Gå til innhold

En aldeles fortreffelig whiskytråd


Anbefalte innlegg

Zork skrev (23 minutter siden):

 

 

Skjønner ikke hvordan dere finner mer/sterkere røyk i QC over 10 - såpass overraskende at jeg måtte sjekke google og ser de fleste jeg finner der er enig med meg i at det er mindre røyk i QC over 10.

F.eks sier Horst Luenning

"It's not that smokey and phenolic and medicinal as the 10 year old is - this is not that intense".

  Vis skjult innhold

 

Mange, inkludert Horst, sier de liker QC bedre enn 10 og det har jeg ingen problemer med, men at den skulle ha mer røyk... da tror jeg dere bør kjøre en side-by-side på ny :)

For min del foretrekker jeg den røffere 10.

Ja den er mer oljet og fatdominert enn 10 åringen, men leter du så er den også bra mer fenolsk, og prosent og ufiltrert hjelper mye...

Jeg kjøper 10 noen ganger også, men helst velger jeg Ardbeg 10..  eller Laphroaig Quarter cask. De har bedre kvalitet mener jeg...

40% ER altfor lavt for røyk-whisky, Selv 43, 46 og feks 48 som mange Laphroaig har er mye bedre kombinasjon med torvrøyksmak.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå er det vel opplevelsen man diskuterer når man snakker whisky?

Når en majoritet (riktignok kun basert på et raskt google-søk, men som likefullt inkluderer kjennere med langt mer kunnskap enn meg) mener 10 har klart mer røyk enn QC så er det mulig de (vi) objektivt tar feil, men for min del er det lite interessant å kverulere rundt hvorvidt tallene sier at det burde være mer røyk i QC når alt av luktesans sier det motsatte.

Lenke til kommentar
28 minutes ago, Zork said:

Nå er det vel opplevelsen man diskuterer når man snakker whisky?

Når en majoritet (riktignok kun basert på et raskt google-søk, men som likefullt inkluderer kjennere med langt mer kunnskap enn meg) mener 10 har klart mer røyk enn QC så er det mulig de (vi) objektivt tar feil, men for min del er det lite interessant å kverulere rundt hvorvidt tallene sier at det burde være mer røyk i QC når alt av luktesans sier det motsatte.

Hva som er objektivt og kjemisk fakta, stemmer ikke nødvendigvis overens med hva vi subjektivt oppfatter om smaken. Octomore er for eksempel svært mye mer peatet enn Laffe 10, men sistnevnte kan likevel oppfattes som mer intens i røyksmaken. To whiskyer som er peated samme sted og til nøyaktig samme grad kan også finne på å oppleves svært forskjellig på smak.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Zork skrev (På 24.10.2020 den 22.06):

Nå er det vel opplevelsen man diskuterer når man snakker whisky?

Når en majoritet (riktignok kun basert på et raskt google-søk, men som likefullt inkluderer kjennere med langt mer kunnskap enn meg) mener 10 har klart mer røyk enn QC så er det mulig de (vi) objektivt tar feil, men for min del er det lite interessant å kverulere rundt hvorvidt tallene sier at det burde være mer røyk i QC når alt av luktesans sier det motsatte.

Tja, ikke alle som er helt enig i det mht google, og jeg tror nok du misforstår Horst når han beskriver smak... Jeg har sett samme video, Småfatene gir en utpreget oljet smak, nesten rancio aktig, dette forekommer av og til når whisky sjokklagres over tid på nye fat. Og småfatene er nye tror det er nye-bourbon produserte eik fat.

Laphroaig er den mest intense whiskyen som finnes, den har den hissigste røyksmaken. Og Quartercask er mye mer røyk-hissig enn feks Lagavulin 8... Den eneste som når den i konkurranse er vel Ardbeg 10. Men de er fortsatt forskjellige og Laphroaig er mest hissig...

Jeg trodde det samme som deg først, men det er bare fatpreget, med tid og du har smakt mer forskjellig så kommer du nok til samme resultat. Men smak er subjektivt, du er ikke alene med å foretrekke 10 åringen, men de aller fleste foretrekker Quartercask. 48 eller 46 er perfekt styrke på røykwhisky, det river mye mer og det gjør røyken mer intens.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Personlig liker jeg denne. En svært ren smak, og det samme med ettersmak. Jeg føler denne er noe som kan passe de fleste, da den ikke har noen voldsomme overraskelser. Det er bare en varm og god opplevelse, rett og slett.

Personlig drikker jeg den ren, altså ikke noe isbiter eller andre ting som hvert fall jeg mener ikke hører hjemme der. Jeg drikker svært lite, og av den grunn liker jeg å ha en favoritt jeg også trygt kan tilby andre.

Nikka Whisky2.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
6 hours ago, ahpadt said:

Blir alle i bestillingsutvalget eller er noen i mindre antall? Ser ikke for meg at de får tak i hundrevis av Springbank 15 for eksempel...

Nei, de gjør de nok ikke, og det kan nok lønne seg å være raskt ute på de mest populære tapningene. Når det er sagt, så er jo dette et BU-slipp. TU-slippet er 6. desember, og da kommer det også en del spennende saker.

Grunnen til at det er så mange som 147 tapninger som kommer i november, er at det har hopet seg opp i Skottland pga korona-reglene. I tillegg har jeg fått vite at det fortsetter å hope seg opp, men av en ganske sær grunn: Det er veldig mange destillerier som bruker samme trykkeri for etiketter, og pga koronareglene er det kun én person som kan betjene den printeren - og han er blitt syk.

Lenke til kommentar
On 10/28/2020 at 2:32 AM, OrangeGiraffe said:

Personlig liker jeg denne. En svært ren smak, og det samme med ettersmak. Jeg føler denne er noe som kan passe de fleste, da den ikke har noen voldsomme overraskelser. Det er bare en varm og god opplevelse, rett og slett.

Personlig drikker jeg den ren, altså ikke noe isbiter eller andre ting som hvert fall jeg mener ikke hører hjemme der. Jeg drikker svært lite, og av den grunn liker jeg å ha en favoritt jeg også trygt kan tilby andre.

Nikka Whisky2.jpg

Selv foretrekker jeg skotsk whisky. Jeg har svært lite sansen for den nesten totale mangelen på regelverk omkring slikt i Japan. For eksempel:

  • Det er ikke noe krav om at japansk whisky skal være laget i Japan.
  • Det er ikke noe krav om hva det skal være laget av, heller. I teorien kan du lage japansk whisky av destillert risvin.
  • Noen japanske destillerier har tapninger som er eldre enn selve destilleriet.
  • Omkring 50% av japanske destillerier har ikke engang tilgang til destilleringsutstyr.

Det finnes selvsagt japansk whisky som er bra, men det har i mange tilfeller blitt fryktrelig dyrt.

Mht Nikka from the barrel, så er store deler av den produsert i Skottland. Nikka eier nemlig Ben Nevis, og nesten hele produksjonen av new make fra Ben Nevis blir tappet på tankbiler og fraktet til Japan, hvor det til slutt blir til Nikka whisky. (Det er ikke tillatt å eksportere whisky fra Skottland i annet enn flasker, så derfor må de eksportere spriten før den er blitt til whisky)

Endret av Aetius
Lenke til kommentar
Aetius skrev (1 time siden):

Selv foretrekker jeg skotsk whisky. Jeg har svært lite sansen for den nesten totale mangelen på regelverk omkring slikt i Japan. For eksempel:

  • Det er ikke noe krav om at japansk whisky skal være laget i Japan.
  • Det er ikke noe krav om hva det skal være laget av, heller. I teorien kan du lage japansk whisky av destillert risvin.
  • Noen japanske destillerier har tapninger som er eldre enn selve destilleriet.
  • Omkring 50% av japanske destillerier har ikke engang tilgang til destilleringsutstyr.

Det finnes selvsagt japansk whisky som er bra, men det har i mange tilfeller blitt fryktrelig dyrt.

Mht Nikka from the barrel, så er store deler av den produsert i Skottland. Nikka eier nemlig Ben Nevis, og nesten hele produksjonen av new make fra Ben Nevis blir tappet på tankbiler og fraktet til Japan, hvor det til slutt blir til Nikka whisky. (Det er ikke tillsatt å eksportere whisky fra Skottland i annet enn flasker, så derfor må de eksportere spriten før den er blitt til whisky)

Vel da må det være noe med arbeidsmoral til Japanerne, for de japanske jeg har smakt, inkludert Nikka på bildet har vært eksepsjonelt gode, Nikka er vel en blend tilogmed, men sykt god.

Jeg kjøper ikke mye japansk uten at jeg vet hvorfor. Har kjøpt endel svensk derimot.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 3 uker senere...

Etter jeg så den nevnt tidligere i tråden i sammenheng med røyksmak og alkoholprosent har jeg prøvd litt Laphroaig Lore igjen, og har fått veldig smaken for den.

Ofte trenger jeg en øl og litt spekemat som basis før jeg egentlig liker whisky, men Lore går veldig bra på ren gane. Kan ta et lite glass og kose meg, som voksne folk.

Så takk til alle tråden for påminnelsen!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Siste året har jeg fått 3 whiskyer. Til jul fikk jeg Lagavulin 16. Til bursdagen min sendte kona mi foreldrene sine på whisky  jakt på granca og greide å spore opp en Johnnie Walker Green Label til meg, en jeg har prøvd å få tak i siden 2014.

Og i dag brukte hun halve julebonusen sin på ski pakke. Og da følte hun jeg måtte få noe. Så det ble en Highland Park 12. Hadde glemt hvor god den er, kost meg skikkelig med den i kveld. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg har fått meg en flaske Glenmorangie quinta ruban 14 yo i julegave til meg selv. Den fikk skryt av Ralfy og whisky magasin.

Jeg lo når jeg tittet på hjemmesiden, Glenmorangies maskot dyr er giraffen i Afrika. Dette pga deres Skottlands høyeste stills som ligner på giraffer... Derfor har de selvfølgelig et whisky-veldedighets fond for å værne og hjelpe giraffer..  Synes det var litt spesielt og morsomt.

Også får jeg Bowmore 15 av kona, det er liksom julewhiskyen her i huset, da jeg synes den har mye typisk julesmak med sherryrøyken sin.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
3 hours ago, Gouldfan said:

Også får jeg Bowmore 15 av kona, det er liksom julewhiskyen her i huset, da jeg synes den har mye typisk julesmak med sherryrøyken sin.

Bowmore 15 er god valuta for pengene. Bare synd de tilsetter farge på den. Det påvirker ikke smaken, men det burde ikke være nødvendig heller.

Julewhiskyen min ble egentlig en Glengoyne Jekyll's tapning, men jeg åpnet en Glendronach 18 Allardice også, fordi det er en av mine favoritter, og den batchen som er på polet nå er egentlig minst 24 år, ikke 18.

Pluss det så begynner vår egen Malt for Norge å dukke opp nå. Jeg har bestilt en kasse, men må nok åpne en flaske til jul.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...