Gå til innhold

jarmos tråd for livsnytere, mat og vin :)


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Har en date til helgen og trenger tips fra dere livsglade kunnskapsrike smartinger.

 

Historien:

 

Jeg har en rimelig stygg historie med hun her. I følge henne knuste jeg hennes pikehjerte og ødela all hennes tiltro til kjærligheten :( Vi har ikke hatt kontakt på mange år, før jeg ringte henne under dagfylla (jeg og en kompis møtes 4-5 ganger i året (eks bartender) og da snakker vi jo om ikke overraskende damer).

Har holdt kontakt via telefon og fikk endelig lov å treffe henne under HENNES premisser :yes:

 

Så jeg har kun en mulighet til det ultimate måltid her. Dog kan jeg ikke servere en 4 rettes, da det vil skinne igjennom :( Nøkkelordet er enkelt og suverent.

 

Hadde tenkte på fingermat, siden dette dreper stillestående luft over bordet. Det blir kun henne og jeg under dette måltidet. Jeg lener meg mot sjøkreps, siden hummersesongen ikke er igang ennå.

 

En rett:

 

Sjøkreps og reker

Loff/baguette

smør

sitron

majones

 

Tenkte å servere en Leitz

Link

 

Grunnen er at jeg gikk på en smell og kjøpte to kasser av skvipet under et besøk på polet i forrige uke. Aner ikke hvorfor, siden jeg ikke hadde smakt den engang.

Dog tenkte jeg at den kunne fungere bra i sommervarmen.

 

Serverer alt på et spartansk dekket bord.

 

Samtaleevnet er hvorfor jeg var den drittsekken jeg engang var, så her blir det MYE vin.

 

Noen som har bedre forslag til mat/drikke her?

Lenke til kommentar

Herr Dahle: Siden du skal innta mengder med vin vil du komme best ut av det med en lett sommerlig som kan serveres helt ned mot frysepunktet. Viner med mye sødme/fylde er ofte litt kvalmende, og kan være vanskelig å få ned mye av, uten å bli "mett". Og jenter/damer har vel en tendens til å drikke sakte hvis ikke det er godt.

 

Du har jo selv sagt at Champagne er bra aperitif, men det er alltid godt med en bolle med frukt, hvitvin (her kan du bruke Leitz) og sprite. Enkelt og godt, og du kan sprite den lett opp med en fruktlikør, for eksempel Cointreau. Løsner sikkert litt på stemning, og kan lages god tid i forveien, blir bare bedre om den får stå litt.

 

Angående maten er dette mye festligere hvis du først finner vin, for så å bestemme deg for meny. Alltid en slager blant vennegjengen min; først vinmonopolet, deretter på butikken for å finne noe som passer.

Lenke til kommentar

Hun liker sjømat :)

Dog sitter jeg her og smaker på den forferdelige vinen. (Gud bedre).

Godt jeg har mindre kravstore venner på verandasol i ukene som kommer.

 

Ok. Jeg skal stikke på polet og finne noen bedre i morgen, sammen med litt brenneVIN :) Dog kommer jeg nå til å gå motsatt av Pjokk99 sin rekkefølge. Jeg er nesten fastbestemt på kreps, da dette er over et år siden jeg spiste sist. Mulig jeg havner i Chablis leieren igjen (som jeg ofte gjør).

 

Drinker har jeg flust av så der trenger jeg ikke tips.

 

Takk for link Bertelsen :yes:

 

Noe annet jeg skal servere til maten? Eller er det enkle ofte det beste?

Lenke til kommentar

Tja. Jeg er ikke noe videre salatekspert, men du kan jo satse på f.eks rapid eller sånn lilla en :p Eventuelt kan du gå for en god blanding. Gå på en velassotert grønnsaksavdeling, f.eks meny. Så lenge du ikke velger kinakål, så kan du vel stort sett ikke slå feil :p Egentlig bør du nok holde deg unna iseberg salat også, og heller holde deg til salat som ser litt mer dekorativ ut.

Lenke til kommentar

God kveld mine eminente kokkejævlar :)

 

"Dessverre" har jeg hatt besøk av Koskenkorva, Kippis og Pekka i siste uka dvs.

halve slekten min fra Finland.(tante med familie)

Tiden har gått og retten min ble ikke ferdig til søndag, vi får bruke en uke til og se om resultatene kommer på bordet.

 

Vi kjører igang studentmiddag(lørdagskos) for 2, max pris 300,- inkl. drikke (150,- pr.person)

Innleveringsfrist neste søndag kl. 24.00

 

Lykke til !

Lenke til kommentar

Studentmiddag for 2:

 

1 pk med ferske nakkekoteletter (fire stk) ca 50kr

6-8 poteter, avhenger av størrelsen, usikker på pris

Olivenolje, usikker på pris

Salat: Tomat, agurk, isebergsalat, mais, løk ca 60kr (holder til flere salater)

Saus: Fløte, champignon (husk at champignon skrumper veldig inn, så kjøp gjerne litt ekstra), løk og paprika, sukkerkulør

Smør

Krydder: Salt, pepper, provancekrydder (gjerne med hvitløk)

 

Drikke: Studenter er jo kjent for å like øl, så jeg foreslår pils til de som liker det, og brus/mineralvann til de som ønsker noe alkoholfritt.

 

Start med å gjøre klar kotelettene ved å "dytte" de tørre med tørkepapir. Dette gjøres ved at du legger dem mellom og klapper litt på dem. De kan gjerne ligge litt for å få mer romtemperatur dersom de kommer rett fra kjøleskapet. Sett på stekeovnen på 200grader mens de ligger og godgjør seg litt.

 

Du kan nå finne frem poteter. Det er ikke alle potettyper som egner seg like bra til dette, men rundt denne årstiden finner du nydelige nypoteter som passer utmerket. Vask/skrubb potetene grunding. De skal ikke skrelles. De viktigste vitaminene ligger nemlig i/rett under skallet (Oh, heimkunnskapslæren kommer til nytte). Del potene opp i passe båter. Er potene små holder det å dele dem i fire. Du deler dem helst på langs. Er de store kan du med fordel dele dem i flere biter, men de skal fremdeles være båter i passe størrelser.

 

Kle en langpanne med aliminumsfolie. Både poterer og koteletter skal ha plass her. Legg potetbåtene på ene siden.

 

Krydre så kotelettene lett med pepper på ene siden før du finner frem stekepanna. Ha i melange, og sett platen på sterk varme. Til slikt kjøtt bruker jeg alltid melange, det setter mye bedre smak enn olje. Når smøret er nøttebrunt er det på tide å hive i kotelettene. De skal "svis" (ikke kølsvarte) forsiktig for å stenge alle porene i kjøttet. Dette gjør dem mer saftige. Når du har snudd dem en gang hiver du på pepper på andre siden. Du kan nå krydre med litt salt på den siden, siden porene er lukket. Grunnen til at man ikke har salt på sammen med pepperen, er at saltet trekker ut saftene fra kjøttet. Snu kotelettene enda engang, og ha på salt der også. Når kotelettene ser sånn passe stekt ut på utsiden (de skal ikke være gjennomstekte!), hiver du dem over i den ferdigkledde langpannene hvor potetbåtene ligger og venter. Du kan gjerne ha resten av smøret over kotelettene.

 

Nå skal potenene krydres og oljes. Ha litt olje over alle potetene. De skal ikke svømme, men det skal være litt olje på hver potetbåt. Husk at kotelettene også kommer til å fragi seg litt fett. Finn så frem provancekrydderet. Du kan gjerne bruke den typen som skal "kvernes" over maten. Kvern lett over, til det er passe mengde på alle båtene. Dryss over godt med salt (men ikke nok til å ta livet av deg). Husk at poteter krever en del salt.

 

Det er nå klart til å settes i ovnen, og har du timet det riktig så er den akkurat passe varm i dette øyeblikk. Sett inn langpannen og still klokken på 30min. Er det mye eller store poteter, er det mulig du må la maten stå litt ekstra. For kotelettene sin del gjør dette ingenting. Jo lengre de står, jo mørere blir de.

 

I mellomtiden har du tre ting på agendaen:

1. Lage salat

2. Lage saus

3. Dekke bord

 

Salaten deles opp på vanlig måte. Føler du for å pynte litt ekstra, kan du gjerne dele tomatene litt finere opp og putte dem på toppen.

 

Saus:

Jeg foretrekker å "skrelle" champignonen. Ta av stilken og fjern ytterste laget på champignonen. Del de opp i passe biter. Løken kan du dele i to, og dele opp slik at det blir passe store terninger. Om ønskelig kan du også lage litt lange løkbiter, alt etter som man foretrekker. Paprikaen kuttes i terninger. Hiv litt smør i bunnen av en gryte som tåler litt varme. Fres det opp til passe temperatur, og sleng i alle grønnsakene. Fres det til det skrumper inn. Er du pro kan du bare "hive" litt på grønnsakene så de snur seg - hvis ikke så bruker du en tresleiv til å rote litt i det slik at alt blir stekt/ikke svir seg. Når du synes mengden har skrumpet passe inn (er du vant til å bruke champignon i matlaging, ser du når den er klar). Hell over hele fløtekartongen. Til sauser kan du gjerne bruke matfløte. La dette putre litt under omrøring. Jeg foretrekker å ha litt sukkerkulør i, slik at sausen får en brunere farge.

 

Å dekke bordet er i grunn ingen kunst. Skal man gjøre det litt ekstra fint kan man bruke litt større tallerkener som dekktallerkener under middagstallerkenene. Vi har to sett med middagstallerker, hvor det ene settet er mørkeblått, og det andre hvitt. Det pleier å gi et pent resultat. Jeg er ikke så stor fan av klassisk biffbestikk i tre dersom man skal pynte litt ekstra, så jeg pleier ådra frem hardangerbestikket som også finnes i biffbetikk. Ta gjerne frem litt penere ølglass. Servietter er et must, synes jeg - men synes du det er greiest å bare slenge de på fatet brettet på midten, kan du la være.

 

Bretting av servietter:

Dette er en enkel og klassisk måte å sette servietter pent opp, uten at det ser for voldsomt ut.

 

Servietter er som kjent brettet i fire. Åpne ene bretten, og brett begge endene skrått inn mot midten slik at det blir en trekant av servietten. Brett den så på miten igjen og sett den opp på tallerkenen. Jeg har desverre ingen bilder og er veldig dårlig til å forklare, men pyttsann.

 

Når bordet er dekket burde det være på tide å ta ut koteletter og poteter. Legg koteletter på et serveringsfat, og potene i en skål. Sausen kan du gjerne ha i et sausenebb eller en liten skål som tåler litt varme.

 

Etter dette (kjøtt er mettende), så er man stort sett forsynt og ønsker ingen dessert. Har derfor ingen oppskrift på desserter denne gangen.

 

Velbekomme.

Endret av darkness|
Lenke til kommentar
Jeg er forresten dommer, så mitt forslag kan ikke regnes som et ordentlig bidrag :p

 

Er det ikke hvitvin som er best til skalldyr da? Jeg er desverre ingen vinekspert :)

6549721[/snapback]

 

Siden du er dommer:

Kan jeg bruke tilbudsfisk i min rett? Eks koster fersk torsk 50 kroner kiloen i ny og ne her :)

 

Edit:

Teller krydder i prisen eller er det gratis?

Endret av oivind_dahle
Lenke til kommentar
Spørsmål igjen:

 

Hva er målet for middagen.

Jeg lever i den tro at:

 

Skal man "score" = kylling, fisk

Skal man kose og se på film etterpå og slitt som damer liker = rødt kjøtt

 

Hva er hensikten med kvelden?

6549782[/snapback]

Hva hadde vært din hensikt i studenttiden? Baser deg på det hehe

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...