Gå til innhold

En aldeles fortreffelig whiskytråd


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Aaaah, bowmore er bare god stemning :) Har dessverre ikke smakt darkest enda, men fant en vs-test fra 2002 på maltmadness.

 

Match 1 - Bowmore Darkest vs Bowmore 15yo Mariner

Nose: Both had that typical Bowmore sherry twang and were a bit harsh in the start. The Darkest has more smoke and feints than the Mariner, which finds a balance with sweeter elements quickly. The Darkest remains extremely sherried throughout, while the 15yo keeps developing. After half an hour, the 15yo seems much oilier than the Darkest, which remained smoky.

Taste: The start of the Darkest hadn't improved in the two years since I opened the bottle; a harsh attack of ashes. It has a decent moment in the center but drops off towards the finish, which is much too woody. The 15yo starts very woody - in a good way - and slowly develops into a sweet center. Fruits, smoke and some wood in the finish.

kilde: http://www.maltmadne...ting-notes.html
Lenke til kommentar

................

Den er min favoritt også hittil,kan også anbefale en veldig god en som jeg har som nr 2:

The Glenlivet Single Malt 12 Years Old

Kjøpte en Glenlivet 12 y.o. for ikke mange ukene siden, og den falt i smak - får vel kanskje ta en titt på Caol Ila neste gang jeg skal innom polet.

 

For tiden har jeg stående en Glenfiddich 12 y.o., en Scapa 16 y.o. og en Glenlivet 12 y.o., så kan bli spennende å utvide horisonten litt. Merker jeg klarer å smake mye mer av nyansene på disse nå enn tidligere, så tror smaksløkene er i ferd med å utvide seg.

Lenke til kommentar

Som Islay interessert har jeg faktisk aldri smakt Lagavulin, det har av en eller annen grunn aldri appelert til meg. Men nå merker jeg at jeg har fått mer lyst til å smake varene. Prisen er jo ganske lav til å være en whisky lagret i 16år som jo er litt mye til whisky å være.

 

Noen som kan gi meg en pekepinn på hva jeg kan vente meg i forhold til andre islays? Jeg gjetter at smaken heller litt mer til Ardbeg enn Laphroaig, dels pga lagringsmetoden?

 

Tror faktisk Lagavulin er den eneste Islayen jeg ikke har smakt, med unntak av Macleod... Hvordan er det med Macleod forresten? Bare billigvare eller har den en kvalitet også?

Endret av Dropkmurphy
Lenke til kommentar

Kjøpte en Glenlivet 12 y.o. for ikke mange ukene siden, og den falt i smak - får vel kanskje ta en titt på Caol Ila neste gang jeg skal innom polet.

 

For tiden har jeg stående en Glenfiddich 12 y.o., en Scapa 16 y.o. og en Glenlivet 12 y.o., så kan bli spennende å utvide horisonten litt. Merker jeg klarer å smake mye mer av nyansene på disse nå enn tidligere, så tror smaksløkene er i ferd med å utvide seg.

 

 

Coal Ila 12 years kan jeg anbefale ! Det er en god malt Whisky,men med adskillig mere røyksmak en Glenlivet som er en "fløyels" Wiskey synest jeg. Meget god å bare sitte å nippe til sammen med en god fotballkamp :)

Lenke til kommentar

Da har jeg sikret meg 3 flasker! Dalwhinnie, Talisker og Laphroaig quarter cask. Av disse har jeg hittil bare smakt på Dalwhinnien, og den må jeg si har helt nydelig. Ettersom jeg er relativt fersk innenfor dette feltet tenkte jeg det var best å starte med den "mildeste" av de. Men har smakt Laphroaig før og vet at jeg elsker den!

 

Har tatt et par glass av Dalwhinnien å har kommet frem til at den kommer til sin rett med ca 5 dråper vann. Var veldig skeptisk til disse vanndråpene, altså om jeg ville merke noe forskjell siden jeg har så lite erfaring, men jeg merket virkelig forskjell.

 

Jeg en del spørsmål, og ettersom jeg vet at det finnes utrolig mange dyktige folk her inne fyrer jeg løs.

Kan noen gi meg en smaksbeskrivelse på Dalwhinnie, for jeg klarer ikke å tyde smakene ende.

 

Hvor kan jeg kjøpe tulipanglass i Bergen til en rimelig penge?

 

Har muligheten til å få en flaske til om ikke lenge, å da lurer jeg selvsagt på hvilken jeg vil ha. Har tenkt på Ardberg, Lagavulin, Caol Ila. Det jeg vil ha er en skikkelig torv, røyk, sjøpreget whisky! Her er det bare å komme med alternativer.

 

Lenke til kommentar

Da har jeg sikret meg 3 flasker! Dalwhinnie, Talisker og Laphroaig quarter cask. Av disse har jeg hittil bare smakt på Dalwhinnien, og den må jeg si har helt nydelig. Ettersom jeg er relativt fersk innenfor dette feltet tenkte jeg det var best å starte med den "mildeste" av de. Men har smakt Laphroaig før og vet at jeg elsker den!

 

Har tatt et par glass av Dalwhinnien å har kommet frem til at den kommer til sin rett med ca 5 dråper vann. Var veldig skeptisk til disse vanndråpene, altså om jeg ville merke noe forskjell siden jeg har så lite erfaring, men jeg merket virkelig forskjell.

 

Jeg en del spørsmål, og ettersom jeg vet at det finnes utrolig mange dyktige folk her inne fyrer jeg løs.

Kan noen gi meg en smaksbeskrivelse på Dalwhinnie, for jeg klarer ikke å tyde smakene ende.

 

Hvor kan jeg kjøpe tulipanglass i Bergen til en rimelig penge?

 

Har muligheten til å få en flaske til om ikke lenge, å da lurer jeg selvsagt på hvilken jeg vil ha. Har tenkt på Ardberg, Lagavulin, Caol Ila. Det jeg vil ha er en skikkelig torv, røyk, sjøpreget whisky! Her er det bare å komme med alternativer.

 

 

Christiania glassmagasin har noen veldig fine drammeglass med tulipanform, Augustin dram heter den, den er på 40%salg nå om jeg husker korrekt for 6pakk.

 

Ellers har du jo også Glencairn glasset, som vel for tiden er det som brukes mest til whisky, iallefall av kjennere.

 

 

Dalwhinnie har en karakteristisk honning/kryddersmak og er veldig søt og snill ellers. Det er mitt inntrykk av den.

 

Ellers er Ardbeg og Laphroaig sjef på røyk, torv og sjø. Caol Ila har også torv og røyk, men ikke i like stor grad. Caol Ila er vel kanskje den islayen som har mest sjøpreg/saltvannsmak.

 

Laphroaig er den røffeste og barskeste islay whiskyen.

 

Ardbeg er mer balansert med sødme ol.

Endret av Dropkmurphy
Lenke til kommentar

Takker for informative svar!

 

Hvordan er Lagavulin i forhold til de mest torv og røykpregede whiskyene. Ser av en eller annen grunn for meg at Lagavulin er den heftigste sammen med Laproaig, stemmer det? Jeg hadde egentlig planlagt å kjøpe denne på flyplassen, men de hadde den ikke. Noen her som vet om de (flesland) vanligvis har den inne, at de rett og slett bare var utsolgt? Er dette en whisky dere rangerer over Ardbeg og Caol?

Lenke til kommentar

Lagavulin er rundere og mer elegant enn sine to naboer på Islay. Ardbeg er vel mer aromatisk og heftig, mens Laphroaig er mer aggressiv og direkte. Men de deler alle tre den kraftige røykfylte stilen og ligger rett ved siden av hverandre på sørkysten. Caol Ila er mildere og snillere enn de tre "brødrene" som man kan kalle dem. Bruichladdich kjører sin helt egen stil og har noen helt urøykte og noen ekstremrøykte og kan ikke sammenlignes direkte. Og så har vi Bowmore som er mer stilfull og jålete i smaken syns jeg.

Lenke til kommentar

Takker for informative svar!

 

Hvordan er Lagavulin i forhold til de mest torv og røykpregede whiskyene. Ser av en eller annen grunn for meg at Lagavulin er den heftigste sammen med Laproaig, stemmer det? Jeg hadde egentlig planlagt å kjøpe denne på flyplassen, men de hadde den ikke. Noen her som vet om de (flesland) vanligvis har den inne, at de rett og slett bare var utsolgt? Er dette en whisky dere rangerer over Ardbeg og Caol?

 

Lagavulin er lagret lenge (16) på sherryfat, noe som gir den et markant søtpreg sammen med røyk, torv og sjø.

 

Laphroaig er den røffeste, med skarpeste kanter. Ardbeg har kanskje mer røyksmak, men er mer balansert mellom det røffe og søte.

 

Dette smakskartet gir også en pekepinn.. http://www.islaytastemap.com/ dersom man skroller over destilleriet så beskrives styrkegraden

 

 

 

Jeg tror det går omtrent sånn mht røffhet.

 

Laphroaig,Ardbeg,Lagavulin,Caol Ila, Bowmore, Bruichladdich,................Bunnahabhain.

 

Mtp styrkegrad/røffhet i den rekkefølgen.

 

 

Når det er sagt så har jeg ikke lyst å rangere noen av de, alle er gode håndtverksvarer som fortjener kjøp. Bunnahabhain har selv om den er mildest og uten særlig røyk, en aldeles nydelig smør/karamellish smak med hint av sjø. Nydelig håndverk, spesielt 12 åringen som er nonchillfiltered...

 

 

Jeg vil allikevel heve fram Ardbeg, Bruichladdich og Bunnahabhain. Fordi de prøver litt ekstra på å gi god kvalitet. Les om karamelltilsetning og nonchillfiltrering.

 

Smaker du på konsentrert karamellfarge, så smaker det jo søtt/kunstig, og etter min mening ikke noe man bør ha i gammel singlemalt whisky.

De fleste whiskykjennere vet jo at whisky som ikke er særlig gammel skal ha en ganske lys farge!

Lys farge på whisky med 10-12år er etter min mening kvalitetstegn.

 

Min personlige favoritt er Ardbeg, pga den fine balansen og den utpregede torvlukt smaken. Men jeg synes alle er gode..

Endret av Dropkmurphy
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...