Gå til innhold

En aldeles fortreffelig whiskytråd


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Som mangeårig maltwhiskyentusiast må jeg få fortelle om en ny erfaring jeg har hatt nå i kveld. Noen av flaskene i skapet har stått veldig mange år, og når de har hatt lite igjen i flasken over tid blir de lett diminuert. En av disse er Lagavulin Distillers Edition 1990. Kjøpt og åpnet i 2006 har den stått 6 år etter åpning, og har nå 8 cm whisky igjen i seg. Jeg hadde forengst avskrevet denne og angret på at jeg ikke drakk den opp mens den var skikkelig god. Har drukket et glass her og der både med og uten en slant vann i og den har vært slapp i smaken uansett. Men i dag gjorde jeg noe annerledes. Jeg tok kun en dråpe vann i et glass whisky, og da kjente jeg at spritsmaken tredte frem men smaken var fortsatt slapp. En dråpe til, og en myriade av andre smaker begynte å melde seg. En tredje dråpe, og whiskyen var plutselig helt enorm. Røyk, sjø, vanilje, gammelt treverk og en storartet maltsødme og mer til dannet en symfoni av smaker og plutselig har jeg en liten perle av en whisky her. Mer vann hadde nok fått den til å bikke over og bli slapp igjen. Hvilken erfaring. Dersom en god whisky har stått for lenge, så er det altså fortsatt mulig å puste liv i den. Men man må altså være _svært_ forsiktig med mengden vann man har i. 2-3 dråper er ofte nok. Dere kan nyte bildet, men dere får desverre ikke nyte denne whiskyen :)

post-155910-0-65059000-1350244323_thumb.jpg

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Ok, så har drukket whisky i ett par år nå og funnet ett par som jeg virkelig setter pris på, Ardberg 10y, Aberlour 12y og Laphroaig quarter cask. Fikk også en flaske Lagavuling 16y til forrige bursdagen av samboeren som jeg virkelig satte pris på.

 

Drikker som regel whiskyen for seg selv men jeg lurer på om det finnes noe sånt som 'mat' whisky, altså en whisky man kan drikke til ett bedre måltid? Har prøvd de ovenfornevnte men følt at pga deres distinkte smak så gjør de seg best på egenhånd. Innspill mottas med takk :)

Lenke til kommentar

Det er i min erfaring de mest smaksrike whiskyene som gjør seg best, og Laphroaig, Ardbeg og Lagavulin er helt ypperlige. Whiskyen mener jeg bør nytes før måltidet, i små slurker og med noen dråper vann. Poenget er at at smaksløkene endres slik at maten blir ekstra spennende. Litt spesielle matretter er det som funker best, og haggis er kroneksempelet på mat som omtrent krever en whisky eller to før maten. Jeg føler at whiskyen faktisk kan dempe de smakene man ikke ønsker å smake og fremheve det man vil smake i maten. Men sammen med maten er det godt øl som er det eneste rette, og da et maltrikt øl som kan ta med maltsødmen fra whiskyen over i spisingen. Nam, kjenner jeg blir både sulten og tørst nå.

Lenke til kommentar

Om du skulle prøve blåmuggost som Laphroaig og Ardbeg anbefaler selv, så har Meny 30% på pakket ost i helgen. Der er det mye spennende å velge mellom. Blå Selbu synes jeg selv passer bra sammen med whisky.

 

Synd at tollmurene for utenlandsk ost økes..

Tollen øker ikke på blåmugg, kun faste hvite.

 

Jeg var en gang på whiskymiddag på Holmenkollen hotell, der fikk vi en femretter med ny whisky til hver rett.

 

røkelaks. (Har selv laget laksetartar og servert med whisky, det er veldig godt)

sild

due, (Kokken ville egentlig servere innmat, men ombestemte seg og serverte ringdue)

creme brule med blåmuggost i. Sært og overraskende godt og topp med Ardbeg attåt.

 

Husker ikke femte retten.

Endret av democomputer
Lenke til kommentar

Da har jeg endelig gått til innkjøp av både Glenfiddich 12 yo, samt en classic malt-pakke. Denne pakken inkluderer da som sagt Caol Ila 12, Clynelish 14 og Talisker 10. Gleder meg veldig til å endelig få prøve dette (etter skuffelsen med Upper Ten). Er også et veldig fint "smakskart" på baksiden av classic-samlingen. Viser hvor veldig mange single malts hører hjemme i forhold til mye/lite smak, samt røyk eller "delikat" smak.

 

Vel vel, hvis jeg ikke liker noe av dette, så får jeg bare gi opp, men jeg krysser fingrene!

Lenke til kommentar

Etter gode tips herfra benyttet jeg meg av Menys tilbud på ost nå i helgen og gikk til innkjøp av blå selbu samt blå stilton og en pakke usaltet kjeks. Fylte så opp ett glass med Lagavulin og senere på kvelden ett glass med Laphroaig og lot det stå til.

 

Jeg ble ikke skuffet, blåmuggost og disse to whiskyene går hånd i hånd. Spesielt likte jeg kombinasjonen av røyksmake samt det lille hintet av krydder i Laphroaig og den litt sure ettersmaken av ostene veldig godt. Kveldens favoritt ble Laphoraig og blå selbu med en liten bit valnøt til osten for å gi litt mer substans samt tresmak. Utrolig fin kombo som jeg definitivt kommer til å nyte igjen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...