Gå til innhold

En aldeles fortreffelig whiskytråd


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Å ha enten ingenting eller et par teskjeer i whiskyen er begge deler usmart. En og en dråpe er veien å gå. Etterhvert vil man bli kjent med de forskjellige whiskyene og lærer seg hvor mye vann de trenger for å nå toppen sin. De aller fleste whiskyer har en smakstopp som inntreffer et sted mellom 2-20 dråper vann. Dette varierer fra person til person og fra dag til dag, men man finner alltid en smakstopp et sted. Det er en stor opplevelse å treffe denne smakstoppen, man får svært mye mer ut av whiskyen sin på denne måten.

Lenke til kommentar

Å ha enten ingenting eller et par teskjeer i whiskyen er begge deler usmart. En og en dråpe er veien å gå. Etterhvert vil man bli kjent med de forskjellige whiskyene og lærer seg hvor mye vann de trenger for å nå toppen sin. De aller fleste whiskyer har en smakstopp som inntreffer et sted mellom 2-20 dråper vann. Dette varierer fra person til person og fra dag til dag, men man finner alltid en smakstopp et sted. Det er en stor opplevelse å treffe denne smakstoppen, man får svært mye mer ut av whiskyen sin på denne måten.

Blir litt annerledes med cask strenght på 56-58% da, liker selv ikke mye vann i gammel whisky, men liker heller ikke å hikke selvom jeg alltid smaker CS bart, så holder det med en liten dram. Hvor mange teskjeer jeg tilsetter CS avhenger av hvor gammel og hvor sterk flasken er. På eldre whisky bør man tilsette mindre vann.

Lenke til kommentar

Jeg leser at det er ulovlig i Norge å kjøpe whisky på auksjon - noen som kan bekrefte dette?

 

Jeg har en del underfundige flaske, noen har jeg kjøpt 2 eksemplarer av og det hadde vært gøy å lagt ut en av de på auksjon for å se hvor mye men går for.

Trist om det er ulovlig da, men det er vel typisk Norge :hm:

Lenke til kommentar

 

Blir litt annerledes med cask strenght på 56-58% da, liker selv ikke mye vann i gammel whisky, men liker heller ikke å hikke selvom jeg alltid smaker CS bart, så holder det med en liten dram. Hvor mange teskjeer jeg tilsetter CS avhenger av hvor gammel og hvor sterk flasken er. På eldre whisky bør man tilsette mindre vann.

 

 

Poenget mitt er at man må smake seg frem, og at det varierer fra whisky til whisky, fra person til person og også fra dag til dag avhengig av dagsformen til smakeren. Man kan ikke si at en CS må ha to teskjeer fordi den er 58%, selv om de som regel trenger mer vann for å smake best. To like gamle whiskyer med lik alkoholprosent kan trenge helt forskjellig mengde vann. Det er bare å prøve seg frem. Ta Lagavulin 12Y CS på 55% som eksempel. Etter 2-3 dråper vann har den totalt forandret karakter, og hver eneste dråpe gir en ny dimensjon. Først etter 18-20 dråper (i en 4cl) begynner den å dabbe av, og det går bratt nedover etter det. Jeg syns det er brutalt å plaske oppi to teskjeer og gå glipp av hele denne smakereisen. Spesielt om man bikker over til der hvor det blir uinteressant.

 

Jeg har og vært borti svært gamle whiskyer hvor 1-2 dråper vann har vært nok for å få frem de gjemte smakene, men flere dråper har vært fånyttes. Disse kan med fordel drikkes helt uten vann da prosessen i munnhulen gjør samme jobben.

Lenke til kommentar

 

 

Blir litt annerledes med cask strenght på 56-58% da, liker selv ikke mye vann i gammel whisky, men liker heller ikke å hikke selvom jeg alltid smaker CS bart, så holder det med en liten dram. Hvor mange teskjeer jeg tilsetter CS avhenger av hvor gammel og hvor sterk flasken er. På eldre whisky bør man tilsette mindre vann.

 

 

Poenget mitt er at man må smake seg frem, og at det varierer fra whisky til whisky, fra person til person og også fra dag til dag avhengig av dagsformen til smakeren. Man kan ikke si at en CS må ha to teskjeer fordi den er 58%, selv om de som regel trenger mer vann for å smake best. To like gamle whiskyer med lik alkoholprosent kan trenge helt forskjellig mengde vann. Det er bare å prøve seg frem. Ta Lagavulin 12Y CS på 55% som eksempel. Etter 2-3 dråper vann har den totalt forandret karakter, og hver eneste dråpe gir en ny dimensjon. Først etter 18-20 dråper (i en 4cl) begynner den å dabbe av, og det går bratt nedover etter det. Jeg syns det er brutalt å plaske oppi to teskjeer og gå glipp av hele denne smakereisen. Spesielt om man bikker over til der hvor det blir uinteressant.

 

Jeg har og vært borti svært gamle whiskyer hvor 1-2 dråper vann har vært nok for å få frem de gjemte smakene, men flere dråper har vært fånyttes. Disse kan med fordel drikkes helt uten vann da prosessen i munnhulen gjør samme jobben.

 

 

Dette er jeg enig i, men jeg smaker meg fram med teskjeer når det gjelder CS. Ofte holder det med litt over en teskje,

 

Men jeg pröver meg ikke fram med dråper, vel når du ikke tar en full teskje så er det vel kanskje noen dråper. Men jeg har som regel iaf minimum en liten teskje i CS.

Lenke til kommentar

Lot meg behage av en Highland Park 12 i går kveld. Jeg forsøkte meg forsiktg frem med vann, men synes egentlig den var best bar, selv om fruktigheten og sherryfatet kommer med vannet. Det var sikkert bare sånn dagsformen var i går. Godt var det i alle fall.

Lenke til kommentar

Lot meg behage av en Highland Park 12 i går kveld. Jeg forsøkte meg forsiktg frem med vann, men synes egentlig den var best bar, selv om fruktigheten og sherryfatet kommer med vannet. Det var sikkert bare sånn dagsformen var i går. Godt var det i alle fall.

Godt å høre at du likte den best uten vann i :)

HP12 er absolutt ikke ment å vanne ut i glasset da den er vannet ut mer enn nok som den er etter tønnetappingen.

Nydelig single malt, en av de fruktigste jeg har smakt hittils :closedeyes:

Lenke til kommentar

Foreløpig putter jeg vann i all whisky jeg kjøper. På godt og vondt. Det er lærerikt uansett om jeg skulle oppleve at 1 cl drukner - hvilket har skjedd, dog med en relativt rimelig whisky.

 

Med HP 12 får jeg mye mere av frukt og mindre røyk i lukten om jeg gir den noen dråper vann. I munnen gir den mindre røyk men mye mer av tre og sherry. Dette til tross, så fant jeg den alstå mer balansert og hadde en bedre opplevelse av den bar.

 

For good measure - jeg har tatt to i kveld også. En med vann, et par dråper om gangen, og en bar. Jeg gjorde notater. Det er den fjerde Single Malt'en jeg skriver notater på. Jeg begynte i år. Har likt og drukket whisk(e)y i mange år, men etter jeg sluttet å røyke i fjord høst ble whisky desto mer interessant, og det har vel så smått blitt en gryende hobby.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Foreløpig putter jeg vann i all whisky jeg kjøper. På godt og vondt. Det er lærerikt uansett om jeg skulle oppleve at 1 cl drukner - hvilket har skjedd, dog med en relativt rimelig whisky.

 

Med HP 12 får jeg mye mere av frukt og mindre røyk i lukten om jeg gir den noen dråper vann. I munnen gir den mindre røyk men mye mer av tre og sherry. Dette til tross, så fant jeg den alstå mer balansert og hadde en bedre opplevelse av den bar.

 

For good measure - jeg har tatt to i kveld også. En med vann, et par dråper om gangen, og en bar. Jeg gjorde notater. Det er den fjerde Single Malt'en jeg skriver notater på. Jeg begynte i år. Har likt og drukket whisk(e)y i mange år, men etter jeg sluttet å røyke i fjord høst ble whisky desto mer interessant, og det har vel så smått blitt en gryende hobby.

Ja det er gøy når det blir gøy med whisky :)

Jeg startet selv for 3 år siden og har siden den gang bygd meg opp et lite imperie av sorter man ikke får kjøpt på polet. Alle skal åpnes og trenger ikke stå og støve ned for synests skyld synes nå jeg. Har hatt noen venner og kolleger på besøk, latt de få smake - og jaggu er det ikke fler av dem som er blitt hekta de også :)

 

også gøy at man har forskjellige meninger om smak. For min del, bedre desto mer røyk og bålsmak je gkan få, og det er hitills bare en whisky jeg har likt bedre med en dråpe vann i enn uten - den berømmelige Laphroaig CS 10år. Da ble jeg paff :dribble:

 

Slutta å røyke? hvordan går det med Sigar til whiskeyen da? man trekker jo ikke ned... :ph34r:

 

For øvrig avsluttet jeg nettopp kvelden med en Laphroaig CS 11år, bare en liten en..hihi...skal jo tross alt opp tidlig for å streike imorgen :green:

Lenke til kommentar

Det sies om Laphroaig at du kan gi den til den du elsker og til den du hater. Til den du hater - bar, og til den du elsker - med litt vann.

 

Når jeg skulle få barn slutta jeg å røyke inne. Selv om jeg nok kanskje hadde tålt å prøve en sigar til en liten uisge hadde det blitt for drøyt å skulle sitte ute på trappa i blåsten med det.

 

Undres på om det fortsatt er liv i gamle Horten Cigar og Whisky selskab. Det virker ikke slik...

Lenke til kommentar

Jeg leser at det er ulovlig i Norge å kjøpe whisky på auksjon - noen som kan bekrefte dette?

 

Jeg har en del underfundige flaske, noen har jeg kjøpt 2 eksemplarer av og det hadde vært gøy å lagt ut en av de på auksjon for å se hvor mye men går for.

Trist om det er ulovlig da, men det er vel typisk Norge :hm:

 

Legg ut bilde og informasjon her, så kan det være at du får noen bud (og muligens fra meg, hvis det er rett flaske) uten noen forpliktelser :-)

Lenke til kommentar

 

Jeg leser at det er ulovlig i Norge å kjøpe whisky på auksjon - noen som kan bekrefte dette?

 

Jeg har en del underfundige flaske, noen har jeg kjøpt 2 eksemplarer av og det hadde vært gøy å lagt ut en av de på auksjon for å se hvor mye men går for.

Trist om det er ulovlig da, men det er vel typisk Norge :hm:

 

Legg ut bilde og informasjon her, så kan det være at du får noen bud (og muligens fra meg, hvis det er rett flaske) uten noen forpliktelser :-)

 

 

 

Ja bare legg ut bilder kall det utstilling og ikke salg så får du nok mail.

 

Skal jeg gjøre :)

Først jobbe meg gjennom helga, så har jeg kanskje tid på mandagen :)

 

God helg folkens!

Lenke til kommentar

Jeg kan jo slenge ut denne, den hadde jeg et lagret bilde av :)

 

post-268618-0-55075600-1396670442_thumb.jpg

 

 

 

Jeg vil nevne, at dersom jeg hadde lagt den ut på en auksjon ville jeg ikke solgt den for moro skyld, men for å ha det gøy gjennom å se hvor mye de hadde gått for. Det er ikke sikkert jeg hadde solgt den for det dobbelte av hva jeg ga for den engang.

 

Jeg elsker jo whisky og skal ikke i utgangspunktet kvitte meg med dem :)

 

Dette er ikke en gammel whisky, men den har samleverdi :)

Lenke til kommentar

 

 

Jeg kan jo slenge ut denne, den hadde jeg et lagret bilde av :)

 

attachicon.gifWP_20140216_16_44_08_Pro.jpg

 

 

 

Jeg vil nevne, at dersom jeg hadde lagt den ut på en auksjon ville jeg ikke solgt den for moro skyld, men for å ha det gøy gjennom å se hvor mye de hadde gått for. Det er ikke sikkert jeg hadde solgt den for det dobbelte av hva jeg ga for den engang.

 

Jeg elsker jo whisky og skal ikke i utgangspunktet kvitte meg med dem :)

 

Dette er ikke en gammel whisky, men den har samleverdi :)

 

 

 

Det er Duglas Laig som har tappet på disse nostalgiske keramikkflaskene. Flaskene er en kopi fra tiden rund århundreskifte. Dette er ikke en flaske av den svimlende høye verdien men vil antageligvis stige en del fremover. Tror derfor det kan være lurt å ha den noen tiår til før du selger (men husk å oppbevare den korrekt).

 

I England kan prisen på denne flasken ligge rundt 1300-1500 kr, hvis den er å oppdrive. Hvis den er vanskelig å få fatt i kan du muligens legge på ca. 20%. Det som er underfundig, er at 11 åringen er billigere. Noen som har en annen formening?

 

Som et tankeeksperiment; Hvis du hadde auksjonert den her i Norge vil jeg tro at du kunne fått rundt 2000 kr. Så hvis du vil selge... I’m here… :dribble:

 

Jeg er ikke noen samler og har gjennom tiden kjøpt en del spesialtappinger i Scotland, men har tømt alle ned i min og mine kameraters gane. Whisky lages for å drikkes :D

 

 

 

Lenke til kommentar

Helt enig, all whiskey er ment for å åpnes og drikkes. Jeg er ikke interessert i å sitte der som en spedalsk 70-åring med en samling whiskey som sannsynligvis ender opp i kommunen et eller annet sted den dagen jeg bestemmer meg for å pakke tøflene.

jeg var f.eks på Cadenhead i Milano i fjor og kjøpte der en Glenlivet 43år som jeg umiddelbart åpnet og satt frem til gutta når vi hadde første whiskeysmakingen etter hos meg.

den opplevelsen jeg har hver gang jeg tar meg en liten en av denne er verdt de 3.400kr jeg betalte for den og vel så det(:

fantastisk gøy!

 

jeg skal være ærlig å si at jeg vant denne for 900kr på whiskeyauction.com (Tyskland).

den ble sendt til svensk adresse og på lovlig vis hentet over grensa.

Det jeg har lurt litt på er hvor mye jeg ville endt opp med i toll på denne flaska om den ble sendt direkte til Norge, noen som vet?

jeg kjenner til normale tollregler men har forstått at satsene er høyere når det dreier seg om alkohol.

 

som sagt, om jeg hadde lagt den ut på auksjon ville jeg satt en veldig høy pris på den. En veldig høy pris,så høy at jeg faktisk ville godtatt å kvitte meg med den - jeg vil jo innerst inne beholde den selv og drikke den opp(:

 

jeg tror jeg ville satt 4.000kr som start-bud og fulgt med i spenning.

gøy å se at jeg ihvertfall ville fått 2.000kr for den da..(:

 

takk for informasjon om flaska(:

 

og foresten, har du en oppskrift på den ultimate oppbevaringen av en slik keramikkflaske? Annerledes enn annen type emballasje mener du?

Endret av Countryman
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...