Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Eksamen Gk.elektro lysbryter


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg mener at denne kretsen fungerer på følgende måte:

 

Servosignalet for "frontlykter PÅ" kommer inn på U1:A med en frekvens på 50Hz. (pulstid 2ms, periodetid 20ms). Dette signalet går inn på U1:A, og den monostabile-vippen (som består av U1:B, C1, R1, RV1 og U1:C).

 

Signalet som blir tidsforsinket i mono-vippa bruker da i overkant av 1ms før det når U1:D pinne 12, men rekker alikevell frem til U1:D før de 2ms som "lys på" pulsen er ute. Det vil si at det derfor vil være logisk "1" på både pinne 12 og 13 på U1:D. Følger du da de logiske nivåene videre frem til frontlyktene ser du at de da vil lyse.

 

Servosignalet for "frontlykter AV" vil som sakt bare ha en pulstid på 1ms. Signalet som går igjennom den monostabile-vippen vil som sakt bli tidsforsinket, og før det kommer frem til U1:D vil det ha gått i overkant av 1ms. Det vil si at når signalet når frem vil U1:D pinne 13 ha fått "0"

 

Husk at det er en feil i kretsen (noe som er bekreftet fra utdanningsdirektoratet), og at U2:C skal være en NOG-port (4093), og ikke en OG-port.

 

Noen som har noe å korrigere eller tilføye?

 

Mrwonders :love:

Lenke til kommentar

Tar det fra U1:D : Hvis det kommer et høyt signal inn på både pinne 12 og pinne 13 vil utgangssignalet der bli 0.. Da vil utgangssignalet på U2:A bli 1 og kondensatoren vil lade seg opp. Samtidig er det høyt signal på pinne 5 og 6 på U2:B og utgangssignalet der blir lavt. (U2:C er en NOG-port.. Trykkfeil i vedlegget.) Når det lave signalet kommer inn på pinnene 8 og 9 på U2:C blir utgangssignalet høyt og Q1 (som er en effektfelttransistor, men man kan bare se på den som en vanlig T. Signal inn der R3 kommer vil gi gjennomgang for strøm ve lyktene) og frontlyktene vil lyse.

Hvis U1:D får enten bare lavt signal inn på pinne 12 og 13 eller et lavt og et høyt vil utgangen gi høyt signal og utgangen på U2:A vil gi et lavt signal. Altså alt blir omvendt og det skal egentlig ende med at Q1 ikke får signal inn (ved R3) og den slutter å lede og lyktene slukker.. Men pga at kondensatoren C2 har blitt opplada vil den lade seg ut med en gang det blir 0V (lavt signal) etter D1. Da blir det positivt signal på U2:B sine inganger en liten stund lenger og frontlyktene vil lyset en liten stund til.

(Men det som er litt rart er at hvis vi bruker de tallene som er satt på komponentene vil tidsforsinkelsen bli på mellom 5 og 10min.. Det er nok fordi det er en "lagd" oppgave, og tallene er bare satt på i ettertid..)

Når det er høyt signal ut av U2:A og gjennom D1 lades kondensatoren C2 seg opp.

 

Anledes forklart om tidsforsinkelsen: Når det er et lavt (altså 0V) gjennom D1, lades kondensatoren ut og man får en tidsforsinkelse i og med at det vil legge seg spenning over pinne 5 og 6 på U2:B i lenger tid enn det er høyt signal ut av U2:A. Da vil det ta litt tid fra signalet ved D1 blir 0V, til frontlyktene slukker.

 

Tør ikke å si noe om den øverste delen (monostabile vippa) før jeg har satt meg inn i det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...