Gå til innhold

En aldeles fortreffelig whiskytråd


Anbefalte innlegg

2 hours ago, Gouldfan said:

Deanston er nok egentlig en Øywhisky akkurat som Talisker og Highland Park.

De er fra øya Mull ikke så langt unna Islay. Har to whiskyer en røyket som heter Ledaig og en urøykt som heter Deanston..

Idag er dette håndtverkswhisky gjort på gamlemåten både destillasjon og malting.... De har flyttet lagring fra sjøsiden til en gammel omgjort mølle i landsbyen Deanston om jeg husker riktig.

Jeg hadde for ikke så lenge siden Ledaig 13 cask strenght og den var sykt god.

Destilleriet heter Tobermory.

Deanston ligger på fastlandet. Faktisk ved elven Teith, ca midt inni landet og ikke så langt fra Stirling. Deanston og Tobermory har riktignok samme eiere, men her ikke så mye med hverandre å gjøre utover det.

Tobermory ligger ganske riktig på Mull, og de har en urøykt whisky som heter Tobermory, og en røyket versjon som heter Ledaig (uttales "ledd-jikk").

Verken Talisker eller Highland Park er fra Mull. Talisker holder til på Isle of Skye, og Highland Park ligger på Orkenøyene.

Endret av Aetius
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Aetius skrev (10 minutter siden):

Deanston ligger på fastlandet. Faktisk ved elven Teith, ca midt inni landet og ikke så langt fra Stirling. Deanston og Tobermory har riktignok samme eiere, men her ikke så mye med hverandre å gjøre utover det.

Verken Talisker eller Highland Park er fra Mull. Talisker holder til på Isle of Skye, og Highland Park ligger på Orkenøyene

Ja jeg vet de flyttet lagring til fastlandet. Destilleriet ligger fortsatt på Mull og jo Tobermory lager disse to merkene og det ligger på Mull.

Og det er øy whisky, såkalt Islands, ofte kaller de seg Highland forde...

 

Jeg mente at Talisker og Highland Park er øywhisky. Talisker fra Skye, Ledaig og Deanston Mull og Highland Park Orkney....

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
7 minutes ago, Gouldfan said:

Ja jeg vet de flyttet lagring til fastlandet. Destilleriet ligger fortsatt på Mull og jo Tobermory lager disse to merkene og det ligger på Mull.

Nei, Deanston og Tobermory har som sagt samme eiere, men Deanston Distillery ligger ikke på Mull, og har aldri gjort det. Jeg besøkte bl.a. Deanston i sommer og var definitivt ikke i nærheten av Mull.

Endret av Aetius
Lenke til kommentar
Aetius skrev (4 minutter siden):

Nei, Deanston og Tobermory har som sagt samme eiere, men Deanston Distillery ligger ikke på Mull, og har aldri gjort det. Jeg besøkte bl.a. Deanston i sommer og var definitivt ikke i nærheten av Mull.

Deanston har vel ikke Destilleri?

Trodde det kun var lagerhus.

Men mulig de har fått nytt Destilleri, før ble det iallefall destillert på Mull.

Lenke til kommentar
4 minutes ago, Gouldfan said:

Deanston har vel ikke Destilleri?

Trodde det kun var lagerhus.

Men mulig de har fått nytt Destilleri, før ble det iallefall destillert på Mull.

Nix, Deanston ble etablert i 1965 i en konvertert mølle, og har alltid holdt til der.
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2650/deanston-distillery-company/

Deanston og Tobermory har for øvrig ikke hatt samme eiere så veldig lenge, kun siden 1993.

Endret av Aetius
Lenke til kommentar
Aetius skrev (18 minutter siden):

Nix, Deanston ble etablert i 1965 i en konvertert mølle, og har alltid holdt til der.
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2650/deanston-distillery-company/

Deanston og Tobermory har for øvrig ikke hatt samme eiere så veldig lenge, kun siden 1993.

Er ikke så rart jeg blander kortene.

Åpning av destilleriet var i 2013, jeg mener å huske de brant på Tobermory før dette.

 

Men jeg blander kortene med Tobermory urøyket og Deanston.

Så my bad.

 

Både Tobermory,Ledaig og Deanston lagres i den gamle mølla hos Deanston.

Så jeg tror de har en eller annen felles eierskap. Burns Stewart er det jeg googlet meg til...

De ligger like ved hverandre, før brant de på Tobermory, og nå lagres derimot all Tobermory og Ledaig nettopp hos Deanston.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
14 minutes ago, Gouldfan said:

Er ikke så rart jeg blander kortene.

Både Tobermory, Ledaig og Deanston lagres i den gamle mølla hos Deanston.

Så jeg tror de har en eller annen felles eierskap. Burns Stewart er det jeg googlet meg til...

Ja, det er ganske vanlig at det lagres ting fra andre destillerier, spesielt når de har samme eiere, men også på tvers av eierskap. Rett og slett fordi at ingen er tjent med å "legge alle eggene sine i samme kurv" og at et destilleris fullstendige lager går tapt i f.eks. en brann.

Diageo eier f.eks. ikke færre enn 28 aktive destillerier, og krysslagrer i stor stil for å spre risikoen.

Endret av Aetius
Lenke til kommentar

Jeg synes helst det skal lagres ved lokasjon.

På Tobermory og Ledaig er det greit, for det er bra whisky.

Spesielt røykwhisky fra øyer går ekstra saltsmak og det synes jeg er nydelig... Kunne spesielt merkes kraftig saltpreg på Ledaig 7 som polet hadde før. Men ikke lenger på Ledaig 10 og 13 som vel har vært på lager hos Deanston.

Så Diageo som eier endel røykwhisky håper jeg lagrer ved sjøen og ikke i innlandet.

 

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
2 hours ago, Gouldfan said:

Så Diageo som eier endel røykwhisky håper jeg lagrer ved sjøen og ikke i innlandet.

Varierer en del. Omtrent alt Caol Ila produserer, f.eks. (og de produserer mer enn resten av Islay-destilleriene til sammen) pumpes over i tankbiler og fraktes til fastlandet for lagring der.

Men samtidig er det en del diskusjon omgivelsene for lagring påvirker smaken i det hele tatt. Mange påstår så, men det er langt fra sikkert.

Lenke til kommentar
Skogslik skrev (8 minutter siden):

Var borte hos foreldrene mine en tur i kveld, og testet pappa sin favoritt.

Shivas Regal 12.

 

Skummelt lettdrikkelig sak.
Mye tre, malt og vanilje. Ørlite røyk, men ikke mye.

 

 

Det var faren min sin favoritt også - tror jeg må dra hjem en slik neste gang jeg tar en tur på polet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Aetius skrev (2 timer siden):

Varierer en del. Omtrent alt Caol Ila produserer, f.eks. (og de produserer mer enn resten av Islay-destilleriene til sammen) pumpes over i tankbiler og fraktes til fastlandet for lagring der.

Men samtidig er det en del diskusjon omgivelsene for lagring påvirker smaken i det hele tatt. Mange påstår så, men det er langt fra sikkert.

Vel hvorfor smaker sjøwhisky salt og land-whisky ikke?

Caol ila var iallefall en saltbombe, Laphroaig også samt Talisker...

Sef mulig torv har noe med det å gjøre, men havet påvirker jo luften der fatene lagres helt nede ved sjøen..

 

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

For å vise at jeg hører hjemme i tråden:
Jeg liker whisky. Etter 1-5 øl.

Vet ikke hvorfor, men på uoppvarmet gane, så kommer jeg liksom aldri over smaken av hard sprit, mens etter et lavt til middels inntak av øl, så er jeg klar for whiskysmaken... Kanskje. Litt usikker. Det skjer noe  i alle fall. Er dette en barriere man kan komme seg over? Det hadde vært kjekt å kunne ta en liten whisky i ny og ne, med full uttelling uten å måtte vorse for seg selv. For det smaker jo godt. Når det smaker godt.

Lenke til kommentar

Øl med whisky er jo godt, men jeg drikker bare to, tre øl om gangen...

Nå driver jo ikke jeg å "fester" mere, unntatt de få gangene det er tradisjon for sånt.

Om du ikke drikker øl, så er det veldig greit med et kaldt glass vann ved siden av om du smaker whisky. Om man smaker forskjellige whisky så er det også greit å drikke litt vann imellom for å rense munnen.

Lenke til kommentar
On 2/16/2020 at 12:39 AM, Gouldfan said:

Vel hvorfor smaker sjøwhisky salt og land-whisky ikke?

Caol ila var iallefall en saltbombe, Laphroaig også samt Talisker...

Sef mulig torv har noe med det å gjøre, men havet påvirker jo luften der fatene lagres helt nede ved sjøen..

 

Salt er ikke luftbåren på en slik måte at det kommer inn i tønner, så en ev saltsmak (og de lærde strides om hvorvidt den er reell eller innbilt) vil sannsynligvis komme fra innholdet i torven som brennes. Det er også stort sett røykpregede whiskier som beskrives med saltsmak, som f.eks Caol Ila, Bowmore, Laphroaig, Talisker etc.

Mht Caol Ila så lagres som sagt nesten ingen ting på Islay lenger. Det tappes på tankbiler og lagres på fastlandet.

Lenke til kommentar
Aetius skrev (5 timer siden):

Salt er ikke luftbåren på en slik måte at det kommer inn i tønner, så en ev saltsmak (og de lærde strides om hvorvidt den er reell eller innbilt) vil sannsynligvis komme fra innholdet i torven som brennes. Det er også stort sett røykpregede whiskier som beskrives med saltsmak, som f.eks Caol Ila, Bowmore, Laphroaig, Talisker etc.

Mht Caol Ila så lagres som sagt nesten ingen ting på Islay lenger. Det tappes på tankbiler og lagres på fastlandet.

Det er ikke bevist, men som du og jeg var inne på så er det sannsynligvis muligens på grunn av sjøpåvirket torv og malt.

https://www.google.com/amp/s/www.masterofmalt.com/blog/post/coastal-whisky-the-curious-relationship-between-whisky-and-the-seas.aspx/amp

 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Roedthaarogfregner skrev (27 minutter siden):

Drakk litt Bowmore 15 i kveld. Den var overraskende smooth, men likevel ikke den kvalme smaken av whiskyer som prøver å være lettdrikkelige. Og fin i fargen da, nesten rosa.

Den er god ja, fargen er for det meste fra sherry fat som den er sluttlagret på i 3 år.

Fin røyksmak også i den..

Lenke til kommentar
On 3/1/2020 at 12:24 AM, Roedthaarogfregner said:

Drakk litt Bowmore 15 i kveld. Den var overraskende smooth, men likevel ikke den kvalme smaken av whiskyer som prøver å være lettdrikkelige. Og fin i fargen da, nesten rosa.

Bowmore 15 er et av de bedre kjøpene på polet. Fin whisky til ganske lite penger. Bonus at de har sluttet å kalle den "darkest" også - men de fortsetter å tilsette farge.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...