Gå til innhold

Første forsøk på 360-panorama


Anbefalte innlegg

På tide å legge inn noe fjas her igjen.

 

Jeg har vært ute, og for første gang på lenge var det ikke en mygg å se. Jeg kom hjem uten et eneste myggstikk, i motsetning til tidligere fototurer som har gitt 10 myggstikk per bilde. Nok om det.

 

Her har jeg satt sammen 20 bilder til et 92,2 megapixler panorama. Jeg har ikke gjort annet med bildet enn å rette opp noen småfeil her og der pga dårlig "stitching", samt klone vekk skyggen av kamerastativet. Bortsett fra det er det ubehandlet. Veien som går ut til sidene var forresten bak meg da jeg så mot kirken, for å gi en ide om vinkel og perspektiv. 360 grader, altså.

 

Planen er å få konvertert dette til QuickTime, slik at man står inni bildet og ser seg rundt. Det får vente til jeg skjønner hvordan man gjør det. I mellomtiden, noen tilbakemeldinger?

post-57260-1151891391_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har brukt Sigma 17-70 på 17mm, f/8.. Ikke helt ideelt siden det fortegner en del, men det er ikke umulig. Man må dessverre ta mange bilder, i motsetning til f.eks fisheye, da man kan få dekt hele spekteret med 3-4 bilder, eller noe sånt. Har limt det sammen med PTgui.

 

For visning bruker man ganske enkelt QuickTime-spilleren, ikke noe mer magi enn det. Fant et gratis program for konvertering til .mov-format som ligger her.

Har nå laget en slik versjon, men det viser seg at jeg må dekke enda mer av himmelen og bakken før det blir skikkelig bra. Jeg kan ikke programmet ennå, så det blir litt leking med det framover.

 

Moro å leke med for den tålmodige. :)

Lenke til kommentar

Bravo!

Trodde først det var masse sand der, men det var vel bare asfalten som var blitt gul?

Det finnes også visere som kan brukes rett på et slikt jpg-bilde, som FSPviewer og DevalVR (som er både en plugin og et frittstående program).

Slik ser den ut etter prosessering i Pano2QTVR. Som du ser måtte jeg legge til svart oppe og nede der du manglet fotogrunnlag.

SirMaxNatt.mov

Lenke til kommentar
Har brukt Sigma 17-70 på 17mm, f/8.. Ikke helt ideelt siden det fortegner en del, men det er ikke umulig. Man må dessverre ta mange bilder, i motsetning til f.eks fisheye, da man kan få dekt hele spekteret med 3-4 bilder, eller noe sånt. Har limt det sammen med PTgui.

6426372[/snapback]

Når du tar panoramabilder, så får du best resultat om du setter objektivet i nøytral brennvidde - altså ingen forstørring, ingen vidvinkel. Om du trenger mer himmel og bakke, så kan du ta 2 bilder i høyden, og x bilder i bredden.

 

Også er jeg ikke helt fornøyd med hvitbalansen din - men det er jo ikke noen "riktig" hvitbalanse når du har såpass mange forskjellige lyskilder i bildet.

 

Ellers synes jeg det var et stilig bilde, altså! Lek videre, øvelse gjør mester!

Lenke til kommentar

bjornkn: Hvordan gjorde du det? Jeg har prøvd å lage et slikt et nå, men bildet blir strekt ganske kraftig, og det "tårnet" ser ut som noe tatt fra en tegneserie. Antar at det er fordi jeg ikke har nok materiale i toppen, men jeg gadd ikke å ta flere bilder der og da :p

 

jpsalvesen: Enig der, men da hadde det blitt så vanvittig mange bilder, og et mareritt å prosessere. Det er nok ideelt, det er jeg enig i.

"Hvitbalansen" ble bare slik, det er ikke så lett å stille den uten at himmelen blir altfor blå, eller alt annet blir altfor gult. Skal ta det en runde i PS senere, og kompensere litt. Jeg har som sagt ikke gjort noen justeringer ennå.

 

Takker for kommentarer :)

Prøver å lære meg dette nå, så kom gjerne med krass kritikk.

Lenke til kommentar

Et kjennetegn ved et 360x180 pano er at bredde=høydex2. Det var det ikke på ditt, så derfor vil det strekke seg hvis det ikke føyes til flere piksler. Jeg brukte bare Canvas size i PS og økte høyden til 512, og flyttet deretter originalen ned slik at horisonten kom omtrent på midten, og la så til sort bakgrunn.

Bildet ditt ble litt rart og skjeivt, som f.eks benken som ble litt krøllete. Hadde du brukt sylindrisk projeksjon på det?

Hvis du har installert plugins fra Panotools kan du bruke PTadjust til å trekke ut utsnitt av bildet slik at det er lettere å redigere, og så sette det inn igjen på akkurat samme sted. Dette funker spesielt bra for zenith og nadir (rett opp og ned).

Her er en jpg-variant hvor jeg flikket litt på topp og bunn - veldig kjapt. Det er en del brukt å legge en speilkule i bunnen dersom man mangler fotogrunnlag der...

 

Ellers er jeg på ingen måte enig med jpsalvesen i at det beste er med en normal brennvidde. Hvorfor skulle det være optimalt? Alle panoramaprogrammer jeg har vært borti forholder seg til fortegninger i de forskjellige objektiv og retter opp (warper) bildene slik at de blir korrigert riktig. Det er ren masochisme å bruke et normalobjektiv til panorama med mindre du skal printe det ut for å fylle en hel vegg i en rund sal.

En annen ulempe med normalbrennvidde (og lenger) på dSLR er at du lettere får uskarp forgrunn.

post-40718-1151922116_thumb.jpg

SirMaxNatt2.mov

Lenke til kommentar

Ser man det, da ble man litt klokere. Takker for gode råd. :)

 

Ang benken og et par andre steder, det ble litt vanskelig å få limt alt perfekt sammen, så benken har jeg juksa til. Har brukt litt warp, derfor er den skeiv, men siden dette ikke er ment som noe offisiellt kunstverk dreit jeg foreløpig i det. Det er også flere småfeil rundt omkring der, men de fleste ser man kun i full størrelse.

Lenke til kommentar

Takk for kommentarer :)

 

Det er "pyramiden" som er med der ja, eller Stalsberg Kirke, som den visstnok heter. Moderne kirke og krematorium.

 

Litt mye av forgrunnen, men det ser bedre ut i QT-versjonen. Jeg skulle gjort det med himmelen også, men det ble lite tålmodighet etterhvert, spesielt siden jeg hadde klart å flytte mikroskopisk på stativet mot slutten. Samma det, det var mest for læringens del, og nå skjønner jeg litt mer. Skal ta en tur opp dit senere og gjøre det skikkelig. Prøve å dekke hele spekteret.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...