SvennAndre Skrevet 29. april 2010 Del Skrevet 29. april 2010 Hei hei, joiner denne tråden, i håp om å lære mye Har nettop fått sansen for denne gyldne drikken, og vil lære mye mer. Har fått med meg endel info på highlandpark.co.uk noe som har vært en veldig nyttig side. Takk til vedkommende som posta den linken. Også sett litt på ralfy sine videoer, morsom kar :] Min første opplevelse med whisky, var en ganske dårlig en, noe som har bremsa hele intressen. Fikk servert Jack Daniels på is i en bar i england, etter det har intressen vært ganske skadeskutt. Forferderlig opplevelse. Intressen for dette dukket opp da jeg ble anbefalt en type bourbon på byen for ikke lenge siden, nærmere bestemt Calvados. Har siden den gang forsøkt whisky igjen, og digger det Det første jeg har prøvd igjen nå nylig, var standard Famous Grouse på plastflaske på polet. Den er jo konge, og kjennes ut som en bra nybegynner whisky. Idag var jeg på polet og handla litt, har lest mye rundt, og valget falt på Highland Park 12yo samt lagt inn en bestilling på Johnnie Walker Green Label, for å prøve litt blended i tillegg til single malt. Hva syns dere om disse to til en nybegynner som meg? Har ikke smakt på HP 12yo enda, bare luktet av flasken (pga jobb etc, skal smake i helgen!) Lenke til kommentar
Bytex Skrevet 29. april 2010 Del Skrevet 29. april 2010 (endret) Som Ralfy sier, hvis du skal smake på flere whiskeys, begynn med den yngste og smak deg "oppover". Hvis du går rett på 18yo er den så voldsom at du ikke er i stand til å kjenne noe særlig av de yngre du prøver etterpå. Jeg sliter litt med tunge single malts, blir ikke helt kvitt den "dette smakte jo bare jævlig sterk sprit"-følelsen, og komme derfra til "hmm, her smaker jeg en anelse clove, noe honning, litt koriander, frukt" virker vanskelig. Endret 29. april 2010 av Bytex Lenke til kommentar
NikkaYoichi Skrevet 30. april 2010 Del Skrevet 30. april 2010 Intressen for dette dukket opp da jeg ble anbefalt en type bourbon på byen for ikke lenge siden, nærmere bestemt Calvados. Har siden den gang forsøkt whisky igjen, og digger det Calvados har ingenting med verken whisky eller bourbon å gjøre. Calvados er eplebrennevin som produseres på destillert cider. Så hvis noen har fortalt deg at calvados er bourbon, så har du blitt grundig lurt. Hva syns dere om disse to til en nybegynner som meg? Har ikke smakt på HP 12yo enda, bare luktet av flasken (pga jobb etc, skal smake i helgen!) HP produserer stort sett whisky av høy kvalitet og jeg kan personlig si at jeg liker det meste jeg har smakt fra den kanten. Når det kommer til Famous Grouse, så synes jeg at den er kjedelig og relativt uinteressant. Du bør i alle fall drikke FG før du slår deg på HP, siden kompleksiteten i en 12-årig HP vil slå ihjel smaken på FG. HP er en av single maltene som brukes til å blende FG, så du kan jo smake på FG og deretter smake på HP, for å se om du kjenner igjen særpreget fra HP i FG. Jeg sliter litt med tunge single malts, blir ikke helt kvitt den "dette smakte jo bare jævlig sterk sprit"-følelsen, og komme derfra til "hmm, her smaker jeg en anelse clove, noe honning, litt koriander, frukt" virker vanskelig. Har du prøvd å bruke litt vann? Når du ser videoene av Ralfy, så er ikke de helt riktige i forhold til hvordan nosing og tasting foregår for å kjenne de luktene og smakene han gjør. Han gjør bl.a nybegynnerfeilen å stappe nesa langt ned i glasset for å ta et magadrag. Han har da effektivt bedøvd nesa, slik at han UMULIG kan kjenne noen lukt. Jeg tipper det kun er for illustrasjonen sin del, da han helt tydelig leser smaksnotatene han har gjort tidligere. For å bedrive skikkelig nosing, så blander man ofte 2 deler whisky mot 2 deler vann og i de sterkeste whiskyene enda mer vann i forhold til whisky. Whiskyen blir da ofte udrikkelig, men armomaen kommer frem. Når det kommer til tasting, så er det veldig viktig å lufte whiskyen først. Ha oppi glasset, slik Ralfy gjør, og la den stå. Dette gjør han bra i videoene også, skjenker oppi med en gang og etter 5-7 minutter lukter og smaker han. Ofte kan man trenge enda mer tid til luftig av whiskyen også, gjerne 20-30 minutter. Jeg har vært borti whiskyer som har lukta septiktank med det samme, men som etter en stund har blitt veldig gode både på lukt og smak. Jeg bruker å vanne ned, etter å ha smakt, så langt ned at det ikke stikker på tunga lenger, når jeg driver med smaking. For den stikkingen, er ganske enkelt alkoholen, som bedøver smaksløkene dine og ødelegger for smakinga. I tillegg er det viktig å være klar over at tunga identifiserer forskjellige smaker på forskjellige steder, f.eks bittert helt bakerst på tunga. Derfor er det viktig å rulle whiskyen rundt, slik at hele tunga får smake, om man ønsker å identifisere de forskjellige smakene. Jeg lærte MYE av å melde meg inn i whiskylag, for jeg kjente jo mange forskjellige smaker, men klarte ikke å sette ord på smakene. Etter som jeg nå har vært på fler smakinger enn jeg kan telle, og folk kommer med kommentarer under smakingene, så er det plutselig en som sier f.eks marsipan og jeg tenker: "Ja, for pokker, DET var det den smaken var ja!" Jeg har hatt så mange slike aha-opplevelser, og har de fortsatt. Lenke til kommentar
Gunfreak Skrevet 30. april 2010 Del Skrevet 30. april 2010 Jeg er faktisk overasket over hvor milde selv 46% abv whiskier er, noen av grunnen til at faren min bruker is er nettopp for å vanne det ut, han er litt sensitiv ovenfor høy abv. Selv syns jeg min 46% bladnoch er mye mildere på tunga enn 40% vodka. Og setter man et en eller to tskjer med vann nedi der er det virklig mykt på tunga Lenke til kommentar
Are.......... Skrevet 30. april 2010 Del Skrevet 30. april 2010 Må ha denne i mine innlegg. Er langt ifra noen ekspert (som dere), men synes det smaker godt. Er altså ikke av de som tilsetter vann og prøver å identifisere smaker. Har ikke smakt mange forskjellige sorter ennå heller, men holder Glenfiddich 12yrs som en foreløbi favoritt. Hva synes forresten dere om Ballantines? Lenke til kommentar
Gunfreak Skrevet 30. april 2010 Del Skrevet 30. april 2010 Fikk 3 tumblers fra HP i dag, bestillte dem før jeg fant ut om glencairn glassene. Jaja, får bruke dem til bourbon og slike ting. Lenke til kommentar
SvennAndre Skrevet 30. april 2010 Del Skrevet 30. april 2010 Intressen for dette dukket opp da jeg ble anbefalt en type bourbon på byen for ikke lenge siden, nærmere bestemt Calvados. Har siden den gang forsøkt whisky igjen, og digger det Calvados har ingenting med verken whisky eller bourbon å gjøre. Calvados er eplebrennevin som produseres på destillert cider. Så hvis noen har fortalt deg at calvados er bourbon, så har du blitt grundig lurt. Hva syns dere om disse to til en nybegynner som meg? Har ikke smakt på HP 12yo enda, bare luktet av flasken (pga jobb etc, skal smake i helgen!) HP produserer stort sett whisky av høy kvalitet og jeg kan personlig si at jeg liker det meste jeg har smakt fra den kanten. Når det kommer til Famous Grouse, så synes jeg at den er kjedelig og relativt uinteressant. Du bør i alle fall drikke FG før du slår deg på HP, siden kompleksiteten i en 12-årig HP vil slå ihjel smaken på FG. HP er en av single maltene som brukes til å blende FG, så du kan jo smake på FG og deretter smake på HP, for å se om du kjenner igjen særpreget fra HP i FG. Jeg sliter litt med tunge single malts, blir ikke helt kvitt den "dette smakte jo bare jævlig sterk sprit"-følelsen, og komme derfra til "hmm, her smaker jeg en anelse clove, noe honning, litt koriander, frukt" virker vanskelig. Har du prøvd å bruke litt vann? Når du ser videoene av Ralfy, så er ikke de helt riktige i forhold til hvordan nosing og tasting foregår for å kjenne de luktene og smakene han gjør. Han gjør bl.a nybegynnerfeilen å stappe nesa langt ned i glasset for å ta et magadrag. Han har da effektivt bedøvd nesa, slik at han UMULIG kan kjenne noen lukt. Jeg tipper det kun er for illustrasjonen sin del, da han helt tydelig leser smaksnotatene han har gjort tidligere. For å bedrive skikkelig nosing, så blander man ofte 2 deler whisky mot 2 deler vann og i de sterkeste whiskyene enda mer vann i forhold til whisky. Whiskyen blir da ofte udrikkelig, men armomaen kommer frem. Når det kommer til tasting, så er det veldig viktig å lufte whiskyen først. Ha oppi glasset, slik Ralfy gjør, og la den stå. Dette gjør han bra i videoene også, skjenker oppi med en gang og etter 5-7 minutter lukter og smaker han. Ofte kan man trenge enda mer tid til luftig av whiskyen også, gjerne 20-30 minutter. Jeg har vært borti whiskyer som har lukta septiktank med det samme, men som etter en stund har blitt veldig gode både på lukt og smak. Jeg bruker å vanne ned, etter å ha smakt, så langt ned at det ikke stikker på tunga lenger, når jeg driver med smaking. For den stikkingen, er ganske enkelt alkoholen, som bedøver smaksløkene dine og ødelegger for smakinga. I tillegg er det viktig å være klar over at tunga identifiserer forskjellige smaker på forskjellige steder, f.eks bittert helt bakerst på tunga. Derfor er det viktig å rulle whiskyen rundt, slik at hele tunga får smake, om man ønsker å identifisere de forskjellige smakene. Jeg lærte MYE av å melde meg inn i whiskylag, for jeg kjente jo mange forskjellige smaker, men klarte ikke å sette ord på smakene. Etter som jeg nå har vært på fler smakinger enn jeg kan telle, og folk kommer med kommentarer under smakingene, så er det plutselig en som sier f.eks marsipan og jeg tenker: "Ja, for pokker, DET var det den smaken var ja!" Jeg har hatt så mange slike aha-opplevelser, og har de fortsatt. Takk for mye bra info Neida, ingen har fortalt meg at Calvados er bourbon, brukte bare det av mangel på noe bedre. Er ikke helt inne i gamet enda, og definisjoner på ting sitter veldig løst enda Klarte å nesten tømme FG forrige helg, så den har falt godt i smak, og skal prøve både den og HP 12yo mot hverandre, se om jeg finner noe sammenheng. Lukta på HP'en igår, eneste jeg klarte å kjenne av spesielle lukter var en overveldende røyk lukt, og et lite hint av søthet, men dette var bare rett fra flasken, uten lufting, noe som sikkert er helt feil. Men måtte bare lukte litt, klarte ikke å la være Whiskylag hørtes veldig artig og intressant ut, det må jeg få med meg engang! Eneste glassene jeg har sålangt er vanlige runde Cognac glass, er det helt "feil" å bruke til whisky? Lenke til kommentar
Gunfreak Skrevet 30. april 2010 Del Skrevet 30. april 2010 Mange som bare bruker det, du kan også bruke vinglass, basicly skal glasset bli litt snevere på toppen, for å fange armoanene osv. HP har ikke så mye røyk, den har røyk men ikke så mye, det den har er mye malt smak(syns jeg) Dette er da 18 år ingen, tror ikke 12åringen har så mye mer røyk. Lenke til kommentar
Gunfreak Skrevet 30. april 2010 Del Skrevet 30. april 2010 Smakte en Glen Moray 8 y.o i dag hadde jeg hatt noen forventinger ville den være skuffende, det var veldig lite smak i den, lite lukt også. Heldigvis ble kvelden reddet av Bladnoch og HP 18. som er vedlig gode men veldig forskjellige Lenke til kommentar
GeO Skrevet 30. april 2010 Del Skrevet 30. april 2010 Smakte en Glen Moray 8 y.o i dag hadde jeg hatt noen forventinger ville den være skuffende, det var veldig lite smak i den, lite lukt også. Heldigvis ble kvelden reddet av Bladnoch og HP 18. som er vedlig gode men veldig forskjellige Artig, jeg smakte nettopp på Glen Moray 8 y.o. selv også. Ikke veldig komplekse greier dette her nei, den ble liksom ikke så spennende når jeg har smakt på Caol Ila tidligere (ikke i kveld, riktignok, men tidligere denne uken). Men nå skal det jo sies at jeg ikke har så voldsomt høyt utviklede smaks- og luktesanser ennå, eller i det minste er de ikke så fininnstilt mot whisky. Kan jo hende jeg klarer å plukke opp noe fornuftig fra Glen Moray etter hvert også, hvem vet? Jeg kommer til å gi den en ny sjanse. Lenke til kommentar
Gunfreak Skrevet 30. april 2010 Del Skrevet 30. april 2010 Jeg snakka med en som mener han smaker lær og popkorn, noe jeg ikke gjør, det er en helt grei whisky men lite smak. Jeg anbefaler HP 18 jeg skjønner nå hvorfor folk har gitt den alle disse prisene, den smaker tydlig whisky men samtidig veldig lett å like, den har litt av alt, litt røyk fra islay, sødme fra lowland osv. Bare en dønn solid whisky på alle måter, helt klart en jeg kommer til å kjøpe igjen. Lenke til kommentar
Bytex Skrevet 1. mai 2010 Del Skrevet 1. mai 2010 Jeg har også GM 8yr, syns den er litt tam og blass på smak jeg og. Selv om jeg ikke er noen kjenner akkurat. Har prøvd en bitteliten dæsj vann i og la den stå først også. Lenke til kommentar
NikkaYoichi Skrevet 1. mai 2010 Del Skrevet 1. mai 2010 Jeg er faktisk overasket over hvor milde selv 46% abv whiskier er, noen av grunnen til at faren min bruker is er nettopp for å vanne det ut, han er litt sensitiv ovenfor høy abv. Det "eneste" han oppnår er å kjøle ned whiskyen og så ledes ødelegge aroma og smak. Lukta på HP'en igår, eneste jeg klarte å kjenne av spesielle lukter var en overveldende røyk lukt, og et lite hint av søthet, men dette var bare rett fra flasken, uten lufting, noe som sikkert er helt feil. Men måtte bare lukte litt, klarte ikke å la være [/Quote] HP er svært mildt peatet, så du bør ta deg en sniff av eks. Ardbeg, å se om du synes HP lukter mye røyk. Eneste glassene jeg har sålangt er vanlige runde Cognac glass, er det helt "feil" å bruke til whisky? Hvis du snakker om slike dype, runde som lukker seg i toppen, så er slike glass flotte til å drikke whisky. Lenke til kommentar
SvennAndre Skrevet 1. mai 2010 Del Skrevet 1. mai 2010 Lukta på HP'en igår, eneste jeg klarte å kjenne av spesielle lukter var en overveldende røyk lukt, og et lite hint av søthet, men dette var bare rett fra flasken, uten lufting, noe som sikkert er helt feil. Men måtte bare lukte litt, klarte ikke å la være [/Quote] HP er svært mildt peatet, så du bør ta deg en sniff av eks. Ardbeg, å se om du synes HP lukter mye røyk. Eneste glassene jeg har sålangt er vanlige runde Cognac glass, er det helt "feil" å bruke til whisky? Hvis du snakker om slike dype, runde som lukker seg i toppen, så er slike glass flotte til å drikke whisky. Hehe, røyklukta forsvant når den havna i glasset og fikk lufte seg en stund, da var den omtrent helt borte, men merkbar. Jepp, runde cognac glass som blir smalere mot toppen. Typ: Lenke til kommentar
Gunfreak Skrevet 1. mai 2010 Del Skrevet 1. mai 2010 Den gode nyheten er at jeg fikk han til å ikke bruke si i whiskien, Så da er det flere typer jeg kan vurdere til han til bursdagen hans. Han like HP som han sa var den som smakte mest whisky av de 3 vi drakk i går Lenke til kommentar
gholie Skrevet 7. mai 2010 Del Skrevet 7. mai 2010 Fin tråd! Eg for min del smakte min første skikkelege whisky i fjor då eg var på seiltur med sjølvaste Statsraad Lehmkuhl til Orkney, og valget falt sjølvsagt på ein HP 12 sidan destilleriet ligg der. Må sei at det var ein god opplevelse, både smaksmessig og turen rundt på øya. Lenke til kommentar
Gunfreak Skrevet 10. mai 2010 Del Skrevet 10. mai 2010 Kjøpte denne i dag, for nå begir jeg meg ut på de yngre billige single maltsene, Denne ble anbefalt da den har litt kryddret smak. Man ser tydlig at den har karamel tilsatt, Lenke til kommentar
Gunfreak Skrevet 11. mai 2010 Del Skrevet 11. mai 2010 Mine tanker om Aberlour og Laphroaig quarter cask Har brukt spell checker, so de værte skrive feilene er forhåpentligvis borte http://whiskynoob.blogspot.com/ Lenke til kommentar
SCV Skrevet 24. mai 2010 Del Skrevet 24. mai 2010 Hei, skal snart endelig flytte fra Trondheim. Trenger og feire hjemkomsten når jeg flytter hjem etter 3 år her oppe Har kjøpt en flaske kjærlighet, men trenger en til. Sitter og lurer på en Laphroaig 10 YO Eller noen andre gode forslag? Forslag mottas med takk Her er den første flasken, Glenfiddich 12 YO Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå