Halvt horn ost skinka piffi varmt Skrevet 13. juni 2006 Del Skrevet 13. juni 2006 (endret) Etter flere dagers beskymring fikk jeg vite at jeg kommer opp i naturfag. Pga at jeg har valgt 48 timers forbredelse fikk jeg også oppgaven idag. Temaet er Karbon! Fra Oppgave arket: Det er viktig at du får vist hva du kan innenfor flere områder av faget Hva er viktig? Hva skal jeg ha med?? Skal bruke Powerpoint under framføringen. Endret 13. juni 2006 av heanwi Lenke til kommentar
snarius Skrevet 13. juni 2006 Del Skrevet 13. juni 2006 Du kan ha med om hydrokarbon og skrive litt om alkan, alken og alkyn f eks. Så kan du jo skrive om forskjellen på diamant og grafitt. Lenke til kommentar
Halvt horn ost skinka piffi varmt Skrevet 13. juni 2006 Forfatter Del Skrevet 13. juni 2006 Hvis noen som har (hatt) om samme emne og har lyst til å hjelpe, gi lyd Lenke til kommentar
En græll grill Skrevet 13. juni 2006 Del Skrevet 13. juni 2006 (endret) Hadde samme emne jeg. Nå vet ikke jeg på hvilket nivå du er, men du kan smiske mye reaksjonsligninger o.l. hvis du kan det. På denne sida finnes det en del nyttig info: http://02casu.norsknettskole.no/Rulletekst.htm Det jeg snakket om var: -Generelt om karbon (grunstoff nummer 6, 4 "armer") -Karbon 14 (metoden til å måle alder på plante-/dyrerester) -Krinsløpet (+fotosyntesen) -Diamant og grafitt -Hydrokarbon (alkan, alken, alkyn) -Råolje + krakking (++utenfor pensum) -Forbrenning (hva skjer om det er dårlig oksygentilførsel?) annet aktuelt: -Alkohol -Karbohydrat -Fett? Annet? Brukte selv ingen ekstrautstyr, bare tavla, funket fett det. Ellers får du ha lykke til Endret 13. juni 2006 av Twoofus Lenke til kommentar
Halvt horn ost skinka piffi varmt Skrevet 13. juni 2006 Forfatter Del Skrevet 13. juni 2006 Hadde samme emne jeg. Nå vet ikke jeg på hvilket nivå du er, men du kan smiske mye reaksjonsligninger o.l. hvis du kan det.På denne sida finnes det en del nyttig info: http://02casu.norsknettskole.no/Rulletekst.htm Det jeg snakket om var: -Generelt om karbon (grunstoff nummer 6, 4 "armer") -Karbon 14 (metoden til å måle alder på plante-/dyrerester) -Krinsløpet (+fotosyntesen) -Diamant og grafitt -Hydrokarbon (alkan, alken, alkyn) -Råolje + krakking (++utenfor pensum) -Forbrenning (hva skjer om det er dårlig oksygentilførsel?) annet aktuelt: -Alkohol -Karbohydrat -Fett? Annet? Brukte selv ingen ekstrautstyr, bare tavla, funket fett det. Ellers får du ha lykke til 6301112[/snapback] Tusen takk for svar! Lenke til kommentar
Halvt horn ost skinka piffi varmt Skrevet 14. juni 2006 Forfatter Del Skrevet 14. juni 2006 Det jeg snakket om var:............. -Karbon 14 (metoden til å måle alder på plante-/dyrerester) ............. 6301112[/snapback] Jeg finner ingen god forklaring hverken i læreboka eller på nettet....... Kunne du kanskje rablet ned en god forklaring? Lenke til kommentar
snarius Skrevet 14. juni 2006 Del Skrevet 14. juni 2006 (endret) Det er noe med halveringstida. Planter og dyr får i seg isotopen karbon 14. Karbon14 kommer ned på jorda som kosmisk stråling. Siden karbon14 er radioaktivt blir det brytet ned. Karbon14 har en halveringstid på 5730 år (tror jeg?). Så sammenligner det innholdet av karbon14 i f. eks. et dyr og sammenligner det med et levende dyr. EDIT: Sorry, det var dårlig forklart. Se heller HER Endret 14. juni 2006 av Imperivm_Romanvm Lenke til kommentar
Halvt horn ost skinka piffi varmt Skrevet 14. juni 2006 Forfatter Del Skrevet 14. juni 2006 Det er noe med halveringstida. Planter og dyr får i seg isotopen karbon 14. Karbon14 kommer ned på jorda som kosmisk stråling. Siden karbon14 er radioaktivt blir det brytet ned. Karbon14 har en halveringstid på 5730 år (tror jeg?). Så sammenligner det innholdet av karbon14 i f. eks. et dyr og sammenligner det med et levende dyr. EDIT: Sorry, det var dårlig forklart. Se heller HER 6306889[/snapback] Takk igjen Lenke til kommentar
Corast Skrevet 8. juni 2010 Del Skrevet 8. juni 2010 (endret) Jeg har akkurat samme tema. Men lurer på om jeg kan snakke om Karbohydrater også? Viss det hørere sammen da. Endret 8. juni 2010 av Corast Lenke til kommentar
Suncurtain Skrevet 8. juni 2010 Del Skrevet 8. juni 2010 (endret) Jeg ville nok ikke tatt med karbohydrater, av næringsstoffer ville det vært mer nærliggende å ta fett. Jeg tror jeg ville flesket til med oksidasjonsrekken til alkoholer, og hvilke konsekvenser det har om du drikker forskjellige alkoholer. Edit: Jeg vet ikke hvilken klasse du går i, så mulig det er litt over pensum, men det er enkelt å forklare og vil sikkert imponere Endret 8. juni 2010 av Suncurtain Lenke til kommentar
Me sjøl Skrevet 8. juni 2010 Del Skrevet 8. juni 2010 Jeg ville nok ikke tatt med karbohydrater, av næringsstoffer ville det vært mer nærliggende å ta fett. Hvorfor det? Karbohydrater består like fullt av mange karbonatomer, og har minst like enkel struktur. Lenke til kommentar
Suncurtain Skrevet 8. juni 2010 Del Skrevet 8. juni 2010 Jeg vil påstå sukkerkjemien er vanskeligere å forklare grunnleggende enn litt om fettsyrer og alkoholer. Jeg synes å huske vi var innom kjemien i fett allerede i 10.-klasse, mens sukkerkjemien er først forklart i Kjemi 2. Jeg er klar over at dette er naturfag og ikke kjemi, men når man kobler karbon opp mot næringsstoffene er man innom kjemi synes jeg. Lenke til kommentar
Me sjøl Skrevet 8. juni 2010 Del Skrevet 8. juni 2010 Om du skal forklare hvordan næringsstoffer er bygd opp og koble det til karbon, er det i prinsipp organisk kjemi. Jeg er ikke sikker på at jeg er enig i at en grunnleggende forklaring av karbohydrater er vanskeligere enn en like grunnleggende forklaring av fett. Du trenger ikke gå så veldig i dybden, det holder sikkert å si noe kort om karbon-"ringer" (monosakkarider), kanskje forklare at vanlig rørsukker består av to slike (druesukker og fruktsukker), og at stivelse består av mange slike koblet sammen. For ordens skyld, her er karbohydratenes kjemi for dummies: Karbohydrater (de du får i deg i maten) består av karbon-, hydrogen- og oksygenatomer. Den grunnleggende byggesteinen i karbohydrater kalles monosakkarider. De vanligste er glukose (druesukker, som også er det vi kaller "blodsukker", altså det sukkeret som er i blodet), fruktose (fruktsukker) og galaktose. Disse har alle den kjemiske formelen C6H12O6, men de er bygd opp litt forskjellig. Disse molekylene er bygd opp som fem- eller sekskanter med karbonatomer i hvert "hjørne". Her er to skisser av et glukosemolekyl, ett forenklet og ett med alle atomene (hentet fra Wolfram Alpha): Vanlig sukker av typen du bruker i matlaging, rørsukker, er bygd opp av to og to slike monosakkarider. Et rørsukkermolekyl består av et glukosemolekyl (slik som over) og et fruktosemolekyl (det ligner) koblet sammen. Større karbohydrater, slik som stivelse (som du finner bl.a. i potet) og cellulose (som celleveggen i planter består av), består av mange slike monosakkarider koblet sammen til lange kjeder. Men uansett: det viktigste er at man greier å koble det til temaet (karbon) og har en god forståelse av det man faktisk sier. Om det blir mange vanskelige ord og konsepter man ikke forstår, er det bare å droppe det. Det er mye mer imponerende å kunne det du sier ut og inn, opp/ned og baklengs og vise at du forstår det enn det er å fleske til med mer avansert stoff du ikke har fått satt deg godt nok inn i. Om du allerede har lært litt om fett, for eksempel, er det sikkert lurere å bygge videre på det enn å begynne å sette seg inn i et helt nytt tema bare dager før eksamen. Lenke til kommentar
Rgr00n Skrevet 8. juni 2010 Del Skrevet 8. juni 2010 (endret) Hydrokarbon: Huske sammenbindinger, tallrekka(metan, etan, propan), karbon og hydrogen, alkan(enkeltbinding), alken(dobbeltbinding), alkyn(trippelbinding). Karbohydrat: Karbon, hydrogen og oksygen. Glukose; monosakkarid, disakkarid og polysakkarid[mono=en, di=to, poly=mange]. Fotosyntesen er også fin å kunne, om ikke nødvendig. Også fin å huske formelen for mono-sakkarid(C6H12O6), dette kan du gå ut ifra når du skal lage formel for disakkarid og. Som å doble, bare at du tar vekk H2O. Polar/upolar: Skjev fordeling av elektron på oksygenatom, avvik frå vann og olje f. eks.(frastøter hverandre). Fett: Ester, men "korrekt" fett vil være glyserol satt sammen med en fettsyre(visst du konstruerer eller tegner, drit i å tegne en hel fettsyre, bruk -R) Husk å nevne egenskaper til løsemiddel og diverse. viskøs, flyktig osv osv. Angående karbohydrat, husk å forklare detaljert om stivelse(polysakkarid med forgreininger) og cellulose(rette polysakkarid). Kom ikke opp i Organisk Kjemi personlig, men vet at dette var sentrale emner, men er jo forskjellig utifra sensor og diverse. Karboksylsyrer er også viktig å nevne. Kan være godt å huske benevninger også, som nedenfor: Karboksylsyrer: COOH Alkohol: OH Ester/Fett: COO - Avfallstoffet når man setter sammen karboksylsyrer og alkohol er vann(H2O). Visst du ikke får dette, har du drite på draget , Bare så du er ops på det, kan være en gyllen regel. ------------------------------------------------------------ Skriver sikkert mer visst jeg husker noe. Endret 8. juni 2010 av Rgr00n Lenke til kommentar
Me sjøl Skrevet 8. juni 2010 Del Skrevet 8. juni 2010 (endret) Angående karbohydrat, husk å forklare detaljert om stivelse(polysakkarid med forgreininger) og cellulose(rette polysakkarid). Kom ikke opp i Organisk Kjemi personlig, men vet at dette var sentrale emner, men er jo forskjellig utifra sensor og diverse. Såvidt jeg forstår er dette naturfag, 10.klasse. Dermed vil jeg tro at slike detaljer ikke er nødvendig. Karbohydratenes oppbygning er allerede utenfor pensum. (Edit: om det er naturfag i VG1 er det fortsatt utenfor pensum.) Endret 8. juni 2010 av Me sjøl Lenke til kommentar
Rgr00n Skrevet 8. juni 2010 Del Skrevet 8. juni 2010 (endret) Angående karbohydrat, husk å forklare detaljert om stivelse(polysakkarid med forgreininger) og cellulose(rette polysakkarid). Kom ikke opp i Organisk Kjemi personlig, men vet at dette var sentrale emner, men er jo forskjellig utifra sensor og diverse. Såvidt jeg forstår er dette naturfag, 10.klasse. Dermed vil jeg tro at slike detaljer ikke er nødvendig. Karbohydratenes oppbygning er allerede utenfor pensum. Vet ikke om jeg forstår riktig? Tittel er "Svarer på 10. Muntlig Eksamen...", så da burde da dette være innenfor pensum? Edit: Skjønner, men dette viser da bare eit større kunnskaps-nivå av personen som elev, og det er vel positivt? Og dette var pensum hos oss, sånn at det er klart Endret 8. juni 2010 av Rgr00n Lenke til kommentar
Me sjøl Skrevet 8. juni 2010 Del Skrevet 8. juni 2010 Jo, jo, poenget er bare å ikke unødig forvirre folk med ting de kanskje ikke har tid å sette seg inn i før eksamen. Lenke til kommentar
Rgr00n Skrevet 8. juni 2010 Del Skrevet 8. juni 2010 Jo, jo, poenget er bare å ikke unødig forvirre folk med ting de kanskje ikke har tid å sette seg inn i før eksamen. La oss håpe vedkommende har klisterhjerne, da burde ikke det være et problem Lenke til kommentar
morgan_kane Skrevet 8. juni 2010 Del Skrevet 8. juni 2010 (endret) Karbonets kretsløp er intresangt og lett å lære seg. Link til bilde. har levert in Bi 2 boka så jeg gidder ikke forklare det, men er relativt lett å bare forklare det enkle man skjønner av tegningen. dette er tross alt BI 2 pensum så tviler på at det er vits å gå i dybden av det. http://web2.gyldendal.no/undervisning/felles/pixdir20/data/archive_specific/bi2_grunnbok/image_fullsize/03_04_080852.jpg Legger ved en tabell over stoffer i kroppen vår. http://web2.gyldendal.no/undervisning/felles/pixdir20/data/archive_specific/bi2_grunnbok/image_fullsize/tabell_side_079.jpg Link til sida www.gyldendal.no/bi Endret 8. juni 2010 av morgan_kane Lenke til kommentar
jspeed97 Skrevet 10. desember 2012 Del Skrevet 10. desember 2012 (endret) Fikk dette temaet nå jeg også. Vet tråden er gammel, men det sto mye nyttig, så jeg velger å fortsette her. Jeg har fire spørsmål: Hvordan kan jeg på best mulig måte fortelle hva karbohydrater er? Hva er linken mellom fotosyntese og celleånding, med tanke på at temaet er karbon, og hvordan bør jeg formidle dette i presentasjonen? Hvor finner vi karbohydrater? Hva er så viktig med karbohydrater? Takk for alle svar som måtte komme, betyr mye, Mvh Jonas Endret 10. desember 2012 av jspeed97 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå