Gå til innhold

FreeBSD på bærbar


kindings

Anbefalte innlegg

Jeg vet ikke helt om denne passer her, eller under OS, men jeg prøver her.

 

Saken er at jeg har en Dell Inspiron 4150 og har et slags behov for å innstallere et UNIX aktig OS. Jeg har funnet ut at FreeBSD kanskje er det beste. Jeg er ingen unix guru, men det ser ut til at jeg får innstallert alt. Dog når jeg prøver å kjøre XFree86 får jeg en feilmelding om at den ikke finner skjermen?

 

Noen som har erfaring med FreeBSD på bærbar og som kan hjelpe litt?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tror ikke at det skulle være noe særlig stort problem, med GCC og linux (som fungerer bra på mande Dell bærbare) så skulle du kunne kompilere det meste som trengs for at FreeBSD skal fungere bå bærbare.

(phu)

Hvis du kan klare deg med linux så synes jeg du skal bruke Inspiron 4150 linux > google. Det var bedre med linux støtte for Inspiron 4000, men for 4150 kommer det sikkert mere etterhvert. Jeg blir snart selv en eier av en slik maskin og kommer til å gjøre mitt ytterste for at den skal fungere bra med Linux. Linux laptops siden tror jeg ikke har blitt oppdatert på noen måneder nå, men den er vedt å sjekke ut. Det står ikke noe om I 4150, men mye av informasjon kan deles mellom ulike modeller.

 

Sjekk ut google linken det er mange nyttige sider der!

 

 

Edit: Små feil rettet (sikkert noen igjen....)

_________________

If you view your problem closely enough,

you will recognize yourself as part of the problem /BeH

 

[ Denne Melding var redigert av: beh på 2002-10-13 21:45 ]

Lenke til kommentar

Vel, forsvare og forsvare, kan vel ikkje generalisere "Unix" på bærbar. Eg brukar Mandrake på ein Zepto og det funkar så det berre grin etter. Har dog ikkje fått ACPI (Adv. Config and Power Interface?) til å funke, pcen støttar berre ACPI og Linux støttar normalt bere APM (Advanced Power Mangement). Det fins eit prosjekt på ACPI i Linux, men kjerna må kompilerast på ny, og den første gongen eg prøvde vart det ikkje så bra...men det skal visstnok funke....

 

Så det lettaste er nok å kjøpe ein bærbar som støttar APM.

Lenke til kommentar

Red Hat 8.0 er vel Linux, jeg vil helst ikke ha Linux, men FreeBSD. Etter det jeg har forstått vil en Linux installasjon kreve flere partisjoner, mens FreeBSD benytter seg av en "slice"/partisjon. Det er hvertfall en av årsakene til at jeg helst vil ha FreeBSD. FreeBSD er vel også mer "ekte" unix enn linux, etter det jeg har lest/blitt fortalt.

 

Jeg ser det er kommet en 4.7 versjon av FreeBSD, jeg får vel kanskje laste ned denne og prøve på nytt.

Lenke til kommentar

Version av freebsd har ikke noe med xfree å gjøre, det man sørg for å ha nye xfree inne er en fordel.

 

Jeg hadde lignende problemer da jeg holdt på med min bærbar, fant ut at det var oppløsningen valg av skjerm, oppløsning og hz som var gjort feil.

 

Vær sikker på at du har stilt alt riktig.

Lenke til kommentar

Den 4.7 saken jeg lastet ned nå, hadde 4 cder. 4.6 utgaven jeg hadde hadde 2 cder, men jeg trengte bare CD 1. Er dette tilfelle også for 4.7? Vil nemlig ikke brenne ut masse cder jeg ikke har behov for.

 

4.7 skulle også ha en oppdatert versjon av XFree86, som visstnok skal støtte ATI radeon 7500. Kanskje det var problemet med den forrige jeg hadde.

 

[ Denne Melding var redigert av: kindings på 2002-10-14 16:05 ]

Lenke til kommentar

Jaja, jeg fikk til Red Hat 8.0. GNOME begynte av en eller annen grunnå krasje, men KDE funker OK, så det er vel greit nok antar jeg.

 

Problemet jeg sitter med er at det ikke var Linux jeg skulle ha, det fikser nemlig ikke de unix baserte programmene jeg hadde tenkt å bruke. Noe visstnok FreeBSD skulle gjøre.

 

Jeg tenkte å gi FreeBSD en sjanse til, men er det noen som vet om det er mulig å velge å installere alle programmene i stedet for å velge ett program om gangen? Jeg fikk nemlig XFree86 til å funke med skjermen på siste forsøket, sånt delvis hvertfall. Jeg regner med at dette skyldes ett eller annet jeg ikke innstallerte, derfor hadde det vært greit å installere alt :smile:

Lenke til kommentar

Når det gjelder å sette opp FreeBSD (eller noen av UNIX variantene) på moderne laptopper byr stort sett ikke på noen problemer.

 

Det som kan være litt vanskelig er å sette opp XFree86 som ligger mellom selve operativ systemet og XWindows (grafisk brukersnitt). Dette er det samme på Linux som FreeBSD.

 

Først må du finne ut litt info om skjerm + skjermkort. Dette kan gjøres i Windows eller som root i FreeeBSD bruke kommando #Superprobe -verbose. Så ville jeg sett i manualer eller kontakte support for å finne ut av monitor (refresh/oppløsning/fargedybde).

 

Bruk denne informasjoen til å konfigurere XFree86, vær FORSIKTIG, hvis du setter opp dette feil kan du skade/ødelegge en LCD skjerm.

 

http://www.linux-laptop.net/ meget bra site.

Lenke til kommentar

kindings:

 

Det skal gå greit å kjøre FreeBSD på litt nyere laptoper. Det finnes en egen mailingliste for folk som bruker FreeBSD på laptop: freebsd-mobile En oversikt over mailinglister og hvordan du subscriber kan du finne i håndboken:

 

http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1...ERESOURCES-MAIL

 

Før du stiller spørsmål på listen, så vil jeg anbefale å søke litt i arkivene for mailinglister, for ofte så har noen spurt samme spørsmål:

 

http://www.freebsd.org/search

 

Når det kommer til XFree86, så er konfigurasjonen av denne egentlig ganske uavhengig av FreeBSD i seg selv. Som noen allerede har nevnt, så kan det være lurt å ta en titt på http://linux-laptop.net for fungerende konfigurasjonsfiler. Her fant jeg f.eks en bra XF86Config for en eldre Digital laptop som jeg hadde før.

 

Igjen så har håndboken http://www.freebsd.org/handbook

en seksjon om XFree86 oppsett.

 

En side om FreeBSD på laptop:

http://www.cse.ucsc.edu/~dkulp/fbsd/laptop.html

 

Lykke til videre.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...