, men personlig synes jeg det er litt for lite - og heller forsiktig over. Om man får det til uten å søle, kan man gjerne helle så sakte at kaffen renner langs kanten på det man heller fra, så den ikke besudler skummets renhet, men heller glir ned langs kanten av glasset. Man skal imidlertid la litt av kremaen lande på toppen av skummet, så den blir adekvat "merket."

 

Denne drikken har en særdeles god drikkedramaturgi - først konsumeres skummet på toppen, som, om det er adekvat tilberedt, skal smake ganske søtt. Derefter kommer espressoen, som ligger konsentrert mellom de to melkelagene. Denne kommer brått, men behagelig, og påfølges av det andre melkelaget, som er en behagelig og myk avslutning på den orgastronomiske opplevelsen.

 

Eksemplaret på bildet over ble laget med minimalt med utstyr - kun en enkel espressokanne, og en manuell, muskelkraftaksellerert, kokeplateoppvarmet melkeskummer. Grunnet mangel på adekvat utstyr ble det, som dere ser, inngått kompromisser hva kaffehellingsmetode angår, derfor er det øverste skummet mer espressopåvirket enn det egentlig skal være, men for hjemmebruk spiller det ingen rolle.

 

Apropos bildet får dere unnskylde dets mangel på fotokunsterisk kvalitet, men jeg gjorde ikke noe stort nummer av det, siden jeg var besatt av tanken på at jeg snart skulle fortære dette orgasmiske kunstverket av en kaffe, dermed var det ikke i mine tanker å bruke lang tid på fotodokumentere det før konsumpsjonen fant sted.

 

Dessuten har en fyr lånt lyssettingsutsyret mitt.

Endret av C₈H₁₀N₄O₂
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...